Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
F(r)actura termică
     Când imaginaţia o ia razna şi se desprinde de solul realităţii ca un supersonic, atunci rişti să cazi în ridicol, să te acoperi de penibil. De ce n-or fi judecând guvernanţii mai bine şi mai la rece anumite lucruri şi iniţiative şi abia după aceea să ia decizii? Pentru că altfel riscă să dea drumul la pocnitori fumigene. Nu cu mult timp în urmă, atât premierul Năstase, cât şi subordonatul său Cozmâncă, au tunat şi fulgerat, dând în acest sens şi o ordonanţă de urgenţă, împotriva montării a centralelor de apartament, motivând că o asemenea treabă ar atenta la siguranţa naţională, că vezi, Doamne, ar fi poluatoare şi ar dăuna sănătăţii populaţiei. Nu s-a gândit nimeni la faptul că bietul blochist (locatar la bloc) strânsese cureaua, ba se atinsese şi de banii pregătiţi pentru înmormântare ca să-şi instaleze centrală şi să plătească cât consumă, pentru că aşa e normal, aşa e civilizat. Continui să cred că intervenţia în forţă a autorilor ordonanţei de urgenţă a fost generată de plângerile şi plecăciunile mai marilor regiilor de termoficare, care în această situaţie riscau să înregistreze pagube, pentru că nimeni nu era dispus să plătească agentul termic care încălzeşte pământul îngheţat, întreaga ţevărie şi conductele, canalele termice învechite, fisurate şi sparte, montate acum 30 de ani şi pe care nu le-a mai revizuit nimeni. Apoi cum vor mai putea onorabilii directori să încaseze salarii grase, dacă aceeaşi locatari n-ar fi puşi să plătească sumele fabuloase mult mai substanţiale decât pensiile de mizerie sau echivalentul salariilor medii pe economie?
     Această propunere scandaloasă venea după ce trei sferturi din români îşi montaseră maşinăria respectivă, exasperaţi de frig şi de facturile uriaşe la întreţinere. Presa s-a scandalizat pe bună dreptate, după care s-a lăsat tăcerea, liniştea. Fireşte că furtuna nu s-a potolit, omul de rând, amărât şi vai de el, ocărându-i pe cei cu sus-numita blasfemie. Adică, un mapamond întreg foloseşte acest sistem de încălzire, numai la noi în Carpaţi el este ba poluant, ba pune în pericol siguranţa naţională. Nici nu ne mai miră faptul că cei care gestionează ţara ar purta de grijă oamenilor săraci, dimpotrivă, dacă se poate să li se ia şi pielea şi aerul de la gură şi să le grăbească trecerea la cele veşnice.
     Până la urmă, raţiunea a avut câştig de cauză. De curând, problema care a dat naştere unei psihoze naţionale a fost pusă din nou pe tapet, dar invers. Bineînţeles, că s-au găsit şi ţapi ispăşitori care au plătit oalele sparte, adică pe acei care au "lucrat" la compromiterea guvernanţilor. Maestrul acestui vodevil, nimeni altul decât Cozmâncă a ieşit la rampă şi a liniştit poporul. Cică nu e vorba să le scoatem din pereţi decât pe acelea care nu respectă normele europene. Ca mai recent să cădem în plină adoraţie şi să renunţăm complet la problematica ordonanţă. Nu ştie nimeni care sunt normele europene ce trebuiau respectate şi ce rost o fi avut toată această tevatură. Colac peste pupăză, acelaşi ministru promite subvenţii inflaţioniste, indexarea salariilor şi a pensiilor pentru ameliorarea condiţiilor de trai ale celor izbiţi în moalele capului de ultimele creşteri de preţuri. Numai ca ironia să fie completă, Cozmâncă a mărturisit că "pomana" guvernamentală pentru cei săraci se fabrică din banii celor cu salarii peste medie, care vor plăti proporţional factura termică. Numai cât n-a spus: dacă vreţi să aveţi căldură şi apă caldă, cumpăraţi-vă fraţilor centrale de apartament! Zău că-ţi vine să-ţi cumperi un pistol şi apoi vezi tu ce faci cu el.
Gheorghe JURCĂ