Ultima oră
Știri
La Aiud
Un septuagenar a fost prădat de un minor
     La Poliţia Municipiului Aiud s-a prezentat luni, 22 iulie, Francisc M., de 72 ani, din localitate, reclamând faptul că i-a fost furată o sumă de bani. Cu sinceritate, omul a recunoscut că era cam... matolit în momentul comiterii furtului şi că dormea în parcul "Gheorghe Doja" din Aiud, la umbra unui copac. Însă faptul că omul nu era chiar...."mut ca o lebădă" în momentul furtului, l-a ajutat foarte mult pe septuagenar să-şi recupereze banii. El le-a putut oferi poliţiştilor semnalmentele hoţului, astfel încât acesta a putut fi identificat în timp util. Acesta se numeşte Emanuel Siminaica, are 12 ani şi este din Aiud. De la el poliţiştii au recuperat suma de 650.000 lei şi au restituit-o păgubitului. (N.T.)
Întâlnirea fiilor satului la Secăşel
     Cetăţenii satului Secăşel, comuna Ohaba, se pregătesc de sărbătoare. Satul şi oamenii lui fac intense preparative pentru a-şi primi fiii în zilele de 17 - 18 august 2002. Vă aşteptăm cu drag!
Comitetul de organizare

Patru tauri de prăsilă în comuna Roşia Montană
     Primarul comunei Roşia Montană, Virgil Nariţa, şi-a luat în serios funcţia de preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Animale. După ce a cumpărat 2 tauri din banii primăriei, a găsit resursele necesare achiziţionării a încă doi tauri de prăsilă, din fonduri oferite de sponsori. În acest moment, toţi gospodarii din comuna Roşia Montană pot să-şi ducă bovinele la montă cu taurii de rasă (autorizaţi). Taurii de prăsilă pot fi găsiţi la Gheorghe Boia din Ţarina, Ioan Bar din Vârtop, Marius Berindei din Gura Roşiei şi Avram Bar din Cărpiniş. (N.T.)
Alocaţii de hrană majorate sau doar rotunjite?
     Alocaţia zilnică de hrană pentru copiii aflaţi în unităţile de asistenţă socială a fost majorată recent printr-o hotărâre de Guvern. Aceste cuantumuri au următoarele valori, exprimate în lei/asistat/zi:copii între 0 şi 6 luni-33.700, copii între 6 şi 12 luni-35.200, copii între 4 şi 18 ani-49.000; valorile sunt valabile pentru centrele de plasament, centre de recuperare şi reabilitare pentru minori cu handicap şi centrele de primire pentru minori. Aceeaşi valoare, 49.000 lei/asistat/zi este utilizată şi de centrele pilot de recuperare şi reabilitare neuropsihică, centrele de integrare şi terapie ocupaţională şi centrele maternale; pentru asistaţii bolnavi de SIDA şi infecţie HIV alocaţia de hrană este de 97.900 lei/zi. Cât de bine o să fie hrăniţi cei aflaţi în unităţile bugetare de asistenţă socială putem lesne observa printr-o simplă privire a preţurilor produselor alimentare aflate în magazine. (A.D.T.)
La Bistra
Două luni de penalizare judiciară pentru o noapte de dezmăţ
     Duminică seara, în jurul orei 20.45, la barul SC Stâna de Vale SRL din Bistra, a izbucnit un scandal monstruos, provocat de Claudiu Balea (22 ani, din Bistra). După ce a consumat o cantitate impresionantă de alcool, Balea a început să-i agreseze verbal şi fizic pe consumatorii prezenţi la acea oră în local. Fiind invitat... afară, Balea a început să vocifereze mai abitir, tulburând ordinea şi liniştea locuitorilor comunei. Nici poliţiştii din Bistra, chemaţi la faţa locului, n-au scăpat de ...tâmâierile verbale şi de agresiunile furibunde ale cocoşului bistrean, disponibil la acea oră pentru o diversificată gamă lingvistică, cu orientare predilectă spre organele de reproducere umană. A doua zi, pe ziurel de ziuă, poliţiştii din Bistra l-au ridicat pe Balea şi l-au condus în faţa instanţei din Câmpeni, care a decis că acestuia i-ar face bine un sejur relaxant, de vreo două luni, la închisoare. La rugăminţile şi promisiunile de îndreptare rapidă a inculpatului, instanţa s-a lăsat înduplecată şi i-a comutat pedeapsa în două luni de muncă în folosul comunităţii din Bistra, evident.
Nicoleta TOMUŢA

Pe vârful Găinii
30 de persoane degajă muntele de "amintiri" lăsate de câteva mii de musafiri!
     Cu puţine excepţii, majoritatea participanţilor la "Târgul de fete" de pe Muntele Găina, nu s-au comportat prea civilizat din punct de vedere al păstrării curăţeniei, împânzind zona cu diverse deşeuri în ciuda apelurilor repetate de la staţia de amplificare. Astfel, în aceste zile, sub coordonarea Oficiului Prefectural Câmpeni şi a Primăriei Avram Iancu, 30 de oameni din comună beneficiari ai legii venitului minim garantat, muncesc pe rupte la adunarea tuturor "amintirilor" pe care le-au lăsat aşa-zişii oameni cărora li s-a acordat onoarea de a fi prezenţi pe "Olimpul" moţilor. Şeful Oficiului Prefectural, dl. Nicolae Puiuleţ ne-a precizat faptul că până joi, 25 iulie a.c. totul va fi aranjat ca la carte iar muntelui îi va fi redată splendoarea sa naturală. Poate că anul viitor se va schimba ceva în mentalitatea şi modul de comportament al celor care vor păşi pe urmele lăsate de Avram Iancu.(R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
După ce s-a ascuns mai bine de trei ani
Nicolae Olar va fi judecat pentru o înșelăciune de peste 500 milioane lei
     Ofiţerii Serviciului Cercetări Penale din cadrul IPJ Alba l-au prezentat luni, 22 iulie, Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba pe Nicolae Olar (34 ani, recidivist, fără ocupaţie) cu propunere de arestare preventivă. Olar a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pe baza unui mandat emis de procurori, pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune şi furt calificat în faza de complicitate. Faptele penale au fost comise de Olar în 1998-1999, însă de atunci acesta s-a sustras urmăririi penale, cel mai probabil fiind plecat din ţară. În luna februarie 1999, în complicitate cu Dan Ciorogar, Olar a achitat contravaloarea mărfii ridicată de la o firmă din Timişoara cu trei file CEC fără acoperire. Cei doi au prejudiciat firma în cauză cu suma de 515, 820 milioane lei. Între timp, Dan Ciorogar a fost judecat şi condamnat la închisoare, el executându-şi în prezent pedeapsa privativă de libertate. Extinzând cercetările, poliţiştii au descoperit că Olar a participat la un furt, comis în decembrie 1998, de la depozitul SC Oancea SRL din Alba Iulia. De aici au fost furate 65 de coli de tablă zincată. Nicolae Olar urmează să fie trimis în faţa instanţei.
Nicoleta TOMUŢA

Într-o singură zi, pe raza judeţului Alba
Cinci persoane au fost rănite în accidente rutiere
     Luni, 22 iulie, pe raza judeţului Alba s-au produs cinci accidente rutiere în care au fost rănite cinci persoane.
     *Feneş, DN 74, ora 7.30. Conducând Dacia 1310 pe direcţia Zlatna-Alba Iulia, Nicodim Vasile Napău (47 ani, din Cărpiniş) pierde controlul maşinii într-o curbă, unde carosabilul era acoperit cu pietriş. Scăpată de sub control, Dacia 1310 intră în gardul unei case. În urma impactului, pasagerul Nicolae Iosin (70 ani, din Cărpeniş) se alege cu urechea stângă ruptă şi mai multe escoriaţii în zona feţei.
     *Alba Iulia, strada Andrei Mureşanu, ora 22.45. Aflându-se în misiune cu autoturismul Dacia 1310, şeful Postului de Poliţie Mihalţ, plt. adj. Vasile Nistor (43 ani), face o manevră de deplasare cu spatele şi nu observă un stâlp aflat în spatele său, acroşându-l. Autoturismul a fost avariat uşor. Testul cu fiola alcoolscop a fost negativ.
     *Aiud, strada Tudor Vladimirescu. Conducând o autospecială pe direcţia Aiud - Teiuş, Aurelian Ionuţ (22 ani, din Aiud), pierde controlul volanului într-o curbă şi se răstoarnă în afara carosabilului, peste un gard din plăci de beton. În urma accidentului, autospeciala a fost avariată iar pasagera Daniela Litean (23 ani) a suferit traumatism la umărul şi omoplatul stâng, plus o leziune la urechea stângă.
     *Blaj, ora 16.30. Din cauza unor defecţiuni apărute la sistemul de direcţie, Adrian Voina (din Blaj) pierde controlul volanului şi se răstoarnă cu autospeciala pe care o conducea în afara carosabilului, pe un răzor. În urma accidentului, Ioan Iluţ (71 ani, din Blaj) - pasager suferă mai multe plăgi în zona feţei iar Ioan Maier (45 ani, din Bucerdea Grânoasă) suferă un traumatism la coloană.
     *Blaj, ora 20.30. În timp ce se deplasa pe bicicletă, Constantin Iliescu (16 ani, din Blaj) îşi schimbă direcţia de mers fără să semnalizeze, fiind surprins şi accidentat de autoturismul Dacia 1300, condus de Lucian Sevestrean (28 ani, din Blaj). Iliescu a fost transportat la spitalul Blaj, unde a fost diagnosticat cu traumatism cranio-cerebral şi plăgi escoriate ale feţei.
Nicoleta TOMUŢA

Cu "profesori" germani
Personalul Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru - pregătit la standardele şi cerinţele UE
     Ca urmare a semnării Convenţiei de Twinning (înfrăţire) între Regiunea Brandenburg (Germania) şi Regiunea CENTRU (România), în perioada 22-26 iulie a.c., la sediul ADR "CENTRU" se află d-nii dr. ing. Hans Ulrich Oel, director ministerial şi Klaas Vollbrecht, inginer diplomat, care vor susţine workshop-uri cu personalul Agenţiei în vederea creşterii capacităţii profesionale a angajaţilor şi identificarea de noi măsuri pentru construirea unor structuri de coordonare stabile şi eficiente pentru dezvoltarea regională.
     Reamintim că obiectivul principal al acestei înfrăţiri este dezvoltarea capacităţii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională "CENTRU" pentru a deveni o instituţie profesională, legitimă şi sustenabilă care este capabilă să conducă procesul de dezvoltare socio-economică în regiune, în linie cu practicile de succes din statele membre ale UE. Convenţia de twinning se întinde pe o perioadă de 18 luni. (D.M.)
Pentru o clipă aduceţi-vă aminte de faptul că sunteţi fiii satului Vingard
     "Opreşte-te o clipă din noianul preocupărilor zilnice şi îndreaptă-ţi gândul spre iubitul tău sat natal, unde ai văzut pentru prima dată lumina zilei, unde ţi-ai crescut cei mai frumoşi ani din viaţă, anii copilăriei, de care cu drag ne aducem cu toţii aminte. Acest moment de aducere aminte este marcat de iniţiativa unui grup de consăteni care împreună cu parohul local, sprijinit de primăria comunei Spring au hotărât să ne întâlnim cu toţii la "Chemarea satului natal" în zilele de 27 - 28 iulie 2002. Este un minunat prilej de a evoca trecutul cu amintirile lui dragi, împreună cu prietenii şi familia, amintiri care au rămas neşterse în inimile noastre. Fire nevăzute ne leagă pe cei de aceeaşi obârşie, unii de alţii şi pe toţi deopotrivă, de satul nostru drag. Vino aici la marea sărbătoare a "Fiilor satului"!, aceasta este invitaţia adresată cu drag tuturor fiilor frumosului sat Vingard.
     Vă prezentăm în continuare programul manifestărilor ocazionate de acest fericit eveniment.
     27 iulie: orele 15.00 - 16.00: * Întâlnirea participanţilor în incinta şcolii din Vingard;* orele16.00 - 17.00: Sfinţirea Troiţei şi depunerea de coroane la monumentul eroilor; orele 17.00 - 18.00: simpozion pe o temă de istorie a satului, în clădirea şcolii; * orele 18.00 - 20.00; dineu oferit participanţilor la simpozion.
     28 iulie: * orele 9.00 - 11.00: participarea la oficierea Sf. Liturghii şi a parastasului pentru cei decedaţi; * orele 11.00 - 13.00: întâlnirea fiilor satului cu familia şi prietenii; * orele 13.00 - 15.00: Masa festivă; orele 15.00 - 20.00: participarea la activităţi cultural-artistice.
Dana MOTREANU

Codrin Ștefănescu - principalul artizan al Școlii politice de vară de la Amara
Prefectul Ioan Rus are grijă de generaţia tânără a PSD Alba
     Duminică, 21 iulie a.c., au început la Amara cursurile Şcolii Politice de vară pentru Tineretul PSD, având ca tematică "Managementul puterii între societatea civilă şi noua economie". Şcoala de vară din acest an este organizată de Direcţia Programe a PSD, director fiind secretarul executiv PSD, Codrin Ştefănescu, deputat de Alba. La buna desfăşurare a acestei acţiuni contribuie şi Institutul Social Democrat. Preşedintele TSD Alba, Nicolae Mera, prezent la Amara, ne-a informat că în acest an cursurile Şcolii de vară a tineretului PSD se desfăşoară într-un cadru nou, sub forma unor prelegeri susţinute de importante personalităţi ale partidului de guvernământ. La rândul lor, tinerii cursanţi adresează întrebări orale sau în scris, fiind vizate atât probleme de interes local, cât şi cele de interes general. Această strategie de desfăşurare a cursurilor aparţine deputatului PSD, Codrin Ştefănescu, coordonatorul şcolii politice din acest an. Personalităţile de marcă ale partidului, prezente până acum la Amara, au aşteptat cu interes întrebările tinerilor şi s-au implicat cu profesionalism în rezolvarea problemelor ridicate de interlocutori. Până în prezent tinerii pesedişti au avut plăcerea de a sta de vorbă cu Adrian Severin, Ecaterina Andronescu, Simona Marinescu, Valer Dorneanu, Acsinte Gaşpar, Mircea Geoană, Sabin Pop- prim consilier al premierului Adrian Năstase, Ioan Gâf Deac. Reprezentanţii Organizaţiei Judeţene de Tineret Alba a PSD prezenţi la Amara au solicitat amănunte legate de politica partidului de guvernământ în diverse domenii, remarcându-se o participare activă a tinerilor membri PSD din judeţ. Nu în ultimul rând, ei transmit mulţumiri tuturor celor ce le-au facilitat deplasarea la Amara: prefectului Ioan Rus, secretarului executiv al PSD - Codrin Ştefănescu - deputat de Alba şi inspectorului şef al ITM Alba, Dorel Fiţ. (A.D.T., R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.