Ultima oră
Știri
În urma unui accident de... bicicletă
Un tânăr a ajuns în comă la o clinică din Cluj
     Levente Borsay (26 de ani, angajat al SCVV Blaj) a fost trimis de urgenţă la Clinica de Neurochirurgie din Cluj Napoca după ce s-a lovit serios la cap în urma unui accident de ... bicicletă. Marţi după-amiaza, în jurul orei 16.10, în timp ce cobora pe bicicletă o stradă în pantă din Blaj, Borsay s-a dezechilibrat şi s-a izbit cu roata din faţă de bordura trotuarului. Tânărul a rămas inconştient în urma contactului dur cu asfaltul, fiind transportat la Spitalul din Blaj şi de aici la Spitalul din Alba Iulia. Pacientul a fost diagnosticat cu comă de gradul I, traumatism cranian foarte grav, posibilă fractură de bază de craniu, leziuni cerebrale. El a fost trimis de urgenţă la Cluj. Potrivit cercetărilor poliţiei, acest accident a fost favorizat de faptul că Borsay a consumat băuturi alcoolice înainte de a se urca pe bicicletă. (N.T.)
La Sebeş
Piața a primit numele "Cardinal Alexandru Todea"
     Consilierii municipiului Sebeş au aprobat în şedinţa de ieri modificarea numelui pieţei în care este amplasată Biserica greco-catolică din Sebeş. La solicitarea reprezentaţilor Bisericii unite cu Roma din Blaj şi Parohiei greco-catolice din Sebeş, vechea denumire a pieţei - "Târgul de fân" a fost înlocuită cu "Cardinal Alexandru Todea". (R.J.)
Sprijin de la bugetul statului pentru depozitarea a 1500 mii tone de grâu
     Nivelul producţiei marfă şi cantităţile de grâu pentru care se susţin, de la bugetul statului, cheltuielile de recepţionare, depozitare şi păstrare, la nivelul judeţului sunt: grâu producţie marfă - 10 mii de tone; grâu pentru panificaţie depozitat - 5 mii tone. Ofertele deţinătorilor de spaţii în vederea recepţionării, depozitării şi păstrării cerealelor, în conformitate cu prevederile H.G. 684 privind alocarea sumelor necesare acoperirii cheltuielilor cu recepţionarea, depozitarea şi păstrarea a 1.500 mii tone de grâu pentru panificaţie, sunt aşteptate la DGAIA Alba. (A.D.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Partidul Democrat vrea turism de calitate pe Valea Sebeşului
     Într-o recentă conferinţă de presă, preşedintele organizaţiei PD Sebeş - Ştefan Cărpinişianu şi vicepreşedintele - Radu Şerbănescu au dezvăluit cum au luat fiinţă două dintre proiectele preluate, amplificate şi apoi împotmolite de CJ Alba. Ne referim la proiectele de înfiinţare a Parcului Industrial Sebeş-Alba şi a Parcului Turistic Valea Sebeşului. Dacă în privinţa primului proiect se mai mişcă ceva, deşi ritmul este extrem de lent, în ce priveşte Parcul Turistic Valea Sebeşului lucrurile s-au oprit cu totul. Ideea avansată de pediştii din Sebeş era ca fiecare primărie de pe Valea Sebeşului să facă un inventar al obiectivelor turistice, al valorilor patrimoniale de pe raza de competenţă, să le clasifice şi apoi să închege cu sprijinul cetăţenilor dornici să scoată bani din agroturism asociaţii mici care să promoveze tocmai aceste interese. La începutul anului trecut ideea lor a fost preluată de CJ Alba şi CCIA şi aşa s-a ajuns la crearea Parcului Turistic Valea Sebeşului. Un proiect ambiţios, dar tocmai de aceea foarte greu de urnit în condiţiile actuale. De aceea, cei doi reprezentanţi ai PD Sebeş cred că o reîntoarcere la propunerea iniţială ar fi mai mult decât necesară pentru că "lucrurile trebuie să pornească de undeva!" (A.D.)
Învăţăm din experienţa franceză în domeniul IMM
     Ieri a început în sala Mihai Viteazul a Prefecturii judeţului Alba partea a doua a seminaruui internaţional cu tema "Iniţiative intreprenoriale, dezvoltare regională şi sisteme de aşezări", organizat de Facultatea de Geografie a Universităţii Bucureşti, Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, Universitatea din Angers (Franţa) şi Consiliile judeţene Alba şi Hunedoara. Seminarul îşi propune un profitabil schimb de experienţă între specialişti francezi şi români în domeniul dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii în funcţie de resursele şi contextul oferit de România zilelor noastre şi, în particular, de judeţul Alba. Având în vedere importanţa pe care evoluţia sectorului privat o are în economie şi asupra dezvoltării societăţii româneşti în general, aşa cum sublinia prefectul judeţului Alba - Ioan Rus, Guvernul României şi autorităţile publice judeţene şi locale sprijină acest demers. La lucrările de ieri ale seminarului au participat 13 invitaţi francezi şi numeroşi specialişti români alături de preşedintele interimar al CJ Alba - Eugen Popa, rectorul Universităţii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia - Iacob Mârza, directorul ADR "Centru" - Simion Creţu, senatorul PSD - Cornel Filipescu. (A.D.)
Azi este ultima zi în care ne mai putem "înmatricula" câinii la poliție
     Potrivit Ordonanţei de Guvern nr. 55/30.04.2002, azi este ultima zi în care proprietarii câinilor "de risc" se mai pot înregistra la poliţiile de pe raza localităţilor de domiciliu. Conform legii, la poliţie trebuie înregistraţi câinii din rasele: Rottweiler, Pitbull, Mastiff, Amstaff, Bull-Terrieri, Tosa, Mastino Napolitano, Dog Argentinian, Fila, precum şi metişii rezultaţi din încrucişările Pitbullilor cu Amstaff. Proprietarii câinilor trebuie să se prezinte la poliţie cu copiile actelor prin care se dovedeşte că animalul a fost luat în evidenţele medicului veterinar (vaccinat, deparazitat etc) şi cu cartea de identitate a animalului. Conform normelor în vigoare, câinii trebuie plimbaţi în locurile publice doar cu botniţă, însoţiţi de persoane majore, care nu au cazier. Însoţitorii câinilor prinşi fără botniţă vor fi amendaţi de poliţie cu sume cuprinse între 50 - 100 de milioane de lei. Dacă animalul a dat dovadă de agresivitate, atacând animalele sau chiar oameni, proprietarii acestora vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 100 - 150 de milioane de lei, iar câinii vor fi eutanasiaţi. În cazurile extreme, proprietarii câinilor care au provocat o vătămare corporală gravă, sunt pasibili cu pedeapsă cu închisoarea între 1 şi 3 ani.
     Până ieri, la Biroul de Ordine Publică din cadrul Poliţiei municipiului Alba Iulia au fost înregistraţi 17 câini din rasa Rottweiler şi 13 câini din rasa Pitbull.
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.