Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Întoarcerea lui Emil
     Ce dacă-i vară şi omul mai vrea să se odihnească. Fizic dar şi psihic. Pentru cei pasionaţi de politică (iar majoritatea românilor sunt mari amatori) nu există răgaz. Preşedintele Iliescu a plecat în concediu, iar premierul le-a dat liber celor din administraţie la ţinute mai lejere. Ăsta nu-i un semn că motoarele politicii ar fi încetinit. Nu! De parcă nu ne-ar fi ajuns actorii de până acum, iată că-şi face reintrarea în scenă unul pe care-l credeam, după experienţele avute, scârbit şi definitiv retras spre preocupări mai puţin periculoase. Este vorba de fostul preşedinte al României - Emil Constantinescu.
     În urmă cu câteva luni toate instituţiile media vuiau în legătură cu cea mai apreciată şi populară serie SF realizată de George Lucas - "Războiul Stelelor", întreaga trilogie încheiată cu "Întoarcerea lui Jedi" fiind comentată şi prezentată spre vizionare publicului. Tot cam la acea vreme, pe INTERNET, se lansa un alt război - seria de mare succes "Armagedon", prima încercare a fostului preşedinte de a-şi face reintrarea în lumea politică, deşi atunci s-a ascuns în spatele unor asociaţii şi fundaţii. A urmat conferinţa de presă extraordinară de mai zilele trecute. Supărat în primul rând pe Adrian Năstase (pe care l-a numit "un bârfitor de mahala") şi Partidul Social Democrat, criticilor şi acuzelor lui Emil Constantinescu nu i-au scăpat nici alţi adversari politici. Uitând că în plină campanie electorală şi-a lăsat baltă aliaţii, gestul său contribuind substanţial la dezastrul înregistrat de PNŢCD, Emil Constantinescu se prezintă acum ca singurul politician cinstit. Singurul în jurul căruia se poate coagula un partid de dreapta serios care să reprezinte o alternativă viabilă împotriva PSD. Pentru că, ne spune el, PD nu se simte prea bine şi oricum doctrina sa este similară cu a PSD, deci păguboasă, iar PNL sub mâna lui Stolojan va deveni un satelit al aceluiaşi urât PSD. Iar pentru constituirea acestei dorite forţe politice de dreapta şi pentru succesul său personalitatea lui Emil Constantinescu este garanţie!
     Dar spre deosebire de Luke Skywalker (cavalerul Jedi) care luptă cu curaj şi onestitate pentru victoria binelui şi a dreptăţii, fostului preşedinte - care-şi doreşte o asemenea statură - îi lipsesc tocmai aceste calităţi. Ieşirea la rampă de acum dovedeşte în primul rând frustrare. În calitatea sa de fost preşedinte al ţării Emil Constantinescu se aştepta probabil să fie în continuare o voce ascultată în politica românească, să-l caute oamenii, să-i ceară părerea. Nu s-a întâmplat aşa. Emil Constantinescu a fost ignorat de toţi. Tocmai pentru că prestaţia sa ca preşedinte a dezamăgit. Virulenţa atacului la premierul în funcţie vădeşte neputinţa, dar mai ales ambiţiile sale foarte mari. Pentru împlinirea cărora însă, la doi ani de la pierderea puterii, nu se întrevede vreo şansă de realizare. Oricum nu în condiţiile în care scăderea PSD în sondaje este mică în ciuda nerealizărilor care există. Dar asta probează o dată în plus cât de dezamăgitoare a fost guvernarea precedentă în care vioara întâi au fost PNŢCD şi Emil Constantinescu. Întoarcerea lui Emil în viaţa politică departe de a avea strălucirea dorită a început deci cu stângul.
Anca DINICĂ