Ultima oră
Știri
La începutul anului viitor
Se va înfiinţa Ocolul Silvic al municipiului Sebeş
     Începând cu data de 1 ianuarie 2003, municipiul Sebeş va avea propriul Ocol Silvic, conform unei hotărâri a Consiliului local aprobată în şedinţa din data de 23 iulie a.c. La început, unitatea va funcţiona fără personalitate juridică urmând ca ulterior acţionar unic să devină autoritatea locală. Din punct de vedere al Organigramei şi Statului de funcţii, Ocolul va avea în componenţă 16 persoane, respectiv contabil, inginer silvic, tehnicieni, brigadieri şi pădurari conduşi de un şef şi va fi structurat pe trei brigăzi, fiecare având în subordine câte două cantoane: Sebeş, Pădurea Mare, Halinga, Valea Recii, Purcăreţ şi Manoilă. Ocolul va avea în administrare cca. 2900 hectare de pădure, preconizându-se un profit anual de 457 milioane lei şi exploatarea în aceeaşi perioadă de timp, a 5000-6000 mc. de lemn.(R.J.)
De la începutul acestui an
Calamităţile naturale au produs pagube în valoare de 12,5 miliarde de lei
     Calamităţile naturale care s-au abătut asupra judeţului nostru, grindina şi inundaţiile, în ziua de 17 iulie a.c., au afectat 500 ha, producând pagube în valoare de 2,830 milioane de lei. Directorul cu producţia vegetală al DGAIA, ing. Nicolae Budrală ne-a informat că de al începutul acestui an au fost distruse de grindină şi inundaţii 1649 ha din care: 116 ha vie pe rod, peste 1000 ha porumb, 156 ha legume, 130 ha grâu de toamnă precum şi alte culturi. La Bucium şi Zlatna aceleaşi calamităţi naturale au afectat 30 ha culturi, valoarea totală a pierderilor fiind de 12,516 miliarde de lei. (A.D.T)
Două sate din comuna Bucium au rămas izolate
     Pompierii civili din Abrud au intervenit ieri la Bucium pentru a scoate nămolul acumulat în fântâni în urma ploilor abundente căzute în ultimul timp în zonă. Pompierii au reuşit să cureţe fântânile astfel încât măcar animalele să poată fi adăpate. De altfel, cele 30 de sate aparţinătoare comunei Bucium arată acum ca după potop, din cauza viiturilor şi a alunecărilor de teren. Două sate - Angheleşti şi Fereşti erau ieri izolate pentru că drumul de legătură a fost rupt în mai multe locuri. Singurele utilaje cu care se lucrează sunt două buldozere de la EM Roşia Montană, cu acestea încercându-se refacerea drumului pentru a fi accesibil măcar căruţelor. Apele au rupt 9 poduri şi podeţe de pe raza comunei, dintre care şi cel folosit pentru accesul copiilor la şcoală generală din centrul localităţii. Conform viceprimarului, Viorel David, oamenii din zonă sunt nevoiţi să străbată în jur de 10 km pe jos pentru a ajunge la cel mai apropiat punct alimentar. Din cauza bolovanilor şi a cioatelor aduse de viitură, hectare întregi de fâneţe şi grădinile de legume ale oamenilor au fost compromise, aceştia rămânând fără recoltele din acest an. Din cauza bugetului local, extrem de mic, sunt şanse foarte mici pentru ca pagubele din teritoriu să poată fi acoperite.
Nicoleta TOMUŢA

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Investigaţii tardive
Moartea învăţătoarei Cristina David, în atenţia Colegiului Medicilor Alba
     Colegiul Medicilor Alba a declanşat o anchetă pentru a stabili împrejurările în care şi-a pierdut viaţa Onorina Cristina David (43 ani, învăţătoare, din Alba Iulia). Femeia s-a prezentat la secţia ORL a Spitalului cu infecţie localizată la nivelul gâtului. Surse oficiale spun că pe lângă antibioticul necesar tratamentului, pacientei i-a fost administrată şi glucoză în perfuzie. La scurt timp femeia a intrat în comă, fiind transportată la secţia de reanimare. În decurs de câteva ore pacienta a suferit trei infarcturi, ultimul provocându-i decesul. Cauza oficială a decesului a fost stop cardio-respirator. Moartea subită a învăţătoarei, în urma căreia a rămas orfan un băiat de 15 ani, a stârnit revoltă şi disperare în rândul rudelor acesteia, care au făcut publică această situaţie. Ulterior, s-a descoperit că femeia suferea de diabet. Preşedintele Colegiului Medicilor Alba, dr. Gheorghe Vieru, a anunţat ieri că instituţia pe care o conduce s-a autosesizat în acest caz iar în prezent se efectuează verificări pentru a se stabili dacă este sau nu vorba de o culpă medicală. Traseul parcurs de pacientă va fi refăcut în întregime şi se vor cere note explicative fiecărui medic. Deoarece se impun analize medicale amănunţite, specifice unor astfel de cazuri grave, dr.Vieru a precizat că rezultatele vor fi făcute publice abia săptămâna viitoare.
Nicoleta TOMUŢA

La jumătatea mandatului
Senatul a adoptat peste 1000 de proiecte legislative
Interviu cu dl Cornel FILIPESCU - senator P.S.D. de Alba
     Filipescu- D-le Cornel Filipescu, vă aflaţi la jumătatea mandatului de senator PSD, ales de locuitorii judeţului Alba. Deoarece unii cetăţeni s - au obişnuit să critice cu orice prilej activitatea parlamentarilor, acordându-le puţin credit, vă rugăm să vă referiţi pentru început la specificul activităţii dvs. în special şi al Parlamentului în general.
     - Într-adevăr, în percepţia cetăţenilor activitatea legislativului apare oarecum denaturată, pe de o parte din lipsă de informaţie, dar şi datorită faptului că de cele mai multe ori în mass-media sunt reflectate mai mult aspectele negative decât cele pozitive, ignorând munca deloc uşoară a parlamentarilor. Trebuie să precizez că noi avem menirea de a elebora legi şi ca un bun exemplu că nu stăm degeaba, în perioada 11 decembrie 2000 - 26 iunie 2002, au fost adoptate în plenul Senatului 1152 proiecte de legi şi propuneri legislative, din care au fost promulgate 1004. Numai în recent încheiata sesiune februarie - iunie 2002, Senatul a adoptat 334 legi şi propuneri legislative, extrem de necesare creerii unui cadru adecvat care să susţină dezvoltarea unor importante domenii de activitate. Menţionez în acest sens Legea 386/2002, privind înfiinţarea, funcţionarea şi organizarea Agenţiei Române pentru investiţiile străine, Legea 360/2002 privind statutul poliţistului român, proiectul de lege privind impozitul pe profit, Legea audio-vizualului, Legea pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor şi unele măsuri privind întărirea disciplinei contractuale.
     Pe lângă activitatea desfăşurată în plenul Parlamentului, munca noastră continuă în diferite comisii parlamentare în care am fost nominalizaţi. Eu fac parte din două comisii şi anume: Comisia de învăţământ şi cultură şi Comisia de muncă şi protecţie socială. Sarcina noastră în cadrul şedinţelor comisiilor constă în a studia cu atenţie fiecare iniţiativă legislativă, de a o modifica sau completa după caz dându-i apoi avizul pentru a putea fi adoptată. Este o muncă ce implică multă responsabilitate, deoarece trebuie să surprindem şi să înlăturăm eventualele lacune sau confuzii care pot apărea în proiectele de legi.
     - Referitor la mult mediatizata integrare europeană, ne puteţi enumera câteva dintre legile adoptate de Senat?
     - Şi în acest sens s-au făcut eforturi serioase pentru a se adopta un pachet de legi, care să se armonizeze cu documentele europene în vigoare. Mă refer la legea privind taxa pe valoare adăugată, legea organizării şi funcţionării poliţiei române, legea egalităţii de şanse între bărbaţi şi femei, legea protecţiei monumentelor istorice, legea venitului minim garantat, a administraţiei publice locale, a comerţului electronic şi altele.
     Desigur că mai este nevoie şi de realizarea altor paşi la fel de importanţi dar oricum ţara noastră se îndreaptă cu fermitate şi fără echivoc spre comunitatea europeană.
     - Ştim că aveţi contacte nemijlocite cu oamenii din teritoriu. Spuneţi-ne câţi cetăţeni din judeţul Alba v-au solicitat sprijinul de la începutul mandatului şi până în prezent şi care au fost problemele predominante ridicate de ei?
     - Din registrele de audienţe, care pot fi consultate oricând la sediul biroului parlamentar, reiese că până în prezent am fost solicitat de un număr de 3275 de cetăţeni din judeţ pe parcursul audienţelor acordate la Alba Iulia, Sebeş, Cugir, Zlatna, Teiuş şi nu numai. În cea ce priveşte problemele acestora, cele mai numeroase au fost cele legate de locuri de muncă (40%), nemulţumiri privind aplicarea legislaţiei în domeniul fondului funciar (35%) şi soluţionarea unor cauze în instanţele judecătoreşti (20%), iar un procent de 5% dintre cetăţenii veniţi în audienţă, mi s-au adresat cu diferite probleme sociale.
     - Cu ce iniţiative legislative vă veţi întoarce la sesiunea de toamnă a Senatului?
     - Intenţionez să propun membrilor comisiei de învăţământ şi ştiinţă, atunci când voi reveni la treabă, o revedere a întregii legislaţii din acest domeniu atât de important pentru noi toţi, deoarece unele prevederi ale legii adoptate, nu mai corespund realităţii şi necesită unele modificări pentru a fi cu adevărat funcţionale.
     - D-le senator, cum o să vă refaceţi forţele în această vacanţă parlamentră pentru sesiunea din toamnă, care se anunţă a fi una complexă şi poate chiar furtunoasă?
     - Deşi pare de necrezut, eu nu am intrat cu adevărat în vacanţă, deoarece problemele de la birourile senatoriale din judeţ continuă să mă solicite. Nu pot să ignor necazurile oamenilor care vin la mine deşi sunt în vacanţă şi de aceea, încerc să soluţionez cât mai multe dintre cererile lor. Sunt mult prea multe doleanţe de rezolvat, ca să trecem nepăsători pe lângă ele, chiar dacă şi noi parlamentarii avem nevoie uneori de perioade de refacere.
A consemnat Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.