Ultima oră
Știri
32 de şoferi au rămas fără permise de conducere
     În week-end-ul trecut, 32 de şoferi au rămas fără permisele de conducere auto, dintre care 10 au rămas fără acest act pentru că au băut alcool înainte de a se urca la volan, alţi 5 pentru că nu au acordat prioritate şi alţi 4 pentru că au depăşit viteza legală. Restul de 11 au rămas fără permise din cauză că au comis alte abateri, însă se pare că nici unul dintre aceştia nu a fost afectat câtuşi de puţin de carnagiul înregistrat în acest an pe şoselele din România, astfel încât să respecte legislaţia rutieră. Poliţiştii din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere Alba au aplicat 436 sancţiuni în valoare de 173,1 milioane de lei. Dintre cele 436 sancţiuni, 187 au fost aplicate pentru depăşirea vitezei legale. De asemenea, au fost retrase 18 certificate de înmatriculare. (N.T.)
Cresc amenzile în domeniul zootehniei, valoarea acestora fiind majorată de aproape 50 de ori
     Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor a iniţiat recent un proiect de hotărâre de Guvern care cuprinde majorarea amenzilor aplicate contravenienţilor la normele sanitar-veterinare pe întregul lanţ din industria şi comerţul cu produse de origine animală. În prezent, sancţiunile nu depăşesc 2 milioane de lei, noile reglementări majorând amenzile până la 100 de milioane de lei. Banii încasaţi astfel vor intra la bugetul statului, urmând ca un procent de 25 la sută să revină direcţiilor sanitar-veterinare. Deficienţele constatate în urma controalelor sanitar - veterinare vor atrage amenzi cuprinse între 20 şi 30 milioane de lei. De asemenea, va fi sancţionată drastic şi tăierea animalelor în locuri neautorizate. În cazul nepermiterii efectuării controlului medicilor veterinari de stat în unităţile comerciale, valoarea sancţiunilor va fi cuprinsă între 30 şi 50 milioane de lei. (A. D. T.)
PUR Alba nu condiționează semnarea protocolului cu PSD de acordarea unor posturi
     Organizaţia judeţeană a PUR a demarat deja pregătirile pentru a obţine un scor cât mai bun la alegerile din anul 2004, "poate chiar să devenim cea de-a doua forţă politică a ţării" - a declarat preşedintele PUR Alba, ec. Nicolae Popa. În acest context se înscrie pe lângă o mai intensă activitate pentru consolidarea structurilor teritoriale ale partidului şi semnarea la nivel judeţean a protocolului cu PSD. Colaborarea cu partidul de guvernământ are rolul de a-i face cunoscuţi pe militanţii PUR. Asta deşi preşedintele Popa a declarat că nu au cerut nici un post de la PSD, ca o condiţie de semnare a protocolului la nivel judeţean. Deja a avut loc o discuţie între Nicolae Popa şi preşedintele PSD Alba - Ioan Rus, dar s-a convenit doar desemnarea cât mai rapidă a comisiilor care vor negocia prevederile protocolului. Se speră ca acesta să fie semnat până la jumătatea lunii septembrie, cel mai târziu.
Anca DINICĂ

În tentativa de a traversa strada neregulamentar
O femeie s-a ales cu mâna stângă ruptă
     O femeie din Vinţu de Jos s-a ales cu mâna stângă ruptă după ce a încercat să traverseze DJ 107 C prin loc nemarcat şi fără să se asigure. Rafila Galdău (69 de ani, din Vinţu de Jos) a fost surprinsă şi accidentată de autoturismul VW CES485 (înmatriculat în Republica Moldova) şi condus de Radu Mircea Sufleţel (36 de ani, din Alba Iulia). Femeia accidentată a fost transportată la Spitalul Judeţean Alba. Celor doi implicaţi în accident le-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză, poliţiştii din Vinţu de Jos continuă cercetările. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Încercând să aplaneze un conflict tată-fiu
O octogenară din Teiuș a fost omorâtă cu o sapă
     Marius Rezmireş (25 de ani, din Teiuş) a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, pe baza unui mandat emis de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba pentru comiterea infracţiunii de omor calificat, ne-a informat purtătorul de cuvânt al Parchetului, Olivian Oană. În seara de luni, 29 iulie, Marius Rezmireş s-a certat aprig cu părinţii săi, în special cu tatăl său Iosif. Furios, Rezmireş junior a adunat o parte dintre bunurile familiei în mijlocul casei, încercând să le dea foc. Tatăl a fugit la vecina sa - Maria Drăgan, de 83 de ani - pentru a aduce câteva găleţi cu apă. A fost urmărit şi aici de fiul său, cu care a început din nou să se certe. Femeia a început să-l certe pe fiu pentru comportamentul violent de care dădea dovadă faţă de tatăl său. Enervat la culme, Marius Rezmiveş a pus mâna pe o sapă şi a lovit de două ori cu ea în capul vecinei sale octogenare. Iniţial, tânărul a luat-o în spate pe femeia care sângera abundent cu intenţia de a pleca spre o destinaţie necunoscută, însă vecinii alertaţi l-au imobilizat şi au anunţat poliţia.
     Tânărul nu este înregistrat în evidenţele medicale cu afecţiuni psihice dar se pare că în urma unui accident de maşină suferit în luna aprilie a acestui an a început să aibă tulburări de comportament. Acest fapt va fi confirmat abia după efectuarea expertizei psihiatrice - investigaţie care va arăta dacă autorul avea sau nu discernământ în momentul comiterii crimei. Membrii familiei şi vecinii lor sunt îngroziţi de cele întâmplate. Victima, Maria Drăgan, era cunoscută ca o pensionară simpatică şi binevoitoare, gata oricând să sară în ajutorul vecinilor săi, fie ei ţigani sau români. În cauză cercetările continuă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat.
Nicoleta TOMUŢA

La Alba Iulia
Primăria și Poliția s-au pus pe amendat contravenienții
     Nemulţumirile locuitorilor vizând nerespectarea de către unii cetăţeni certaţi cu bunul simţ a deciziilor Consiliului local privind păstrarea curăţeniei, parcarea haotică a autovehiculelor, tulburarea liniştii publice şi altele asemenea în municipiul Alba Iulia, au intrat acum în colimatorul primăriei. Ele au fost centralizate şi de luni seara echipe mixte formate din inspectorii primăriei albaiuliane şi poliţişti ai Poliţiei municipiului Alba Iulia au început controalele. Viceprimarul Călin Potor ne-a declarat că primele amenzi, în valoare de 10 milioane de lei, au fost deja aplicate unei firme de publicitate care a amplasat 4 reclame de dimensiuni mari în municipiu fără să plătească la bugetul local taxele aferente.
     Următorii sancţionaţi vor fi proprietarii sau şoferii maşinilor de mare tonaj care după ora 18.00 parchează în municipiul Alba Iulia altundeva decât în locurile special amenajate, încălcând astfel reglementările în vigoare. Deocamdată ei au fost doar atenţionaţi prin fluturaşi, dar la următoarea abatere vor primi amenda maximă, stabilită la 15 milioane de lei. Tot la amenzi se pot aştepta cei care parchează autoturismele pe spaţiile verzi, sau terasele care funcţionează fără autorizaţie. Nimic nu va scăpa controlului: nici rollerii, nici scuterele care circulă în voie pe Bulevardul Transilvaniei, nici cei care depozitează aiurea gunoiul pentru că acţiunea începută luni va dura mai multe zile de-acum înainte.
Anca DINICĂ

Moartea învățătoarei Cristina David - în atenția specialiștilor clujeni
     Moartea suspectă a învăţătoarei Onorina Cristina David va ajunge şi în atenţia specialiştilor de la Cluj. Preşedintele Colegiului Medicilor Alba, doctorul Gheorghe Vieru, spune că pentru a fi înlăturată orice notă de subiectivism - se va consulta cu alţi specialişti la întocmirea raportului final. Investigaţiile au pornit de la medicul de familie al victimei, fiind audiaţi medicii de gardă de la serviciul de urgenţă, cei de la secţia ORL precum şi medicii de la ATI. În acest moment sunt aşteptate rezultatele unor analize complexe care vor stabili dacă s-a comis sau nu o eroare din culpa medicilor. Pe de altă parte, surse oficiale spun că la mijloc se află un cumul de factori, între care şi dotarea proastă cu care se confruntă sistemul sanitar. Tocmai de aceea, Prefectura Alba va efectua o anchetă administrativă pentru a evalua activitatea desfăşurată de Direcţia de Sănătate Publică Alba. Şeful acestei instituţii, medicul Adrian Teodoru, va fi şi el investigat în urma acuzaţiilor apărute în presă privind derularea unor contracte de interes judeţean prin intermediul unor societăţi pe care le patronează. Prefectul Ioan Rus, preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD, spune că directorul Teodoru va fi evaluat şi politic, urmând să fie luată o decizie la nivel de partid. (N.T.)
Zona rurală a județului Alba se depopulează într-un ritm galopant
În timp ce sporul populaţiei rurale este negativ, cel al municipiului Alba Iulia este pozitiv!
     Potrivit datelor preliminare ale recensământului din acest an, după cum aţi aflat deja, populaţia României a scăzut cu 1.000.000 de persoane, iar populaţia judeţului Alba a scăzut cu 30.000 de persoane. Interesant este faptul că la nivelul judeţului nostru sporul demografic (obţinut prin diferenţa dintre indiciile natalitate şi mortalitate) este de - 1,7 la mie, adică un spor negativ. Ştiind că din totalul actual de 397.367 de locuitori ai judeţului 163.838 (41,2 la sută) trăiesc în mediul rural şi că 60 la sută din suprafaţa judeţului este reprezentată de zona montană şi submontană greu accesibilă şi izolată, putem deduce că sporul negativ de 1,7 la mie este rezultat în primul rând de o scădere drastică a populaţiei din mediul rural. Cu atât mai mult cu cât sporul demografic al municipiului Alba Iulia este... pozitiv: 5,5 la mie!
     Dar iată indicatorii la modul concret, aşa cum ne-au fost puşi la dispoziţie de către Maria Ilea, sociolog şi manager de proiecte al Asociaţiei "Sprijiniţi copiii", din Alba Iulia: mortalitatea în rândul populaţiei municipiului a fost de 11,69 la mie (rată aproape egală cu cea judeţeană, dar peste cea naţională cu 0,29 la mie!); natalitatea, în schimb, a fost de 17,19 la mie în municipiul Alba Iulia (cu 7,29 la mie peste cea judeţeană şi chiar cu 6,69 peste cea obţinută la nivel naţional).
     Maria Ilea conchide în materialul pe care ni l-a pus la dispoziţie că un spor pozitiv de 5,5 la mie în municipiul Alba Iulia este "un indicator deosebit de important în analiza şi funcţionarea politicilor demografice, mai ales într-o ţară în care populaţia este în scădere". (I.H.)
PUR Alba nu condiționează semnarea protocolului cu PSD de acordarea unor posturi
     Organizaţia judeţeană a PUR a demarat deja pregătirile pentru a obţine un scor cât mai bun la alegerile din anul 2004, "poate chiar să devenim cea de-a doua forţă politică a ţării" - a declarat preşedintele PUR Alba, ec. Nicolae Popa. În acest context se înscrie pe lângă o mai intensă activitate pentru consolidarea structurilor teritoriale ale partidului şi semnarea la nivel judeţean a protocolului cu PSD. Colaborarea cu partidul de guvernământ are rolul de a-i face cunoscuţi pe militanţii PUR. Asta deşi preşedintele Popa a declarat că nu au cerut nici un post de la PSD, ca o condiţie de semnare a protocolului la nivel judeţean. Deja a avut loc o discuţie între Nicolae Popa şi preşedintele PSD Alba - Ioan Rus, dar s-a convenit doar desemnarea cât mai rapidă a comisiilor care vor negocia prevederile protocolului. Se speră ca acesta să fie semnat până la jumătatea lunii septembrie, cel mai târziu.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.