Prima pagină Ediția din: 1.08.2002
Știri
Eugen Popa la Kecskemet
     Preşedintele interimar al Consiliului judeţean Alba - Eugen Popa se va afla în perioada 2-4 august la Kecskemet într-o vizită la invitaţia Consiliului judeţean Bacs-Kiskun. Scopul deplasării este evaluarea acţiunilor comune derulate de administraţiile publice ale celor două judeţe în cadrul unei fructuoase colaborări stabilite încă din anul 1994. Proiectele s-au derulat în domeniul economic, social, cultural-artistic. De asemenea, va fi evaluat proiectul ECOSTEP la care pe lângă consiliile judeţene din Alba şi Bacs-Kiskun au fost parteneri - Regiunea Kent (Marea Britanie) şi Fundaţia "Egnatia Epirus" (Grecia), proiect finalizat în noiembrie anul trecut. (A.D.)
Conducerea RMGC în vizită la Primăria Alba Iulia
     În cursul zilei de ieri primarul municipiului Alba Iulia a primit vizita directorului general al SC Roşia Montană Gold Corporation - Michael Steyn şi a directorului executiv - Gabriel Dumitraşcu. Nu este vorba despre descoperirea vreunui zăcământ aurifer la Alba Iulia, ci doar de dorinţa conducerii SC RMGC de a stabili bune relaţii cu administraţia locală albaiuliană în condiţiile în care compania şi-a deschis recent un sediu în capitala judeţului. Acesta este situat în fostul sediu al sucursalei judeţene Alba a Bankcoop. (A.D.)
Pentru refacerea obiectivelor calamitate
Judeţului Alba i-au fost alocate 5697 milioane de lei
     Printr-o recentă Hotărâre de Guvern au fost aprobate categoriile de cheltuieli şi obiectivele pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse de inundaţii în mai multe judeţe ale ţării, printre acestea aflându-se şi Alba.Valoarea totală a ajutorului financiar primit din partea Guvernului, alocat din Fondul de intervenţie, este de 100.000 milioane de lei, judeţului nostru fiindu-i repartizate 5697 milioane de lei. Consiliului judeţean Alba i-a revenit suma de 3.266 milioane de lei. Finanţarea este destinată în totalitate executării lucrărilor urgente, cum ar fi: refacerea drumurilor judeţene- 2.622 milioane de lei, refacerea podului pe DJ107 I -460 milioane de lei şi remedierea podeţului afectat aflat pe DJ107M - 184 milioane de lei. Valoarea sprijinului financiar ce revine municipiului Aiud este de 227 milioane de lei; lucrările care vor fi efectuate din aceste fonduri sunt: refacerea unui drum comunal- 89 milioane de lei, refacerea străzilor afectate- 94 milioane de lei, regularizarea Văii Gîrbovei-27,50 milioane de lei şi regularizarea Văii Aiudului- 16,50 milioane de lei. Pentru reabilitarea lucrărilor calamitate din oraşul Cîmpeni a fost alocată suma de 846 milioane de lei care va fi utilizată la refacerea unui drum comunal, precum şi la repararea unor podeţe. Comunei Bucium i-au fost repartizate 1315 milioane de lei, acestea fiind destinate refacerii unui drum comunal şi a unor podeţe afectate de calamităţi. La Şugag, cele 34 milioane de lei repartizate vor fi folosite pentru reabilitarea unui drum comunal, iar în comuna Livezile podeţele afectate vor fi refăcute, în acest scop fiind alocate 9 milioane de lei. (R.J.,A.D.T.)
     N.R. De asemenea, ca o informaţie de ultimă oră, la Bucureşti s-a mai stabilit ca localitatea Baia de Arieş să primească 1,2 miliarde de lei, necesari pentru refacerea infrastructurii.
92 de poliţişti din Alba au fost avansaţi ieri în grad
     Prin ordin de zi al Ministrului de Interne, Ioan Rus, au fost avansaţi în grad 20 de ofiţeri din cadrul IPJ Alba care au împlinit stagiul minim în grad. Tot ieri, 66 de subofiţeri au fost avansaţi la gradul imediat următor prin ordin al şefului IPJ Alba, col. Marin Aron. Trei maiori au fost avansaţi la gradul de lt.colonel: Gigel Huţanu (comandantul Poliţiei Abrud); Cătălin Moga (Biroul Poliţiei Judiciare - Poliţia Alba Iulia); Toma Iosif Nemeş (Biroul Poliţiei Economico Financiare Alba Iulia). Cinci căpitani au fost avansaţi la gradul de maior, şase locotenenţi au fost avansaţi la gradul de căpitan şi şase sublocotenenţi au fost avansaţi la gradul de locotenent. În cadrul Serviciului Poliţiei Transporturi Feroviare Alba, un ofiţer - lt. Adrian Coşoveanu a fost avansat la gradul de căpitan şi cinci subofiţeri au fost avansaţi la gradele imediat superioare. (N.T.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Respectarea legislaţiei - singura "afacere" care preocupă Prefectura judeţului Alba
Declaraţie de presă a prefectului judeţului Alba, av. Ioan Rus
     Responsabilităţile politice şi administrative dar şi propria mea conştiinţă mă îndeamnă să acord respectul cuvenit presei, întrucât consider că ea reprezintă conştiinţa lucidă a societăţii civile. Sunt de acord că ziaristul, în virtutea funcţiei sale de reprezentant al conştiinţei active a naţiunii, are nu numai dreptul ci şi datoria să chestioneze instituţiile şi pe cei care le conduc pentru a stabili dacă ele merită să se bucure de autoritatea cu care au fost învestiţi, dacă prestigiul pe care îl au este sau nu meritat. În ce mă priveşte, accept orice critică dacă este constructivă şi are acoperire în fapte. Constat însă cu regret că unii jurnalişti acceptă să facă jocul de interese al unor opozanţi politici lipsiţi de scrupule şi nu numai.
     Presa de scandal şi chiar unele cotidiane centrale de mare tiraj au colportat pe larg - în aceste zile a avut loc cea de-a treia ofensivă mediatică pe aceeaşi temă - aşa-zisele afaceri "oneroase" cu alcool sanitar ale soţiei mele. Deşi, la momentul potrivit, am explicat că afacerile respective au fost perfect legale. Nici o lege nu stabileşte vreo limită a cantităţii de alcool sanitar rulată printr-o farmacie sau societate comercială de profil şi nici obligativitatea ca livrările să se facă în recipiente de o anumită dimensiune. Cu toată consideraţia faţă de libertatea presei şi dreptul la opinie, afacerile se fac potrivit regulilor economiei de piaţă şi nu unor criterii afective hotărâte de jurnalişti. Mai ales că scopul "dezvăluirilor" a fost nu unul moral ci unul insidios şi anume acela de a lovi şi zdruncina credibilitatea preşedintelui organizaţiei Alba a PSD.
     Că aşa stau lucrurile o dovedeşte însuşi Raportul de expertiză contabilă judiciară realizat la solicitarea Inspectoratului General al Poliţiei de către un grup de experţi numiţi de organul de cercetare penală de la Bucureşti. Nimeni nu poate suspecta deci vreo imixtiune în constatările specialiştilor în contabilitate şi legislaţie. Expertiza contabilă a analizat pe parcursul a 90 de pagini legalitatea tranzacţiilor cu alcool sanitar dintre cele trei societăţi comerciale - SC VINALCOOL SA, SC GELAFARM SRL, SC TRANSGEROM SRL - aflate în discuţie. S-a stabilit astfel că livrarea, primirea, recepţionarea şi plata întregii cantităţi de marfă atât vrac cât şi în sticle, între cele trei firme, s-a făcut în totalitate cu respectarea reglementărilor legale.
     Raportul de expertiză evidenţiază ceea ce ziariştii au "omis" fie deliberat, fie tendenţios să arate şi anume că SC Gelafarm SRL Alba Iulia, potrivit actului constitutiv are înscris în obiectul de activitate la art. 5 comerţul cu ridicata şi comerţul cu amănuntul de produse farmaceutice şi tehnică medicală, iar autorizaţia de funcţionare nr. 1566/23.12.1999 eliberată de Ministerul Sănătăţii - Direcţia de Sănătate Publică Alba prevede că Farmacia Gelafarm este autorizată să desfăşoare atât comerţ cu amănuntul, cât şi comerţ cu ridicata de produse farmaceutice. Foarte convingător, acelaşi Raport de expertiză cerut de organul de anchetă penală subliniază la pag. 40:"Atât OG nr. 27/2000 cu modificările şi completările ulterioare, cât şi HG nr. 212/2000 nu instituie obligativitatea, pentru farmaciile cărora le-a fost livrat alcoolul sanitar, să comercializaze numai cu amănuntul acest produs, de unde concluzia că legiuitorul a lăsat la latitudinea farmaciilor modalitatea de vânzare, cu ridicata sau cu amănuntul a alcoolului sanitar, dar este prevăzută obligaţia verificării destinaţiei alcoolului de către organele fiscale." În pofida cifrelor fabuloase vânturate în presa aservită intereselor partizane, totalul adaosului comercial inclusiv TVA practicat de SC Gelafarm SRL s-a ridicat doar la 72,7 milioane lei din care, după plata TVA au rămas doar 61,1 milioane lei. Unde sunt deci miliardele de lei câştigate de soţia mea din singura afacere cu alcool făcută de firmă, mediatizată atât de intens?
     Potrivit OG. 27/2000, se arată în documentul amintit, "societatea VINALCOOL putea să solicite lunar restituirea accizelor, aşa cum de fapt s-a procedat, iar organul fiscal trebuia să aprobe în termen de maximum 30 zile restituirea; însă controlul destinaţiei se efectua după 6 luni." Nu vreau să intru în detaliile tehnice ale tranzacţiei perfect legale după cum au constatat organele de control. În opinia experţilor, citez: "Prin întocmirea conform prevederilor legale a facturilor fiscale aferente livrărilor de alcool către întreprinderea Gelafarm SRL Alba Iulia şi implicit recepţionarea de către aceasta a întregii cantităţi de alcool sanitar 70%, SC Vinalcool SA Alba Iulia era îndreptăţită să beneficieze de scutirea de la plata accizelor, cu atât mai mult cu cât obligaţia verificării destinaţiei utilizării şi a modului ulterior de comercializare nu revine societăţii furnizoare, ci organelor fiscale..."
     Aşadar, concluzionează Raportul, SC Vinalcool SA a îndeplinit cerinţele imperative ale legislaţiei cu privire la obligaţiile sale privind restituirea accizelor aferente alcoolului sanitar livrat către SC Gelafarm SRL, după cum aceasta din urmă avea dreptul legal să îl comercializeze în forma în care a făcut-o. Pe de altă parte este foarte limpede că producătorul putea să includă în cost acciza, deci şi în preţul de vânzare, caz în care şi-ar fi recuperat oricum cheltuiala reprezentând accizele plătite furnizorilor, odată cu facturarea şi încasarea produselor vândute pe piaţă. În acest caz SC Gelafarm SRL ar fi facturat la rândul ei acciza în preţul de livrare către SC Transgerom şi nu ar fi pierdut nimic, ca şi furnizorul său. Unde este deci caracterul "oneros" al tranzacţiei? Cei care au avut de câştigat au fost clienţii (cetăţeanul de pe stradă) SC Transgerom SRL, care au plătit un preţ mai mic pe alcoolul sanitar.
     După cum îşi poate da seama oricine, responsabilităţile mele ca prefect sunt extrem de complexe şi ziua de lucru se întinde obişnuit pe parcursul a 14-16 ore. Am foarte multă treabă pe care încerc s-o fac cât mai bine. Pe bună dreptate unii ziarişti au dreptul să se plângă de procesele în care sunt târâţi pe drept sau pe nedrept, sau de soluţiile date de instanţele de judecată. Dar ce altceva decât cea mai jalnică injustiţie este cea practicată de jurnaliştii, care fără să mă cunoască, îşi permit să mă gratuleze public cu expresii gen "tartorele zonei", "prefectul alcoolului", "capo di tutti capi", "Baron de Alba" etc.?
     Cu câteva zile în urmă, într-o intervenţie televizată, ministrul administraţiei publice Octav Cozmâncă a afirmat că în scurt timp vor fi schimbaţi din funcţii câţiva prefecţi de judeţe. Aşa că anumiţi indivizi, care nu văd cu ochi buni prestigiul de care mă bucur - cu toată modestia - nu numai în rândul organizaţiei de partid, ci, după cum o dovedesc sondajele de opinie, şi în rândul cetăţenilor judeţului, au crezut că este momentul să reia atacul împotriva familiei şi imaginii mele ca om politic. Rezultatele expertizei contabile privind afacerea cu alcool sanitar a soţiei mele - ale cărei amănunte le-am cunoscut abia acum, după declanşarea anchetei - permit opiniei publice să cunoască adevărul. Trebuie să subliniez că nici ca avocat, nici ca prefect nu m-am ocupat şi nu mă ocup de afacerile soţiei mele.
     Ce fel de "Baron" sunt eu care nu locuiesc într-o vilă, ci într-un apartament de bloc, iar familia mea are o singură maşină cumpărată pe vremea când practicam avocatura? Am înţeles întotdeauna ca veniturile familiei mele, dobândite în mod cinstit, să le folosesc în creşterea şi educarea celor trei copii pe care-i avem. Şi ce este rău că firma soţiei mele construieşte la Rîmeţ o cabană turistică, ce cuprinde şi o farmacie extrem de necesară în zonă? În ce mă priveşte nu am avut şi nu am nici un fel de afaceri personale. Ca prefect, în virtutea obligaţiilor de serviciu, am întreţinut şi întreţin relaţii principiale, în spiritul legii, atât cu reprezentanţi ai patronatului, cât şi cu sindicatele sau alte organizaţii non-guvernamentale. Nu am favorizat în nici un fel vreo societate comercială, iar acolo unde am fost sesizat despre încălcarea legii am cerut organelor abilitate să-şi facă datoria.
     Vreau să se ştie că nu mă las intimidat de asemenea agresiuni mediatice nedrepte, comandate de adversarii mei politici. Este sub demnitatea mea să intru în dialog sau să chem în instanţă pe cei care m-au calomniat într-un mod nedrept. Dar dacă numai astfel reuşesc să-i opresc, o voi face!
Av. Ioan Rus, prefectul judeţului Alba

Vis-a-vis de speculaţiile apărute în presă
Prefectul Ioan Rus trece la contraatac, lăsând deocamdată loc de interpretări în ceea ce priveşte adevăraţii săi adversari
     În afara celor afirmate în declaraţia de presă remisă spre publicare mass-mediei judeţene şi naţionale, prefectul judeţului Alba, av. Ioan Rus, a mai făcut o serie de comentarii în legătură cu noile atacuri îndreptate împotriva domniei-sale de către trei publicaţii centrale. " Cele relatate în anumite ziare bucureştene reprezintă practic al treilea val de acuze din ultimele 9 luni, acesta din urmă venind pe fondul mult mediatizatei schimbări a unor prefecţi, preconizată a avea loc în lunile imediat următoare. Trebuie să se înţeleagă foarte clar un lucru. Eu nu ţin cu dinţii de funcţia de prefect, nu voi sta o viaţă pe acest scaun, am dorit şi doresc în continuare doar binele acestui judeţ. Nu am afaceri personale cu absolut nimeni, nu sunt membru în nici un Consiliu de Administraţie al vreunei societăţi comerciale, singura mea preocupare este Prefectura. Speculaţiile din presă sunt incorecte şi nereale şi au în spate grupuri de interese atât politice cât şi financiare nemulţumute de anumite decizii ale autorităţilor. Nu poţi să cataloghezi pe cineva vinovat sau nu până nu există o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă. Ori raportul de expertiză contabilă întocmit de experţi desemnaţi de IGP Bucureşti scoate în evidenţă totala legalitate în care s-au derulat afacerile soţiei mele" a declarat prefectul judeţului Alba, care deocamdată nu a dorit să dezvăluie cine s-ar afla în spatele acţiunilor din presă pentru a nu destrăma relativul consens politic existent la nivel judeţean.
     Şeful administraţiei publice judeţene a mai spus că dacă articolele defăimătoare la adresa sa nu se vor opri, îşi rezervă dreptul de a acţiona în instanţă publicaţiile respective. In legătură cu afacerile soţiei sale, prefectul a mai afirmat că nu îl interesează acest aspect atâta timp cât ele respectă litera legii - lucru confirmat şi de către raportul de expertiză al IGP, care începând de astăzi va fi pus integral la dispoziţia tuturor ziariştilor.
Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.