Curier județean
Rugăciunea de azi
     Preasfântă Stăpâna mea, de Dumnezeu Născătoare, cu Sfintele şi preaputernicele tale rugăciuni, alungă de la mine, smeritul şi ticălosul tău rob: deznădăjduirea, uitarea, necunoştinţa, nepurtarea de grijă şi toate gândurile cele necurate, cele reale şi hulitoare de la ticăloasa mea inimă şi de la întunecata mea minte. Şi stinge văpaia poftelor mele, că sărac sunt şi ticălos. Şi mă izbăveşte de multe rele, aduceri aminte şi năravuri şi de toate faptele cele rele mă izbăveşte, că binecuvântată eşti de toate neamurile şi se slăveşte preacinstitul tău nume în vecii vecilor. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Aducerea moaştelor Sf. Întâi Mc şi Arhidiacon Ştefan; Binecredinciosul Împărat Justinian
Catolic: Sf. Eusebiu din Vercelli
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
"Chemarea satului Vingard" s-a bucurat de un succes deosebit
     La sfârşitul săptămânii trecute, în localitatea Vingard s-a desfăşurat o frumoasă sărbătoare de suflet, "Chemarea satului natal", la care au participat numeroase persoane şi personalităţi cum ar fi senatorul PSD Cornel Filipescu, subprefectul Ioan Maier şi consilierul judeţean dr. Liviu Stoica, care în trecut a locuit şi profesat în acest sat. Cu acest prilej au avut loc numeroase evenimente emoţionante, printre care - Sfinţirea Troiţei şi depunerea de coroane la monumentul eroilor, oficierea Sfintei Liturghii, precum şi întâlnirea fiilor satului cu familiile şi prietenii. De asemenea, în incinta şcolii din sat s-a desfăşurat şi un interesant simpozion pe teme de istorie a aşezării respective. (R.J.)
PUR a început pregătirile pentru alegerile din 2004
     Convinşi de adevărul proverbului "Cine se scoală de dimineaţă, departe ajunge", membri PUR au decis să înceapă din timp pregătirile pentru alegerile din 2004, când speră să obţină un scor electoral infinit mai bun decât la cele din 2000. Deşi nu s-a precizat dacă se vor prezenta singuri în faţa electoratului (acesta ar fi adevăratul test), umaniştii au decis să facă o selecţie mai severă a candidaţilor atât pentru alegerile locale, cât şi pentru cele generale. Pentru aceasta se va face o analiză a membrilor PUR, inclusiv a celor care deţin funcţii de conducere în partid, dar care nu dau dovadă de militantism. Se vor întocmi liste preliminare de candidaţi, iar activitatea PUR se va intensifica inclusiv prin crearea de Cluburi Umaniste în toate localităţile judeţului, ne-a informat preşedintele PUR Alba, ec. Nicolae Popa. El a mai declarat că există numeroase solicitări de înscriere în partid, "ce cuprind personalităţi şi valori locale", dar nu a dat nici un nume.
Anca DINICĂ

Blajul - sub stăpânirea muzicii clasice
     Ieri a debutat la Blaj prima ediţie a Festivalului Internaţional "Camerata blăjeană", organizat de Despărţământul ASTRA "Timotei Cipariu" Blaj în colaborare cu Primăria municipiului Blaj. Festivalul în al cărui program sunt incluse şi cursuri de perfecţionare în muzica clasică, se va derula pe perioada a două săptămâni, până în 14 august. Iniţierea acestui festival este urmarea firească a unor manifestări culturale care au avut loc în Italia în perioada 15-16 iunie a.c., care au culminat cu înfrăţirea dintre municipiul de pe Târnave şi oraşul Recanati (locul unde s-a născut unul dintre cei mai mari poeţi italieni - Giacomo Leopardi). Debutul festivalului s-a consumat în prezenţa mai multor personalităţi ale vieţii muzicale şi reprezentanţi ai autorităţilor publice din România şi Italia. Gazdă a fost Casa de cultură "Iacob Mureşianu", pe scena căreia violonistul Alexandru Tomescu din Bucureşti a oferit un gustat recital. În fiecare zi a festivalului publicul blăjean va avea ocazia să asculte recitaluri ale tinerilor muzicieni care participă la cursurile de perfecţionare din cadrul manifestării, sau ale unor invitaţi de marcă, sau conferinţe pe teme de muzică clasică. Programul acestora este următorul: *Vineri, 2 august, ora 17.00 - Conferinţa "Moştenirea pianistică a lui Dinu Lipatti", susţinută de prof. Ligia Pop (Bucureşti), recital Laura Tatulescu - soprană, la pian Krimhilda Cristescu *Sâmbătă, 3 august, la ora 18.00 - recital de pian Matei Şerban Rogoz (Franţa) *Duminică, 4 august, participanţii la festival se vor afla în pelerinaj la Mănăstirea Râmeţ *Luni, 5 august, ora 18.00 recital de vioară susţinut de Nora Maria Hapca (Fundaţia "Remember Enescu") *Marţi, 6 august, ora 18.00 - recitalul sopranei Elena Stancu *Miercuri, 7 august, ora 18.00, Conferinţa "Figura lui George Enescu la Academia de muzică "Chigiana" din Sienna-Italia, susţinută de prof. Ioana Ungureanu *Joi, 8 august, ora 18.00, recital de vioară susţinut de Vlad Mihai Harlav Maistorovici şi recitalul sopranei Elisabeta Laura Tatulescu *Vineri, 9 august, ora 18.00 recital de pian susţinut de prof. Sorin Petrescu de la Universitatea de Vest Timişoara *Sâmbătă, 10 august, ora 18.00 - recital de violoncel susţinut de Alexandra Ioana Costea (Bucureşti) *Duminică, 11 august participanţii vor vizita monumentele Blajului *Luni, 12 august, ora 17.00 - Simpozion de muzicologie "Aspecte ale relaţiilor muzicale italo-române, coordonează prof. Vasile Tomescu *Marţi, 13 august, ora 18.00, recital de canto, lieduri pe versuri de Giacomo Leopardi şi Mihai Eminescu, susţinut de Ioana Ungureanu * Miercuri, 14 august, ora 17.00 - recital de pian susţinut de elevii clasei prof. Ligia Popa de la Liceul "Dinu Lipatti" Bucureşti, ora 18.00 Decernarea premiilor şi concertul de gală al laureaţilor. Toate recitalurile şi conferinţele vor fi găzduite de Casa de cultură "Iacob Mureşianu" (A.D.)

O şansă pentru Cugir
Birou de consiliere a cetăţenilor
     Pentru cugireni, drumurile de la un ghişeu la altul pentru aflarea unor informaţii ar putea lua sfârşit. Din iniţiativa Primăriei Cugir au fost convocate 15 Organizaţii Neguvernamentale în vederea constituirii unui Birou de Consiliere pentru Cetăţeni în cadrul Programului pentru Dezvoltarea Societăţii Civile 2000. Programul este finanţat de Guvernul României prin fondurile PHARE. Dintre cele 12 ONG-uri înscrise, concursul a fost câştigat de Asociaţia Ecologică şi de Turism Năsăpişte. În cazul în care asociaţia va beneficia de parteneriatul Consiliului Local al oraşului Cugir, proiectul va fi înaintat Comisiei PHARE până la data de 26 august 2002, iar rezultatul evaluării la nivel naţional va fi făcut public cel târziu în luna octombrie a acestui an.
     În eventualitatea că proiectul organizaţiei cugirene va fi aprobat, suma maximă pusă la dispoziţie de Guvernul României va fi de 22000 euro, pentru 8 luni de activitate.
     Biroul de Consiliere pentru Cetăţeni (B.C.C.) va oferi servicii de consultanţă şi informare în special persoanelor cu venituri reduse care nu pot să-şi rezolve propriile probleme necunoscându-şi drepturile şi obligaţiile civile, şi persoanelor disponibilizate din industria de apărare care vor să se recalifice, să înceapă o afacere sau să-şi găsească un loc de muncă.
     B.C.C. va furniza informaţii, consiliere, sprijin practic şi juridic în domeniile: sănătate, asistenţă socială, asigurări sociale, raporturi de muncă, protecţia consumatorului, drepturi şi obligaţii civile, regimul proprietăţii, impozite şi taxe, învăţământ. Aceste servicii sunt gratuite, confidenţiale, imparţiale şi nediscriminatorii, independente de influenţele etnice, religioase, economice sau politice.
     În prezent, în România îşi desfăşoară activitatea doar 12 astfel de birouri, în condiţiile în care 70 la sută din fondurile alocate pe anul 2002 nu au fost utilizate din lipsă de proiecte viabile.
     În eventualitatea aprobării proiectului Asociaţiei Ecologice şi de Turism Năsăpişte, Biroul va funcţiona din luna ianuarie a anului 2003 într-un sediu de cel puţin 50 mp pus la dispoziţie de către Primăria Cugir.
     Scopul înfiinţării Biroului de Consiliere pentru Cetăţeni este îmbunătăţirea modului de furnizare a serviciilor publice şi câştigarea încrederii cetăţenilor în administraţia locală.
Alina CIURBEA

Amenzi la... ouă
     În perioada 15-30 iulie a.c., inspectorii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor au verificat calitatea şi modul de comercializare a produselor de cofetărie şi patiserie, precum şi respectarea prevederilor legale în procesul de comercializare a ouălor. Au fost controlaţi 24 de agenţi economici din judeţ, din localităţile Blaj, Aiud, Alba Iulia, Vinţu de Jos, Sebeş, Cugir şi Cîmpeni. Dintre comercianţii verificaţi, 13 erau producători şi comercianţi ai produselor de cofetărie şi patiserie, 3 agenţi economici doar comercializau aceste produse, iar 9 comercianţi vindeau, printre alte produse, şi ouă.
     Şeful OJPC Alba, ing. Ioan Pleşa, ne-a informat că în urma controlului efectuat au fost încheiate 20 de procese verbale de constatare a contravenţiilor. Pentru nerespectarea legislaţiei în domeniul protecţiei consumatorilor, inspectorii au aplicat sancţiuni în valoare de 40 de milioane de lei şi au fost oprite temporar de la comercializare sau de la utilizarea în procesul de fabricaţie produse în valoare de 60 de milioane de lei. La capitolul deficienţe s-au "remarcat" 4 agenţi economici care comercializau produse de cofetărie al căror termen de valabilitate era depăşit; 9 firme din judeţ nu aveau asigurate condiţiile necesare de depozitare a ouălor, adică o temperatură de 14 grade Celsius, ceea ce conducea la modificări ale proprietăţilor nutritive, chimice şi microbiologice ale produselor.
     De asemenea, s-a constatat că în unele cazuri consumatorii nu erau informaţi asupra termenului de valabilitate al ouălor, declarat de producător. La produsele de cofetărie şi patiserie au existat situaţii în care etichetele nu aveau înscrisă data fabricaţiei, iar declaraţia de conformitate lipsea. În piaţa agroalimentară din Aiud marfa expusă spre vânzare era depozitată necorespunzător, tăvile cu produse fiind aşezate direct pe paviment.
     În viitoarele acţiuni, inspectorii OJPC Alba vor urmări calitatea serviciilor de cazare şi alimentaţie publică din unităţile de turism, comercializarea şi calitatea produselor lactate acide (lapte bătut, sana, iaurt etc), precum şi condiţiile de comercializare ale aparatelor de aer condiţionat. (A.D.T.,R.J.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.