Ultima oră
Știri
Manifestările de pe Găina vizionate de românii din întreaga lume
     După cum se cunoaşte, în acest an, în premieră, manifestările de pe Muntele Găina au putut fi vizionate "live" pe Internet, fiind transmise cu trei camere de luat vederi. Iniţiativa Romtelecom Alba s-a bucurat de un succes deosebit nu numai în ţară, peste 1000 de români stabiliţi în străinătate accesând site-ul pus la dispoziţie. Majoritatea acestora provin din SUA, Franţa, Belgia şi Germania care au gustat din plin pentru câteva ore din farmecul adevăratelor tradiţii autohtone.(R.J.)
Amenzi de 63 de milioane de lei în târguri şi pieţe
     O comisie mixtă formată din reprezentanţi ai DGAIA Alba, DSV, Garda Financiară, OJPC, Poliţie şi Metrologie a verificat în perioada 24-30 iulie a.c. unităţile care funcţionează în unele localităţi în care sunt organizate pieţe agroalimentare şi târguri de animale, respectiv Teiuş, Sebeş şi Aiud. De asemenea, au fost controlate magazine alimentare şi unităţi de producţie din zonele amintite. Acţiunea de control a mai cuprins verificarea producătorilor agricoli particulari prezenţi în pieţe, care vindeau produse agroalimentare, animale, precum şi unităţi din industria alimentară, de desfacere şi de alimentaţie publică. Datorită deficienţelor constatate, 11 agenţi economici au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare de 63 de milioane de lei. (A.D.T.)
Simpozion pe tema dezvoltării durabile a zonelor montane
     O delegaţie formată din reprezentanţi ai Prefecturii Alba, Consiliului Judeţean şi DGAIA Alba va participa sâmbătă, 3 august a.c., la lucrările simpozionului naţional "Civilizaţia montană şi dezvoltarea durabilă", care va avea loc la Vatra Dornei. Întâlnirea este organizată de Agenţia Naţională a Zonei Montane, în cadrul evenimentelor dedicate "Anului Internaţional al Muntelui - 2002". Va fi, probabil, un pas spre dezvoltarea zonei Munţilor Apuseni, identificându-se noi soluţii pentru o civilizaţie montană modernă. (A.D.T.)
TSD Alba apreciat la Amara
     Calităţile şi cunoştinţele tinerilor reprezentanţi ai PSD Alba prezenţi la cursurile Şcolii politice de vară de la Amara au fost foarte apreciate de către şefii de la "centru", după cum ne-a comunicat preşedintele organizaţiei de tineret judeţene, Nicolae Mera. După o atentă monitorizare a activităţii acestora pe parcursul celor 7 zile, într-un clasament neoficial, judeţul Alba a ocupat onoranta poziţie secundă, după Bucureşti, pe locul 3 clasându-se Ialomiţa. De menţionat faptul că cei şase tineri politicieni din Alba au avut în faţa vip-urilor PSD prezente la Amara, 17 intervenţii directe şi 57 scrise. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Copiii albaiulieni câştigători ai burselor "Floare de colţ" sunt invitaţi la Bruxelles de baronesa Emma Nicholson
Din nefericire, aceştia nu au nici măcar bani de paşaport, cheltuielile fiind suportate de Consiliul judeţean din Fondul "Solidaritatea"
     După cum aţi putut afla din paginile ziarului nostru, judeţul Alba a înregistrat un succes răsunător la Concursul naţional "Floare de colţ", competiţie înfiinţată la sugestia baronesei Emma Nicholson, raportor pentru România al Delegaţiei Comisiei Europene. Scopul concursului era acela de a descoperi printre copiii români aflaţi în dificultate materială talente autentice şi de a le oferi o şansă să se afirme primind drept premii nişte burse substanţiale. Spuneam că judeţul Alba a înregistrat un succes răsunător, deoarece dintre miile de copii participanţi la competiţie din toată ţara, şi dintre cele nouă premii puse în joc trei au fost câştigate de copii din judeţul nostru. (Adică o treime din bursele puse în joc, au revenit judeţului Alba!). Mai mult decât atât, încă doi copii din judeţul nostru au obţinut la această competiţie premii speciale (amândoi de la Centrul de plasament din Cugir).
     Vă reamintim numele celor cinci fericiţi câştigători: Liviu Cernat, din Alba Iulia, elev în clasa a X-a la Liceul de muzică şi arte, premiul I la secţiunea muzică clasică, beneficiar astfel al unei burse de 100 de Euro lunar, timp de 3 ani; Alin Bacali, de la Centrul de plasament din Vadu Moţilor, locul I- la "talente speciale" (rapsod popular la un instrument rar: vioara cu goarnă), beneficiar, la fel al unei burse de 100 de Euro lunar, timp de 3 ani şi Daniel Oneţ, de la Centrul de plasament din Horea, locul II- pictură, beneficiar al unei burse de 100 de Euro lunar, timp de 2 ani. Cei doi cugireni, cărora li s-au acordat premii speciale sunt Florin Ungurean (matematică), acesta primind 7 milioane de lei din partea firmei "Grup Ana" şi Anghel Urieş (dans modern), care a primit un milion de lei din partea Companiei de dans "Contemp".
     Interesant este faptul că baronesa Emma Nicholson (care se dovedeşte a fi o mare prietenă şi ocrotitoare a copiilor români), i-a invitat pe toţi cei nouă câştigători de burse prin concursul "Floare de colţ", în data de 12 septembrie, la Bruxelles. Acesta este un prilej minunat de a demonstra "corifeilor" Europei Unite că, deşi românii sunt săraci, sunt dăruiţi de la Dumnezeu cu talent şi cu hotărâre, şi că nu au nevoie decât să li se acorde şansa de a se afirma, pentru a răzbate în orice domeniu (aceşti copii săraci dar talentaţi fiind dovada vie a acestui fapt). Din nefericire, sărăcia acestor copii este atât de mare încât nici măcar banii pentru întocmirea elementarului paşaport nu-i au.
     Puşi în situaţia de a nu putea onora invitaţia înaltei doamne, şi prea mândri ca să ceară "pomană", copiii au intrat în atenţia directorului DGPDC Alba, dr. Dan Sicoe, care a adus la cunoştinţa Consiliului judeţean Alba situaţia lor. Şi iată că roadele acelui fond "Solidaritatea", înfiinţat de preşedintele Presecan, se arată acum: preşedintele interimar Eugen Popa şi consilierii au fost de acord ca din acest fond să se sponsorizeze întocmirea actelor, cheltuielile de drum, cumpărarea unor haine mai acătării pentru bieţii copii şi, probabil, ceva bani de buzunar, ca să nu meargă la Bruxelles ca nişte milogi. Iată un exemplu de gest mic, lipsit de conotaţii politice, care poate să aducă mari avantaje judeţului şi ţării (fără exagerare).
Ioan HĂNŢULESCU

Extremele dureroase ale vieţii
După ce doar cu câteva ore în urmă se juca fericit, un copilaş a ajuns în comă la spital
     O dramă greu de exprimat în cuvinte s-a petrecut ieri pe holurile Spitalului Judeţean Alba, când o mamă îşi striga durerea văzându-şi copilaşul de nici cinci anişori ajuns în stare de comă, după ce, doar cu câteva ore în urmă el se juca împreună cu prietenii săi, părând perfect sănătos.
     Ionuţ Dicu este din Cugir, are cinci ani fără 9 zile, şi a ajuns la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Alba cu febră mare, convulsii şi stare comatoasă, medicii reuşind să-l stabilizeze, după care l-au trimis la o clinică din Cluj. Mama copilului povesteşte că Ionuţ a adormit spre seară lângă ea, dar la un moment dat a constatat că micuţul nu se mai mişcă. Depăşind momentele de panică, Ionuţ a fost dus la Spitalul din Cugir, unde Maria Dicu susţine că, până au venit doctorii, copilul a stat pe pat două ore... Mama copilului mai spune că Ionuţ urma un tratament pentru "nişte zgrăbunţe" care i-au apărut pe corp, dar că "nu a avut niciodată nimica de la medicamente".
     Cazul a fost prezentat ieri la raportul de gardă al Spitalului Judeţean Alba fără a se putea preciza clar un diagnostic. Deşi iniţial s-a bănuit că ar fi vorba de o intoxicaţie medicamentoasă, ulterior această "pistă" medicală a fost abandonată. Starea de sănătate a copilului s-a înrăutăţit, el nerăspunzând la tratamentul aplicat. Surse medicale susţin că, pornind de la simptome, este posibil ca băiatul să aibă un anevrism care ar fi putut provoca o hemoragie cerebrală. Acest diagnostic nu a putut fi confirmat pentru că singurul tomograf existent în Spitalul Judeţean Alba este defect. În aceste condiţii extreme s-a decis transportarea lui Ionuţ Dicu la o clinică de specialitate din Cluj Napoca pentru investigaţii neurochirurgicale.
Dana MOTREANU

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.