Prima pagină Ediția din: 5.08.2002
Știri
Flagrant delict la Săliştea
     Florin Poenar (17 ani, din Cugir, domiciliat în Săliştea Deal) a fost prins de poliţiştii din Sălişte, în 3 august, ora 2 dimineaţa, în timp ce încerca să "cureţe" magazinul AF Nică din comună. Poliţiştii fuseseră chemaţi la faţa locului de către paznicul din comună care constatase că grilajul metalic de protecţie de la magazin fusese smuls. În momentul flagrantului, Poenar avea asupra sa marfă în valoare de 3 milioane de lei. Extinzând cercetările, poliţiştii din Săliştea au descoperit că tânărul este şi autorul unui furt comis cu ceva vreme în urmă din localul AF "Măriuţ Alina" din Săliştea, cu un prejudiciu de 3,7 milioane de lei. Celui în cauză poliţiştii i-au întocmit dosar penal pentru furt calificat. (N.T.)
Misiuni economice organizate de CCIA Alba
     În dorinţa de a veni în sprijinul agenţilor economici din judeţ prin identificarea unor noi oportunităţi de afaceri, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Alba, d-l Corneliu Orzea ne-a precizat că în cursul acestei luni vor fi organizate o serie de misiuni economice peste graniţele ţării. Acestea sunt următoarele: 7 - 17 august Franţa - Danemarca - Suedia - Norvegia (textile), 8 - 17 august - SUA (construcţii, calculatoare), 29 august - 7 septembrie - Franţa - Spania - Portugalia (textile), 21 august - 1 septembrie - Danemarca - Suedia - Norvegia (administraţie locală, telecomunicaţii). (R.J.)
Incendiu la Petreşti
     Detaşamentul de pompieri militari din Alba Iulia a intervenit vineri noaptea la stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din Petreşti. Din cauza unui rest de ţigară aprinsă, a luat foc o anexă în care erau depozitate 300 kg de fân. Pagubele au fost estimate la circa 10 milioane de lei. Prin intervenţia pompierilor a fost salvată casa de locuit şi restul anexelor estimate la circa 500 de milioane de lei. Nu au fost semnalate victime. (N.T.)
Cursuri de formare profesională pentru romi
     Domnul Petru Ilie, consilier în cadrul Biroului judeţean pentru romi la Prefectura judeţului Alba, ne-a declarat că în prezent se fac pregătiri pentru organizarea unui curs de formare profesională în meseria de croitor pentru circa 20 de persoane de etnie romă, la solicitarea acestora. Menţionăm că în urma desfăşurării Bursei generale a locurilor de muncă din luna aprilie, s-a reuşit încadrarea în muncă a 6 persoane de etnie romă. (R.J.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În mai puţin de o lună de zile
Oraşul Baia de Arieş este pentru a doua oară lovit de inundaţii
     În Baia de Arieş a plouat sâmbătă seara torenţial timp de 3 ore, cantitatea de apă acumulată depăşind 50 de litri pe metru pătrat. Aluviunile antrenate de pe versanţi au distrus 4 podeţe, iar un altul a fost înfundat, astfel că Valea Ierii şi-a schimbat cursul şi a intrat în oraş. Primarul Silviu Mârzan spune că apele au scos pur şi simplu asfaltul din şosea, astfel că în acest moment pe nici un drum nu se poate circula decât cu maşini mari. Încă de ieri a fost oprită alimentarea cu apă potabilă - iar pompele au fost scoase din funcţiune întrucât apa nu mai poate fi tratată înainte de a fi furnizată populaţiei. Membrii comisiei locale se află acum în teren pentru a constata pagubele - un prim raport fiind aşteptat astăzi la prima oră de Prefectura judeţeană. Specialiştii primăriei au estimat pagubele la cel puţin un miliard şi jumătate de lei, bani necesari refacerii drumurilor, a zidurilor de sprijin de la staţia de tratare a apei şi la două dintre gospodăriile - parţial distruse.
     În Baia de Arieş situaţia e cu atât mai dificilă cu cât - abia acum au fost contractate lucrări pentru repararea obiectivelor calamitate - la precedentele inundaţii.
     Ploi torenţiale s-au semnalat ieri şi în alte localităţi din Alba, dar până acum Inspectoratul de Protecţie Civilă nu a primit raportări din teritoriu privind eventualele dezastre.
Nicoleta TOMUŢA

Ofiţerii de poliţie au capturat o reţea de traficanţi de mercur
Pe piaţa neagră, un kilogram de mercur este apreciat la 200 - 500 dolari USA
     Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a emis mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele a patru bărbaţi din judeţul Alba care au fost prinşi la sfârşitul săptămânii trecute de poliţiştii Centrului Zonal pentru Combaterea Crimei Organizate şi Antidrog - Alba Iulia în timp ce ofereau spre vânzare mercur industrial. Miercuri, 31 iulie, în zona Balomir (DN1) au fost prinşi doi cetăţeni (unul de 41 de ani şi altul de 44 de ani) care ofereau spre vânzare cantitatea de aproape 40 kg mercur industrial. În 2 august, poliţiştii de la CZCCOA l-au prins şi pe distribuitor - Gabriel Sas 32 ani, din Ocna Mureş. La domiciliul acestuia poliţiştii au găsit încă 20 kg de mercur industrial. Cel de-al patrulea complice, de 31 ani, a fost prins şi arestat sâmbătă, 3 august. Conform Codului Penal, nerespectarea regimului substanţelor toxice se pedepseşte cu închisoarea între 3-15 ani. Demn de menţionat faptul că prezenţa celor două societăţi comerciale din Ocna Mureş - Salina şi Bega UPSOM - reprezintă pentru "intreprinzătorii" certaţi cu legea o potenţială sursă de venit ilicit, termometrele industriale conţinând cantităţi impresionante de mercur...
Nicoleta TOMUŢA

Trăim o vară demenţială
În următoarele zile căldură mare, dar şi ploi torenţiale
     Datorită ploilor torenţiale ce au căzut în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, îndeosebi în zona Apusenilor, la Baia de Arieş s-au acumulat 52,2 litri de apă pe metru pătrat, la Jidvei- 12,5 l/mp, Viişoara-17,5 l/mp, Mihalţ-16,5 l/mp, Benic-15,6 l/mp, iar la Blaj au căzut 10,1 l/mp. Chiar dacă nivelul râului Arieş a crescut faţă de zilele trecute cu doar 5 centimetri, meteorologii ne avertizează că în perioada 5-9 august vremea va rămâne călduroasă, dar instabilă. Ploile nu ne vor ocoli, se vor înregistra averse însoţite de descărcări electrice. Izolat, este posibil să cadă grindină. Locuitorii din zona Munţilor Apuseni trăiesc cu teama unor noi inundaţii, dar speră că ploile ce vor veni vor fi reduse cantitativ şi nu vor produce noi pagube. (A.D.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.