Ultima oră
Știri
Parteneriat între Poliţie şi Romi
     Inspectoratul judeţean de Poliţie Alba şi Biroul Judeţean pentru Romi au încheiat un protocol de parteneriat, cu scopul de a preveni încălcarea legii de către unele persoane aparţinând etniei romilor, precum şi a unor cazuri şi tratamente discriminatorii care pot să apară împotriva membrilor acestei etnii. Au fost desemnaţi la nivelul fiecărei subunităţi de poliţie, ofiţeri şi subofiţeri care participă la derularea programului partenerial, în vederea cunoaşterii şi înlăturării eventualelor cazuri de tensiuni existente la nivelul comunităţilor de romi şi prevenirea evoluţiei acestora în conflicte şi violenţă. În perioada imediat următoare sunt planificate o serie de seminarii interactive, la care vor participa cadre de poliţie, membrii Biroului judeţean pentru romi şi reprezentanţi marcanţi ai etniei romilor, care să ducă la cunoaşterea şi înţelegerea specificului cultural al etniei romilor, îmbunătăţirea comunicării între poliţie şi grupurile de etnici romi, precum şi problemele sociale cu care aceştia se confruntă. (R.J.)
Reparaţiile auto pe furiş amendate la lumina zilei
     În ultimii ani s-au înmulţit îngrijorător de mult atelierele clandestine de reparaţii auto. Este un fel de a spune ateliere, pentru că amatori de tot soiul au improvizat spaţii lipsite de orice dotare, care execută la negru reparaţii auto pentru care nu oferă nici o garanţie. D-l ing. Nicolae Râşteiu, şeful Reprezentanţei Alba al RAR, ne-a declarat că din totalul acestor "ateliere" numai 9 se află în faza de autorizare de către RAR. Pentru depistarea celorlalte ateliere ce au ca obiect de activitate întreţinerea şi repararea autovehicolelor, se vor efectua controale. Cei găsiţi în neregulă vor fi amendaţi contravenţional cu sume cuprinse între 2.000.000 şi 4.000.000 de lei. (A.D.T.)
Mihai Babiţchi priveşte cu ironie la ţărănişti
     Purtătorul de cuvânt al PSD Alba, d-l Mihai Babiţchi, a precizat recent că ultimile frământări din cadrul PNŢCD s-ar putea să aibă repercusiuni neaşteptate în ceea ce priveşte procesul său cu o parte dintre liderii respectivului partid. "S-ar putea ca la Botoşani (n.r. locul de desfăşurare a cauzei) să nu mai am cu cine să mă judec. Am înţeles deja că o parte dintre ţărănişti s-au pierdut pe drum, partidul urmează să se mai spargă, deci este posibil ca procesul să nu mai aibă la bară pe una din părţi", a spus Mihai Babiţchi, adăugând faptul ca nu s-a stabilit primul termen de judecată al acestui litigiu. În ceea ce priveşte celălalt proces civil cu Valeriu Stoica, d-l Babiţchi a precizat că s-au făcut toate demersurile necesare pentru promovarea unui recurs în anulare, fapt ce se va produce, probabil, la toamnă. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
"Bat-o focu' băutură, când o bei fără măsură..." sau
La spital sau la închisoare, din cauza alcoolului
     *Pavel Călin Barbu (32 de ani, din Galda de Jos) a fost condamnat de instanţă la 45 de zile de închisoare contravenţională, transformate în 75 de ore de muncă în folosul comunităţii, deoarece la sfârşitul săptămânii trecute a provocat un scandal monstru în barul SC "Petre & Lenuţa" din Galda. După ce a consumat o cantitate impresionantă de băuturi alcoolice, Barbu s-a înfuriat brusc, ameninţând şi înjurând consumatorii din local. Nici după intervenţia poliţistului din comună, care i-a aplicat o amendă contravenţională, Barbu nu s-a potolit. În consecinţă, acesta a fost reţinut şi prezentat Judecătoriei Alba Iulia, care a sancţionat contravenientul. Dacă cele 75 de ore de muncă în folosul comunităţii nu vor fi prestate, se va reveni la pedeapsa iniţială de 45 de zile de închisoare.
     *Poliţiştii din Bistra au început urmărirea penală împotriva lui Laurenţiu Leş (33 de ani, din Bistra, cu antecedente penale), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală. Duminică, 28 iulie, în jurul orei 21, Leş se afla în localul AF "Gheorghiţă" din satul Ciuldeşti - comuna Bistra. Aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, Leş a încercat să-l lovească cu un cuţit pe Avram Muntea (32 de ani, din Bistra). Încercând să se apere, Muntea s-a ales cu o tăietură în braţul stâng. La data producerii scandalului, poliţia nu a fost sesizată. Însă, vineri, 2 august, Muntea a fost spitalizat la Câmpeni cu o plagă tăiată şi infectată la braţul stâng. Medicii i-au sesizat pe poliţiştii din Bistra, care au declanşat cercetările în acest caz şi au stabilit împrejurările în care a fost agresat şi rănit Avram Muntea. În funcţie de numărul zilelor de spitalizare, poliţiştii vor stabili încadrarea definitivă a faptei comisă de Leş.
Nicoleta TOMUŢA

Românii din America fac lobby pentru intrarea în NATO
     Pe ultima sută de metri, înaintea summit-ului de la Praga, românii din America sunt chemaţi să facă lobby pe lângă preşedintele George W. Bush. La sfârşitul acestui an, mai precis în luna noiembrie, liderii NATO vor decide la Praga care vor fi ţările ce vor fi incluse în cea mai puternică alianţă militară din lume. Cel mai greu cuvânt îl vor avea, ca de fiecare dată Statele Unite ale Americii, principalul finanţator al NATO. Poate puţini ştiu că, după summit-ul de la Praga, senatul SUA va trebui să aprobe lista noilor membri cu 2/3 din voturi, în caz contrar, SUA nu va pune în practică decizia de la Praga. Cele mai mari şanse le au, potrivit specialiştilor americani, Lituania, Estonia, Slovenia, Slovacia, Bulgaria şi România. Conştienţi de importanţa acestui moment, colegii noştri de la mai multe publicaţii de limba română din SUA au declanşat o amplă campanie de presă prin care se cere românilor de peste ocean să facă lobby pe lângă autorităţile americane. Ziarul "Meridianul Românesc" publică chiar scrisori model pe care cititorii ce le semnează anunţă că sprijină acţiunea de includere a României în NATO.
     Cei care doresc să găsească adresele senatorilor americani, le pot găsi în pagina de web: www. senate.gov/senators. Din păcate nu toţi românii sunt interesaţi de acest lucru pentru că şi în America compatrioţii noştri sunt dezbinaţi.
Din SUA transmite Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.