Curier județean
Rugăciunea de azi
     Doamne, primeşte-mă întru pocăinţă. Doamne, nu mă lăsa pe mine. Doamne, nu mă duce pe mine în ispită. Doamne, dă-mi cuget bun. Doamne, dă-mi lacrimi şi aducere aminte de moarte şi umilinţă. Doamne, dă-mi cuget să mărturisesc toate păcatele mele. Doamne, dă-mi smerenie, curăţire şi ascultare. Doamne, dă-mi răbdare şi voie nebiruită şi blândeţe. Doamne, sădeşte în mine rădăcina bunătăţilor şi frica Ta în inima mea. Doamne, învredniceşte-mă să Te iubesc cu tot sufletul şi gândul meu şi să fac în toate voia Ta. Doamne, apără-mă de oamenii gâlcevitori, de diavoli şi de patimile trupeşti şi de toate celelalte lucruri necuvioase. Doamne, ştiu că faci precum vrei Tu, deci să fie şi întru mine, păcătosul, voia Ta, că binecuvântat eşti în veci. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Înainteprăznuirea Schimbării la Faţă; Cuv. Ioan Iacob de la Neamţ Catolic: Sfinţirea bazilicii Sf. Maria din Roma
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
De la începutul acestui an
Au fost tranzacţionate 214 ha de teren intravilan
     După apariţia Legii 54/1998 privind circulaţia juridică a terenurilor a luat fiinţă şi în ţara noastră o piaţă funciară. Preţul pământului diferă în funcţie de fertilitatea naturală, amplasare, mod de utilizare, alternative de folosinţă etc. În judeţul Alba, de la începutul acestui an şi până la finele lunii iunie, în intravilan, au fost vândute 214 hectare. Valoarea totală a tranzacţiilor a fost la acea dată de 40.019 milioane de lei, iar valoarea medie a terenului tranzacţionat a ajuns la 187 milioane de lei/hectar. Specialiştii susţin că dacă pământul este folosit raţional el rămâne un factor de producţie permanent, cu o valoare economică în creştere. (A.D.T.)
PUR Alba strânge semnături pentru noul Cod Electoral      În perspectiva alegerilor locale şi generale din 2004, unde PUR social-liberal se va prezenta cu liste proprii şi candidaţi proprii, fără a se lua în calcul vreo alianţă politică, exprimând încă o dată hotărârea fermă de schimbare a sistemului de vot, filiala judeţeană Alba îi invită pe toţi cetăţenii judeţului să subscrie la semnarea listelor privind înlocuirea întregii legislaţii electorale în vigoare cu un Cod Electoral. Noul Cod Electoral ar conduce la: * alegerea prin vot uninominal a două treimi dintre consilierii locali, deputaţi şi senatori; * reducerea numărului de deputaţi şi senatori; * asigurarea transparenţei finanţării şi modul în care se cheltuiesc fondurile în campaniile electorale.
     Cei ce doresc schimbarea şi revizuirea sistemului de vot, însănătoşirea climatului politic din România, sunt rugaţi să-i contacteze pe reprezentanţii PUR din teritoriu s-au de la sediile PUR: Henegar Florin (Alba Iulia), Ionescu Jean (Sebeş), Ulise Toader (Cugir), Ciurtin Ioan (Aiud), Medrea Ioan (Zlatna), Crişan Aurel (Cîmpeni), Popovici Vasile (Blaj), Dragomir Cornel (Ocna Mureş), Ioaniciu Anuţa (Baia de Arieş). (N.T.)

Pe şoselele judeţului accidentele se ţin lanţ
Şoferi iresponsabili se urcă băuţi la volan
     În primele 6 luni ale anului 2002, pe raza judeţului Alba s-au produs 55 de accidente grave în care şi-au pierdut viaţa 21 de persoane. Majoritatea accidentelor s-au produs din cauza nerepectării legislaţiei în vigoare sau a depăşirii vitezei legale, însă şi consumul de alcool a avut partea lui (mare) de vină. În cadrul unei acţiuni organizate de Serviciul Poliţiei Rutiere Alba, săptămâna trecută 32 de şoferi au rămas fără permise de conducere, dintre care 10 pentru că au băut înainte de a se urca la volan. Dar moartea de pe şosele şi chiar amenzile de milioane aplicate pentru încălcarea legislaţiei rutiere nu mai impresionează, se pare, pe nimeni. În consecinţă....
     *Sâmbătă, 3 august, ora 5.15, pe DN 1, la ieşirea din Alba Iulia spre Teiuş, s-a produs un accident rutier în care au fost rănite trei persoane. Conducând autotractorul marca Renault CJ-07TCS, pe direcţia Turda - Alba Iulia, Florin Ciredean (28 de ani, din comuna Mihai Viteazul, şofer la SC Trans Crişan Spedition Turda) adoarme la volan. Maşina de mare tonaj scapă de sub control, intră pe contrasens şi se răstoarnă în şanţul de la marginea şoselei. În urma impactului, şoferul suferă contuzii la cap, torace, bazin şi antebraţul drept, răni care n-au necesitat spitalizarea. Ioan Karacsonyi (23 de ani, muncitor, din Mihai Viteazul) - pasager, suferă o contuzie forte lombară şi la bazin, fără să necesite spitalizarea. Un alt pasager din autotractorul răsturnat, Niculae Karacsonyi (34 de ani, din comuna Mihai Viteazul) a fost grav rănit, el suferind o fractură lombară cu tasare anterioară şi o plagă la arcada dreaptă. Acesta a rămas sub observaţie medicală. În cauză, cercetările continuă.
     *În week-endul trecut, în zona Unirea - Ocna Mureş s-au înregistrat trei accidente rutiere, dintre care unul produs sâmbătă, 3 august, ora 7.45 dimineaţa, pe fondul consumului de alcool. Conducând autoturismul VW înmatriculat în Italia pe direcţia Unirea-Aiud, Arpad Vincze (29 de ani, muncitor), pierde controlul volanului într-o curbă deosebit de periculoasă, în condiţii de carosabil umed. Autoturismul derapează şi se izbeşte violent de un cap de pod. În urma impactului, unul dintre pasageri suferă policontuzii la cap şi braţe. Şoferul - Arpad Vincze, nu a fost rănit grav însă, fiind testat cu fiola alcoolscop, i-a schimbat culoarea, înverzind-o. Conducătorului auto i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
     * Sâmbătă noaptea spre duminică dimineaţa, pe DN 74, la ieşirea din Zlatna, în cartierul Suseni, s-a produs un accident rutier pe fondul consumului de alcool. După ce a consumat băuturi alcoolice în Zlatna, Andrei Dubaş (27 de ani, din satul Galaţi - Zlatna) s-a urcat la volanul Daciei 1300 cu intenţia de a se întoarce acasă. N-a parcurs prea mulţi kilometri deoarece la ieşirea din Zlatna, pe o porţiune de carosabil în linie dreaptă, a pierdut controlul maşinii, izbindu-se violent de un stâlp.
     Dacia a fost avariată în proporţie de 40 %. Din fericire, şoferul nu a suferit nici o fractură, el fiind doar policontuzionat prin accident rutier. Deoarece poliţiştii au constatat că Dubaş era sub influenţa băuturilor alcoolice, acestuia i-au fost recoltate la spital şi probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
Nicoleta TOMUŢA

Consilierul judeţean Ion Dumitrel critică imobilismul preşedintelui interimar Eugen Popa
     De la 1 august se pot depune proiecte de dezvoltare a infrastructurii rurale în cadrul programului SAPARD. Dar CJ Alba deja oferă de aproape două luni consiliere pentru întocmirea de proiecte, iar o echipă restrânsă dar harnică aflată sub coordonarea vicepreşedintelui CJ Alba - Doru Cetean a identificat împreună cu autorităţile locale din judeţ mai multe posibile proiecte. Foarte bine. Sunt fapte apreciate pozitiv de vicepreşedintele PD Alba - Ion Dumitrel. Ce îl nemulţumeşte, mai ales în calitatea sa de consilier judeţean, este faptul că meritele pentru toate acestea şi le arogă altcineva şi anume preşedintele interimar al CJ Alba - Eugen Popa. Ion Dumitrel a mai arătat că nu s-a găsit încă nici o modalitate de stimulare a tinerilor angajaţi ai CJ Alba, mai ales dacă lucrează în cadrul unor programe atât de importante cum este programul SAPARD, de exemplu. Dar, de fapt, cel mai nemulţumitor aspect este acela că până la accidentul nefericit al preşedintelui CJ - Augustin Presecan, astfel de stimulente pentru cei creativi şi muncitori se găseau şi erau şi legale. Acum brusc nu se mai poate. De aceea unii dintre angajaţii CJ Alba şi-au exprimat deja intenţia de a părăsi instituţia pentru posturi mai bine plătite. Şi astfel există pericolul real ca în consiliul judeţean să rămână doar "elefenţii", cu toate repercusiunile negative care decurg de aici asupra activităţii instituţiei.
Anca DINICĂ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.