Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Corupţia Puterii şi puterea corupţiei
     O vreme, Puterea era supărată foc şi pară pe presă, care dezvăluia şi mediatiza cazuri de corupţie. Şi nu orice corupţie şi corupţi, ci din cele mari cât Munţii Bucegi, corupţi graşi şi hrăpăreţi. Ziarele n-au dat înapoi cu toată mânia lui Mircea Paşcu şi şi-au văzut de treabă şi bine au făcut. Acum, de puţină vreme încoace, PSD-ul recunoaşte că există corupţie nu numai în stat, ci chiar în interiorul partidului. Cu nu ştiu ce prilej, ministrul de Interne i-a privit adânc în ochi pe activiştii judeţeni ai PSD-ului, rostind magnificele cuvinte: "În această sală se află mulţi din capii corupţiei". Nu făcea decât să îndeplinească o poruncă venită de sus. Aşadar, Puterea a marşat pe o nouă şmecherie: corupţie există, dar să vezi dom-le că ea s-a înscăunat la oraşe şi judeţe, acolo unde şogunii locali, căpuşele nesătule fac partidul de râs. O atare recunoaştere este declanşată de faptul că sondajele de opinie şi numeroasele articole de ziar indică o imagine cam şifonată a guvernării şi atunci ca să dreagă busuiocul maestrul întru promisiuni, premierul Năstase a transferat mafia în provincie. Cu alte cuvinte, Guvernul e curat ca lacrima, dar mai sunt pe ici pe colo, pe la judeţe lepre de provincie. Prin urmare, corupţia a fost exilată departe de centru, pe la Bacău, Dolj, Bihor, Cucuieţii din Deal, etc.
     Cunoscând metehnele de pe plaiurile dâmboviţene, nu ar fi exclus ca în curând, după ce unii prefecţi vor fi scoşi basma curată, cei cu pixul de la Guvern să treacă la index oraşele mici, apoi comunele, satele, cătunele pentru a sfârşi după expresia unui redutabil pamfletar "pe la stânile populate de duşmanii tradiţionali ai feciorelnicei naţiuni mioritice, ungureanul, vrânceanul, şi la nevoie chiar şi moldoveanul, că tot s-a obişnuit el să accepte pasiv loviturile destinului". Aşadar, dragi mafioţi, stimaţi corupţi şi corupători, bine aţi venit la noi să mai respiraţi aer cu iz de brad şi iarbă verde, să ascultaţi triluri de păsărele. Bine aţi făcut că aţi părăsit cartierul Primăverii, Cotroceniul, Mogoşoaia, Snagovul şi aţi venit pe ţarinile Transilvaniei, în Moldova sau Banat. Aici vă pierdeţi în pegra societăţii, în marmelada provinciei. Din fericire, astfel de diversiuni nu înşeală pe nimeni. Dacă tot vor să rezolve problemele reale ale ţării, n-ar fi rău ca guvernanţii să ia trenul a căror locomotive iau foc în plin câmp şi să plece prin ţară, să vadă România adevărată, cum se zbat oamenii semi-analfabeţi să câştige o bucată de pâine. Acolo şi nu în vilele de la Snagov trăiesc nefericiţii pe spinarea cărora au făcut averi fabuloase proprietarii maşinilor de lux şi a castelelor de la Şosea.
     Acum că glonţul a plecat pe ţeavă este de aşteptat să demareze anchete, vor fi învinuiţi unii şi alţii pe ici - pe colo, vor dovedi prezenţa corupţiei, dar nu-i vor descoperi niciodată pe corupţi. Să ne dea onor Guvernul măcar un singur exemplu de capi ai corupţiei care au dat socoteală. Totul nu e decât o cacealma. Politicienii, mai ales cei de la vârf s-au învăţat cu critica, ca broasca cu râia. Delicatele urechi ale noii ciocoimi n-au auzit şi nu aud de corupţie. Ea va creşte cât Everestul în timp ce burtoşii căţăraţi în vârful piramidei, fericiţi că nu li se întâmplă nimic vor râde cu un cinism jovial de cei nefericiţi. Vine însă o vreme a scadenţei şi a judecăţii alegătorilor.
Gheorghe JURCĂ