Prima pagină Ediția din: 7.08.2002
Știri
O tânără din Aiud s-a intoxicat cu ciuperci
     Liliana Şes, de 23 de ani, din Aiud, s-a prezentat duminică la Secţia de Urgenţe a spitalului din Aiud având simptomele unei intoxicări cu ciuperci: diaree, vărsături şi febră mare, fiind internată la secţia de boli infecţioase. Atât tânăra cât şi mama fetei au declarat că au consumat ciuperci pe care le-au cules din pădure. Deoarece primele analize efectuate de cadre medicale au indicat faptul că ficatul tinerei este afectat de toxinele provenite de la ciuperci, existând posibilitatea apariţiei unor complicaţii renale, Liliana Şes a fost transportată cu ambulanţa şi internată în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Alba. Este interesant faptul că deşi întreaga familie a consumat mâncarea de ciuperci, doar Liliana prezintă simptomele unei intoxicări. (D.M.)
Parcul din adâncuri
     Parcul de joacă, dăruit copiilor din cartierul Stadion prin grija consulului E. H. Alex Jacob şi a municipalităţii albaiuliene, tinde să concureze în curând popularitatea Turnului din Pisa. Construit pe locul unor fundaţii ce prefigurau cândva o creşă, parcul aşezat pe solul insuficient tasat, se adânceşte pe zi ce trece, aleile pavate cu dale semănând acum cu spinarea brontozaurilor, în timp ce dispozitivele de joacă se apropie de forma planului înclinat. O "reparaţie capitală" se impune, chiar dacă de la inaugurare nu au trecut decât două luni. (M.I.)
Astăzi
Întâlnire de suflet la Doştat
     După 1990, la Doştat are loc în fiecare an la data 6 august întâlnirea fiilor satului. Printre cei ce au pus suflet în organizarea acestei manifestări se află şi d-na Ana Raţiu, din Doştat, care prin intermediul ziarului nostru adresează o caldă invitaţie fiilor satului de a veni la această mare sărbătoare. Cu ocazia întâlnirii de astăzi, participanţilor le sunt rezervate numeroase surprize, emoţia şi bucuria fiind prezente în sufletul fiecărui invitat. (A.D.T.)
Spor natural negativ în judeţul Alba
     În primele şase luni ale anului în curs, în judeţul Alba s-au înregistrat 1715 născuţi vii şi 2583 decedaţi, din care 41 sub un an, rezultând un spor natural negativ de 868 persoane. În perioada corespunzătoare a anului trecut, scăderea populaţiei din cauze naturale a fost de 609 persoane. În primul semestru al acestui an s-au înregistrat 20 născuţi morţi, 870 căsătorii şi 394 divorţuri. (R.J.)
În comuna Livezile
Un urs face prăpăd printre vitele oamenilor
     În ultimele două săptămâni, cirezile oamenilor din comuna Livezile au fost "ţintele" predilecte ale unui urs. Consilierul local Gavrilă Creţ ne-a informat că în această perioadă 6 vite au căzut victime ursului prădător care îşi face apariţia în preajma ciurdelor noapte de noapte, ultima (un viţel) fiind înregistrată în noaptea de sâmbătă spre duminică. Raza de acţiune a animalului sălbatic cuprinde localităţile Izvoarele, Sălciua şi Remetea, iar oamenii sunt disperaţi şi neputincioşi în faţa ursului înfometat, fiind hotărâţi să ceară sprijinul vânătorilor din cadrul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Alba. (D.M.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
O minune transformată în realitate
Schimbarea la faţă a Abrudului
     Astăzi, ziua în care românii prăznuiesc Schimbarea la Faţă, în oraşul Abrud se va înfăptui minunea de mult aşteptată: apă potabilă curată, din belşug. După cum ne spunea domnul Eugen Popa, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Alba, din ziua de 6 august 2002 la Abrud se va livra apă potabilă non-stop. Debitul va fi de 30 litri pe secundă (cca 3000 mc în 24 de ore) ceea ce este o importantă realizare în condiţiile în care până nu demult la Abrud apa curgea doar 2-3 ore pe zi. Alimentarea oraşului Abrud se realizează din sursa Mihoieşti iar calitatea apei potabile este la nivelul standardelor stabilite. Consiliul Judeţean şi S.C. APA-CANAL au pus astfel capăt crizei apei potabile în cele două localităţi de referinţă pentru Ţara Moţilor: Cîmpeni şi Abrud.
     Apa limpede, curată şi în cantităţi îndestulătoare pentru abrudeni şi cîmpănari este modul prin care preşedintele Eugen Popa a înţeles să-şi respecte promisiunile făcute.
Nicoleta TOMUŢA

Încercând să tranşeze un conflict mai vechi
Doi săteni din Galaţi-Zlatna s-au încăierat pe viaţă şi pe moarte
     Duminică, 4 august, în jurul orei 19.30, medicul de gardă la spitalul Zlatna a sesizat poliţia din localitate despre faptul că a tratat în regim de urgenţă un pacient cu traumatism cranio-cerebral acut închis, posibilă victimă a unei agresiuni. Demarând rapid o anchetă la faţa locului, poliţiştii au constatat că pacientul se numeşte Ştefan Irimie (57 de ani, agricultor, din Galaţi - Zlatna). După ce a consumat o cantitate impresionantă de alcool, împreună cu consăteanul său Marius Dorin Toma (27 de ani, fără ocupaţie), pe podul de la intrarea în sat, Irimie s-a luat la harţă cu acesta. Pentru a fi mai convingător, Irimie l-a înţepat pe Toma cu un cuţit în zona omoplatului stâng. În compensaţie, Toma l-a altoit pe Irimie cu o sticlă în cap. Din fericire, rănile pe care şi le-au provocat unul altuia nu au fost prea grave, astfel încât Toma şi Irimie s-au putut prezenta ieri la Poliţia Zlatna unde au dat cu subsemnatul. Se pare că cei doi au încercat să tranşeze prin violenţă un conflict mai vechi. Marius Toma a mai fost sancţionat la Legea 61/1991 pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice. (N.T.)
De la o lună la alta
Scade puterea de cumpărare a românului
     Câştigul salarial mediu brut pe judeţ, calculat pe baza unui eşantion reprezentativ de unităţi, a fost în luna iunie 2002 de 4.767.667 lei, cu 3,7% mai mic decât în luna precedentă, iar salariul mediu net a fost de 3.504.878 lei, cu 3% mai mic decât cel din luna anterioară. De asemenea, şi puterea de cumpărare a salariului (salariul real) a scăzut cu 4,2% comparativ cu luna mai. Rata inflaţiei în aceeaşi lună a crescut cu 1,2% faţă de luna precedentă, cu 9,3% faţă de decembrie 2001 şi cu 24% faţă de iunie 2001. Rata medie lunară a inflaţiei în perioada 1 ianuarie-30 iunie 2002 a fost de 1,5%, faţă de 2,3% în perioada corespunzătoare din anul 2001. Informaţiile ne-au fost furnizate de către Direcţia Generală de Statistică Regională Alba.(R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.