Curier județean
Rugăciunea de azi
      Doamne Iisuse Hristoase, Judecătorul meu Preadrept! Cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea Te rog îngroapă păcatele şi cugetele mele cele rele şi viclene, ca să piară din mintea mea şi să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele şi suie mintea mea la cer, ca să mă bucur de Faţa Ta. Aşa, Doamne, primeşte umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, şi de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima; care împreună cu ucenicii şi cu mironosiţele Te-au pus în mormânt, care a treia zi Te-au văzut înviat din morţi şi la înălţarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la Cer, însoţit de Sfinţii Tăi îngeri. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Cuv. Teodora de la Sihla; Sf. Mc. Dometie Persul
Catolic: Sf. Dominic
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Din cauza neatenţiei
Un bărbat din Şugag a fost zdrobit de un autoturism VW
     Marţi dimineaţa, în jurul orei 6.10, la Sebeş s-a produs un accident rutier în care a fost rănit grav Petru Panţa (41 de ani, din Şugag). Bărbatul tocmai coborâse dintr-un autobuz oprit în staţie şi s-a angajat în traversarea străzii prin faţa acestuia, fără să se asigure. În acel moment a fost surprins şi izbit puternic de autoturismul marca VW, condus de Volmark Wagner (37 de ani, cetăţean german), care se angajase în depăşirea autobuzului. Panţa a fost transportat urgent la Spitalul Judeţean Alba, unde a fost diagnosticat cu politraumatism prin accident rutier, fractură deschisă la gamba stângă şi o fractură la umărul stâng, plus traumatism cranian. În cauză, poliţia Sebeş continuă cercetările. (N.T.)
Monumentul de la Zlatna se află la loc sigur
     Autorităţile zlătnene, profund impresionate de interesul civic al concitadinilor vizavi de soarta monumentului "dispărut", răspund prompt pentru liniştea sufletească a celor impacientaţi. Piatra cu pricina se află într-un loc sigur, în curtea parohiei Bisericii reformate, monumentul urmând a fi repus "în drepturi" după o prealabilă estetizare necesitată de trecerea vremii. (M.I.)

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut
Producţia industrială a judeţului a crescut în luna iunie 2002 cu 2,8 la sută
     În luna iunie a.c., agenţii economici din judeţ au realizat o producţie industrială cifrată la 1201, 5 miliarde de lei, iar în prima jumătate a acestui an valoarea acesteia a fost de 6330,3 miliarde lei. Per total judeţ , acest indicator a scăzut în cursul lunii iunie cu 0,6% comparativ cu luna precedentă, în volum absolut, dar a crescut cu 3,9% în condiţii comparabile din punct de vedere al numărului de zile lucrătoare. Producţia industrială a cunoscut creşteri însemnate în următoarele ramuri: industria de prelucrare a lemnului (+39,2%), industria celulozei şi hârtiei (+23,4%), industria pielăriei şi încălţămintei (+13,9%) şi industria metalurgică (+8,5%). Scăderi au avut loc în industria mijloacelor de transport (-78,6%), recuperarea deşeurilor (-26,4%), industria de maşini şi aparate electrice (-25%) şi industria alimentară şi a băuturilor (-15,9%).
     Comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a crescut cu 2,8% în volum absolut şi cu 6,4% din punct de vedere al numărului de zile lucrătoare. Scăderi însemnate raportat la aceeaşi perioadă a lui 2001, s-au consemnat în industria mijloacelor de transport (-97,3%), industria construcţiilor metalice şi produse din metal (-70,6%) şi în industria de maşini şi aparate electrice (-66,5%). Structura producţiei industriale realizată în perioada 1 ianuarie-30 iunie 2002, pe secţiuni ale economiei judeţului, se prezintă astfel: industria extractivă-206,6 miliarde de lei, industria prelucrătoare-5800,6 miliarde de lei, energie electrică, energie termică, gaze şi apă-323 miliarde de lei.
Răzvan JURCĂ, Adriana DURIGĂ

Rata şomajului în judeţ - 12,3 la sută
     Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii iunie în judeţul nostru a fost de 25.038 persoane, mai mic cu 1090 persoane faţă de luna anterioară şi mai mare cu 5270 faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Femeile reprezentau la această dată peste jumătate din totalul şomerilor. Numărul şomerilor neindemnizaţi a fost de 11.785 persoane, mai mic cu 249 decât în luna mai a acestui an şi mai mare cu 7721 persoane faţă de luna iunie a anului trecut. Se apreciază că a crescut numărul persoanelor neindemnizate datorită aplicării prevederilor Legii 416/2001 care priveşte acordarea venitului minim garantat. Pe categorii socio-profesionale, 67,4 la sută din şomerii înregistraţi sunt muncitori, 30,3 la sută au studii medii şi 2,3 la sută au studii superioare.
     Şomerii aflaţi în plată sunt mai puţini cu 841 persoane faţă de luna anterioară şi cu 2451 persoane comparativ cu luna iunie a anului trecut. Rata şomajului a fost în acea perioadă de 12,3 la sută, în timp ce în luna mai 2002 era de 12,8 la sută, iar în iunie 2001 de 9,7 la sută. În rândul femeilor, rata şomajului a fost de 13,4 la sută - în iunie 2002 (13,8 la sută - în mai 2002 şi 11,3 la sută în iunie 2001). (A.D.T.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.