Ultima oră
Știri
Vinţu de Jos şi-a găsit un "frate" în Ungaria
     Primarul comunei Vinţu de Jos, Nicolae Pienar, ne-a declarat că frumoasa localitate pe care o administrează s-a înfrăţit recent cu oraşul Sellye din Ungaria. De curând, o delegaţie formată din 30 de reprezentanţi ai Vinţului, din care 10 oameni de afaceri care au firme puternice pe raza acestei comune, au vizitat oraşul maghiar, întâlnindu-se cu oficialităţi ale administraţiei publice şi cu reprezentanţi ai comunităţii de afaceri ungare. Din delegaţia română a făcut parte şi ansamblul folcloric din localitate, care a susţinut un recital de excepţie, apreciat de gazde. (D.M.)
Alunecări de teren la Baia de Arieş
     Din păcate, prognozele meteorologice s-au adeverit, ploile torenţiale continuând să cadă în Munţii Apuseni, astfel că pe Valea Cioara şi afluenţii săi cotele au rămas în continuare foarte mari, producând noi pagube atât populaţiei, cât şi infrastructurii locale. Potrivit unui raport întocmit de Inspectoratul de protecţie civilă Alba, în zona Cioara de Sus s-a înregistrat o alunecare de teren care a antrenat şi copaci, pământul prăvălindu-se peste grădina familiei Nicolae Buiu. De asemenea, zidul de sprijin al văii a fost săpat sub cota de fundaţie, pe o lungime de 100 de metri liniari, între podul de la Spitalul oraşului şi podul spre firma "Selina" din localitate, afectând gardul şi pomii fructiferi, precum şi terenul agricol. La ora închiderii ediţiei ziarului nostru, în zonă se lucra pentru refacerea drumului şi consolidarea malului Văii Cioara. (D.M.)
Doi "întreprinzători" din Sebeşel au furat indicatoarele rutiere din zona "Trei poduri"
     O patrulă din cadrul Poliţiei oraşului Sebeş a oprit pentru control, în noaptea de 5/6 august, în jurul orei 1.00, o căruţă în care se aflau Valer Mărginean, de 38 de ani şi Adrian Greuruş, de 24 ani, ambii din Sebeşel, comuna Săsciori. În căruţă, poliţiştii au descoperit opt plăci de aluminiu acoperite cu folie fosforescentă, componente ale unui panou de orientare aparţinând Secţiei Drumuri Naţionale Alba Iulia. În urma cercetărilor, poliţiştii au descoperit că cei doi au furat plăcile din zona "Trei poduri" de la intrarea în municipiul Alba Iulia. Prejudiciul, în valoare de 14,32 milioane de lei, a fost recuperat şi predat unităţii păgubite, astfel încât şoferii de pe DN 1 pot nimeri acum, în bune condiţii, municipiul Alba Iulia şi restul localităţilor din jur...Cei doi "întreprinzători" sunt cercetaţi de poliţie pentru furt calificat.(N.T.)
În cazul ex-directorului uzinei de armament din Cugir, Florin Bordean
Curtea Supremă de Justiţie a pedepsit infracţiunile de nerespectare a secretului de stat şi sustragerea de documente secrete
     Curtea Supremă de Justiţie a României, prin decizia pe care a luat-o, a pus punct final procesului în care a fost implicat fostul director general al UM Cugir (până în 1996), Florin Bordean. Astfel, după 6 ani de amânări, recursuri, apeluri etc., "Cazul Bordean" a luat sfârşit prin condamnarea ex-directorului uzinei de armament pentru nerespectarea secretului de stat şi sustragerea de documente secrete, la doi ani de închisoare, cu suspendare. Secţia penală a Curţii Supreme a admis recursurile procurorilor împotriva sentinţelor pronunţate de Tribunalul Alba şi Curtea de Apel Alba Iulia, pe care le-a casat, rejudecând acest caz şi respingând recursul inculpatului.
     Potrivit Codului Penal, Florin Bordean nu va face nici o zi de închisoare, în patru ani el fiind reabilitat de drept dacă nu va fi implicat într-o altă faptă cu caracter penal.
Dana MOTREANU

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Prostitutio in integrum
     Poate că nu aş fi revenit asupra acestui subiect...fierbinte, dacă n-ar fi fost canicula asta înspăimântătoare şi dorinţa tuturor de "apa cerului" care, iată, în cele din urmă a venit. Fierbintele subiect la care fac referire este prostituţia, despre care am mai scris şi altă dată. În favoarea legiferării ei, desigur! Şi aş începe argumentaţia din zona "păcatului' înfierat cam cu vehemenţă de Biserica Ortodoxă. Dar nu-i oare mai mare păcat relaţia nefirească, nenaturală (şi,vă rog să mă iertaţi, dezgustătoare) dintre persoanele de acelaşi sex? (Mai ales între bărbaţi!) Căci, să nu uităm vorba americănească: "Dumnezeu i-a făcut pe Adam şi Eve, nu pe Adam şi Steve"! Muieri păcătoase, ziceţi voi, cei ce nu le agreaţi pe prostituate? Dar voi, lideri administrativi, politici sau spirituali, sunteţi fără pată? Dacă-i aşa, atunci vorba Lui, a Învăţătorului tuturor timpurilor: "Cine se ştie fără pată să arunce cu piatra...", dar să nu uitaţi că piatra se poate întoarce împotriva voastră!
     Acceptarea nefireştilor relaţii homosexuale mă duce cu gândul la Sodoma şi Gomora. Simbolic vorbind, Dumnezeu a aşezat lumea într-un anumit echilibru: bărbat şi femeie, zi şi noapte, perioade însorite şi perioade ploioase etc. Şi iată că mai marii noştri îşi dau acordul pentru răsturnarea întregii ordini naturale, a ordinii din care ei înşişi s-au născut! Aşa că, vă rog să vă gândiţi chiar acum, când ne paşte o secetă cumplită, la următorul înţeles simbolic, desprins din spiritualitatea veche, iraniană, dar regăsit în toate filozofiile şi tradiţiile spirituale, într-o formă sau alta; "şeful" Pantheonului iranian, Ahura Mazda reprezentând focul (principiul bărbătesc) o numea pe femeia lui, frumoasa Ardvi..."apa mea"! Prin acceptarea homosexualităţii şi condamnarea în continuare a prostituţiei, s-a dat de fapt un acord simbolic pentru foc şi permanent soare, ferecând apa, ploaia de care are atâta nevoie tot ceea ce-i viu pe pământ...
     Dar să lăsăm deoparte simbolismul abstract, şi să privim problema în mod concret. Spuneţi că "păcătoasele" astea îşi vând trupul? Dar dumneavoastră şi noi toţi ce facem? Nu vindem fiecare câte ceva pentru a supravieţui? Unii îşi vând muşchii, forţa brută de muncă, alţii îşi vând creierul, rodul minţii lor, ideile etc. De ce nu le-am permite acestor femei să-şi vândă sexul? În altă ordine de idei, legiferarea prostituţiei ar fi chiar benefică pentru sănătatea acestei naţii care, iată, înregistrează azi un groaznic deficit demografic. În primul rând prostituatele într-o societate liberă şi democratică au rolul de iniţiatoare ale tinerilor în tainele unei iubiri trupeşti destul de greu de găsit în patul conjugal (cazuri rare), ele au rolul de a detensiona efectiv tendinţele violente ale soţilor (căci un bărbat nemulţumit sexual poate foarte uşor să devină o brută în familie, afectându-şi iremediabil soţia şi copiii). Apoi, fenomenul prostituţiei, intrat în legalitate, ar putea fi controlat medical, eliminându-se în mare parte pericolul îmbolnăvirilor venerice în urma unor relaţii întâmplătoare. Femeile care ar practica această "cea mai veche meserie din lume" ar beneficia de protecţie reală, legală, n-ar mai fi atât de expuse abuzurilor, maltratărilor şi umilinţelor de tot felul, aşa cum se întâmplă azi. Mai mult decât atât, în cadrul aşezămintelor gen "Crucea de Piatră" ele ar avea cărţi de muncă, asigurări de sănătate plătite etc. Activitatea lor ar fi impozitată, după lege, ca articol de lux, (ca jocurile de noroc, de pildă), iar din banii respectivi s-ar crea instituţii de protecţie socială pentru orfani, handicapaţi, bătrâni ş.a.m.d. Astăzi, funcţionând în "zona neagră" a ilegalităţii, prostituatele fac bani...pentru alţii, pentru adevăratele "curve", majoritatea masculine. Căci "peştii" şi protectorii profesionistelor amorului liber nu câştigă prea mult. Ei sunt nevoiţi să verse bani în bugetul personal al celor ce închid ochii şi le protejează astfel activitatea la nivel înalt (poate poliţişti, poate oameni politici...)
     Şi pentru că am vorbit de poliţişti, când văd permanent la televizor "importante capturi şi surprinderi în flagrant" ale unor amărâte ce se prostituează, mă văd nevoit să mă gândesc şi la altceva. la faptul că uneori aceste "surprinderi în flagrant" au loc pentru...propria delectare a oamenilor legii. Aşadar, cine le protejează pe aceste femei care-şi exploatează tinereţea şi frumuseţea pentru a dobândi o viaţă mai bună? "Peştii" trag de ele, poliţiştii trag de ele, clienţii trag de ele. Şi ce alternativă le oferă societatea? Păi să se cocoşeze de muncă prin baruri, ca chelneriţe, la vreun patron satrap şi profitor, ca croitorese, brutărese, cârnăţărese etc., ori ca secretare la vreun director libidinos, la fel de umilite şi de frământate pe canapeaua din biroul acestuia. Prin urmare, consider că rămânând în ilegalitate fenomenul proliferează, scapă de sub control, provoacă adevărată suferinţă şi mizerie morală, are tangenţă cu zonele tulburi ale corupţiei, şantajului şi îmbogăţirii fără nici un efort...
     Ştim că Partidul Democrat a avut o iniţiativă legislativă pentru legiferarea prostituţiei, care a fost respinsă de pensionarii, neo-comuniştii şi "prostituaţii" din Parlament, cei ce şi-au dovedit (şi îşi dovedesc în continuare) "impotenţa" în toate domeniile. Ultimul argument pe care vreau să-l folosesc este legat de proliferarea violenţei, a urii şi încrâncenării ce domnesc la toate nivelurile societăţii româneşti şi care nu au decât un singur antidot: dragostea! Chiar tarifată...
Ioan HĂNŢULESCU

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.