Curier județean
Rugăciunea de azi
      Doamne, Atotputernice şi Atotîndurate! Îmi aduc aminte că Te-ai născut Om, din Sfânta Fecioară, în peşteră, şi ai fost vândut cu treizeci de arginţi, de ucenicul cel viclean, ca să ne răscumperi pe noi, păcătoşii, de sub puterea diavolului. Pentru aceasta, Te rog, îndură-Te de mine, vânzătorul! Primeşte, Doamne, această mică a mea rugăciune şi umilită a mea voinţă, că mă întristez, pentru că Te-am întristat şi mă amăgesc pentru că Te-am supărat fără de număr. La Tine, Prea Bunule Mântuitor, am toată speranţa şi cred că Tu, care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndura şi de mine acum, ca să mă mântuieşti de chinurile cele de veci şi să mă învredniceşti Împărăţiei Tale. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Ap. Matia; Sf. Mc. Antonim
Catolic: Sf. Roman; Fer. Tereza Benedicta a Crucii
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Între staţiile CFR Ocna Mureş - Războieni
O bandă de hoţi a distrus şi furat 90 de metri de cablu telefonic
     Poliţiştii din cadrul Serviciului Poliţiei Transporturi Feroviare Alba au identificat o bandă de hoţi care în 31 iulie a distrus şi a furat 90 de metri din reţeaua de telefonie interurbană între staţiile CFR Uioara (Ocna Mureş) şi Războieni. Spaniol Ban, de 19 ani, Cornel Helerea Ban, de 19 ani, Leon Zeng, de 22 ani, şi Gheorghe Mureşan, de 20 de ani, au distrus şi au furat 90 de metri de cablu telefonic cu intenţia de a valorifica prada la un centru de colectare a materialelor neferoase. Cei în cauză au fost identificaţi şi reţinuţi de poliţiştii TF miercuri noaptea. Banda de hoţi a fost prezentată procurorilor albaiulieni cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracţiunii de furt calificat, fiindu-le emise mandate pentru 30 de zile.
Nicoleta TOMUŢA

Atenţie la ciupercile cumpărate!
     Având în vedere numeroasele cazuri de toxiinfecţii alimentare datorate consumului de ciuperci, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor recomandă consumatorilor: * Să acorde o atenţie deosebită consumului de ciuperci provenite din flora spontană; * Să opteze pentru consumarea ciupercilor de cultură; * Să verifice comestibilitatea ciupercilor care conform actelor normative în vigoare este atestată prin certificat fito-sanitar; * Să fie atenţi de la cine şi de unde cumpără ciupercile pe care le consumă; * Nu toate persoanele sunt bune cunoscătoare ale speciilor de ciuperci şi mai ales copiii; * Să nu consume ciuperci oricum şi de oriunde; * Ciupercile trebuie păstrate în agregate frigorifice la temperatura 2-4 grade C; * Nerespectarea temperaturii şi a condiţiilor de păstrare provoacă modificări organoleptice, dezvoltarea microfaunei şi oxidarea ciupercilor. (Biroul de presă OPC Alba)

Fructele de pădure din Apuseni nu mai au trecere
     În timp ce marile societăţi de colectare a fructelor dau bani grei pe materia primă, din pricina izolării, sătenii din Apuseni care trăiesc de pe urma valorificării produselor nu au cui să-şi vândă marfa.
     Circa 100 de tone de afine nevândute numai în Gîrda şi Arieşeni riscă să se strice pentru că nu găsesc cumpărători. Până zilele trecute, cei circa 7-8.000 de culegători îşi vindeau marfa Ocolului Silvic Gîrda cu 15.000 de lei kg, iar instituţia, la rândul ei, unei societăţi din Germania, Fawaldnieler. Contractul care a cuprins livrarea a 77 de tone de afine a fost onorat, iar o suplimentare nu s-a făcut până în acest moment. Drept urmare, ocolul nu mai poate prelua marfa de la săteni, care au rămas cu ea în ogradă, iar cantităţi importante sunt încă neculese în pădure.
     Sătenii au coborât preţul la 10.000 kg, dar nici aşa nu şi-au găsit cumpărători. Zilnic bat drumul din cătunele lor către comună ca să se intereseze de altă piaţă de desfacere, dar în zadar. Aceeaşi situaţie se semnalează şi pe raza altor comune din Apuseni, după ce sătenilor le-au expirat contractele cu ocoalele Cîmpeni, Valea Arieşului şi Baia de Arieş.
     Şefii ocoalelor spun că anul acesta a fost unul extrem de bun pentru fructele de pădure dar, din nefericire, contractele de livrare n-au fost suficiente. De suferit au în special colectorii, care trăiesc de pe urma acestor activităţi. Majoritatea sunt pensionari şi şomeri şi au sperat să intre în iarnă cu câţiva bănuţi în buzunar de pe urma vânzării fructelor de pădure. (N.T.)
Femeile deţin ponderea în rândul şomerilor din judeţ
     Numărul şomerilor aflaţi în evidenţa şi plata AJOFM Alba a fost la finele lunii iulie de 6254 persoane, din care 4257 femei. Beneficiarii de ajutor de integrare profesională erau tot la acea dată în număr de 1849, 1268 dintre aceştia fiind femei.
     De asemenea, în evidenţa şi plata alocaţiilor de sprijin la AJOFM Alba erau cuprinse 4538 persoane. În ceea ce priveşte şomerii neindemnizaţi, numărul lor era la 31 iulie de 11523, dar cu siguranţă că mai există mulţi alţii care nu s-au prezentat la agenţia amintită pentru a fi cuprinşi în baza de date existentă.
     Ca de obicei, ponderea celor rămaşi fără un loc de muncă o deţin femeile, cu 55,3 la sută. Absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior care nu au reuşit să-şi găsească, deocamdată, un loc de muncă reprezintă 2,2 la sută din totalul şomerilor, adică 545 persoane. Potrivit informaţiilor primite din partea purtătorului de cuvânt al AJOFM, Emilia Suciu, rata şomajului la nivelul judeţului a fost în luna iulie de 11,8 la sută. (A.D.T.)
vânătăPriviţi şi vă minunaţi ce forme amuzante naşte natura în grădina d-lui av. Partenie Fleşeru din Alba Iulia. Luându-se la întrecere cu creatorii enigmatici de artă, mama natură a dorit să ne arate ce formă inedită de vânătă ştie să zămislească. Vă invităm să priviţi şi să vă minunaţi de măiestria acestei creaţii şi să o asemuiţi cu ce doriţi dvs. (S.T.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.