Ultima oră
Știri
Salariaţii de la SC Cugir SA abuzează de concedii medicale
Numai pe luna trecută, 376 de muncitori au beneficiat de 8251 de zile în valoare de 1,2 miliarde lei
     Prefectul Ioan Rus a precizat în cursul zilei de ieri că a fost sesizat de către conducerea SC Cugir SA în legătură cu supect de numeroasele concedii medicale la care apelează angajaţii uzinei în această perioadă. Domnia-sa a prezentat un raport cuprinzând date referitoare doar la luna iulie a.c., în care se arată faptul că 376 de persoane şi-au scos certificate medicale care însumează ... 8251 de zile, adică aproximativ 25 ani. Costurile acestora se ridică la 1,2 miliarde lei, din care uzina a suportat până în prezent contravaloarea pentru 5632 de zile (245 de salariaţi). O asemenea sesizare a sosit pe adresa Prefecturii şi din partea SC Arieşul Conf Baia de Arieş, în urma investigaţiilor efectuate de către conducerea firmei, multe dintre certificatele eliberate dovedindu-se a fi false.
     Prefectul judeţului Alba a apreciat la rândul său ca cel puţin ciudată modalitatea aleasă de muncitori, "chiar toţi se îmbolnăvesc în lunile de vară!" şi a spus că va înainta adrese Direcţiei de Sănătate Publică, Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Poliţiei şi Colegiului Medicilor în scopul de demara anchete în acest sens. "Dacă este cazul, atât acei medici de familie, precum şi beneficiarii, vor răspunde penal în faţa legii", a conchis prefectul Rus.
     Acest fenomen mai mult ca sigur se întâlneşte şi la alte societăţi din judeţ, dar cel puţin până la un anumit punct oamenii nu pot fi condamnaţi că încearcă să-şi completeze veniturile având în vedere, în majoritatea cazurilor, ... subţirimea salariilor primite.
Răzvan JURCĂ, Adriana DURIGĂ

Dramă la Sohodol
Fiul beat criţă şi-a omorât tatăl în bătaie
     criminalDorel Toma, de 33 ani, din Sohodol, este cercetat de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba pentru comiterea infracţiunii de omor calificat. Miercuri, 7 august, Toma s-a îmbătat criţă, ca de obicei, şi venind acasă, la părinţii pe spinarea cărora încă mai trăia, l-a luat la bătaie pe tatăl său în vârstă de 73 de ani. Dorel Toma a lovit în cel care cu trudă l-a ocrotit până a obosit. După ce şi-a văzut tatăl întins la pământ, criminalul s-a liniştit, însă a fost prea târziu: bătrânul murise. Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Judeţean Alba ne-a declarat că în prezent, Dorel Toma este cercetat pentru omor calificat. După audieri şi în funcţie de raportul medicilor legişti urmează să fie stabilită încadrarea juridică a faptei comise.
     Demn de menţionat este faptul că Dorel Toma nu era căsătorit, nu avea o familie şi îşi bătea cu regularitate părinţii. Chiar şi în aceste zile mama sa mai păstrează la un ochi o vânătaie cu care s-a ales în urma unei corecţii dure aplicate de cel căruia i-a dăruit viaţa.... Durerea ei este acum de neimaginat, conştientizând că în urma acestei fapte îngrozitoare a rămas fără sprijin la bătrâneţe: soţul său ajuns în groapă din cauza celui care i-a dat viaţă şi în care şi-au pus toate speranţele ultimilor ani...
Nicoleta TOMUŢA

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În urma ploilor deluviene
Imagini de coşmar la Baia de Arieş
Pagubele estimate depăşesc 10 miliarde lei* Alte două localităţi afectate: Meteş şi Câlnic * Autorităţile judeţene încearcă să găsească soluţii urgente pentru înlăturarea efectelor negative* Previziunile meteo nu sunt deloc optimiste, anunţându-se în continuare ploi torenţiale
     Pe lângă numeroasele dificultăţi ale vieţii de zi cu zi, recentele fenomene meteorologice negative care s-au abătut asupra judeţului nostru au accentuat şi mai profund precaritatea condiţiilor de trai a unora dintre semenii noştri, precum cei din Baia de Arieş, Meteş şi Câlnic. De departe, cea mai vitregită localitate este Baia de Arieş, unde valoarea estimativă a pagubelor depăşeşte cifra de 10 miliarde lei, aducându-se grave prejudicii atât infrastructurii, cât şi gospodăriilor populaţiei. Concret, în cel mai nou oraş judeţean s-au consemnat până la această oră următoarele pagube materiale: Cioara de Sus - zid de sprijin distrus total pe o porţiune de 301 metri, zid de sprijin săpat sub cota de inundaţie pe o porţiune de 200 m, drumuri de acces distruse sau spălate pe o distanţă de cca. 4,5 km, 5 poduri şi podeţe complet distruse, alunecare de teren ce a afectat locuinţele a două familii; Strada Republicii - zid de sprijin distrus pe o lungime de 80m, zid de sprijin săpat sub cota de inundaţie pe o lungime de 60m, un podeţ distrus, 20m de drum distruşi; Strada Brazilor - zid de apărare- mal -pod distrus pe o distanţă de 20m, drum de acces spălat pe o lugime de 1km; Strada Merilor - drum de acces avariat pe o lungime de 700m, cu colmatarea canalului de scurgere; Strada Minerilor - drum de acces distrus pe o lungime de 800m; Strada Ţarinei - drum de acces avariat pe o lungime de 300m; Sat Sartăş - aglomerare de material aluvionar pe străzile laterale, pe o porţiune de 100m.
     De asemenea, miercuri seara, o ploaie torenţială a lovit şi comuna Meteş - satul Văleni, fiind afectate 3 podeţe şi 9 gospodării ce au fost inundate, iar la Câlnic o şură a fost trăznită (dar s-a intervenit rapid şi focul a fost stins), 4 podeţe au fost înfundate , mai multe drumuri au fost spălate de ape şi 5 gospodării au fost inudate.
     Toate aceste efecte negative au fost analizate în şedinţa de ieri a Comisiei judeţene de apărare împotriva dezastrelor, prefectul Ioan Rus subliniind importanţa evaluării urgente a pagubelor produse, astfel ca în cursul săptămânii viitoare rapoartele zonelor calamitate să fie trimise la Bucureşti.
     A fost atrasă atenţia Comisiilor locale cu privire la evaluarea cât mai exactă a distrugerilor consemnate. În legătura cu refacerea gospodăriilor şi infrastructurii afectate prefectul a stabilit pentru data de luni, 12 august a.c. o întâlnire cu toţi primarii localităţilor în cauză pentru a se stabili repartiţia fondurilor alocate de guvern. Cum la Baia de Arieş există pericolul ca Spitalul orăşenesc să fie inundat, prefectul a solicitat SGA Alba să se implice mai mult în obţinerea fondurilor necesare efectuării lucrărilor de apărare în zonă. Nu în cele din urmă, deoarece s-a constat că anumite firme de prelucrare a lemnului au depozitat necorespunzător buştenii, pe malul cursurilor de apă - fapt ce a favorizat producerea inundaţiilor la Baia de Arieş, Ioan Rus a cerut reprezentanţilor acestora să ajute la refacerea obiectivelor afectate. Din păcate, meteorologii nu anunţă schimbări importante ale vremii, ploile urmând să-şi facă de cap cel puţin până în data de 10 august.
Răzvan JURCĂ, Adriana DURIGĂ

Preşedintele Presecan se întoarce acasă
     Potrivit unor informaţii de ultimă oră (neconfirmate oficial), preşedintele Consiliului judeţean Alba, Augustin Presecan urmează să ajungă astăzi acasă, în ţară. S-au iscat multe discuţii în legătură cu externarea acestuia de la clinica din Graz (Austria), unde se afla sub îngrijire în urma accidentului de elicopter suferit acum trei luni de zile. Iată cum stau lucrurile în realitate cu preşedintele Presecan: pentru a fi menţinut în viaţă din momentul accidentului până la internarea în Austria liderul PSD a fost intubat prin traheoctomie, iar zona în care s-a practicat incizia, ca şi zona craniană lovită de elicea elicopterului, s-au infectat. Medicii austrieci au avut, prin urmare, de luptat mai întâi împotriva infecţiei, abia pe urmă procedând la tratamentul propriu-zis, de recuperare. Aceste complicaţii au determinat dublarea devizului iniţial, estimat la 60.000 de euro, costurile totale ale operaţiei ridicându-se până acum la 120.000 de euro. Fiind oarecum restabilit şi existând posibilitatea ca Presecan să fie la fel de bine îngrijit în ţară (cu costuri mai mici), s-a decis "repatrierea" sa. Problemele au apărut în legătură cu transportul acestuia şi cu achitarea integrală a costurilor pentru întreaga perioadă de spitalizare, din care Ministerul Sănătăţii nu a achitat decât cca. 15.000 de euro. Prima urgenţă fiind transportul (cât mai curând posibil, după cum au solicitat austriecii) s-a căutat o formulă prin care Casa de Asigurări pentru Sănătate Alba să preia o parte din cheltuieli. Consiliul de administraţie al acestei instituţii, întrunit alaltăieri, a decis în mod corect că nu există o formă legală de participare a CAS Alba la acest efort financiar, nici la cheltuielile de transport (apreciate la cca 8.500 de euro). Singura modalitate de implicare a fost aceea de "relaţionare" şi "convingere" a ministerului să-şi respecte angajamentul iniţial, chiar dacă s-au dublat costurile. Dl. Mihai Babiţchi, preşedintele Consiliului de administraţie al Casei de Asigurări pentru Sănătate Alba ne-a declarat în acest sens că a vorbit personal cu ministrul de resort, Daniela Bartoş, care şi-a asumat achitarea integrală a costurilor de spitalizare şi de transport. Tot dânsul ne-a declarat că a discutat cu şeful SMURD Târgu Mureş, dr. Raed Arafat, care i-a recomandat o firmă particulară clujeană (cu patron englez), specializată în transportul de persoane, care ar putea efectua drumul respectiv pe calea aerului, în cele mai bune condiţii pentru pacient.
     Cred că dincolo de toate aceste inconveniente (pur româneşti), toată lumea se bucură de reîntoarcerea acasă a preşedintelui Presecan, şi în special familia acestuia. (I.H.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.