Curier județean
Rugăciunea de azi
     Din somn sculându-mă, mulţumesc Ţie, Preasfântă Treime, că pentru multă bunătatea Ta şi pentru îndelungă-răbdarea Ta nu te-ai mâniat pe mine, leneşul şi păcătosul, nici nu m-ai pierdut cu fărădelegile mele; ci ai făcut iubire de oameni după obicei; şi întru deznădăjduire zăcând eu, m-ai ridicat ca să mânec şi să slăvesc puterea Ta. Deci, acum luminează-mi ochii gândului, deschide-mi gura ca să învăţ cuvintele Tale, să înţeleg poruncile Tale, să fac voia Ta, să-Ţi cânt întru mărturisirea inimii şi să laud Preasfânt Numele Tău: al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, acum, şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc Fotie şi Anichit; Sf. Pamfil
Catolic: Sf. Anicet
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Alba Iulia
Parteneriat între Consiliul municipal şi Casa de Cultură a Sindicatelor
     În vederea realizării unor acţiuni comune de mare interes, Consiliul local al municipiului Alba Iulia a aprobat asocierea sa cu Casa de Cultură a Sindicatelor. Contractul semnat între cele două instituţii prevede obligaţia Consiliului local de a executa o serie de lucrări de reparaţii la Casa de Cultură a Sindicatelor: reparaţii la scenă şi zugrăveli. Aşezământul de cultură se obligă să ofere Consiliului local sala de spectacole şi cea de şedinţe în scopul desfăşurării unor acţiuni de interes cetăţenesc. (A.D.T.)
Astăzi debutează la Aiud
Cea de-a VII-a ediţie a Taberei Internaţionale Inter-Art
     Cea de-a VII-a ediţie a Taberei Internaţionale de Artă Plastică de la Aiud îşi va deschide astăzi porţile pentru cei peste 40 de participanţi sosiţi din mai multe ţări ale Europei.
     Organizat de Fundaţia "Inter-Art" şi Primăria municipiului Aiud, evenimentul mai are drept colaboratori Comisia Naţională a României pentru UNESCO, Ministerul Culturii şi Cultelor - Direcţia Minorităţi Naţionale, Consiliul Judeţean Alba - Centrul Judeţean al Creaţiei Populare Alba şi Casa de Cultură "Liviu Rebreanu" Aiud.
     Pentru prima dată, municipalitatea se va implica serios în această acţiune, prin hotărâre de Consiliu local fiind alocată suma de 22,5 milioane de lei. Evenimentul va dura până pe data de 26 august a.c., când va fi vernisată expoziţia finală a ediţiei în sala mare a Muzeului Literaturii Române din Bucureşti. (R.J.)
Hoţi de biciclete la Aiud şi Unirea
     În acest week-end, hoţii din judeţ nu s-au remarcat prin lovituri de proporţii, mărginindu-se la a ciordi doar... două biciclete. Primul asemenea furt s-a consemnat vineri, 9 august, în jurul orei 17.00, în piaţa agroalimentară din municipiul Aiud, unde Ioan Drăgoi, de 42 ani, din localitate, a încercat să sustragă o bicicletă legată de o masă din beton. Acesta a fost repede observat de către "pieţari" care l-au reţinut şi au anunţat imediat poliţia. Autorul este cercetat în stare de libertate pentru tentativă de furt. A doua zi, în comuna Unirea, Ovidiu Briciu a sesizat poliţia locală semnalând că i-a fost sustrasă bicicleta din faţa barului AF Felea Popas. Acţionând rapid, apărătorii legii au reuşit să-i depisteze pe autorii furtului, în persoanele lui Paul Carol Herchi, 23 de ani, din Unirea, fără ocupaţie şi Daniel Matieş, 26 de ani, de asemenea fără ocupaţie, din Turda dar care locuia fără forme legale în comună. Ei vor fi cercetaţi pentru întreaga activitate infracţională iar bicicleta în valoare de 7 milioane lei a fost restituită proprietarului. (A.D.T.)

Când sindicatele se ocupă de contracte, PD-ul este purtător de cuvânt
     Vicepreşedintele Partidului Democrat, filiala Alba, Clement Negruţ, a declarat în conferinţa de presă de vineri că previziunile sumbre "cum că la Cugir poate izbucni oricând o mişcare socială", s-au adeverit mai repede decât se credea. După ce a făcut un remember al acţiunilor sindicale de la Cugir pentru a vedea cu câtă "seriozitate" tratează guvernul PSD problemele oamenilor din Cugir şi ale industriei de apărare, vicepreşedintele PD a făcut referire la două probleme de fond despre salariaţii de la U.M. Cugir.
     "În primul rând se fac afirmaţii de către reprezentanţii Guvernului şi de responsabilii din Industria de Apărare că la Cugir nu sunt comenzi. Din discuţia avută cu liderul de sindicat de la Cugir, dl. Crăciun Herlea, am fost informat că acest lucru nu este adevărat. La Cugir, în momentul de faţă, există două contracte care nu se pot derula deoarece o agenţie guvernamentală ANCESIAC blochează derularea acestora care ar da de lucru oamenilor. Liderul de sindicat a specificat că aceste două contracte nu sunt sub incidenţa nici unui embargou şi nu încalcă nici o lege internaţională. Mai mult decât atât, aceste două contracte cooptează mai multe unităţi specializate din Industria de Apărare din ţară. A doua problemă ar fi falsa idee pe care actualul guvern încearcă să o acrediteze faţă de salariaţii Cugirului, cum că aceştia stau bine mersi cu 75% salariu şi nu muncesc. Vreau să fac o clarificare a ceea ce înseamnă acest lucru: la un grad de încărcare cu comenzi de 1-5%, în jur de 2000 de salariaţi mergeau la serviciu cu program normal, unde pentru producerea unei arme sau pentru producerea de 1000 de arme/zi, dau un exemplu, consumurile erau aceleaşi, aceşti oameni, la sfârşitul lunii, după deducerea impozitelor, din 75% mai rămâneau aproximativ 58 - 62%. Pentru 1640 de salariaţi Guvernul plăteşte salariul 100% pentru lucrări de conservare", a precizat Clement Negruţ.
     Vicepreşedintele PD a mai precizat că trecerea angajaţilor uzinei în sistemul de salarizare bugetar atrage după sine diminuarea salariilor.
     "Ca o concluzie ce se desprinde din cele spuse, ar fi că actualul guvern duce o "politică de-a şoarecele şi pisica" cu sindicatele, ia unele măsuri care, dacă sunt acceptate şi sindicatele tac, este bine, dacă nu, peste noapte mai dă o ordonanţă care o anulează pe prima. Este asta după părerea mea şi o problemă de imagine pentru PSD spunând că imediat ce se produc unele mişcări sociale, guvernul vine şi le rezolvă dar nu fac decât să le amâne sau să revină asupra deciziilor" - a concluzionat vicepreşedintele Clement Negruţ.
Dana MOTREANU

Tabără de vară după modelul american, pentru liceenii români
     "Brave New Generation" este numele sub care se va desfăşura în perioada 1-8 septembrie, la Vatra Dornei, o tabără de vară pentru elevi de liceu, organizată de Centrul Regional de Facilitare şi Negociere din Iaşi. Proiectul, care urmează modelul taberelor americane, este o invitaţie adresată tinerilor în vederea formării abilităţilor de lider şi deprinderilor de comunicare.
     Urmând reţeta îmbinării utilului cu plăcutul, a practicii cu distracţia, participanţii vor fi antrenaţi în diverse competiţii, dezbateri şi proiecte de creaţie, având totodată posibilitatea de a se întâlni cu invitaţi din ţară şi din străinătate. (Fiecare zi de tabără va cuprinde workshop-uri interactive, concursuri, proiecte în aer liber, iar serile se vor încheia cu petreceri tematice (seară în stil englezesc, franţuzesc, italian etc.).
     Organizatorii asigură transportul de la Suceava la Vatra Dornei, cazare în camping-ul "Autoturist" Vatra Dornei, (camping omologat internaţional), pensiune completă, materiale informative şi... distracţie! Cei care doresc să participe la această tabără de vară trebuie să fie elevi de liceu şi se pot înscrie trimiţând un curriculum vitae.
     Se pot afla mai multe informaţii contactând Centru Regional de Facilitare şi Negociere (persoană de contact Danial Penciuc). Data limită de înscriere este 15 august 2002. Iată adresa CRFN; B-dul Copou, nr. 4, et. 3, 6600, Iaşi; tel.: 0232-254.502; fax: 0232-254.503; E-mail: officeârfnc.ro; web: www.rfnc.ro.(I.H.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.