Ultima oră
Știri
PUR vrea liberalizare funciară, dar cu anumite condiţii
     Într-un comunicat de presă remis redacţiei noastre, Partidul Umanist se pronunţă pentru dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor achiziţionate în România de către cetăţenii Uniunii Europene, dar cu anumite condiţii. "Solicităm ca vânzarea să prevadă destinaţia terenului respectiv; prin această clauză se evită fenomenul de speculă ce ar putea fi practicat de posesorii unor capitaluri financiare speculative, pe de-o parte, iar pe de altă parte, activităţile economice care se vor realiza să poată asigura noi locuri de muncă (în domenii cum ar fi agricultura, industria, turismul). Precizez că partidul pe care îl reprezint nu are nimic împotriva achiziţionării unor terenuri de cetăţenii UE pentru construcţii de reşedinţe", a declarat preşedintele PUR Alba - Nicolae Popa.(D.M.)
La Sebeş, în primul semestru al anului 2002
A crescut numărul total al infracțiunilor, dar au scăzut cele deosebit de grave
     Comandantul Poliţiei municipiului Sebeş, dl. colonel Ioan Cioancă şi adjunctul acestuia dl. maior Ioan Galiş, au prezentat recent atât consilierilor locali cât şi primarului Mugurel Sârbu un bilanţ al activităţii unităţii pe primele 6 luni ale anului în curs. Astfel, din punct de vedere infracţional, numărul faptelor ce contravin legii a fost pe primul semestru al lui 2002 de 405, cu 177 mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Majoritatea infracţiunilor au fost de natură economico-financiară (177) şi judiciară (103). Ca un fapt pozitiv, cei doi conducători au remarcat inexistenţa infracţiunilor deosebit de grave cum ar fi crimele, violurile, tâlhăriile cu violenţă, etc. În ceea ce priveşte activitatea pe linie rutieră, poliţia din Sebeş a aplicat 3874 de sancţiuni în valoare de 2,3 miliarde lei, s-au ridicat 146 de permise de conducere, din care 78 pentru consum de alcool şi 135 certificate de înmatriculare. În aceeaşi perioadă, pe raza municipiului Sebeş s-au înregistrat 251 de accidente rutiere, din care 4 foarte grave, soldate cu 2 morţi şi 2 răniţi (la fel ca şi anul trecut). (R.J.)
Încercând să evite o groapă
Un minibiciclist din Alba Iulia s-a accidentat grav
     Un băieţel de 10 ani, din Alba Iulia, a fost internat la o clinică din Cluj după ce a căzut cu bicicleta. Copilul a fost adus duminică dimineaţa la spital de către părinţi, care le-au spus medicilor că băiatul lor se plimba cu bicicleta în faţa blocului şi în încercarea de a evita o groapă s-a dezechilibrat şi a căzut în cap.
     În urma impactului copilul (M.R.) a suferit o fractură de mandibulă şi alte leziuni corporale, fiind trimis de urgenţă la Cluj, la clinica de chirurgie maxilo-facială. Medicii din Alba Iulia spun că, din fericire, în urma căzăturii, copilul nu s-a lovit la cap, fiind necesară o intervenţie chirurgicală doar la nivelul mandibulei. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Tinerii s-au săturat să participe la viaţa politică... lipind afişe electorale
La Alba Iulia a luat fiinţă Partidul Tineretului
     Vineri, 9 august a.c., sala de protocol a hotelului "Cetate" a găzduit o conferinţă de presă al cărei scop a fost acela de a aduce la cunoştinţa publică înfiinţarea Partidului Tineretului, cu o filială serioasă şi puternică în judeţul Alba. La aceasta au participat preşedintele organizaţiei naţionale, Raj Alexandru Tunaru şi preşedintele filialei judeţene Alba, Marius Costinaş. Cel dintâi este în vârstă de 40 de ani, binecunoscut om de afaceri în domeniul turismului şi actualmente deputat independent de Tulcea, până la emiterea hotărârii judecătoreşti care va consfinţi în mod oficial înfiinţarea noii formaţiuni politice. (Cei doi lideri nu au nici o îndoială cu privire la "semnarea actului de naştere" al Partidului Tineretului, deoarece, după cum ne-au declarat, la nivel naţional s-au strâns deja circa 20.000 de adeziuni). Cel de-al doilea, avocatul albaiulian Marius Costinaş, are 30 de ani şi o charismă demnă de invidiat de către politicienii români de "modă veche". Iată motivaţia gestului lor extrem de curajos: "În România, afirmă Raj Tunaru, 26,2% din populaţie o reprezintă tinerii sub 35 de ani. Dintre aceştia doar 5% sunt implicaţi politic sau lucrează în administraţie şi în instituţii de stat, unde se coagulează puterea şi se participă la procesul decizional. Este foarte puţin în comparaţie cu celelalte ţări europene. Cred că a venit momentul ca tinerii să participe la deciziile care le afectează destinul şi să-şi asume responsabilitatea de a se implica în toate domeniile vieţii publice, inclusiv în cel politic, aproape prohibit lor în momentul de faţă. Sunt convins că s-au săturat cu toţii să fie folosiţi doar în campaniile electorale, la lipit afişe, fără a se regăsi vreodată pe listele diferitelor partide, neavând loc de aşa-zişii seniori...".
     Şi iată care sunt noutăţile cu care apare pe eşicherul politic Partidul Tineretului: nici un membru al fostului PCR nu este acceptat în această formaţiune; accesul la funcţiile de conducere ale partidului nu este permisă decât persoanelor sub 49 de ani; o politică economică, fiscală şi instituţională de esenţă liberală în proporţie de 75%, dublată de o politică socială eficientă, cu acordarea a numeroase facilităţi tinerilor; desfiinţarea barierelor de vârstă, sex, religie, etnie, materiale etc. în interiorul partidului, care nu va avea (după modelul comunist) organizaţii de copii, tineret şi femei, ci o singură organizaţie în care fiecare va putea accede nediscriminatoriu la funcţiile de conducere (vicepreşedintele Partidului Tineretului este cel mai tânăr om politic din România şi are... 18 ani!).
     Aşadar, după vacanţa Justiţiei, în luna septembrie, tinerii români dornici de afirmare se vor putea înscrie într-un partid definit de avocatul Marius Costinaş astfel: "Un partid creat de tineri, pentru tineri. Desigur, pentru tinerii de toate vârstele...". Tot dânsul a rostit într-o discuţie particulară o frază care ar putea fi folosită fără nici un risc de exagerare ca slogan: "Luptaţi, câştigaţi şi bucuraţi-vă AZI de rodul luptei voastre, alături de toţi românii, căci timpul trece repede,... ca şi tinereţea!"
Ioan HĂNŢULESCU

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.