Curier județean
Rugăciunea de azi
      Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare, primeşte această rugăciune şi o du Fiului tău şi Dumnezeului nostru, ca să mântuiască şi să lumineze pentru tine sufletele noastre. Toate puterile cereşti: Scaune, Domnii, Începătorii, Stăpânii, Puteri, Heruvimi, Serafimi, Arhangheli şi Îngeri, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru mine, păcătosul, rogu-mă şi mă cuceresc vouă. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Mutarea moaştelor Cuv. Maxim Mărturisitorul; Cuv. Xenia
Catolic: Ss. Ponţian şi Hipolit
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Noi formulare cu regim special
     Ca urmare a Ordinului 989/26 iulie a.c., emis de Ministerul Finanţelor, care priveşte tipărirea, înscrierea şi numerotarea formularelor cu regim special, începând cu data de 1 august a.c. aceste formulare se vor executa (de către unităţile tipografice abilitate) pe hârtie autocopiantă, cu elemente de securitate specială. "Având în vedere volumul mare al formularelor cu regim special comercializate şi utilizate în judeţul nostru, trecerea la utilizarea noilor formulare se va face treptat, începând cu această lună", a precizat d-na ec.Iulia Mireştean, şef birou Analiză, sinteză, rapoarte şi relaţii cu mass- media din cadrul DGFP Alba. Formularele cu regim special aflate în stoc la DGFP Alba, la distribuitorii agreaţi sau la unităţile tipografice abilitate mai pot fi comercializate şi după data de 1 august a.c., cu obligativitatea folosirii lor de către utilizatorii finali până la data de 31 decembrie a.c. (A.D.T.)
Cu sprijinul Japoniei
Vor fi înfiinţate cooperative agricole model
     Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă (ANCA), cu sprijinul Agenţiei Japoneze de Cooperare Internaţională (JICA) va crea 8 centre de instruire a fermierilor şi 8 cooperative model în fiecare zonă agricolă de dezvoltare regională, printre acestea aflându-se desigur şi Alba. Se va urmări înfiinţarea şi dezvoltarea sistemului cooperativelor agricole în România, aceasta fiind doar o etapă din programul de colaborare dintre ANCA şi JICA, demarat anul trecut. JICA a oferit atât experţi, cât şi suportul financiar necesar dezvoltării sistemului de cooperaţie în agricultură şi crearea asociaţiilor de marketing care să faciliteze procesul de aprovizionare, preluare-procesare şi desfacere a produselor agricole. De asemenea, 13 specialişti români au participat la cursuri de instruire în Japonia, pe probleme de cooperaţie. După adoptarea, de către Parlament, a Legii cooperativelor agricole se intenţionează să se elaboreze un statut (model) şi un ghid necesare înfiinţării acestor structuri. (A.D.T.)

Contravenţiile vamale în "colimatorul"
Grupului regional de coordonare şi monitorizare antifraudă
În acest an, 4 asemenea cazuri au fost descoperite la Vama Alba Iulia
     La sfârşitul săptămânii trecute, Grupul regional de coordonare şi monitorizare a activităţii antifraudă (GRAF), ce funcţionează în aria judeţelor Alba, Cluj, Sălaj, Mureş şi Bistriţa Năsăud, s-a reunit la Alba Iulia, unde au fost prezentate cazuri de fraude vamale specifice fiecărei zone amintite anterior. Surse din cadrul Vămii Alba Iulia ne-au declarat că de la începutul anului au fost descoperite 4 cazuri, contravenţiile vizând în principal descoperirea unor mărfuri în plus faţă de cantităţile prevăzute în documentele oficiale. Numele firmelor implicate în aceste cazuri nu au fost făcute publice pentru că reprezentanţii lor legali au atacat în instanţă contravenţiile formulate de vamă. La nivelul vămii din Alba Iulia nu au fost înregistrate fraude având ca "obiect de activitate" drogurile. Pentru că acest compartiment este relativ nou, pe parcursul întrunirii s-au purtat discuţii cu privire la "Instrucţiunile de desfăşurate a activităţilor antifraudă la nivelul birourilor vamale de control şi vămuire la interior". Au fost făcute propuneri ce vizează îmbuntăţirea colaborării între birourile vamale, stabilindu-se un plan de supraveghere regională privind lupta împotriva fraudei vamale.
Dana MOTREANU

Program pilot pentru învăţământul primar judeţean
Înfiinţarea clasei 0 va determina şcolarizarea a peste 7000 de copii cu vârste cuprinse între 5-7 ani
     Judeţul Alba a fost inclus, alături de alte 11 judeţe din ţară, într-un program pilot al Ministerului Educaţiei şi Cercetării, care prevede constituirea la nivel preşcolar, înaintea clasei I, ceea ce oficialii din învăţământ au numit clasa 0. Prin acest program se va trece practic la învăţământul general de nouă clase, dar nu prin alipirea clasei a IX-a la şcolile generale, ci prin înfiinţarea clasei 0. Întrebarea la care nu pot răspunde încă oficialii din învăţământ este dacă această clasă va aparţine de învăţământul preşcolar sau de cel primar. Inspectoratul de specialitate din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean, d-na Eugenia Ignat a precizat că aceste lucruri vor fi lămurite la începutul lunii septembrie, mai precis în perioada 4-6 septembrie, când la Alba Iulia se vor reuni toţi inspectorii de specialitate din ţară, întâlnire la care va participa şi d-na Viorica Preda din partea MEC. "La ora actuală există un proiect de program pentru clasa 0, care nu este definitivat. Grădiniţele din judeţ au intrat deja în lucru pentru a cuprinde toţi preşcolarii din grupele pregătitoare. Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Statistică, la nivelul judeţului Alba sunt 7805 copii cu vârste cuprinse între 5 şi 7 ani. Confom datelor de pe reţeaua noastră, a învăţământului, în sistemul învăţământului preşcolar sunt cuprinşi 5274 de copii.
     Încercăm să atragem în acest program pilot şi anumite organizaţii neguvernamentale care deja derulează programe pentru preşcolari, mai ales în sectorul copiilor care provin din zone sociale defavorizate sau cele care implică etnia rromă" - a preciat inspectorul Eugenia Ignat. Un alt aspect pe care îl implică reforma în învăţământ în acest sector este aplicarea programei şi existenţa cadrelor specializate. Eugenia Ignat a afirmat că programa existentă se poate adapta uşor noilor modificări iar educatorii din învăţământul preuniversitar sunt foarte bine pregătiţi. Şi la examenul de titularizare ce a avut loc la sfârşitul lunii iulie, toţi candidaţii au obţinut rezultate bune (din cei 64 de candidaţi, toţi au obţinut note peste 5). Menţionăm că necesitatea introducerii clasei 0 decurge, în viziunea ministrului de resort, din faptul că trecerea la clasa I, cu rigorile ei (ora de studiu de durată fixă, un orar prestabilit şi regulamente şcolare) se face prea brusc şi, pe de altă parte, din necesitatea ca viitorul elev să înveţe să lucreze independent, să se deprindă cu mediul şcolar.
Dana MOTREANU

Copiii străzii au petrecut o săptămână în munţii Germaniei
     26 de copii aflaţi în custodia Societăţii de Caritate "Iulia" din Alba Iulia au avut ocazia de a vizita unul dintre cele mai mari oraşe ale Germaniei, Munchen-ul. Cu sprijinul Crucii Roşii Bayern, însoţiţi de trei pedagogi şi de d-na Gabriela Bogdan, preşedinta societăţii, copiii s-au bucurat de o săptămână la munte, în Germania. Vizitarea platoului de filmare din Munchen sau a stadionului renumitei echipe de fotbal F.C. Bayern München au fost doar două din obiectivele acestei tabere.
     Rezultatele bune la învăţătură au constituit criteriul iniţial de selectare a copiilor care trebuiau să plece în Germania. Dar ca şi cum viaţa nu ar fi destul de nedreaptă cu aceşti copii, au plecat doar aceia cărora Societatea a reuşit să le contacteze părinţii în vederea obţinerii acordului pentru paşapoartelor necesare minorilor. Astfel de tabere, în Germania, vor fi organizate de Societatea de Caritate "Iulia", anual. Sperăm ca până la urmă toţi cei 58 de copii, câţi se află în instituţie, vor avea ocazia de a-şi petrece vacanţa în timp util şi plăcut.
Elena DEAŞ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.