Ultima oră
Știri
Drum de noapte cu băutura-n sânge
     Duminică noaptea, în jurul orei 3.20, în cadrul unui control de rutină, Poliţia Cugir a oprit pe strada 1 Decembrie 1918, Dacia 1300 înmatriculată AB 04 HWY. Şoferul, Sar Timotei, în vârstă de 20 de ani, din Cugir, se afla la volan sub influenţa alcoolului. În urma analizelor probelor de laborator recoltate tânărului s-a dovedit că acesta avea o alcoolemie de 0,41g‰. Împotriva şoferului iresponsabil urmează să se ia măsuri disciplinare. (Alina CIURBEA)
Lapte şi cornuri pentru elevi
     Iniţiat de guvernul Năstase, programul de suplimentare a hranei elevilor din clasle I-IV se va aplica începând cu viitorul an şcolar. Aceştia urmează să primească zilnic câte un pahar cu lapte şi un corn. În şedinţa de ieri a Comitetului Operativ Consultativ al judeţului Alba, s-a discutat şi acest aspect, stabilindu-se ca CJ Alba să se ocupe de selecţia firmelor ce vor asigura aceste produse, iar primăriile de transportul şi distribuirea lor. Mai multe amănunte în legătură cu acest subiect se vor discuta şi în cadrul unei întâlniri a prefectului Ioan Rus cu primarii, care se va desfăşura astăzi, când se vor stabili şi modalităţile de distribuire a alimentelor respective în zonele mai izolate din judeţ.(R.J)
Proiect de lege privind protecţia solurilor
     Specialiştii Ministerului Agriculturii, în colaborare cu alte instituţii de profil, va elabora în curând un proiect de lege privind protecţia solurilor, care să reglementeze obligaţiile tuturor celor care deţin, în proprietate sau în exploatare, terenuri agricole. "Un astfel de act normativ este absolut necesar, pe fondul păstrării şi creşterii fertilităţii pământului", apreciază directorul DGAIA, ing. Gheorghe Lazea. Solurile suferă din pricina secetei, eroziunii, excesului de umiditate, deci este nevoie de sprijinul specialiştilor pentru o exploatare raţională a terenului. În ceea ce priveşte cantitatea de îngrăşăminte aplicate, ţara noastră se află, din păcate, pe ultimul loc în Europa. Chiar dacă lipseşte o lege care să vizeze protecţia solului, cadrul legislativ cuprinde deja câteva acte normative a căror aplicare prevede apărarea, conservarea şi punerea în valoare a fondului funciar; din nefericire, însă, multe din aceste prevederi sunt ignorate. Legea privind protecţia mediului prevede obligativitatea MAAP de a institui un sistem de monitorizare a calităţii solului, în scopul cunoaşterii situaţiei acestuia şi a tendinţelor de evoluţie. Din cauza lipsei fondurilor, acest lucru însă nu s-a realizat. (A.D.T.)
Curăţenie la... dosare
Clarificarea cetăţenilor daţi în urmărire generală şi locală
     Poliţiştii de la Serviciul judiciar au definitivat mai multe dosare în care sunt implicaţi mai mulţi infractori daţi în urmărire generală, făcându-şi astfel ordine prin dosarele mai... vechi, aducându-le la zi. Astfel, un tânăr de 22 de ani, Mariş Sever Ciprian din Arad, care a dezertat în luna mai de la o unitate militară din Alba Iulia a fost reţinut de poliţiştii din Cluj şi arestat în baza unui mandat emis de procurorii Parchetului Militar; el se află acum la Penitenciarul Jilava. Un alt caz se referă la un cetăţean bulgar. Velev Velukov Svetislav - care în anul 1994 a fost implicat într-un accident de circulaţie produs pe raza judeţului Alba. Pentru că al acea vreme nu s-a dispus arestarea lui, fapta s-a prescris iar dosarul a fost clasat. De asemenea, în plasa căutătorilor persoanelor aflate în urmărire generală sau locală a căzut şi Nicolae Turuş, din Alba Iulia, care a fost reţinut de curând în timpul unei acţiuni a poliţiştilor de la Serviciul judiciar. El, a fost dat în urmărire pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune.
     Acţiunea de "proporţii" derulată în noaptea de 10/11.08.2002, nu s-a soldat cu rezultate spectaculoase. Au avut loc 16 legitimări de persoane în urma cărora au fost aplicate 3 amenzi contravenţionale în valoare de 3 milioane de lei. (D.M.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Judeţul Alba rămâne sub zodia nefastă a potopului
Câmpeni şi Albac - două localităţi unde ruperea de nori a adus peste 30 l/mp
     Judeţul Alba se află din nou în alertă hidrologică, în intervalul 12-14 august existând posibilitatea producerii unor inundaţii, ca urmare a creşterii debitelor râurilor. Cel puţin în prima parte a intervalului, prognoza meteo s-a adeverit, la Câmpeni şi Albac înregistrându-se duminică o rupere de nori, cantităţile de precipitaţii căzute depăşind 30 l/mp. La Baia de Arieş, Zlatna, Scărişoara şi Almaşu Mare s-au înregistrat 20 l/mp iar la Ponorel 15 l/mp. Din păcate, ploile torenţiale au făcut noi pagube în Baia de Arieş, cea mai afectată zonă fiind cea din apropierea Centrului de Sănătate, unde apele au distrus tot ce s-a reparat în ultimele zile. Viceprimarul oraşului Baia de Arieş, Ioan Pintea, a declarat că zidurile de sprijin ale spitalului au fost distruse şi de o parte şi de cealaltă. "Ne îngrijorează şi podul care face legătura cu şcoala generală pentru că ploile l-au spart la bază, iar podul este practic suspendat. Cele aproximativ 100 de familii din Cioara şi Simuleşti continuă să fie izolate pentru că drumul este tot închis" - a precizat viceprimarul din Baia de Arieş. De asemenea, staţia de captare a apei de la Cioara e distrusă: staţia avea un debit de 13 mc apă/sec, deservind 60% din populaţia oraşului; singura sursă de apă a rămas Hărmăneasa care are un debit de 5 mc/sec. Pagubele sunt estimate la peste 10 miliarde de lei. Raportul de evaluare pe care prefectul de Alba l-a trimis la Bucureşti, urmează să fie analizat în şedinţa de Guvern de joi, tot atunci urmând să fie stabilite şi sumele ce vor fi alocate judeţului nostru.
     Şi în următoarele două zile suntem avertizaţi că se vor mai semnala ploi şi averse însoţite de descărcări electrice, vânturi puternice, izolat grindină. În zona de deal şi munte, precipitaţiile pot înregistra 15-20 l/,mp care pot ajunge până la 40 l/mp.
Dana MOTREANU

Bacul - la a doua sesiune
403 elevi din judeţul Alba s-au înscris la examene
     A doua sesiune a examenului de bacalaureat a început ieri, cu proba orală la limba şi literatura română. Potrivit declaraţiilor inspectorului general adjunct al ISJ Alba - prof. Angela Băruţă, 403 de elevi s-au înscris al examenele ce se desfăşoară în aceste zile. Media minimă pentru promovarea unei probe este cinci, iar a examenului, şase. Probele orale sunt eliminatorii.
     A doua sesiune de bac (sesiunea august-septembrie), se desfăşoară conform următorului grafic: * 12-13 august - proba orală la limba şi literatura română; * 14-15 august - proba orală la limba modernă; * 15-16 august - proba orală la limba şi literatura maternă; * 19 august - proba scrisă la limba şi literatura română; * 20 august - proba scrisă la limba şi literarura maternă; * 21 august - proba scrisă obligatorie a profilului; * 22 august - o probă scrisă ori practică la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării; * 23 august - o probă scrisă la alegere din disciplinele din celelalte arii curriculare; * 25 august - afişarea rezultatelor; * 26 august - depunerea contestaţiilor; * 27-28 august - rezolvarea contestaţiilor; * 29 august - afişarea rezultatelor finale.
Dana MOTREANU

Unificarea taxelor şi a impozitelor sau
Centralizarea descentralizării
     Actul 1: O dată cu împărţirea banilor publici s-a realizat şi consolidarea autorităţii Ministerului Finanţelor, prin adoptarea noii legi a finanţelor publice, valabilă de la 1 ianuarie anul viitor. Printre măsurile exotice luate de guvern se află şi includerea în bugetul de stat a fondurilor speciale, precum şi trecerea în administrarea strict personală a două fonduri denumite de rezervă bugetară şi de intervenţie.
     Actul 2: Acţiunea ce revoluţionează colectarea taxelor şi materializată prin unificarea fondurilor asigurărilor de sănătate cu cele de şomaj, pensii şi de risc pentru accidente, a fost văzută ca un alt pas către consolidarea statului centralizat. Iniţiatorii promit reducerea fiscalităţii cu până la 5%, colectarea unică a veniturilor către bugetul de stat şi chiar anularea birocraţiei adiacente. Toate acestea însă în condiţiile în care taxele salariale în România depăşesc 57% din fondul de salarii şi acesta este unul dintre cele mai ridicate procente din Europa Centrală şi de Est. Prin preconizata unificare a fondurilor sociale se realizează creşterea eficienţei colectării taxelor şi s-ar reuşi contrabalansarea scăderii veniturilor bugetare ce ar apărea prin micşorarea taxelor salariale. În final, deşi, privită cu ochi răi, crearea unui departament unic administrativ al taxelor devine o necesitate şi o măsură menită să sporească veniturile bugetare, iar reducerea viitoare a contribuţiei de asigurări sociale este o notă pozitivă pentru angajat şi angajator. Această măsură se încadrează în normele de aderare, nu este o măsură impusă de recomandările FMI şi UE, ci o acţiune necesară, prin care se dă o nouă orientare politicii fiscale româneşti, asigurând consolidarea instituţională în regimul economic de tranziţie.
     Epilog: Centralismul promovat la grad de politică economică în acţiunile Ministerului Finanţelor nu se doreşte a fi în contradicţie cu principiul descentralizării, promovat de UE, ci să reflecte, după cum sună textul legii proaspăt adoptate: noile orientări politice şi schimbările intervenite în economia românească. De fapt, măsurile economice ale guvernului s-au dorit să fie ultimele aranjamente făcute înainte de plecarea în vacanţă a legislativului şi în vederea apropiatei discutări a scrisorii suplimentare de intenţie în Board-ul FMI, de care depinde acordarea către statul român tranşelor următoare din acordul stand-by. Însa caracterul spectaculos al măsurilor fiscale reclamă justa întrebare: cine va plăti la urmă costurile acestui show de proporţii hotărât de Ministerul Finanţelor? Să sperăm că mâna administraţiei nu se va propti din nou în buzunarul contribuabililor care cred în statutul lor de spectator pe gratis sau, cel mult, la preţ redus.
Teodora ILINCA

La Alba Iulia, internetul nu suplineşte locul de joacă al copiilor
     După cum se ştie, în Alba Iulia nu sunt puţine locurile în care copii îşi pot petrece timpul liber. îmbunătăţiri în acest sens mai pot fi aduse încă. Loc de mai bine se găseşte întotdeauna. într-o lume în care părinţii sunt cuprinşi de vâltoarea vieţii şi - în general - a grijii zilei de mâine, ei ar trebui să-şi lase fiii şi fiicele în grija bunicilor, spre a-i supraveghea în locuri de joacă special amenajate. La modul ideal, aşa ar arăta lucrurile. Dar în cele mai multe cazuri puţinele leagăne, tobogane, mormanele de nisip pentru castelele imaginare sunt fie murdare, fie înlocuite de garaje pentru autoturisme. Spaţiile curate, încă intacte, destinate celor mici sunt mai tot timpul pustii din cauza amplasarii lor în zone unde copiii nu mai sunt demult copii. Aşa că... majoritatea locurilor de joacă preferate de cei care de abia au început sa desluşeasca alfabetul sunt interneturile, unde de-a v-aţi ascunselea a devenit o strategie de a te feri de duşmanul virtual al unor jocuri de calculator, iar hoţii şi vardiştii sunt personaje ale unor filme "furate" de pe internet şi "decodate" mai apoi, pentru a fi vândute. Rar mai auzim astăzi râsetele copiilor bătând mingea în faţa blocului. Dar pentru cei care nu au învăţat alfabetul sau nu sunt destul de mari să poată plăti "tributul" pentru o oră de internet sau să înoate în apa Ampoiului pe timp de vară... ei unde să-şi petreacă timpul de joacă? În locurile amenajate în acest scop, desigur. Numai că pentru a ajunge la ele, sunt obligaţi să traverseze străzi aglomerate... şi apoi nu toţi prietenii merg acolo...iar de unul singur sau poate doar cu bunicul sau cu bunica (în cazurile în care ei le poartă de grijă) distracţia şi plăcerea de a te juca dispare.
     Nu dorim prin aceasta să criticăm pe nimeni, ci doar să tragem un semnal de alarmă asupra unei situaţii care nu a apărut nici ieri, nici azi, ci s-a concretizat de-a lungul mai multor ani. Ştim, de asemenea, că lista priorităţilor este lungă: şosele încă pline de gropi, pavajele distruse ale unor parcuri, inundaţii produse de recentele ploi căzute etc. Într-adevăr, sunt probleme stringente care necesită decizii şi măsuri rapide, tot în folosul oamenilor. Dar, totuşi, există rugămintea ca această stare de fapt - a locurilor de joacă pentru copii - să se amelioreze acolo unde este posibil.
Elena DEAŞ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.