Ultima oră
Știri
Tabăra Internaţională "Inter-Art" de la Aiud
     După cum aţi putut afla deja din paginile ziarului nostru, luni, 11 august a.c., la Aiud a avut loc deschiderera Taberei Internaţionale "Inter-Art", organizată de fundaţia cu acelaşi nume în colaborare cu mai multe instituţii culturale şi administrative locale şi naţionale. Manifestarea a început în mod oficial prin primirea oaspeţilor la Primăria din Aiud, adică a celor 17 artişti plastici străini, reprezentând 11 ţări (Argentina, Bulgaria, Grecia, India, Polonia, Republica Moldova, Slovenia, Egipt, Suedia, Ungaria şi SUA) şi a celor 8 artişti din ţara noastră. Tot printre oaspeţi trebuie să-l menţionăm şi pe primarul Dávid Imre din Gyomaendröd, oraşul maghiar înfrăţit cu Aiudul. La deschiderea oficială au fost prezenţi prefectul de Alba, Ioan Rus şi preşedintele Consiliului judeţean, Eugen Popa.
     Demn de menţionat este faptul că anul acesta Primăria din Aiud a pus la dispoziţia Fundaţiei "Inter-Art" o sumă substanţială (22,5 milioane de lei), iar Consiliul judeţean Alba suma de 40 de milioane de lei (aceasta din urmă fiind egală cu suma totală alocată de Consiliul judeţean pentru tabăra "Inter-Art", de... 4 ani încoace!).(I.H.)
Investiţiile cu capital privat la înălţime
     În prima parte a anului în curs, societăţile cu capital privat din judeţul Alba au realizat peste jumătate din totalul investiţiilor. Sursa principală de finanţare o constituie fondurile proprii (65,5 la sută). Utilajele şi mijloacele de transport din import reprezintă aproape o treime din totalul investiţiilor, care însumează peste 286 miliarde lei, cu excepţia companiilor naţionale. (M.I.)
Expoziţie a pictorului Traian Mârza la Székesfehérvár
     Pictorul albaiulian Traian Mârza, preşedintele UAP Alba, a fost invitat în perioada 13-22 august a.c., la Székesfehérvár (Ungaria), cu o expoziţie personală. Pentru aceasta, artistul a fost selectat încă de anul trecut, cu prilejul desfăşurării Taberei internaţionale de pictură organizată de Primăria din Székesfehérvár. Această expoziţie personală ar putea să reprezinte un punct de referinţă în cariera lui Traian Mârza, cu atât mai mult cu cât selecţia a fost foarte strictă. Dintre numeroşii artişti participanţi la tabăra respectivă, reprezentând 10 ţări europene cuprinse în programul Centrului cultural al oraşului maghiar (Anglia, Germania, Danemarca, Finlanda, Polonia, Italia, Bulgaria, România, Portugalia şi Franţa), au fost selectaţi doar trei: doi bulgari şi Traian Mârza.(I.H.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Aplicarea greşită a OG 27/2000 a dus la lichidarea unor firme în judeţul Alba
Interviu cu Ioan LAZĂR, avocat în cadrul Baroului Alba
     Sunt convins că toţi întreprinzătorii care efectuează comerţ cu alcool, tutun şi cafea, s-au lovit în activitatea pe care o desfăşoară de prevederile OG 27/2000 şi au "pătimit" din pricina lor. Aşa că un material de presă pe marginea ordonanţei respective nu poate să fie decât binevenit. Cu atât mai mult cu cât, în mod declamativ, guvernarea Năstase încurajează iniţiativa privată dar, după cum veţi vedea, este vorba în multe cazuri despre o încurajare prin... desfiinţare! Pentru a nu fi acuzaţi că, nespecialişti fiind, ne exprimăm opinia în legătură cu un subiect atât de complex, am cerut sprijinul unui avocat care a pledat în mai multe cauze de acest gen. Este vorba de Ioan Lazăr, din cadrul Baroului Alba.
     -Domnule avocat, ştiu că v-aţi ocupat în ultima vreme de mai multe procese de natură economică, acestea fiind rezultantele unor dispute pe marginea OG 27/2000, între anumite societăţi comerciale şi organele de control. Explicaţi-ne speţele respective, în esenţă.
     -Respectarea legislaţiei de către firmele private este, fără îndoială, un lucru absolut necesar, reprezentând o condiţie imperativă de participare la activitatea de comerţ. Activitatea organelor de control financiar este de asemenea necesară pentru a se verifica permanent aspectele ce ţin de plata taxelor şi a impozitelor, precum şi de îndeplinirea altor condiţii legale. Acceptând aceste lucruri, trebuie să acceptăm şi dreptul fiecărui comerciant de a cere să i se aplice în mod corect legea.
     -V-aş ruga să fiţi mai explicit cu privire la prevederile ordonanţei respective.
     -Aspectele pe care le-am putea aduce în discuţie se leagă de practica organelor de control ale Gărzii Financiare Alba, cu privire la autorizaţiile de comercializare a produselor de alcool, cafea şi tutun. Pentru a comercializa aceste produse, agenţii economici au nevoie de o autorizaţie pe care trebuie să o solicite de la DGFPCFS Alba, pe baza unei documentaţii şi cu plata unei taxe de autorizare.
     OG 27/2000 obliga agenţii economici ca până la 1 mai 2000 să prezinte autorizaţiile (în baza cărora funcţionau şi care costaseră deja cca 7 milioane de lei - n.red.), în vederea preschimbării. Această prevedere nu a fost respectată de mulţi agenţi economici, din pricina insuficientei ei popularizări (DGFPCFS a trimis adresa de încunoştiinţare către firmele în cauză abia în luna iunie 2000), societăţile continuând să comercializeze produsele respective în baza vechilor autorizaţii. Trebuie arătat că, potrivit art. 34 din OG 27/2000, autorizaţiile sunt valabile pe toată durata desfăşurării activităţii de comerţ a unei firme, cu excepţia producătorilor şi importatorilor, la situaţia cărora nu facem referire acum. Potrivit aceleiaşi ordonanţe, sancţiunea nepreschimbării autorizaţiei consta în anularea ei. Din cauza greşitei înţelegeri a regimului juridic al sancţiunii, mai multe firme au fost "pedepsite", reţinându-se că au comis contravenţia prevăzută de art. 22 , lit. Z, din OG 27/2000, modificată de OG 134/2000, respectiv că au comercializat alcool, tutun şi cafea... fără autorizaţie. (După aprecierea comisarilor Gărzii Financiare, aceasta a fost, chipurile, anulată din oficiu.)
     -Legile în vigoare permiteau DGFPCFS şi Gărzii Financiare să ia această măsură?
     -Anularea, ca sancţiune juridică, nu putea opera din oficiu în acest caz, deoarece trebuia dispusă în mod expres de către organul emitent. Aceste aspecte sunt necontestate în doctrina de specialitate. DGFPCFS Alba nu a dispus prin decizii concrete anularea autorizaţiilor nepreschimbate, considerând în mod greşit că s-au anulat din oficiu.
     - Ce efect a avut acest lucru asupra societăţilor comerciale respective?
     -Pe acest considerent, Garda Financiară Alba a aplicat sancţiuni drastice, acordând amenzi uriaşe. Mai mult decât atât, s-a procedat la confiscarea sumelor realizate de către respectivii agenţi economici din vânzarea produselor supuse autorizării, începând cu...1 mai 2000! Deci, repet, nu s-a confiscat doar profitul, ci întreaga sumă, deşi această măsură nu era obligatorie, fiind lăsată la latitudinea celor ce aplică amenda, şi asta în condiţiile în care agenţii economici plătiseră toate taxele.
     Mai trebuie arătat că aplicarea sancţiunilor în 2002 era prescrisă, conform legii (OG 2/2001), deoarece s-a realizat după mai mult de şase luni de la constatarea faptelor, ceea ce însemna, concret, că organele Gărzii Financiare nu mai aveau dreptul să aplice sancţiuni. Interpretarea greşită a legii a fost, astfel, de natură să prejudicieze grav societăţile respective. Unele firme din judeţul Alba au fost deja lichidate iar altele au contestat în instanţă procesele verbale ce li s-au întocmit, în speranţa de a obţine o soluţie echitabilă. Fără a avea pretenţia că punctul nostru de vedere nu poate fi combătut, nutrim convingerea că Justiţia va pronunţa hotărâri legale şi temeinice în aceste cazuri. Există, fără îndoială, multe rezerve la adresa Justiţiei, din partea multora, dar noi nu avem nici o prejudecată şi trebuie să recunoaştem profesionalismul şi corectitudinea magistraţilor din Alba, care au fost adesea ignorate, dar prin care s-a făcut, totuşi, multă dreptate de-a lungul timpului.
Ioan HĂNŢULESCU

Tragic accident de circulaţie la Miraslău
Un tânăr de 24 de ani a murit pe loc după ce a fost lovit în plin de un camion
     Un groaznic accident de circulaţie s-a produs ieri în judeţul Alba, mai precis pe raza comunei Miraslău. Tragedia este şi mai mare cu cât tânărul decedat în accident nu a avut nici o vină. Tânărul de 24 de ani, Lucian Şerbu, se îndrepta spre Ocna Mureş, conducând regulamentar un autoturism Dacia. La un moment dat, el a fost lovit în plin de un camion, al cărui şofer s-a desprins din coloana de maşini şi a efectuat o depăşire neregulamentară. În urma impactului violent, Lucian Şerbu a murit pe loc. Echipa de descarcerare a pompierilor solicitată să intervină, nu a mai acţionat pentru că între timp, corpul tânărului a fost scos din maşina contorsionată de mulţimea adunată la locul accidentului. Lucian Şerbu era angajat ca agent comercial la o firmă din Ocna Mureş, era căsătorit şi avea o fetiţă de doi ani. Autorul accidentului, Florin Voicu, de 23 de ani, angajat al unei firme din Cluj-Napoca, a fost reţinut de poliţie, fiindu-i recoltate probe pentru stabilirea alcoolemiei.
Dana MOTREANU

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.