Curier județean
Rugăciunea de azi
      Doamne, Dumnezeul nostru, Ţie mă rog, cu toată umilinţa: ţine pe fraţii mei şi pe surorile mele, în sănătate deplină şi împărtăşeşte-le lor darul Tău cel sfânt, ca să umble întotdeauna pe cărările Tale şi să facă întotdeauna cele plăcute Ţie. Dă-ne, Doamne, ca, de acum şi până la capătul vieţii noastre, să ne iubim şi să ne cinstim unii pe alţii; căci ce este mai bun şi mai frumos decât a locui fraţii împreună? Aşa, Doamne, ascultă rugăciunea mea şi Te îndură spre noi. Că bun şi iubitor de oameni eşti şi Ţie slavă înălţăm: Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Foamea sufletului
     Citind în Cartea Cărţilor - Biblia - scrierea lui Amos, unul din cei doisprezece aşa-zişi prooroci mici ai VT, aflăm că numitul prooroc, în capitolul 8 al scrierii sale, vorbeşte despre foamea de a auzi cuvântul Domnului, cuvântul lui Dumnezeu. Iată profeticul său grai: "Vin zilele, zice Domnul Dumnezeu, când voi trimite foamete, nu foamete de pâine, nici sete de apă, ci foamete şi sete după auzirea cuvintelor Domnului (cap. 8,11)".
     Este vorba de binecuvântata stare în care ajunge sufletul când se tânjeşte cu înfocare după hrana, după mâncarea ce-o constituie tot cuvântul ieşit din gura lui Dumnezeu. Este vorba de preabuna foame, flămânzire după graiurile sfinte ce purced de la Învăţătorul învăţătorilor, Domn Iisus Hristos, cum a fost, de pildă, foamea, flămânzirea celor pe seama cărora a plinit Fiul lui Dumnezeu minunea înmulţirii celor cinci pâini şi doi peşti (Mat. 14, 14-22), ca o cuvenită răsplată, şi materială, pentru foamea lor sufletească, minune relatată de Sfânta Evanghelie a duminicii de acum. Ne face cunoscut Cartea Sfântă că s-a dus Domnul în pustie. Aflând de veste, oameni mulţi la număr - bărbaţi, femei, copii - din diferite localităţi, am alergat la El şi am zăbovit în preajma Lui, sorbindu-i cu nesaţ învăţăturile ce ieşeau din dumnezeiasca sa gură. Şi s-au scurs clipele, s-a făcut târziu, mulţimea cea mare de oameni a uitat de mâncarea cea pentru trup, atât de mare era foamea sufletului lor. Hristos Domnul, plăcut impresionat de această foame, i-a săturat şi trupeşte, plinind minunea ce-am pomenit.
     -Da, fraţi creştini, după cum există o foame a trupului, o flămânzire trupească, aşa există şi o foame a sufletului, o flămânzire sufletească. Atât una, cât şi cealaltă, ambele se cer astâmpărate. Hrănit şi săturat se cere trupul, hrănit şi săturat se cere sufletul ca să trăiască şi să fie cu vigoare şi unul şi celălalt. Bine ştim că, de nu-i dăm hrană, mâncare bună trupului, el slăbeşte şi se vlăguieşte şi expus îmbolnăvirii este. Să nu uităm şi aceea că, la fel, de nu dăm hrana cea bună sufletului, de nu-l săturăm cu mâncarea ce i se cuvine, el slăbeşte, pierde din vlagă, ameninţat de betegire este, în jalnică, vrednică de plâns stare ajunge.
     Nu uităm să ne hrănim trupul când ne e foame, când suntem flămânzi şi ce bine ne simţim când suntem sătui în urma unei prea bune hrăniri. Să nu uităm, aminte să ne fie a ne hrăni şi sufletul cu cele prea bune, alese, de adevărată viaţă dătătoare bucate, care sunt: credinţa, rugăciunea, postul adevărat, dăruiri ale Sfintelor Taine şi slujbe bisericeşti ş.a.m.d. Cu tot dinadinsul să ne lăsăm cuprinşi de foamea, de flămânzirea celor 5000 de oameni de care-i vorba în Sfânta Evanghelie a duminicii acesteia pentru ca să fim săturaţi şi noi şi negrăit de bine să ne simţim cu al nostru suflet.
Preot Ioan SUCIU

Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Miron, Straton, Ciprian şi Tirs
Catolic: Sf. Iacint
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Piaţa Primăriei din
Sebeş se modernizează
     În ultima şedinţă a Consiliului Local al municipiului Sebeş a fost propusă spre aprobare documentaţia referitoare la investiţia "Fântână decorativă", construcţie ce va fi amplasată în parcul din Piaţa Primăriei. Primarul Sebeşului, Mugurel Sârbu, ne-a declarat că în prezent s-a dispus organizarea procedurii de cerere de oferte, sursa de finanţare a investiţiei constituind-o bugetul local. Termenul limită de execuţie a lucrării este de 60 de zile calendaristice, iar ofertele participanţilor la licitaţie pot fi depuse până la data de 27 august a.c. (A.D.T.)
Bani de la Guvern
     Prin hotărârea Guvernului României nr. 776/2002, au fost aprobate categoriile de cheltuieli şi obiectivele pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse în judeţul Alba. Preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa, ne-a declarat că judeţul nostru beneficiază de 3,266 miliarde de lei care vor fi distribuiţi astfel: 2,62 miliarde de lei pentru refacerea drumurilor judeţene, 460 milioane de lei pentru refacerea podului pe DJ 107I şi 184 milioane de lei pentru refacerea podului pe DJ 107M. Suma a fost alocată din fondul de intervenţie aflat la dispoziţia guvernului. (F.R.)
Planuri urbanistice
     A fost aprobat proiectul de hotărâre privind avizele unice emise de Comisia tehnică judeţeană de amenajare a teritoriului, urbanism şi lucrări publice pentru documentaţiile PUG - comuna Berghin, PUG - comuna Şpring şi PUG - comuna Meteş. Primele două PUG-uri au fost elaborate de SC Proiect Alba SA, iar ultimul de Dast Conserv SRL Cluj-Napoca. (F.R.)

La Sântimbru a intrat în funcţiune
Cea mai mare şi modernă fabrică de nutreţuri combinate granulate
     conducereFabrica de nutreţuri combinate (FNC-ul) de la Sântimbru a suferit modificări radicale după ce a fost cumpărată şi a devenit proprietatea omului de afaceri, dr. ing. Ioan Popa, patronul firmei Transavia. Aici au fost investiţi peste 2,5 milioane de dolari în utilaje şi maşini, astfel că la ora actuală avem de-a face cu o fabrică integral nouă, complet automatizată şi computerizată, întreg fluxul tehnologic fiind deservit doar de 4 angajate (faţă de 180 înainte de modernizare).FNC Fabrica are o capacitate de 500 tone furaje granulate pe zi (faţă de 200 tone pe zi înainte de modernizare). Noul şi modernul FNC produce şi livrează în judeţ şi în toată zona, furaje combinate pentru toate categoriile de păsări şi animale. Este cea mai modernă şi mai mare fabrică de acest fel din ţară.
     Punerea în funcţiune a acestui important obiectiv pentru agriculutura judeţului face parte din strategia firmei Transavia, care produce azi circa 800 tone carne de pui pe lună, urmând ca anul viitor să-şi dubleze capacitatea prin construirea unor noi hale de producţie şi a unui abator nou, cu o capacitate de 6.000 pui/zi. Politica de investiţii a d-lui dr. ing. Ioan Popa este cea mai bună dovadă de ataşament la politica PSD Alba, din conducerea căruia face parte! Căci, vorba aia, faptele contează! (G.C.)
Ameninţări cu săbii...
     În 15 august a.c. Poliţia Rutieră Aiud a fost sesizată de Vasile Ticudean, de 30 de ani, că în timp ce încerca să-şi parcheze RABA în parcarea de la Miraslău a fost şicanat de un alt şofer care l-a incomodat în timp ce manevra maşina. După ce a parcat RABA, Vasile a fost ameninţat de acelaşi tânăr fioros cu o sabie de 16 cm, după care acesta a părăsit parcarea. Poliţiştii au organizat un filtru şi l-au identificat în trafic pe... samurai. Acesta este Traian Nicolae Gherghina, de 25 de ani şi conducea un autocamion cu număr de Vâlcea. El şi-a recunoscut fapta şi a regretat gestul său. (F.R.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.