Prima pagină Ediția din: 20.08.2002
Știri
La Ocna Mureş
Bloc de locuinţe sociale
     Membrii Delegaţiei Permanente ai CJ Alba au aprobat în ultima şedinţă trecerea unui bloc situat în Ocna Mureş, str. Colonia, din domeniul public al judeţului în cel al oraşului de pe Mureş. Blocul are parter şi trei nivele, cu 57 de încăperi, este construit din cărămidă, fără şarpantă, în suprafaţă de 716 mp. Acest bloc urmează să fie amenajat cu locuinţe sociale. (F.R.)
Cu tractorul "împrumutat" la târg
     La sfârşitul săptămânii trecute, în jurul orei 14.00, Poliţia Întregalde a fost sesizată de Valeria Boţan că i-a dispărut tractorul U650 din curte. O zi mai târziu au fost identificaţi autorii: Radu Hăbuc, de 29 ani, din Mogoş, Ion Modol, de 44 de ani, din Benic şi Constantin Bacico din Întregalde. Tractorul a fost găsit în curtea şcolii din satul Gîrleşti (Mogoş). Cei trei au declarat că au luat tractorul pentru că nu aveau cu ce să meargă la târg. (F.R.)
Razie la nivel judeţean
     La sfârşitul săptămânii trecute, 118 poliţişti din Alba, 22 de jandarmi şi 22 de autovehicule au fost folosite pentru o razie de amploare pe întreg teritoriul judeţului. Au fost depistate 16 infracţiuni, din care 14 de natură judiciară, 6 furturi, s-au constatat două loviri, 4 infracţiuni de distrugere etc. Au fost prinşi 14 infractori şi un urmărit local. Au fost aplicate sancţiuni în valoare de 115,3 milioane de lei, au fost reţinute 4 permise şi 2 certificate de înmatriculare. (F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Dumnezeu să binecuvânteze America!
"Românul s-a născut poet, iar America l-a învăţat să muncească!"
     Mulţi români îşi doresc să vadă măcar o dată în viaţă America. Să o simtă, să o "pipăie", să o înţeleagă. Casa Albă, zgârie norii, Statuia Libertăţii şi multe altele sunt lucruri pe care orice român ar vrea să le vadă "live". Printre cei care au avut privilegiul sau şansa de a vedea SUA se numără şi subsemnatul. M-a mânat peste ocean în primul rând dorinţa de a vedea dacă visul american este real sau nu. Am auzit atâtea legende şi poveşti înflorite că nu mai ştiam ce să cred despre "Ţara tuturor posibilităţilor", cum le place multora să spună.
     După trei săptămâni petrecute în SUA, cu deplasări la Philadelphia, Chicago, Niagara, Washington sau New York, cred că am reuşit să descifrez câteva din tainele misterului american, puţine ce e drept, şi să înţeleg de ce această naţie este atât de mândră şi de bravă. Ca să nu mai vorbim de patriotism, pentru că vă garantez, nimeni în lumea asta nu îşi iubeşte ţara ca americanii. Nu este casă fără drapelul cu cele 50 de steluţe reprezentând statele americane, o bentiţă sau o panglică cu simbolurile naţionale. De ce îşi iubesc americanii ţara? Foarte simplu! Pentru că le oferă bunăstare, protecţie (cu excepţia acelui blestemat 11 septembrie, americanii nu prea au simţit în propria ţară ce înseamnă o tragedie), legi bune şi drepte nu în ultimul rând, bani.
     Un român mai neaoş din Chicago, trecut peste prima tinereţe, ne spunea un mare adevăr, care cred eu că spune multe: "D-le reporter, românul s-a născut poet, iar America l-a învăţat să muncească". L-am ascultat oarecum contrariat, iar după o şedere mai îndelungată în comunităţile de români am înţeles că vorbele lui sunt pe cât de simple, pe atât de adevărate.
     Americanii au un adevărat cult al muncii. Şi ca să fiu cât mai aproape de adevăr trebuie să precizez că nu americanii get-beget sunt roboţei, ci imigranţii care au trecut oceanul pentru a-şi face un rost mai bun în viaţă. Am întâlnit români plecaţi de 10-15 ani din ţară care s-au "americanizat". I-am întrebat ce i-a impresionat cel mai mult în America. Cam toţi mi-au spus că cel mai mult i-a marcat diferenţa de mentalitate şi modul capitalist în care se lucrează. Şi în acest sens vă dau doar un exemplu. Am găsit la Chicago un român care ne-a şi găzduit peste noapte, care are tot ce-i trebuie. "John", alias Ion, este cu familia, cu fratele şi toţi o duc bine. Au zeci de apartamente pe care le închiriază, au camioane cu care câştigă bine şi cu toate acestea toţi muncesc. Soţia lui John are timp de casă dar munceşte şi ca femeie de serviciu la un spital. L-am întrebat pe John de ce este nevoie să lucreze şi soţia, având în vedere că nu le lipseşte nimic. Răspunsul a fost prompt: "Pentru că nu contează câţi bani ai, în America toată lumea lucrează. Dolarul să iasă! Cui nu-i place munca nu are ce căuta aici!" Aceleaşi vorbe le-am auzit şi de la alţi români stabiliţi în America, care au adăugat că au muncit şi în ţara lor natală, "dar nu ca aici, la roboteală".
     Din păcate, chiar la mii de kilometri de ţară, românii sunt la fel de dezbinaţi ca cei din ţară. Puţini s-au schimbat din acest punct de vedere. De multe ori, în week-end, când au un pic de răgaz, în timp ce americanul merge la distracţie, românul mai trage o şedinţă de povestioare şi bârfe. Şi atunci m-am întrebat când vom scăpa noi de această boală, dacă nici ei, românii de peste ocean nu pot scăpa de năravul bâlciurilor ieftine. În schimb, unguriii, polonezii şi ruşii, ca să mă refer doar la unii din vecinii noştri, se ajută cu tot ce pot. Şi-au făcut biserici, bănci, magazine. Românii în schimb sunt departe de asemenea deziderate, chiar dacă America este ţara tuturor posibilităţilor.
     Sunt foarte multe de spus despre această ţară şi acest sistem, însă deocamdată ne oprim aici, cu convingerea că nu am reuşit să vă spun mare lucru, dar poate ceva va rămâne totuşi în mintea tuturor: că fără muncă nu se poate nicăieri în lume. Aşadar, la treabă români!
Florin ROMAN

Liberalii cer demisia preşedintelui interimar al CJ Alba
     Activitatea preşedintelui interimar al Consiliului judeţean Alba - Eugen Popa, îi nemulţumeşte atât de mult pe liberali încât preşedintele lor în judeţul Alba, consilierul judeţean Teodor Atanasiu, a cerut demisia acestuia. Faptul s-a produs în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc ieri şi în care ultimele "performanţe" manageriale ale lui Eugen Popa au fost comentate pe larg. Picătura care a umplut paharul liberal a fost suma "fabuloasă" primită de judeţul Alba în cadrul rectificării bugetare - 7 miliarde de lei, faţă de 255 miliarde de lei solicitate. Mai mult, cele 7 miliarde de lei au venit cu destinaţie specială - acoperirea cheltuielilor efectuate cu recensământul populaţiei şi locuinţelor. Deci nici un leu pentru investiţii şi dezvoltare. Teodor Atanasiu a declarat că această situaţie are drept cauze faptul că proiectele de dezvoltare pe baza cărora s-au solicitat cele 255 miliarde de lei au fost prost întocmite, fie faptul că ele au fost prost susţinute, sau ambele deodată. Astfel, în opinia preşedintelui liberalilor, CJ Alba are o "conducere care acum învaţă pe spatele cetăţenilor să conducă judeţul, transformându-i pe aceştia în cobai şi de aceea îi cer lui Eugen Popa să demisioneze din funcţia de preşedinte interimar şi să lase locul unei persoane care are aptitudinile necesare pentru administrarea optimă a judeţului Alba." Este nefiresc spune Atanasiu ca în condiţiile în care bugetul judeţului este super-auster, iar pagubele produse de calamităţi foarte mari, "Eugen Popa s-a gândit să rezolve aceste probleme cheltuind sute de milioane de lei pentru zugrăvirea sediului CJ Alba, aflat într-o clădire care este de fapt proprietatea Ministerului Justiţiei. Dacă PSD nu găseşte în rândul consilierilor judeţeni pe care-i are un om competent pentru administrarea judicioasă a acestui judeţ, atunci să renunţe la această funcţie pe care a obţinut-o oricum printr-un compromis politic ce a adus mari deservicii judeţului. Dacă Eugen Popa consideră că ce spun eu nu este adevărat, îl aştept la o confruntare de idei la orice post local de televiziune. Cu sau fără consilieri lângă dânsul!"
     Teodor Atanasiu şi-a mai argumentat convingerea că "Eugen Popa nu înţelege nimic, deci trebuie să demisioneze" şi prin solicitarea venită din partea sa ca directorul ADR Centru - Simion Creţu, să-şi dea demisia. Pentru că motivul principal invocat nu este de competenţa ADR, care nu trebuie să urmărească derularea contractelor - care se încheie între societăţi comerciale şi Ministerul Dezvoltării - ci doar să facă publicitatea programelor, să le implementeze şi să adune datele necesare. Liberalii cred că preşedintele interimar al CJ Alba a primit o sarcină politică. Una periculoasă pentru judeţul nostru, în contextul în care nu este un secret că judeţele Harghita, Covasna şi Braşov (membre ale Regiunii de Dezvoltare "Centru) depun eforturi pentru mutarea Agenţiei de Dezvoltare de la Alba Iulia la Braşov, iar orice "bulină neagră" poate deveni argument.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.