Ultima oră
Știri
Numărul salariaţilor CJ Alba a ajuns la 100
     Membrii Delegaţiei Permanente ai CJ Alba au aprobat proiectul de hotărâre privind statul de funcţii al aparatului propriu al CJ Alba, care numără 100 de salariaţi. Preşedintele interimar Eugen Popa a declarat că actuala schemă nu depăşeşte numărul maxim de posturi stabilite prin anexe la Legea bugetului de stat pe anul 2002. În statul de funcţii s-a propus modificarea în structură a unui număr de 4 posturi vacante de la o clasă şi grad superior la o clasă şi grad inferior, precum şi transformarea unui post de la nivel mediu în studii superioare. (F.R.)
Supliment de 3 miliarde de lei pentru investiţiile judeţene la apă
     Directorul general al societăţii judeţene de apă, ing. Viorel Lazăr, a declarat că pentru semestrul II al acestui an, prioritare pentru SC Apa CTTA SA sunt, pe lângă asigurarea unei funcţionalităţi optime a sistemului zonal, problemele privind asigurarea cu apă din sursa Mihoieşti pentru Cîmpeni şi Abrud. Având în vedere apropierea timpului friguros, prioritare devin următoarele probleme: realizarea sistemului de încălzire în staţia Mihoieşti, reechiparea staţiei de recuperare Gura Roşie pentru Abrud, eliminarea pierderilor de pe aducţiunea de apă potabilă, punerea în funcţiune a unei staţii de clorinare la staţia de recuperare Gura Roşie etc. Pentru realizarea acestor investiţii, sumele existente trebuie suplimentate cu cel puţin 3 miliarde de lei la rectificarea bugetară. (F.R.)
La Alba Iulia
Expoziţie de artă plastică
     Cercul militar Alba Iulia găzduieşte în perioada 16-31 august 2002 expoziţia de artă plastică a creatorilor participanţi la Tabăra de pictură de la Râmeţ, organizată de Centrul Judeţean al Creaţiei Populare Alba, cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba în perioada iunie - iulie a.c.
     Expoziţia, la care participă artişti din mai multe judeţe ale ţării, se doreşte a fi un preambul al Salonului Internaţional de pictură 1 Decembrie şi prezintă teme generoase cum ar fi compoziţia, peisajul montan, portretul, florile.(F.R.)
La Congresul Extraordinar de la sfârşitul săptămânii
Liberalii din Alba vor vota "cum le dictează conştiinţa"
     Frământările prin care trece de câteva luni Partidul Naţional Liberal vor lua sfârşit la Congresul Extraordinar al partidului care va avea loc la Bucureşti în perioada 24-25 august. Preşedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, a declarat presei că cei 30 de delegaţi la congres din partea organizaţiei judeţene Alba vor vota fiecare în funcţie de opinia pe care şi-o va forma în urma dezbaterilor care vor avea loc. El a mai precizat totuşi că există în rândul acestora un puternic curent de opinie favorabil lui Teodor Stolojan. În ce-l priveşte, probabil că va susţine propunerea lui Ludovic Orban potrivit căreia conducerea centrală a partidului să fie aleasă prin vot uninominal. Dar cum prima dată se va vota Statutul partidului şi apoi se va alege preşedintele acestuia, este posibilă apariţia unui hibrid: Statutul lui Stolojan şi preşedinte Ludovic Orban cu lista lui, sau invers, preşedinte Stolojan şi conducere centrală aleasă uninominal.(A.D.)
Finanţare din FNDR
     Pentru proiectele depuse la ADR Centru care au întrunit cel puţin 65 de puncte şi care nu au putut fi finanţate din fonduri Phare, s-a hotărât finanţarea integrală a acestora prin FNDR. Pentru judeţul Alba au fost selectate 9 proiecte, pentru care s-au încheiat contracte cu un buget total de 1,2 milioane de EURO, din care fonduri publice 519.395 EURO. La sfârşitul perioadei de implementare se poate spune că toate contractele au fost finalizate. Prin implementarea acestor proiecte au fost create 163 noi locuri de muncă. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Munca fără forme legale - sancţionată drastic de inspectorii ITM
     În vederea identificării şi combaterii cazurilor de muncă fără forme legale, în perioada 12-16 august a.c. inspectorii ITM Alba au verificat activitatea a 19 agenţi economici din judeţ. Au fost depistate două firme care utilizau persoane fără forme legale. În cazul unei firme de comerţ au fost identificate 7 femei care munceau fără forme legale, inspectorii aplicând pentru neregulile constatate doar un avertisment. De asemenea, un agent economic care îşi desfăşoară activitatea în domeniul comerţului a fost sancţionat cu o amendă în valoare de 50 de milioane de lei datorită utilizării a 7 persoane (femei) care nu erau încadrate în muncă,în conformitate cu prevederile legale. (A.D.T.)
Măsuri severe pentru stoparea fraudelor şi evaziunii fiscale
     Începând cu 1 august a.c., au fost introduse noi modele de banderole pentru marcarea băuturilor alcoolice, precum şi de timbre pentru produsele din tutun. De asemenea, au fost stabilite noi obligaţii pentru agenţii economici care produc, importă sau comercializează astfel de produse. Agenţii economici producători şi importatori de produse supuse regimului de marcare trebuie să depună la DGFP Alba, până la 20 august a.c., situaţia stocurilor de marcaje neutilizate. Comercianţii de băuturi alcoolice marcate cu vechile modele de banderole sunt obligaţi, de asemenea, să prezinte la DGFP Alba, până la 20 august, situaţia stocurilor la astfel de produse. Comercianţii care , după 1 august a.c., achiziţionează în vederea vânzării băuturi alcoolice marcate cu vechile banderole, vor prezenta la DGFP Alba situaţia stocurilor de băuturi destinate vânzării. D-na Iulia Mireştean, şef birou Analiză, sinteză, rapoarte şi relaţii cu mass-media din cadrul DGFP Alba ne-a informat că toate aceste măsuri vizează diminuarea fenomenelor de fraudă şi evaziune fiscală în domeniul băuturilor alcoolice şi în cel al produselor din tutun. (A.D.T.)
Pentru pregătirea sărbătorii de la 1 Decembrie
Prefectul Ioan Rus şi preşedintele Eugen Popa solicită sprijin guvernamental
     În cadrul şedinţei de ieri a Comisiei consultative operative, perfectul judeţului, av. Ioan Rus a precizat că împreună cu preşedintele Consiliului judeţean Alba, Eugen Popa, va efectua săptămâna viitoare o deplasare la Bucureşti, scopul acesteia constituindu-l solicitarea fondurilor necesare pregătirii marii sărbători de la 1 Decembrie 2003, dată la care se împlinesc 85 de ani de la Marea Unire. Astfel, pentru efectuarea unor reparaţii la Muzeul Unirii, precum şi la Sala Unirii sunt necesare 20 de miliarde de lei, sumă care este solicitată de Consiliul judeţean Alba Guvernului României. În vederea executării reamenajărilor şi reparaţiilor la parcul din faţa Catedralei Reîntregirii, Consiliului local Alba Iulia îi sunt necesare 9,4 miliarde de lei. La rândul său, Arhiepiscopia Ortodoxă din localitate are nevoie de 8,8 miliarde de lei, sumă ce va fi utilizată pentru efectuarea unor reparaţii la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. De asemenea, se va solicita avizul Guvernului pentru ca Stadionul 'Cetate" şi o sală de sport - declarate bu-nuri de interes naţional, să devină obiective de interes local. (A.D.T.)
La Sebeş
Legi europene pentru un oraş european
     În scopul îmbunătăţirii activităţilor de curăţenie, întreţinere şi păstrării liniştii şi ordinii publice în municipiul Sebeş, Consiliul local a aprobat completarea Regulamentului existent, aprobat prin HCL 78/2002. Astfel, agenţii economici sunt obligaţi să afişeze în mod vizibil denumirea unităţii, autorizaţia de funcţionare, precum şi orarul de funcţionare- care va fi stabilit în conformitate cu hotărârile administraţiei publice locale. Modificările mai vizează şi interzicerea parcării autovehiculelor aparţinând persoanelor fizice şi juridice pe terenurile domeniului public sau privat al municipiului Sebeş, între orele 16,00-7,00, cu excepţia autoturismelor. În perioada respectivă autovehiculele vor fi parcate numai pe terenuri proprietate a persoanelor fizice sau juridice. De asemenea, autovehiculele aflate în tranzit vor parca numai în zonele amenajate în acest sens. (A.D.T.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.