Ultima oră
Știri
Tragedie pe DN 1
Un băieţel a fost accidentat mortal
     Deşi legile circulaţiei şi vigilenţa poliţiştilor sunt mult mai bune şi mai restrictive, nenorocirile continuă să apară pe drumurile ţării. Din păcate, de mai multe ori, accidentele se soldează cu morţi şi răniţi, cu adevărate tragedii.
     Un nefericit accident de circulaţie s-a produs şi pe raza judeţului Alba, luni după-amiază, în jurul orei 13.00, pe DN 1 la km 355. Victima este un minor, Daniel Vlad Ciritel, de numai 6 ani, originar din comuna Sânandrei, judeţul Timiş. El se întorcea din Moldova împreună cu tatăl său, cu intenţia de a ajunge acasă. Cei doi s-au oprit la un izvor pentru a-şi potoli setea. Din păcate, minorul s-a angajat în traversarea carosabilului printr-un loc nepermis, fără să se aisgure, gest care s-a dovedit a fi fatal.
     Un autoturism Dacia 1310, cu număr de înmatriculare B 21 PBI, proprietatea lui Gheorghe Alexandru, condus de căpitanul de armată Florentin Negrescu l-a surprins pe minor şi l-a accidentat grav.
     La faţa locului a sosit imediat o ambulanţă, însă cu toate eforturile depuse de personalul de serviciu, Daniel Vlad Ciritel a murit în drum spre spital din cauza numeroaselor leziuni suferite.
Florin ROMAN

Hoţul de icoane
     Agenţii de ordine l-au prins în flagrant, la Alba Iulia, pe Rostaş Oniţa, de 43 de ani, din Tg. Lăpuş, cu domiciliul în Orăştie. Acesta a fost surprins în timp ce fura din magazinul de bunuri bisericeşti aparţinând de Arhiepiscopie o icoană cu ceas, în valoare de 140.000 de lei. Prejudiciul a fost recuperat iar bărbatul este cercetat pentru furt calificat. (F.R.)
Un viol cu... cântec
     Poliţia oraşului Zlatna a fost sesizată la sfârşitul săptămânii trecute, în 16 august a.c., în jurul orei 22.30, de către Elisabeta P., de 40 de ani că fiica ei, C.E., de 12 ani, a fost victima unui viol. Ea a adăugat că şi-a surprins fiica în propria-i casă în timp ce se pregătea să întreţină relaţii sexuale cu un tânăr, pe care l-a acuzat de viol.
     Poliţiştii au demarat imediat cercetările şi l-au identificat pe cel acuzat, în persoana lui Alin M.C., de 22 de ani, din Alba Iulia. Acesta trăieşte în concubinaj la Zlatna, într-un imobil aflat în apropierea casei fetei.
     Raportul medico-legal infirmă însă acuzaţiile, în sensul că minora are o deflorare mai veche, ce depăşeşte 14 zile. De asemenea, pe corpul fetei nu s-au găsit urme de violenţă. Medicii au mai concluzionat că în 16 august, când a fost reclamat violul, nu s-a confirmat un act sexual complet, nefiind găsite urme de spermă.
     Luat la întrebări de poliţişti, tânărul a recunoscut că a întreţinut relaţii sexuale cu minora, însă a susţinut că totul a fost făcut cu acordul ei, fără a o constrânge. Referitor la episodul din 16 august, el a declarat că nu s-a consumat un act sexual complet, întrucât a fost surprins de mama tinerei. Poliţia continuă cercetările în acest caz.
Florin ROMAN

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Consiliul Judeţean şi PNL Alba luptă cu cuţitele pe masă
Atacul liberal reprezintă o diversiune politică
     Cred că marea supărare a liberalilor a pornit de la faptul că am avut curajul să prezint concluziile raportului controlului efectuat la ADR CENTRU, privind modul în care acesta şi-a exercitat atribuţiile din Statut, legislaţia în vigoare şi obligaţiile contractuale în domeniul utilizării fondurilor alocate finanţărilor nerambursabile. Colectivul care a efectuat acest control şi a redactat raportul final a fost format din membri ai Corpului de control al ministrului şi ai Compartimentului de audit public intern în prezenţa unor specialişti din Direcţia pentru Programe Regionale şi ai Direcţiei Zone Asistate din cadrul MDP. Deci concluziile din raport aparţin unor specialişti. Ele conduc la ideea incompetenţei şi lipsei de responsabilitate a directorului ADR CENTRU, d-l Simion Creţu. Raportul redactat de corpul de control nu are nici o conotaţie politică. Dacă se voia debarcarea lui Creţu din motive politice aceasta s-ar fi făcut în urmă cu doi ani, nu acum. Aşa că afirmaţia liderului liberal de Alba este una de circumstanţă. Că este aşa o dovedeşte şi faptul că liberalii care au sărit în apărarea directorului ADR CENTRU (membru al acestui partid) nu au făcut nici o referire la conţinutul deficienţelor cuprinse în raport şi prezentate de noi în mass-media. Cum putem fi mulţumiţi când fondurile derulate prin ADR Centru nu şi-au atins scopul în dezvoltarea regională conform raportului "jumătate din beneficiarii din cadrul programelor speciale "Dezvoltarea afacerilor" şi "Sprijinirea investiţiilor", care au fost verificaţi nu şi-au îndeplinit obligaţiile contractuale privind achiziţionarea şi utilizarea utilajelor şi pe cele pentru crearea de noi locuri de muncă. Conform legii, neîndeplinirea acestor obligaţii contractuale poate duce la rezilierea contractelor şi la declanşarea acţiunilor de recuperare a sumelor alocate"; peste 50% din beneficiarii verificaţi au utilizat ineficient fondurile consumate de la bugetul de stat pentru programe speciale şi au depăşit termenul de finalizare a contractului (31.12.2001). Acelaşi document consemnează negru pe alb că: "reprezentanţii ADR CENTRU au comis erori în monitorizarea proiectelor pentru programe speciale cum sunt: evidenţierea greşită a evoluţiei proiectelor, înregistrări de date luate fără vizită la faţa locului, neinformarea ministerului pentru a notifica beneficiarii privind neîndeplinirea obligaţiilor contractuale; ADR CENTRU nu a respectat prevederile HG nr. 728/2001 privind efectuarea a cel puţin două vizite pe an la posesorii de certificat de investitor în zonele defavorizate".
     În ceea ce priveşte programul "Dezvoltarea judeţului Alba" s-au comis erori în evaluarea proiectelor.
     Deşi prin implementarea Programului "Sprijinirea investiţiilor" la nivelul judeţului Alba, prin cele 3 proiecte contractate pentru zona defavorizată, trebuiau create 445 noi locuri de muncă, s-au creat doar 197 (cca. 44%). Raportul consemnează faptul că, deşi nu s-au îndeplinit obiectivele prevăzute de contracte, ADR CENTRU nu a transmis MDP informaţiile necesare notificării beneficiarului.
     Pentru aceste neajunsuri cuprinse în raport am cerut demisia d-lui Creţu (şi aş fi cerut-o indiferent cine ar fi fost director, dacă ar fi avut aceeaşi prestaţie) şi nu din motive politice. În schimb, apreciez că atacul liberal la adresa mea are toate elementele unui act politic, dovadă fiind şi "argumentele" invocate pe care le consider puerile. Am venit la judeţ din postul de director general al AITRANS Aiud, după o experienţă de 24 de ani în funcţii de conducere (din care 8 la nivel judeţean), apropo de "incompetenţa" mea. În toţi aceşti ani, am respectat legile ţării şi n-am să permit nimănui să le încalce. Cei care beneficiază de rezultatele muncii mele de când sunt preşedinte interimar al Consiliului judeţean şi-au dat seama că nu sunt "cobai" şi s-au convins că mă ţin de promisiuni atunci când le fac (exemplul apei potabile la Abrud şi Câmpeni cred că este suficient).
     Sunt acuzat că la rectificarea de buget judeţul nu a primit decât 7 miliarde de lei. Toate judeţele din ţară au primit sume în acest cuantum şi banii au acoperit peste tot cheltuielile cu recensământul, deci Alba nu este un caz izolat. D-l Atanasiu ne-a acuzat în acelaşi context că am cheltuit sute de milioane zugrăvind sediul Consiliului judeţean şi că ne-am umplut de termopane. Sediul Consiliului judeţean nu a mai fost zugrăvit de 10 ani şi era o necesitate pentru imaginea instituţiei.
     În ceea ce priveşte termopanul el nu există. D-l Atanasiu a fost greşit informat: geamurile sunt tot cele vechi din lemn (pe sub care iarna bate vântul) dar au fost vopsite.
     De altfel, d-l Atanasiu este un maestru al "scandalului" de dragul scandalului fiind protagonistul acestora în şedinţele consiliului judeţean şi al punerii beţelor în roate la buna funcţionare a acestei instituţii în care reprezintă alegătorii.
     Cât priveşte cererea d-lui Atanasiu de a-mi da demisia o consider ca pe un moft. Îi reamintesc liderului PNL că am fost ales în această funcţie de cei 39 de consilieri judeţeni şi doar ei au dreptul să decidă asupra competenţei şi a demisiei mele.
ec. Eugen POPA,
Preşedinte interimar al Consiliului judeţean Alba

Liberalii acuză clientelismul "firmelor prietene" ale CJ Alba
     Avizul nefavorabil dat de Delegaţia Permanentă a Consiliului Judeţean Alba proiectului de hotărâre privind gestionarea judicioasă a bugetului CJ Alba şi protecţia intreprinderilor din judeţul Alba a fost aspru criticat în cadrul unei conferinţe de presă a PNL Alba. Proiectul în speţă a fost iniţiat în urmă cu aproape un an de consilierii judeţeni ai PNL, în ideea de a cheltui cât mai profitabil pentru judeţul nostru sumele din bugetul CJ Alba. Concret liberalii propuneau eliminarea procedurii de încredinţare directă a unor lucrări de investiţii sau achiziţii publice şi derularea acestora numai prin licitaţii. Iar în cazul licitaţiilor să fie introdusă o discriminare pozitivă pentru firmele din judeţul Alba. Poate că astfel se încalcă principiul liberei concurenţe (care a şi fost unul dintre argumentele care au stat la baza avizului nefavorabil), dar spun liberalii, chiar legiuitorul a introdus o încălcare a principiului atunci când a decis ca firmele cu experianţă să fie punctate mai mult decât celelalte.
     Tot astfel liberalii doreau ca firmele din judeţul Alba să obţină mai multe puncte decât cele din afara judeţului. Dacă s-ar accepta propunerea lor circa 25% din valoarea banilor cheltuiţi s-ar reîntoarce la bugetul CJ Alba sub forma taxelor. Mai mult, banii ar contribui la dezvoltarea firmelor din judeţ şi, de ce nu, ar face posibilă menţinerea şi crearea de noi locuri de muncă. În schimb, prin respingerea ei se menţine sistemul clientelar al "firmelor prietene" ale CJ Alba, cele mai multe din afara judeţului. Iar când este vorba de lucrări de infrastructură - de exemplu - se ştie că aceste firme subcontractează lucrările cu firme din judeţ. Şi atunci de ce să nu se creeze condiţiile de a se lucra direct cu acestea? Preşedintele liberalilor - Teodor Atanasiu a arătat că (fapt pozitiv, deşi nici un liberal nu este membru al Delegaţiei Permanente) au fost invitaţi la şedinţă pentru a-şi susţine punctul de vedere. Numai că invitaţia s-a făcut în ultimul moment şi nici unul dintre consilierii judeţeni ai PNL nu a putut onora invitaţia nefiind în localitate. El a mai adăugat că proiectul nu a fost avizat nefavorabil pentru că nu e bun, ci pentru că nu a fost iniţiat de consilierii PSD.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.