Prima pagină Ediția din: 22.08.2002
Știri
Pieton accidentat în faţa sediului IPJ Alba
     Chiar dacă n-a fost marţi, nici 13, ghinionul a urmărit-o ieri dis-de-dimineaţă pe Elena Pădurean, din Alba Iulia. Îndreptându-se spre serviciu, ea a fost accidentată chiar pe trecerea de pietoni din faţa sediului IPJ Alba. Şi nu de orice autovehicul, ci de ditamai autobuzul, proprietate a SC Aitrans SA Aiud, al cărui şofer, Silviu Stâncel, pur şi simplu nu a remarcat-o pe trecere. Noroc că autobuzul nu avea viteză. Oricum Elena Pădurean a suferit câteva contuzii şi o mare sperietură. Cercetările continuă. (A.D.)
Florin Călinescu - la cumpărături în Alba Iulia
     Miercuri, 21 august, pe la orele amiezii un Jeep negru a oprit în dreptul magazinului "Gemina" din care a coborât Florin Călinescu, îmbrăcat în obişnuiţii pantaloni negri şi o cămaşă albă. A intrat în "Gemina" şi a cumpărat o unghieră, s-a dus la chioşcul de ziare şi a cumpărat "Unirea", "Libertatea" şi "Capital". Pe ici, pe colo a acordat autografe în tăcere, cu calm şi cu zâmbetul lui reţinut. Probabil un periplu prin provincie ca să-şi adune gândurile şi forţele pentru vreun salt înainte ca în serialul "Lumini şi umbre". (U.V.E.)
Hipertensiunea arterială şi apa - o combinaţie fatală
     Cu bolile de inimă nu-i de glumit! O ştim cu toţii, chiar dacă nu întotdeauna ţinem seama de acest adevăr ce a fost reconfirmat tragic la Bistra. În cursul zilei de marţi, 20 august, lucrătorii Postului de Poliţie Bistra au fost sesizaţi de Cristian Bucea (21 de ani) că în albia pârâului Valea Bistrişiorii se află cadavrul unei femei. Deplasaţi la faţa locului poliţiştii însoţiţi de dr. Eugenia Floca au constatat că sesizarea este adevărată. Victima este Livia Dancu (63 de ani) din Bistra. Cadavrul nu prezenta urme de violenţă, iar cauza decesului a fost asfixia mecanică prin înec. Din declaraţiile fiului acesteia - Virgil Danciu, a reieşit că mama sa plecase de dimineaţă la râu să spele rufe, dar nu s-a mai întors. Livia Danciu era în evidenţe ca suferind de hipertensiune arterială. Probabil din pricina efortului i s-a făcut rău şi a căzut în râu. Nefiind nimeni prin preajmă să intervină prompt, s-a înecat. (A.D.)
La intervenţia prefectului Ioan Rus
Locuitorii din zonele calamitate au asigurată pâinea de fiecare zi
     Ploile torenţiale din ultima perioadă au produs pagube însemnate culturilor agricole, producţiile obţinute în multe localităţi fiind inferioare celor planificate. La intervenţia prefectului judeţului, av. Ioan Rus, judeţul Alba a primit din partea Guvernului 15 tone de grâu, cantitate destinată ajutorării familiilor din zona Munţilor Apuseni, precum şi din alte localităţi ce au avut de suferit în urma calamităţilor naturale produse recent. Astfel, toţi cei ce şi-au văzut munca de-un an risipită într-o clipă vor avea asigurată pâinea de fiecare zi.(A.D.T.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Sângele... apă nu se face!
Un tânăr albaiulian îi donează fratelui său un rinichi
     Silviu Dachin (29 de ani), din Alba Iulia, este dependent încă din 1995 de "rinichiul artificial". Cu alte cuvinte, suferind de insuficienţă renală, acesta urmează un tratament special şi foarte costisitor la Centrul de hemodializă din Alba Iulia. Dependenţa constă în faptul că, pentru a supravieţui, tânărul Dachin este "cuplat" de trei ori pe săptămână, câte patru ore pe zi, la un aparat special care (exprimându-ne pe înţelesul tuturor) îi reciclează efectiv tot sângele din organism. Aşadar, de 7 ani încoace, Silviu Dachin nu poate pleca nicăieri din localitate şi să lipsească mai mult de două săptămâni, altfel îşi riscă viaţa!
     Pentru a-i uşura această suferinţă, fratele său, Dan Dachin (24 de ani) a decis să-i doneze un rinichi lui Silviu. Fratele donator este absolvent de Teologie adventistă şi anul acesta (când se pare că va avea loc transplantul, efectuat la Cluj-Napoca), intenţiona să susţină mai multe examene în domeniul în care s-a pregătit şi, din câte am auzit, să plece undeva în străinătate. Se vede însă că "sângele apă nu se face" iar Dan Dachin a pus deasupra interesului său personal compasiunea faţă de fratele său şi mila creştinească, dovedită prin această jertfă de sine. Curajul său este cu atât mai demn de admiraţie, cu cât cazul precedent de transplant venal, din judeţul nostru a avut un rezultat tragic. Este vorba de un tânăr din zona Blajului, care a primit un rinichi de la mama sa, iar aceasta a decedat în urma transplantului, din pricina unor complicaţii post-operatorii.
     După cum ne-a declarat dr. Daniela Anghel, directoarea Centrului de hemodializă din Alba Iulia, transplantul nu-l va scuti pe Silviu Dachin de tratament (poate unul la fel de costisitor ca şi cel efectuat cu "rinichiul artificial", prin hemodializă), dar cel puţin nu va mai fi "dependent" şi imobilizat la pat 12 ore pe săptămână. La acest neajuns se adaugă riscurile pe care le implică transplantul în sine, ca orice operaţie cu dificultate ridicată. Sperăm că "demersul" celor doi tineri, supus aprobării divine cu atâta dăruire de sine, va fi încununat de succes...
Ioan HĂNŢULESCU

Roşia Montană - comuna cu cei mai mulţi miliardari din România
86 de familii au semnat contractele de vânzare - cumpărare şi au încasat banii
     La Roşia Montană lucrurile sunt pe un făgaş normal, chiar dacă opiniile pro şi contra investiţiei din Apuseni continuă să fie în obiectivul presei locale şi naţionale, chiar dacă hopuri mai sunt şi probabil că o să mai fie. La fel de firesc se desfăşoară şi procesul de relocare - strămutare, zilnic fiind încheiate contracte de vânzare-cumpărare sau acte notariale. Procesul se derulează ceva mai anevoios, întrucât mulţi cetăţeni care doresc să-şi vândă bunurile nu au toate actele de proprietate, indiferent că este vorba despre clădiri sau terenuri. Cu toate acestea, susţin factori responsabili din cadrul companiei, până în prezent s-au încheiat 86 de contracte de vânzare-cumpărare care au fost plătite iar altele aşteaptă să fie finalizate. Prin urmare, Roşia Montană tinde să devină comuna cu cei mai mulţi miliardari din România, având în vedere că plăţile medii depăşesc 1 miliard de lei.
     Apare astfel o altă problemă: cea a protejării localnicilor de cei care se gândesc cu jind la banii primiţi de roşieni, mai ales că moţii preferă să-şi ţină sumele primite la "ciorap". Pentru a preîntâmpina orice acte reprobabile de "furăciune", Primăria Roşia Montană, în colaborare cu reprezentanţi ai IPJ Alba, CEC şi BCR, a organizat o întâlnire în care i-a sfătuit pe cei care au primit banii cum să-i apere de inflaţie dar şi de hoţi. Pe de altă parte, poliţiştii sunt mult mai vigilenţi cu cei care intră şi ies din comună, în special cu cei care sunt străini de aceste meleaguri. Că vorba aceea "Paza bună trece primejdia rea!"
Iulian ALBU

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.