Curier județean
Rugăciunea de azi
     Cel ce în toată vremea şi în tot ceasul, în cer şi pe pământ eşti închinat şi slăvit, Hristoase Dumnezeule, îndelung-răbdătorule, mult milostive şi milosârde; care pe cei drepţi iubeşti şi pe cei păcătoşi miluieşti. Care pe toţi chemi la mântuire pentru făgăduinţa bunătăţilor ce vor să fie. Însuţi, Doamne, Iisuse Hristoase, primeşte şi rugăciunile noastre în ceasul acesta şi îndreptează viaţa noastră spre poruncile Tale; sufletele noastre le sfinţeşte, trupurile curăţeşte, cugetele îndreptează, gândurile curăţeşte şi ne izbăveşte pe noi de tot necazul celor rele şi al durerii. Ocroteşte-ne pe noi cu Sfinţii Tăi îngeri ca, prin mijlocirea lor fiind păziţi şi povăţuiţi să ajungem la unirea credinţei şi la cunoştinţa slavei Tale celei neapropiate, că binecuvântat eşti în vecii vecilor. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Agatonic, Antuza, Zotic, Irineu şi Or
Catolic: Sf. Fc. Maria Regină
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Nereguli în comercializarea produselor lactate acide
amenzile aplicate se ridică la 56,3 milioane de lei
     Calitatea şi modul de comercializare a produselor lactate acide (smântână, iaurt, lapte bătut, sana etc) a constituit tema unui recent control efectuat de inspectorii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor. Potrivit informaţiilor furnizate de şeful OJPC Alba, ing. Ioan Pleşa, au fost verificaţi 2 agenţi economici producători şi 33 de firme care comercializează astfel de produse din localităţile Alba Iulia, Ocna Mureş, Aiud, Câmpeni şi Sebeş. În unele situaţii s-au constatat deficienţe de calitate, spre exemplu conţinutul în grăsime declarat era de 2,8 la sută, iar cel consemnat în specificaţiile tehnice ale produselor avea valoarea de 3,6 la sută. Prin urmare, în acest caz marfa a fost oprită definitiv de la comercializare şi s-au aplicat amenzi contravenţionale. De asemenea, s-a constatat comercializarea de produse cu termenul de valabilitate depăşit, acestea fiind retrase de la vânzare, iar agenţii economici vinovaţi au suportat sancţiuni. În multe situaţii a fost depistată smântână sau iaurt la care nu era asigurată etanşeitatea recipientelor. Inspectorii au identificat 98 kg de produse lactate acide care prezentau defecte de marcare (de etichetare, lipsea adresa producătorului sau nu era afişat preţul); 3 agenti economici care comercializau aceste produse nu deţineau autorizaţie sanitară de funcţionare. Valoarea celor 30 de amenzi aplicate datorită deficienţelor consemnate se ridică la 56,3 milioane de lei. De asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare 133 kg de produse în valoare de 3,3 milioane de lei, iar 245 kg de lactate acide au fost retrase temporar de la vânzare, preţul acestora fiind de 11,3 milioane de lei. (A.D.T.)

Consiliul de Administraţie al CENTROCOOP respinge proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei
     Consiliul de Administraţie al Uniunii Naţionale a Cooperativelor de Consum - "CENTROCOOP" - reunit statutar în şedinţă extraordinară în data de 16 august 2002 a hotărât respingerea proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, proiect elaborat de Ministerul pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie, deoarece încalcă regimul proprietăţii, libera asociere şi conducerea democratică a cooperaţiei, prevederile sale fiind neconstituţionale şi neconforme cu principiile mişcării cooperatiste internaţionale.
     D-l Nicolae Gavrilă, preşedintele CEN-TROCOOP, susţine necesitatea reformei în sistemul cooperaţiei de consum, dar consideră că legiferarea unui domeniu semnificativ al economiei naţionale trebuie să aibă la bază un proiect supus dezbaterii parlamentare şi pornind de la propunerile venite din interior. În acest sens, Consiliul de Administraţie având o largă reprezentativitate, fiind alcătuit din 95 de membri aleşi de întregul sistem naţional al cooperaţiei de consum, a decis constituirea unei Comisii care să elaboreze un set de amendamente la Legea nr. 109/1996 privind cooperaţia de consum. Amendamentele vor viza actualizarea cadrului legislativ şi armonizarea acestuia cu reglementările Uniunii Europene în materie.
     Deoarece modificarea cadrului legislativ va avea impact asupra unui întreg sector în structura căruia sunt cuprinse 1.405 cooperative de consum din mediul rural şi urban, reunind aproape 1.400.000 de membri cooperatori, s-a hotărât convocarea Congresului Extraordinar al Cooperaţiei de Consum pentru adoptarea hotărârii de respingere a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă şi aprobarea amendamentelor la Legea nr. 109/1996.
     La şedinţa extraordinară, Preşedintele CENTROCOOP a fost mandatat să întreprindă toate măsurile legale şi să susţină poziţia fermă exprimată de Consiliul de Administraţie.
     În acelaşi timp, preşedintele CENTROCOOP mulţumeşte mass-media româneşti şi persoanelor de opinie care s-au solidarizat în mod spontan cu punctul nostru de vedere.
ec. Nicolae GAVRILĂ, Preşedinte

Precizări privind "autoleziunile" numitului Valentin Curta
     În legătură cu articolul apărut în ziarul "Unirea", intitulat "Un bărbat a fost bătut de un poliţist, de faţă cu soţia lui", din data de 23. 07.2002, vă facem cunoscut că am verificat aspectele sesizate stabilind următoarele: în seara zilei de 10.07.2002, în jurul orei 20.00, pe strada Arieşului din municipiul Alba Iulia a avut loc o altercaţie între numitul Oniţa Dan Mihai şi soţii Curta Valentin şi Curta Rodica Silvia, pe fondul unor datorii băneşti neonorate de către Oniţa Dan. Altercaţia a degenerat în ameninţări şi loviri la adresa lui Oniţa Dan precum şi la distrugerea autoturismului proprietatea acestuia, care a reuşit să părăsească locul altercaţiei pe jos, deplasându-se la sediul Poliţiei municipiului Alba Iulia unde a reclamat cele întâmplate.
     În baza sesizării făcute, lucrătorii Poliţiei municipiului Alba Iulia au procedat la căutarea agresorilor şi a autoturismului, acesta fiind identificat în cartierul Cetate, lângă autoturism aflându-se şi Curta Valentin. Întrucât acesta mirosea a alcool, a fost condus la Spitalul Judeţean Alba, unde i s-au recoltat probe biologice de sânge, stabilindu-se ulterior o îmbibaţie alcoolică de 1,20 g o/00, după care a fost condus la sediul poliţiei, autoturismul fiind predat proprietarului. În timpul audierii numitului Curta Valentin, acesta a devenit violent, recalcitrant, încercând să-şi provoace leziuni, şi-a muşcat buzele, s-a dat cu capul de pereţi.
     Asupra numitului Curta Valentin, lucrătorii de poliţie nu au exercitat acte de violenţă cu ocazia cercetărilor, leziunile reclamate şi le-a provocat singur.
     Având în vedere faptele comise, la Poliţia municipiului Alba Iulia este înregistrată lucrarea penală nr. 673/10.07.2002 privind pe făptuitorul Curta Valentin din Alba Iulia, cercetat sub aspectul comiterii infracţiunilor de "lovire", "ameninţare", "distrugere", "furt" şi "conducerea unui autovehicul pe drumurile publice având o îmbibaţie alcoolică peste limita legală".
     În vederea informării corecte a opiniei publice, solicităm ca, prin intermediul publicaţiei Dvs., în limita spaţiului disponibil, să se dea publicităţii, cele de mai sus.
colonel, Marin ARON
Şeful Inspectoratului de Poliţie Alba

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.