Curier județean
Rugăciunea de azi
     Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, primeşte smerita mea rugăciune pentru iertarea păcatelor mele şi ca un îndurat, stinge cu dreapta Ta cea atotputernică focul ce m-a cuprins. Încetează-mi boala şi cu milostivirea Ta ridică-mă din patul durerii, întru slava Numelui Tău. Că Tu eşti Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre, Hristoase Dumnezeule, şi Ţie slavă înălţăm: Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Lup şi Irineu Episcopul
Catolic: Sf. Roza din Lima
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri

Sâmbătă şi duminică la Horea - Mătişeşti
"Ziua Lemnarilor din Munţii Apuseni" - ediţia a VII-a
     Anul acesta, cea de-a VII-a ediţie a tradiţionalei manifestări "Ziua Lemnarilor din Munţii Apuseni" se desfăşoară în 24-25 august 2002 sub genericul "HORILE FERICETULUI". Iată pentru ce vă invităm să fiţi alături de noi, aici unde deopotrivă istoria şi tradiţia au format şi formează acel bulgăre de credinţă din care a crescut ca o clipă de veşnicie însăşi respiraţia voastră de neam.
     Veniţi aşadar, la Horea, sub tâmpla acestei raze, ca izvor de apă vie a tradiţiei şi statorniciei.
Corneliu OLAR, primarul comunei Horea
     Sâmbătă şi duminică, toată suflarea moţească (şi nu numai) este invitată să participe la tradiţionala de pe acum Zi a Lemnarilor din Munţii Apuseni - ediţia a VII-a, ce va avea loc în comuna Horea şi Mătişeşti, sat aparţinător al acesteia.
     Ca de fiecare dată, şi în acest an organizatorii - Primăria şi Consiliul local Horea, Prefectura Judeţului Alba, Consiliul Judeţean Alba, Ministerul Culturii şi Cultelor, Direcţia pentru cultură, culte şi patrimoniu cultural naţional Alba, Centrul Judeţean al Creaţiei Populare - au pregătit un spectacol folcloric de excepţie, precum şi numeroase concursuri specifice prelucrării lemnului în zonă. Dar iată care este programul manifestării:
     * SÂMBĂTĂ, 24 AUGUST, HOREA: ora 17.00: primirea oaspeţilor pe terasa Pensiunii "Prichindel" din centrul de comună * vizitarea şi vernisarea expoziţiilor de obiecte tradiţionale, carte religioasă şi obiecte de cult, de artă plastică, desen şi literatură contemporană * deplasarea pe "Dâmbul lui Gâf" * concursul "Tânărul silvicultor" * prelucrări folclorice moţeşti la violoncel (Diana Popescu - Cluj Napoca, Andreea Jurcă - Liceul de Muzică Alba Iulia) * Seară de doine cu Achim Nica * discoteca tineretului "Sub poale de Fericet".
     * DUMINICĂ, 25 AUGUST, MĂTIŞEŞTI, ora 10.30: * întâlnirea primarului şi consilierilor locali cu oaspeţii sosiţi din întreaga ţară: "Lângă aburii fierbinţi ai unui BALMOŞ MOŢESC" * Slujba de sfinţire a "Monumentului Lemnarilor" * deschiderea manifestărilor de către primarul Corneliu Olar: "Coordonate actuale ale comunei Horea" * vizitarea expoziţiei meşterilor populari * desfăşurarea Concursului Naţional "CEL MAI BUN LEMNAR" - ediţia a VII-a * spectacol folcloric "HORILE FERICETULUI" - cu participarea unor solişti vocali şi instrumentişti de renume: Achim Nica, Grigore Leşe, Elen Merişoreanu, Dumitru Stoicănescu, Alina Pinca, taragotiştii Felician Ionuţ Mateş, Cornel Tomuţiu, Gheorghe şi Ioan Paşca. În încheiere, ca de obicei, o mare şi frumoasă horă moţească.
     Organizatorii mulţumesc de pe acum numeroşilor sponsori ce au contribuit la buna desfăşurare a manifesfării.
Tinu MATEŞ

"Cine vede posibilul poate realiza imposibilul"
Aceasta este deviza sub care Organizaţia "Trebuie" Sebeş derulează programul de recuperare complexă a copiilor şi adolescenţilor cu dizabilităţi intelectuale sau asociate
     Agenţia de Dezvoltare Internaţională a Statelor Unite (USAID) şi World Learning România au aprobat recent finanţarea programului "Alin", desfăşurat de filiala Sebeş a Organizaţiei "Trebuie", care are un număr de 365 de membri, copii şi adulţi cu nevoi speciale, din municipiu şi localităţile aparţinătoare.
     Proiectul se adresează în prima fază unui număr de 50 de beneficiari pentru care o echipă interdisciplinară formată din: psiholog, logoped, kinetoterapeut, educator, asistent social, infirmier, coordonator de programe şi părinţi va elabora şi va pune în practică un plan individual de recuperare complexă.
     După cum ne-a declarat d-na Ana Buta, preşedintele organizaţiei, această acţiune este foarte bine venită deoarece "copilul cu dezabilităţi intelectuale trebuie să se dezvolte şi să se bucure de vârsta a treia, dobândind noi abilităţi, care îi vor conferi un grad mai mare de independenţă". De altfel, scopul generosului proiect este recuperarea şi, integrarea copiilor în învăţământul special sau în învăţământul de masă, recuperarea şi integrarea profesională a adolescenţilor cu dizabilităţi intelectuale şi nu în ultimul rând, recuperarea şi socializarea copiilor şi adolescenţilor imobilizaţi.
     Programul "Alin" a început în data de 5 august 2002, cu un dinamic şi foarte util curs de instruire a echipei interdisciplinare, susţinut de un grup de trei lectori de la organizaţia naţională "Trebuie" Bucureşti, care a durat până în data de 17 august 2002. În luna septembrie se va face evaluarea copiilor şi adolescenţilor cu dizabilităţi intelectuale, cuprinşi în programul "Alin". În paralel cu întocmirea programelor individuale de recuperare, se va face şi la realizarea lor. Totodată, echipa interdisciplinară va fi în măsură să iniţieze părinţii sau alţi membri din familiile beneficiarilor cum să lucreze cu aceştia şi să-i stimuleze în vederea dezvoltării abilităţilor de învăţare şi a deprinderilor de autoservire.
     Locul de desfăşurare a acţiunilor este Centrul de zi şi Centrul de terapie ocupaţională, aparţinând organizaţiei, ambele situate pe strada Lucian Blaga, nr. 19 din Sebeş, iar timpul alocat muncii cu beneficiarii programului este de 2 zile pe săptămână, între orele 16.00 - 20.00. (M.I.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.