Ultima oră
Știri
Program cu publicul
     Începând de săptămâna viitoare toţi cetăţenii care au probleme de rezolvat la Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice din cadrul IPJ Alba nu mai trebuie să-i găsească pe poliţişti "la noroc". Pentru a veni în sprijinul lor s-a decis stabilirea unui program de lucru cu publicul: în zilele de marţi şi vineri între orele 10-13. (A.D.)
Solicitări de sânge
     De circa o săptămână, Centrul de transfuzii sanguine din Alba Iulia se confruntă cu o lipsă de sânge, de la donatorii cu RH negativ, ne-a informat şefa acestui compartiment, dr. Elena Popescu. Şi donatorii s-au împuţinat în această perioadă care coincide cu concediile de odihnă şi muncile la câmp. În aceeaşi ordine de idei, lipsa sângelui cu RH negativ se datorează şi numărului mare de accidente care "curg" cu solicitări de sânge şi plasmă. Donatorii sunt aşteptaţi la Centrul de transfuzii sanguine. (F.R.)
Economii la telefoane
     Prin ordonanţă a Guvernului s-a decis reducerea cu 20 la sută a cheltuielilor lunare pentru telefoane, comparativ cu media lunară a cheltuielilor de anul trecut. În acest an, salariaţii CJ Alba au depăşit ce şi-au propus doar în ianuarie (24 milioane de lei) şi mai (12 milioane de lei), în rest economisind bani în februarie (31 milioane de lei), martie (16 milioane de lei), aprilie (10 milioane de lei) şi iunie (25 milioane de lei). (F.R.)
CMJ vrea bani în plus
     Într-un material înaintat Consiliului Judeţean Alba, Centrul Militar Alba propune suplimentarea bugetului alocat cu 750 milioane de lei. Aceşti bani urmează să fie folosiţi astfel: cheltuieli pentru întreţinere şi gospodărie - 300 milioane de lei, materiale cu caracter funcţional - 50 milioane de lei şi reparaţii curente - 400 milioane de lei. (F.R.)
La Albac
A fost tăiat ilegal un brad frumos...
     Deşi nu făcea prea multă umbră (ca să parafrazăm o binecunoscută melodie folk) a fost tăiat un brad frumos. Din păşunatul alpin al comunei Albac, în mod ilegal, de un infractor din comuna Măguri-Răcătău, judeţul Cluj. Cel care a râvnit la falnicul brad a fost Adrian Vasile Roba şi a fost prins le poliţiştii din Albac. Valoarea lemnului este de 3 milioane lei. Poate veţi spune că nu-i un prejudiciu mare, dar un brad astăzi, altul mâine şi pădurea dispare. (A.D.)
205 copii în reţeaua de asistenţă maternală
     Reţeaua de asistenţi maternali profesionişti aferentă judeţului Alba cuprinde 173 persoane, monitorizate de şapte asistenţi sociali. La această dată, în reţeaua de asistenţă maternală sunt plasaţi 205 copii. În semestrul I 2002 au fost înregistraţi 61 solicitări de eliberare a atestatului de asistent maternal profesionist. (F.R.)
Alcool, ceartă şi un cuţit ridicat asupra tatălui
     Aceasta este succesiunea întâmplărilor care s-au petrecut miercuri, 21 august în casa familiei Doroga din Valea Lungă. Pe la orele 10.00 Nicolae Doroga (67 de ani) şi fiul său Ştefan Doroga (44 de ani) s-au aşternut pe băut. Cătinel, cătinel s-a făcut şi ora 16.00 când între cei doi a izbucnit o ceartă în toiul căreia fiul văzând că argumentele verbale nu-i sunt de ajutor a trecut la cele contondente. Cu un cuţit de bucătărie şi-a înjunghiat tatăl în omoplatul stâng. Despre altercaţia dintre cei doi poliţiştii din Valea Lungă au fost informaţi de medicul de la Dispensarul uman din comună. Nicolae Doroga a fost internat în spitalul municipal Blaj, iar în cauză cercetările continuă. (A.D.)
Copii care fură şi vagabondează
     În primul semestru al acestui an, au fost luate în evidenţă 36 de solicitări de ocrotire în Centrul de primire în regim de urgenţă a copilului din Alba Iulia. Cererile au venit din partea: IPJ Alba pentru copii care au comis infracţiuni (11 pentru furt, 3 pentru vagabondaj) şi un copil cu identitate necunoscută; Biroului de asistenţă socială din cadrul Arghiepiscopiei, pentru 4 copii şi care practicau cerşetoria; din partea unor persoane fizice, pentru un copil agresat în familie, 4 cazuri sociale, 4 copii lipsiţi de supraveghere care practicau cerşetoria. Din cei luaţi în evidenţă, 15 copii au fost redaţi familiilor, iar 8 s-au reîntors în centrele de plasament. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Primul târg al întreprinderilor Mici şi Mijlocii organizat în România
Manifestarea este o oportunitate de a participa la o acţiune similară internaţională în Germania
     Pentru prima dată în România se va organiza un târg al Înterprinderilor Mici şi Mijlocii şi al iniţiatorilor de afaceri, în perioada 15-17.11.2002. Această acţiune îşi propune să acorde o şansă firmelor deja înfiinţate, respectiv ideilor noi de afaceri pentru cele care sunt la început de drum, îmbinând participarea efectivă la târg cu organizarea unor seminarii de profil. Târgul denumit "TIMM - Târgul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii", are printre organizatori şi societatea germană IBD/GTZ - pentru România (firmă care a asigurat consultanţă pentru implementarea programului FIDA şi a altor programe pentru zona rurală şi montană a judeţului nostru). Partenerul german va iniţia pentru participanţi un concurs în urma căruia se va premia câte o firmă din domeniile: confecţii şi texile, pielărie şi încălţăminte, producerea vinului, software şi a bunurilor de investiţii. Premiul va consta în participarea firmelor câştigătoare la un târg de profil din Germania. Directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională "CENTRU" - Simion Creţu, cel care ne-a informat despre acest târg, consideră că este important ca firmele din regiunea noastră să participe la această manifestare atât pentru posibilitatea de a încheia noi contracte de colaborare, cât şi pentru a afla noile realizări din domeniu, dar chiar şi pentru a participa la acest concurs. Criteriile impuse pentru participarea la concurs sunt următoarele: firma să fie românească, cu capital 100% românesc, să fie constituită după 1997, iar numărul angajaţilor să fie maxim 49. Relaţiile suplimentare referitoare la Târg şi la formularul pentru înscrierea la concurs pot fi găsite la adresa www.timm.ro, termenul limită până la care poate fi depus formularul de înscriere fiind 15.09.2002.
Dana MOTREANU

La Sebeş
Primarul Mugurel Sârbu somează firma SC Argos să-şi respecte obligaţiile contractuale
     Odată cu ploile din ultima vreme s-au accentuat şi nemulţumirile cetăţenilor din municipiul Sebeş cu privire la activitatea firmei SC Argos. Primarul Mugurel Sârbu a precizat că, în prezent, datoriile acestei firme faţă de primăria din localitate se ridică la aproximativ 400 milioane de lei. "Odată cu fiecare ploaie, singurul mijloc de deplasare al locuitorilor din cartierele Aleea Parc, Lucian Blaga şi Mihail Kogălniceanu rămâne...barca", a spus cu indignare primarul Sebeşului. "Argos trebuie să-şi facă datoria, să respecte prevederile contractuale şi să menţină în funcţiune reţelele de apă şi canalizare ale municipiului. Mereu conducerea Argos invocă lipsa banilor, dar Primăria municipiului Sebeş face eforturi financiare deosebite pentru întreţinerea acestor reţele, iar rezultatul este nesatisfăcător, pierderile cresc de la o lună la alta". Desigur că răspunderea, spiritul gospodăresc şi conştiinciozitatea sunt doar câteva dintre calităţile care ar trebui să primeze pentru oricare dintre cei ce lucrează la această firmă. Abia apoi vor veni aprecierile celor din jur şi, bineînţeles, ale locuitorilor municipiului Sebeş. (A.D.T.)
Doi urmaşi pungaşi ai lui Moş Ene arestaţi la Alba Iulia
     În cursul zilei de ieri poliţiştii din cadrul Poliţiei Transporturi Feroviare Alba au prezentat Parchetului de pe lângă Tribunalul judeţean Alba pentru arestare preventivă doi tâlhari al căror câmp de afirmare erau trenurile de călători. Cei doi - Cornel Dumitru Holom, 56 de ani (foto 1)
foto1
foto 1
foto2
foto2
din comuna Variaş, judeţul Timiş şi Teodor Moldovan, 44 de ani (foto 2)din comuna Pâncota, judeţul Arad i-au jefuit în noaptea de 11-12 iunie 2002 pe fraţii Ioan Racolţi (21 de ani) şi Florin Racolţi (23) de ani din comuna Belin Vale, judeţul Covasna. Fapta s-a petrecut în gara Teiuş. Cei doi fraţi veneau din Ungaria şi în trenul dinspre Arad i-au cunoscut pe infractori care le-au oferit alcool şi cafea. Zis şi acceptat, toţi patru s-au pus pe băut. Ajunşi în gara Teiuş, infractorii i-au îmbiat din nou pe fraţii Racolţi ademenindu-i într-o garnitură de tren garată pe o linie mai îndepărtată. Acolo "festinul" cu alcool şi cafea a continuat. Victimele nu-şi mai amintesc decât cum s-au trezit dimineaţa cu buzunarele goale. Paguba suferită a fost de 8,5 milioane lei, 700 forinţi, un ceas de damă şi 5 kg cafea. Au reclamat furtul Postului de Poliţie TF din gara Teiuş. Autorii infracţiunii au fost identificaţi de curând pe baza portretelor robot realizate de specialiştii din cadrul IPJ Cluj. În cadrul cercetărilor poliţiştii din Alba au constatat un fapt surprinzător: pastilele de Diazepam cu care au fost adormite victimele (câte două de căciulă!) au fost cumpărate de Holom şi Moldovan de la o farmacie din preajma gării Arad. Se pare că fără reţetă!. Or se ştie că Diazepamul este un medicament care se eliberează doar pe baza prescripţiei medicale. O bulină roşie pentru farmaciştii din Alba - poliţiştii au verificat dacă se respectă această regulă şi au constatat că "da". Prejudiciul a fost recuperat parţial. Morala întregii întâmplări este să fiţi atenţi cu cine călătoriţi şi mai ales nu acceptaţi mâncare sau băutură de la străini. Mai ales că acest tip de tâlhărie s-a extins în ultimul timp.
Anca DINICĂ

Tânără "muşcată" de foc
     De la începutul săptămânii, medicii de la Serviciul de Urgenţe al Spitalului judeţean Alba au avut mult de lucru, numărul pacienţilor care au solicitat îngrijire medicală fiind de ordinul sutelor. Au predominat bolnavii cu probleme cardiace, digestive, dar şi pacienţii care au suferit leziuni şi fracturi în urma unor căzături.
     Ieri noapte, la Urgenţă a fost adus un bărbat de 42 de ani din Alba Iulia, suspectat de ruptură de splină care a căzut de la înălţime, de pe o scară. El a fost internat pe ATI şi este supravegheat în continuare de medici. Câteva ore mai devreme, la spital a ajuns o tânără din Alba Iulia ce a suferit un accident stupid. În timp ce vroia să aprindă becul într-un apartament din cartierul Ampoi III, tânăra s-a electrocutat focul "găurindu-i" mâna în trei locuri. Din fericire, dacă putem spune aşa, ea a scăpat cu viaţă. (F.R.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.