Ultima oră
Știri
Anul 2002, anul calamităţilor
     Au mai rămas încă patru luni din an şi bilanţul calamităţilor naturale ce s-au abătut asupra agriculturii judeţului nostru, au pricinuit pierderi deosebit de mari. Din evaluările făcute de DGAIA Alba rezultă că au fost afectate în diverse proporţii, peste 1850 ha cultivate cu cereale, plante tehnice, vii, livezi şi legume. Mai mult de 1790 ha au fost bătute de gheaţă din care mai mult de jumătate au fost afectate în proporţie de peste 50 la sută. Apele revărsate au compromis recolta pe 29 ha. Cele mai mari pagube au avut loc pe cele 263 ha de vie aflată pe rod şi aproape 1000 ha cultivate cu porumb. D-l ing. Gheorghe Lazea, directorul general al DGAIA Alba, ne-a declarat că de la începutul anului şi până în 14 august, pierderile însumează o valoare de 14,5 miliarde de lei. (S.T.)
Hoaţă la 14 ani
     O minoră în vârstă de 14 ani, din Petroşani, aflată în abandon şcolar, este cercetată de lucrătorii Biroului Poliţiei Judiciare Petroşani pentru comiterea a două furturi. Un furt l-a comis în 5 august când, profitând de faptul că uşa de acces în locuinţa părţii vătămate Elena H., din Petroşani, era descuiată, a pătruns în locuinţă şi a furat dintr-o geantă un cercel de aur şi un ceas de mână, cauzând un prejudiciu de un milion de lei. Extinzând cercetările, poiliţiştii au descoperit că fata este şi autoarea unui furt comis în februarie 2002, din cabinetul de Urgenţe a Spitalului Municipal Petroşani. Ea a furat dintr-o geantă aparţinând părţii vătămate Ildika B., un telefon celular marca Nokia. Din prejudiciul total, poliţiştii au reuşit să recupereze până în prezent doar cercelul de aur. (N.T.)
Mulţumiri de la Horea
     Prin intermediul ziarului "Unirea" doresc să aduc mulţumiri tuturor instituţiilor judeţene (Prefecturii Alba, Consiliului Judeţean Alba, Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Alba, Centrului de creaţie populară Alba, Direcţiei Silvice Alba, Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi Jandarmeriei Alba) pentru sprijinul deosebit pe care ni l-au acordat în buna organizare şi desfăşurare a celei de-a VII-a ediţii a Festivalului "Ziua Lemnarilor din Munţii Apuseni". Aceleaşi mulţumiri doresc să le aduc artiştilor şi rapsozilor populari prezenţi, consilierilor locali, aparatului propriu al primăriei, directorilor şcolilor generale şi cadrelor didactice, sponsorilor, lucrătorilor postului de poliţie Horea şi ai Poliţiei orăşeneşti Câmpeni şi nu în ultimul rând cetăţenilor comunei care ne-au fost alături, înţelegând pe deplin rolul şi însemnătatea acestei manifestări pentru comuna noastră.
Corneliu OLAR,
primarul comunei Horea

Hai la plug cu plăvanii dejugaţi
     De bine de rău, anul acesta terenul a fost eliberat de resturile vegetale pe toată suprafaţa celor 34052 ha. Prin urmare, există front suficient de lucru pentru efectuarea arăturilor de vară. În realitate însă cele 650 de tractoare aflate la arat mai mult stau decât lucrează, din lipsă de motorină sau pentru că se defectează prea des. Aşa că, din 15.000 ha n-au fost arate decât 8000 ha. Cu plăvanii dejugaţi, aşteptând în brazdă vremuri mai bune, există riscul ca în campania agricolă de toamnă să se suprapună unele lucrări şi să nu se respecte epoca optimă de însămânţări. (S.T.)
Grav accident rutier pe DN7
Un bărbat s-a ales cu patru coaste şi splina rupte
     Un grav accident rutier s-a produs marţi seara pe DN 7, între Şibot şi Sebeş, la km 334. În timp ce conducea autoturismul proprietate personală, AB-03-AZP, pe direcţia Şibot-Sebeş, Corneliu Siceanu (de 50 ani, pensionar, din Sebeş) se aventurează în depăşirea unei coloane de maşini care se deplasa în faţa sa. Încercând să reintre pe partea dreaptă, în coloană, Siceanu pierde controlul volanului, derapează, intră pe contrasens şi se izbeşte de un cap de pod, răsturnându-se în decor. În urma accidentului, bărbatul a fost grav rănit, el fiind spitalizat la Alba Iulia cu patru coaste rupte, ruptură de splină şi şoc hemoragic. Victima accidentului a rămas sub supraveghere medicală. În cauză, poliţia rutieră Alba Iulia continuă cercetările.
Nicoleta TOMUŢA

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Un proiect de... aur - Roşia Montană
Banca Mondială vrea cu orice preţ să se implice în investiţia din Apuseni
     IFC Global Mining, instituţie ce face parte din Banca Mondială, se va implica în proiectul de la Roşia Montană printr-un împrumut de 250 de milioane de dolari acordat firmei Roşia Montană Gold Corporation, dacă aceasta va dori finanţarea.
     Oficialii IFC au firmat că s-a făcut o analiză preliminară care a arătat că proiectul este foarte bine fundamentat şi mai are nevoie doar de un sprijn financiar pe măsură pentru a fi pus în practică. Roşia Montană este un proiect major în care se vor implica, după cum declară Dan Ioan Popescu, ministrul Industriei şi Resurselor, atât factorii guvernamentali, administraţia locală, cât şi organizaţiile neguvernamentale.
     În perspectivă, aici vor fi puse în practică şi alte proiecte de dezvoltare a zonei, a intreprinderilor mici şi mijlocii, a unor construcţii sociale, într-un program amplu de reabilitare a zonei Apusenilor. Proiectul poate crea direct şi indirect 3.000 locuri de muncă.
     În ultimii ani, compania Gabriel Resources a început, după crearea societăţii mixte româno-canadiene, Roşia Montană Gold Corporation, un program de cercetare şi dezvoltare a zonei, în urma căruia au fost estimate resurse de aur pentru 25 de ani şi rezerve pentru 15 ani, iar zăcământul estimat se ridică la 10,5 milioane uncii de aur.
     Prin capitalul investit, interesul arătat de autorităţi şi finanţatori, cât şi posibilităţile de dezvoltare pe viitor, proiectul Roşia Montană demonstrează că o întreagă zonă poate avea de câştigat prin punerea în practică a unui proiect...de aur.
     IFC Global Mining, instituţie ce face parte din Banca Mondială, intenţionează să se implice atât din punct de vedere financiar cât şi socio-economic şi al mediului, în proiectul de la Roşia Montană, a anunţat de curând Kent Lupberger, directorul instituţiei.
     "Proiectul de la Roşia Montană costă circa 400 milioane dolari, iar IFC este dispusă să acorde companiei Gabriel Reosurces, acţionarul majoritar al firmei mixte Roşia Montană Gold Corporation, un împrumut de circa 250 milioane dolari", a mai spus Lupberger.
     Acesta a subliniat că IFC a făcut o analiză preliminară care a arătat că proiectul este foarte bine fundamentat şi trebuie să fie puternic din punct de vedere financiar.
     "Dorim să analizăm elementele de mediu şi cele socio-economice ale proiectului şi, dacă acestea nu sunt mulţumitoare, nu vom putea face nimic din punct de vedere al acordării finanţării. În urma analizei preliminare am constatat că programul început este foarte bun. Noi ne asumăm riscul de proiect şi pe lânga faptul că vom acorda un împrumut, dorim şi să investim", a mai afirmat directorul IFC.
     Înainte de a începe să lucreze propriu-zis la proiect, de a intra într-o formă de mandatare cu compania Gabriel Resources, IFC doreşte să discute cu Guvernul român, cu persoanele din regiune şi să înţeleagă corect implicaţiile economice şi sociale.
     Compania Gabriel Resources a investit până în prezent peste 50 de milioane dolari la Roşia Montană, din cele 150 milioane dolari obţinute în urma unor plasamente pe bursă. Preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei Gabriel Rosources, Frank Timiş, a subliniat că este posibil ca, în viitorul apropiat, să se facă un plasament de obligaţiuni pentru proiectul de la Roşia Montană.
     "Proiectul de la Roşia Montană nu este un simplu proiect de investiţii în sectorul minier. Este un proiect major, de reabilitare a zonei, de dezvoltare a zonei Apuseni, la care trebuie să-şi aducă contribuţia atât factorii guvernamentali, cât şi administraţia locală şi organizaţiile neguvernamentale", a afirmat Dan Ioan Popescu, ministrul Industriei şi Resurselor.
     Acestui proiect i se vor adăuga proiecte de dezvoltare a zonei, de dezvoltare a IMM-urilor, a unor construcţii sociale, un program amplu de reabilitare a zonei Apusenilor.
     Proiectul poate crea direct şi indirect mii de locuri de muncă. În ultimii ani, compania Gabriel Resources a început, după crearea societăţii mixte Roşia Montană Gold Corporation, un program foarte agresiv de cercetare şi dezvoltare a zonei, în urma căruia au fost estimate resurse de aur pentru 25 de ani şi rezerve pentru 15 ani.
     "Am descoperit rezerve noi la 2 km sud de Roşia Montană, care ar putea extinde perioada de exploatare cu 5-7 ani", a afirmat Frank Timiş, subliniind că zăcământul estimat pentru Roşia Montană se ridică la 10,5 milioane uncii de aur.
     Compania va investi anual circa 3-4 milioane dolari pentru mediu şi va prezenta o serie de proiecte de urbanism pentru strămutarea locuitorilor din zonă.
     "Sunt 40 de proiecte diferite pentru fiecare casă. Se discută cu fiecare familie în parte în privinţa volumului de recompensă ce trebuie alocat. Peste 75 la sută dintre locuitori au fost convinşi de necesitatea acestui proiect şi de posibilităţile de dezvoltare a zonei", a afirmat Dan Ioan Popescu. Până în prezent au fost încheiate şi plătite circa 100 de contracte de vânzare-cumpărare, iar alte zeci sunt aproape finalizate. Gabriel Resources este o companie publică canadiană, având ca acţionari principali 62 de instituţii financiare din Canada, Marea Britanie, Franţa, America de Nord, Australia etc.
Iulian ALBU

Din cauza condiţiilor impuse de "ghidul solicitantului"
Programul SAPARD va fi foarte greu de accesat
     Zeci de primari din judeţul Alba au fost prezenţi ieri la sediul Prefecturii în intenţia de a fi puşi la curent cu toate detaliile legate de întocmirea documentaţiilor necesare privind programul SAPARD şi nu în cele din urmă pentru a solicita sprijinul autorităţilor judeţene şi proiectanţilor în parcurgerea diverselor etape de elaborare a acestora. Din discuţiile purtate cu reprezentanţii administraţiei publice a reieşit faptul că foarte puţine localităţi îşi vor permite să acceseze aceste fonduri europene având în vedere subţirimea bugetelor locale ca să nu mai vorbim de faptul că încă nu toată lumea ştie exact ce înseamnă acest program. Mai mult, cei care au posibilităţi se lovesc de celebra birocraţie a instituţiilor noastre, care întârzie nepermis eliberarea unor documente necesare accesării programului SAPARD. Prezent la întâlnire, subprefectul Ioan Maier i-a sfătuit pe primari să apeleze la sprijinul Prefecturii în cazul în care aceste deficienţe nu vor fi remediate iar pe cei care se plâng de lipsuri băneşti să găsească diverse forme de asociere ori parteneriate. Pentru asistenţă de specialitate edilii locali au oportunitatea de a apela la serviciile Inspectoratului de Construcţii Alba. În ceea ce priveşte contribuţia primăriilor la punerea în practică a proiectelor SAPARD, dl. Maier a mai precizat că se află în studiu posibilitatea alocării unor fonduri guvernamentale sub formă de subvenţii. (R.J., A.D.T.)
Zilele Bibliotecii municipale "Liviu Rebreanu" Aiud
     Mâine debutează la Aiud cea de-a V-a ediţie a Zilelor Bibliotecii municipale "Liviu Rebreanu", manifestare organizată de instituţia în cauză, Primăria municipiului Aiud, Consiliul local Aiud, DCCPCN Alba şi Biblioteca judeţeană "Lucian Blaga" Alba. Deschiderea manifestării va avea loc la Biblioteca municipală, la ora 9.00 când va fi vernisată expoziţia de carte "Liviu Rebreanu şi membri ai familiei sale în biblioteca aiudeană". De asemenea, de mâine va putea fi consultat aici şi Fondul de documente, colecţii speciale de cărţi şi manuscrise - donaţie a ing. Laurean Stoica din Aiud, va urma lansarea publicaţiei "Aiudul şi cartea". Tot vineri de la ora 1.30 în sala festivă a Primăriei municipiului Aiud va avea loc Simpozionul "Viaţa Cărţii la Aiud, locul şi rolul cărţii în comunitatea locală. Promovarea instituţiei bibliotecare" şi vernisajul expoziţiei de pictură "Viziuni artistice ale unui bibliotecar", semnată Natalia Bardi. Sâmbătă, 31 august, la ora 10.00 în cimitirul ortodox din Aiud va avea loc comemorarea familiei Rebreanu. La manifestări vor participa numeroşi oameni de cultură din judeţul Alba, reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi Cultelor, scriitori din Cluj, Târgu Mureş, Podeni, Codlea.
Anca DINICĂ

Ieri dimineaţă, la Alba Iulia
Un tânăr a fost grav rănit într-un accident rutier în lanţ
     Ieri dimineaţă, pe strada "Regimentul V Vânători de Munte" de la intrarea în municipiul Alba Iulia s-a produs un accident rutier soldat cu rănirea gravă a unei persoane. În timp ce două autocamioane aparţinând SC Vio Trans SRL Sebeş încercau să urce drumul în pantă spre pasarela de pe Mureş, la intrarea în Alba Iulia, un autoturism Dacia care rula în faţa lor a încetinit brusc, astfel încât primul vehicul de mare tonaj, condus de Danil Stancu (38 ani, din Şugag) a fost nevoit să frâneze brusc. Deoarece nu a păstrat distanţa regulamentară în mers, cel de-al doilea autocamion, condus de Ioan Mihu (26 ani, din Cut-Câlnic) a intrat în camionul din faţa sa. Din izbitură, încărcătura din camion - pietriş - a fost proiectată pe Dacia 1310 condusă pe cealaltă bandă de circulaţie de către Alexandra Moruşcă (de 28 ani, angajată la ACR Alba). Parbrizul Daciei a fost spart însă conducătoarea auto nu a suferit leziuni grave. În schimb, Ioan Mihu a fost transportat de urgenţă la Spitalul Judeţean Alba, unde a fost diagnosticat cu fractură de gambă dreaptă şi traumatism abdominal, fiind internat în Secţia de Ortopedie. În cauză, poliţia rutieră Alba Iulia continuă cercetările.
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.