Prima pagină Ediția din: 30.08.2002
Știri
La Stremţ
Hoţ prins cu promptitudine
     Poliţiştii din Stremţ l-au identificat şi arestat miercuri, 28 august, pe Ovidiu Lemnaru (25 de ani) din Sântimbru-Fabrică, autorul unui furt din locuinţă. Acesta în data de 27 august a pătruns prin efracţie în locuinţa lui Constantin Dărămuş, din satul Geoagiu de Sus, de unde a sustras suma de 2,6 milioane de lei. Deplasaţi la faţa locului, poliţiştii cu constatat că uşa casei era forţată, dar că deşi lipseau bani nu era dezordine în casă, deci hoţul s-a dus "la sigur". Prejudiciul a fost recuperat doar în proporţie de 20%, ia cercetările continuă pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a autorului. (A.D.)
Bucerdea Grânoasă
Biciclist victimă a unui accident rutier
     Un accident stupid dar cu urmări tragice a avut loc miercuri, 28 august, la Bucerdea Grânoasă. Venind pe bicicletă pe drumul comunal care leagă Bucerdea Grânoasă de Crăciunelul de Jos, Traian Mihu (73 de ani) din Crăciunelul de Jos coborând o pantă combinată cu o curbă spre dreapta nu mai reuşeşte să controleze direcţia de mers a bicicletei şi se izbeşte de oglinda retrovizoare stângă a unei autoutilitare ARO care circula regulamentar din sens opus. În cădere victima s-a lovit cu capul de asfalt şi a decedat. (A.D.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Ieri, la Abrud, în prezenţa omului de afaceri Frank TIMIŞ, s-au discutat ultimele detalii privind
Parteneriatul Banca Mondială - Roşia Montană Gold Corporation
     Timiș și RusÎn cursul zilei de ieri, la sediul Exploatării miniere din Abrud a avut loc o întâlnire între preşedintele Consiliului de Administraţie al firmei canadiene Gabriel Resources Ltd., Frank Timiş însoţit de staff-ul de conducere de la Roşia Montană Gold Corporation, cu autorităţile judeţului Alba, reprezentate de prefectul Ioan Rus şi preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa. Au mai fost prezenţi deputatul PSD Constantin Selagea, primarii din Abrud, Ştefan David şi Roşia Montană, Virgil Nariţa, directorul Cupru Min S.A. Abrud, Sorin Vătăjelu, liderul sindical Viorel Huţuleac, directorul Roşia Min, Valentin Rusu şi liderul sindical Sorin Băbuţ.
     Cu acestă ocazie s-a făcut o amplă informare referitoare la stadiul investiţiei de la Roşia Montană, incluzând aici problemele de investiţii, de relocare - strămutare, de mediu, sociale şi despre paşii următori care trebuie derulaţi pentru reuşita proiectului. Preşedintele Consiliului de Administraţie al Gabriel Resources Ltd., Frank Timiş, a dezvăluit dorinţa Băncii Mondiale de a se lansa în proiectul din Munţii Apuseni. Aşa cum v-am mai informat, IFC Global Mining, instituţie ce face parte din Banca Mondială se va implica în acest proiect, dorind să facă o investiţie de 250 milioane USD, dacă Roşia Montană Gold Corporation va accepta acest lucru. Kent Lupberger a declarat că IFC a făcut o analiză preliminară care a arătat că proiectul este bine fundamentat şi că IFC îşi asumă riscul de proiect pe lângă împrumutul financiar.
     Potrivit informaţiilor noastre, în cursul săptămânii viitoare, reprezentanţii Băncii Mondiale şi ai lui Gabriel Resources Ltd., conduşi de Frank Timiş, se vor întâlni la Londra, unde vor începe negocierile legate de parteneriatul în cazul investiţiei din Munţii Apuseni.
Florin ROMAN

Ieşind din tipicul şedinţelor ineficiente
Forumul judeţean al Muntelui a scos la iveală gravele probleme sociale ale moţilor
     În cursul zilei de ieri, la Câmpeni, la Casa de cultură s-au desfăşurat lucrările Forumului judeţean al Muntelui, în prezenţa prefectului Ioan Rus şi a preşedintelui interimar al CJ Alba, Eugen Popa. Gazdele acestei manifestări au fost primarul din Câmpeni, Ioan Viorel Sicoe şi dr. ing. Gheorghe Pogan, din partea Agenţiei Zonelor Montane. Au fost prezenţi primari şi viceprimari din Apuseni şi de pe Valea Sebeşului, directori ai serviciilor publice descentralizate şi de unităţi miniere, directorul general adjunct al Roşia Montană Gold Corporation, Gabriel Dumitraşcu, reprezentanţi ai unor ONG-uri etc.
     Mai întâi de toate trebuie spus că întâlnirea de la Câmpeni a fost una extrem de reuşită, în sensul că a ieşit din tipicul şedinţelor lungi şi plictisitoare desfăşurate după modelul "venit, văzut, plecat", dar care nu prea au eficienţă.
     Foarte mulţi invitaţi au prezentat rapoarte privind starea mineritului, a învăţământului, apelor, mediului, infrastructurii, potenţialului turistic şi al electrificărilor, regimului silvic etc. pentru zona Munţilor Apuseni şi a Văii Sebeşului, în acelaşi timp venind însă şi cu soluţii. Numai că acestea trebuie şi aplicate, după cum spunea prefectul judeţului Alba, av. Ioan Rus. De altfel, poate că domnia sa a concluzionat cel mai pragmatic ce s-a petrecut ieri la Câmpeni: "Acest simpozion şi-a atins scopul. Se vede clar că problemele muntelui nu mai sunt marginalizate. În sfârşit există o strategie de dezvoltare a zonelor montane care vizează ca satele de munte să nu se mai depopuleze, ca aici să fie mai multă prosperitate şi atractivitate. În ceea ce priveşte mineritul avem de ales: nu acceptăm investitori şi atunci rămânem în această situaţie, sau acceptăm investitori atât la Roşia Montană, cât şi la Baia de Arieş, Zlatna sau Abrud, care deocamdată sunt singurele alternative viabile şi reprezintă soluţii de relansare a zonei montane. Asta este problema aici! Ca prefect, împreună cu CJ Alba vom acţiona pentru ca toate zonele de munte din judeţ să se dezvolte mai ales prin apariţia Legii Muntelui". Tot ieri au fost stabiliţi delegaţii pentru Forumul Naţional al Muntelui, ce va avea loc la Bucureşti în 11 septembrie. Aceştia sunt primarii din Albac, Gheorghe Paşca, Săsciori, Vasile Dreghici, Bistra, Ioan Bârla, Gârda, Marin Vărciu şi Vidra, Ioan Burz. Întrucât la Câmpeni s-au spus foarte multe lucruri interesante, vom reveni cu amănunte.
Florin ROMAN, Adriana TRUŢĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.