Ultima oră
Știri
O valoroasă lucrare de specialitate
"Asistenţa socială a persoanelor cu handicap"
     Recent, editura "Ulise" din municipiul Alba Iulia, coordonată de către profesorul universitar doctor Iuliu Paul, a scos de sub tipar a nouă carte de specialitate ( a cincea ) a d-lui doctor Liviu Stoica intitulată "Asistenţa Socială a persoanelor cu handicap". Această valoroasă lucrare reprezintă o premieră judeţeană în care autorul arată că " există o nouă generaţie de asistenţi sociali foarte bine pregătiţi teoretic care încearcă să inducă un strop de speranţă persoanelor cu handicap, în ideea că viaţa acestora va fi mai suportabilă în viitor. Totuşi, spune în continuare dl. Stoica, nu trebuie să omitem că asistenţa socială din România, comparativ cu cea din ţările UE, este deficitară atât în domeniul resurselor financiare cât şi în plan organizatoric şi legislativ." Cartea se adresează asistenţilor sociali, studenţilor de la facultăţile de Asistenţă Socială, persoanelor cu handicap şi familiior acestora, precum şi tuturor celor interesaţi de reformarea acestui foarte important domeniu.
Răzvan JURCĂ

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
America - ţara paradoxurilor
     America este ţara tuturor posibilităţilor, dar şi a paradoxurilor. În susţinerea acestei afirmaţii, vă prezint şi un banal exemplu: un galon de benzină (circa 3,8 l) costă 1,3 sau 1,4 dolari, în timp ce un galon de apă filtrată îl cumperi cu doi dolari. Un alt paradox american îl reprezintă faptul că dacă eşti dator la bănci sau la stat eşti considerat un bun cetăţean. "Istoricul" tău este cu atât mai bun, cu cât ai luat mai multe credite pentru casă, maşină sau alte bunuri. E adevărat şi faptul că dobânzile sunt mult mai mici ca la noi, iar banca te ajută, nu te jupoaie. Cât despre garanţii şi la ei, ca şi la noi girezi cu casa dacă o cumperi. Numai că nu trebuie să treci pe la bancă cu braţul plin de acte şi de adeverinţe, ci doar să lucrezi şi să faci o cerere de împrumut. Pentru o casă plăteşti un avans mic, după care achiţi rate o viaţă întreagă. Dacă nu îţi plăteşti însă o rată, rămâi fără casă, indiferent cum te cheamă sau unde lucrezi. Aşa că, la sfârşit de lună, când se plătesc "bill-urile", americanii au adevărate dureri de cap.
     M-a surprins totodată faptul că în America, toţi preoţii pe care i-am întâlnit muncesc din greu. La biserică, preotul repară acoperişul, zugrăveşte, duce gunoiul, tunde iarba, dar are şi grijă de enoriaşi. În plus, însă, pentru că în SUA nimeni nu-ţi dă nimic de pomană, preoţii lucrează din greu, în special în construcţii, dar şi în alte domenii, pentru a-şi câştiga existenţa. Astfel îşi câştigă şi încrederea credincioşilor.
     Spre deosebire de mioritica Românie, unde cei care au studii superioare nu prea acceptă să facă şi munca de jos, în SUA lucrurile stau cu totul altfel. Am întâlnit patroni sau acţionari care au propria afacere, ce merge bine, dar în acelaşi timp lucrează şi în altă parte, la munca de jos. De ce? Pentru că nimeni nu se ruşinează de muncă şi de un dolar în plus. I-am întrebat pe mulţi români, dacă lucrează în SUA ceea ce au lucrat şi în România. Nici unul măcar nu mi-a dat un răspuns afirmativ. Indiferent de şcoala pe care au absolvit-o acasă, peste ocean au învăţat meserii noi chiar la... locul de muncă. Un român mai mucalit, mi-a relatat cum s-a dus să se angajeze la un atelier de tâmplărie, recomandându-se că are studii superioare pentru un post mai bun. Patronul i-a replicat sec: "Nu mă interesează câte şcoli ai, poţi să aduci 20 de diplome. Vreau să ştiu ce poţi face dacă îţi dau de lucru. Te descurci? Dacă da, atunci te angajez altfel...". Bietul om a înghiţit în sec, a trecut peste acest hop şi de câţiva ani este... tâmplar.
     De ce o duc bine americanii? Pentru multe motive! Cei care muncesc trăiesc bine. Mâncarea este aproape de pomană, iar serviciile pentru care românul îşi dă salariul, apă, gunoi, căldură, telefon, electricitate, cablu sunt extrem de ieftine. De ce? Pentru că sute de companii îţi bat zilnic la uşă ca să apelezi la ei. Concurenţă nenică, nu glumă, ca la noi cu monopoluri pe care nimeni nu a reuşit să le spargă de 12 ani, sau poate nu s-a dorit acest lucru.
Florin ROMAN

Mercedes vrea să mute producţia de cutii de viteze la Cugir
     Star Transmission, societatea mixtă înfiinţată anul trecut de Uzina Mecanică Cugir şi compania DaimlerChrysler, intenţionează să investească, după luna ianuarie 2003, o sumă de 5,5 milioane de euro pentru achiziţia a două noi linii de producţie a pieselor pentru cutiile de viteză care echipează automobilele Mercedes. Star Transmission Cugir, la care DaimlerChrysler deţine 65% din acţiuni, iar UM Cugir 35%, şi-a început activitatea în luna octombrie a anului trecut, iar acum la această societate lucrează aproximativ 200 de angajaţi.
     Strategia de dezvoltare a activităţii firmei mixte prevede posibilitatea ca, după primii trei ani de activitate, în funcţie de rezultatele obţinute până la acea dată, la Cugir să fie transferată producţia întregii cutii de viteze pentru diverse modele de automobile Mercedes. În acest caz, va fi construită o nouă hală de producţie, iar numărul salariaţilor va creşte la 400-420.
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.