Curier județean
Rugăciunea de azi
      În mâinile milostivirii Tale celei mari, o Dumnezeul meu, încredinţez sufletul şi trupul meu, simţirile şi graiurile mele, sfaturile şi gândurile mele, lucrurile şi toate cele trebuincioase ale trupului şi ale sufletului meu. Iar Tu, deci, binecuvântează-mă, miluieşte-mă şi mă izbăveşte de tot răul, ca petrecând viaţa fără de păcat, în toate zilele vieţii mele, să ajung la viaţa cea veşnică cu Sfinţii Tăi, în Împărăţia Ta şi cu dânşii să Te slăvesc în veci. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Ierarhi Alexandru, Ioan şi Pavel cel Nou, patriarhii Constantinopolului
Catolic: Sf. Felix
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
O altfel de şcoală
     În data de 6 septembrie a.c., în localitatea Petreşti, din judeţul Alba, va avea loc inaugurarea unei şcoli particulare pentru copiii defavorizaţi din punct de vedere social. Şcoala, cu predare în limba germană, înfiinţată de Casa Onisim (Casa Creştină pentru copii săraci - Petreşti) va avea un efectiv de 12 elevi (aflaţi în acest centru), clasele I-IV, care vor beneficia de săli de curs dotate cu mobilier modern, calculatoare şi cu tot materialul didactic necesar.
     De aceşti elevi se vor ocupa două învăţătoare, ambele cu studii de specialitate şi d-nul dir. Müler Matthias, cel care a avut iniţiativa acestui proiect.
     Deocamdată şcoala va funcţiona exclusiv pentru copiii aflaţi la Casa Onisim, însă, în viitor se intenţionează mărirea efectivului de elevi, acordându-li-se şi altor copii şansa de a învăţa în această instituţie.
Anamaria VOINA

Victimă a improvizaţiilor la instalaţia electrică
     Des întâlnite în aproape orice gospodărie, improvizaţiile la instalaţiile electrice sunt una dintre sursele cele mai frecvente ale morţii accidentale prin electrocutare. Un astfel de caz nefericit s-a produs miercuri, 28 august, la Feisa, comuna Jidvei. În jurul orelor 18.30, poliţiştii din comună au fost informaţi de către Viorica Dârloşan că tatăl său, Nicolae Glogoveţan (64 de ani) zace mort pe duşumeaua bucătăriei şi are arsuri pe corp. Deplasându-se la faţa locului însoţiţi şi de medicul de la dispensar, poliţiştii au stabilit că Nicolae Glogoveţan a murit prin electrocutare. Cauza: un cablu electric improvizat care alimenta televizorul din încăpere. Pentru că nu există suspiciuni asupra cauzei morţii, familia a refuzat autopsia. Atenţie deci la improvizaţiile instalaţiilor electrice! (A.D.)
Se vor asocia sau nu fostele burguri?
     Din dorinţa de a păstra tradiţia municipiului Sebeş, d-l primar Mugurel Liviu Sârbu a luat iniţiativa de a înfiinţa Asociaţia "Gewesene Burgen", în scopul întăririi legăturilor de colaborare atât între cele şapte localităţi foste burguri, respectiv Sebeş, Sibiu, Mediaş, Sighişoara, Bistriţa, Braşov şi Orăştie, precum şi cu localităţile din străinătate.
     D-nul primar a adresat o scrisoare prin care primarii celor şase localităţi au fost invitaţi la Sebeş în data de 14 septembrie, pentru a participa la prima sesiune organizată la sediul Primăriei Sebeş, ce va avea ca subiect principal de discuţie iniţiativa de asociere în "Gewesene Burgen".
     Dacă se va materializa sau nu iniţiativa d-lui primar vom afla după şedinţa din 14 septembrie. (A.M.V.)

În chestiunea "naţionalizării" Cooperaţiei
Comunicat de presă de la Centrocoop
     În data de 27 august a.c. a avut loc o conferinţă de presă organizată de Ministerul pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie pe tema proiectului ordonanţei de urgenţă privind cooperaţia. Având în vedere modul în care au fost reflectate ideile exprimate cu această ocazie, cred că este datoria mea faţă de membrii cooperatori din judeţul Alba, de care mă simt legat în mod special, să fac o serie de precizări.
     Deşi majoritatea argumentelor şi acuzelor aduse de d-na ministru Silvia CIORNEI se referă la UCECOM şi la situaţia din cooperaţia meşteşugărească, reglementarea avută în vedere de minister afectează în egală măsură sistemul cooperaţiei de consum.
     Concluziile care se pot desprinde din cele afirmate cu ocazia conferinţei de presă sunt următoarele: *Ministerul nu a renunţat la ideea legiferării pe calea Ordonanţei de Urgenţă, susţinând că singurul scop al acestui demers l-ar constitui stoparea înstrăinării de active şi redarea puterii decizionale către membrii cooperatori *Poziţia Ministerului este de a crea Consiliul Naţional al Cooperaţiei ca autoritate publică, susţinând necesitatea stringentă a intervenţiei statului în gestionarea patrimoniului cooperaţiei *Deşi proiectul ordonanţei de urgenţă este viciat pe fond, Ministerul insistă în a-l considera bază de discuţie pentru orice propunere legislativă, deşi recunoaşte faptul că o serie de prevederi nu-şi au rostul cu necesitate şi că este posibilă renunţarea la ele.
     De asemenea, se vehiculează tot mai frecvent ideea cum că respingerea proiectului de Ordonanţă ar fi strict opinia liderilor cooperaţiei şi că nu ar avea suportul membrilor cooperatori.
     În ceea ce mă priveşte, am convingerea că atitudinea adoptată, şi anume respingerea fermă a oricărei ingerinţe a statului în administrarea patrimoniului privat al cooperaţiei, se bucură de sprijinul membrilor cooperatori din judeţul Alba ca şi din întreaga ţară, de altfel.
     De asemenea, mesajul pe care ţin să-l transmit este acela că nu vom abdica de la apărarea intereselor cooperaţiei de consum şi nu vom ceda presiunilor menite să servească intereselor unui anume partid, considerând că promovarea propriului nostru proiect de lege este singura modalitate de a aşeza lucrurile în făgaşul normal, al armonizării cu situaţia de fapt şi cu aspiraţiile europene.
Preşedinte, Nicolae GAVRILĂ

La Noşlac
Astăzi încep lucrările de reparaţii la drumul spre Ocna Mureş
     Situată destul de excentric faţă de arterele principale de comunicaţie, pentru comuna Noşlac drumul de legătură cu oraşul Ocna Mureş este vital. Ca orice drum judeţean şi acesta este în suferinţă. Dar situaţia se va remedia. Încă de astăzi vor începe lucrările de reciclare in situ - ne-a informat vicepreşedintele CJ Alba - Doru Cetean. Lucrările sunt executate de SC DPL Alba având ca subantreprenor SC Mecdru SA Cluj (societate care are în proprietate utilajul cu care se execută reciclarea. Dar la lucrare, care este finanţată cu 1,2 miliarde lei de către Consiliul judeţean Alba, din bugetul propriu, contribuie din plin şi Primăria Noşlac. Primarul Silviu Vinţeler a reuşit să facă rost de materialul de adaos - balast. Reciclarea constă în frezarea drumului, amestecarea materialului rezultat cu ciment sau alţi lianţi şi reaşezarea sa pe calea de rulare. Reciclarea se va face acum pe trei km, până la limita cu Ocna Mureş şi se va termina într-o săptămână. Desigur că drumul trebuie apoi protejat fie prin aplicarea unui tratament dublu de impermeabilizare, fie prin turnarea unui strat de asfalt. Vicepreşedintele Cetean ne-a spus că există deja un proiect suplimentar care va fi prezentat Administraţiei Naţionale a Drumurilor în speranţa obţinerii celor 3 miliarde necesare din Fondul Special al Drumurilor.
Anca DINICĂ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.