Prima pagină Ediția din: 31.08.2002
Știri
Comisarul general adjunct al Gărzii de Mediu în judeţul Alba
     La mijlocul acestei săptămâni a fost în vizită în judeţul Alba, comisarul general adjunct al Gărzii de Mediu, Florea Gabrian. Însoţit de inspectorul şef al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, Dimitrie Clepan, comisarul ecologiştilor a vizitat în special iazurile de decantare de la Roşia Poieni şi exploatările miniere din Munţii Apuseni. (F.R.)
Festivalul "Toamna Cugireană"
     Comisia pentru organizarea festivalului "Toamna Cugireană" a stabilit că manifestările se vor derula în perioada 28-29 septembrie 2002. Au fost dezbătute probleme legate de artiştii de marcă ce vor onora festivalul, de fondurile atrase din donaţii şi sponsorizări, de pliantele publicitare care vor sublinia evenimentul. Cugirenii sunt invitaţi să-şi exprime opţiunile în legătură cu această sărbătoare iar cei care doresc să participe la festival cu creaţii proprii sunt rugaţi să se prezinte la primărie până în 4 septembrie a.c. (N.T.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Pentru mulţi profeţi ai dezastrelor şi cataclismelor geologice
Prezicerea seismică a devenit un teren propice pentru psihopaţi şi impostori dornici de publicitate
     De mii de ani, omenirea a fost de multe ori supusă la ameninţări şi constrângeri în urma anunţurilor emise de diverşi pretinşi iniţiaţi, prezicători de dezastre, iar începând cu finele secolului întâi după Hristos acestora li s-au adăugat falşii profeţi ai apocalipsei. De la apariţia Apocalipsei Sf. Ioan Teologul şi continuând în anii noştri, termenul de apocalipsă a fost atribuit unor numeroase preziceri de cataclisme la scară planetară (cu precizarea datei la care vor avea loc), toate soldate cu eşecuri mai mult sau mai puţin răsunătoare, unele cu consecinţe grave. În ultimii ani, numărul falşilor profeţi de dezastre s-a înmulţit foarte mult şi în ţara noastră. Vă amintiţi desigur de profeţiile unui "profesor", "cercetător" şi "clarvăzător" pe nume Hâncu, care din cea de a doua parte a anului 1999 şi în ianuarie 2000, beneficiind de contribuţia generoasă a mass-media, a decretat că pe data de 15 ianuarie 2000 va fi un cutremur puternic în România. Elucubraţiile impostorului au fost transmise de posturile de televiziune la ore de vârf, ba chiar s-au făcut şi sondaje întrebând oamenii ce ar face în caz de cutremur.
     Rezultatul a fost că aiurelile întreţinute de o bună parte din audio-vizual şi o parte din presa scrisă au ţinut şi mulţi cetăţeni au plecat la ţară sau pe terenuri de fotbal înaintea datei de 15 ianuarie 2000 pentru a se salva de cutremurul prezis. După ce înspăimântătoarea dată a trecut fără cutremur, mulţi şi-au pus întrebarea de ce s-a creat psihoza cutremurului în întreaga ţară. O explicaţie era aceea că lui Hâncu i s-a dat posibilitatea să-şi expună elucubraţiile cu o largă mediatizare, cu scopul de a creşte numărul celor ce urmăresc emisiunile şi al cititorilor presei scrise, pentru creşterea profitului comercial al societăţilor respective. Nu au trecut nici doi ani de la impostura lui Hâncu, că, începând de miercuri, 7 august, după ce în presă a apărut ştirea potrivit căreia "Cu o aproximaţie de zece zile, în zona Vrancea sunt condiţii pentru producerea unui cutremur de anvergură" lansată de un SRL cu doar trei angajaţi, pompos intitulat "Institutul Român de Seismologie Aplicată din Bucureşti", s-a reactivat psihoza cutremurului. Cu toate eforturile depuse de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) spre a calma spiritele, că nu există nici un pericol ca în zona Vrancea să se producă un cutremur de anvergură cu consecinţe grave pentru Bucureşti înainte de anul 2006, telefoanele INCDFP sunt aproape blocate de populaţie.
     Cui îi convine o astfel de situaţie? Desigur, de această dată în primul rând SRL-ului care a lansat "ştirea", deoarece firma respectivă vinde pagere care ar oferi posibilitatea alarmării populaţiei cu vreo 30 de secunde înainte de sosirea undei seismice. Unii spun că şi guvernanţilor le-ar conveni înspăimântarea oamenilor, care astfel vor sta cuminţi, nu vor mai da prea multă importanţă scumpirilor, nu se vor mai plânge de sărăcia crescândă şi nu-şi vor mai înjura suspuşii, mulţumind lui Dumnezeu că au scăpat sănătoşi. Dar cea mai ridicolă falsă profeţie aparţine ieromonahului Arsenie care a fost larg mediatizată într-o emisiune a postului de televiziune OTV din ziua de 12 martie a.c., ora 21, cu titlul "Apocalipsa părintelui Arsenie". Părintele, călugăr la o mănăstire de la muntele Athos, revenit pentru un timp în România, într-o convorbire cu caracter autobiografic cu realizatorul emisiunii TV, anunţa iminenţa unui imens dezastru la scară planetară, afirmând că a fost prevenit printr-un "mesaj transmis de duhuri". Părintele Arsenie a precizat cu acel prilej că "va fi cutremur mare, la capătul lumii în acest an, în prima duminică după sărbătoarea schimbării la faţă (16 august) la ora 4, ora României" şi că "se va împreuna polul nord cu polul sud". Mai susţinea că "toate vor trece prin foc", oamenii să se spovedească cu 7 zile înainte, iar ceilalţi creştini să se reboteze ca ortodocşi deoarece "biserica noastră e cea adevărată", iar de la 1 august "să se dea drumul la închisori". Din fericire ierarhii BOR au păstrat binecuvenita distanţă faţă de prezicerile ieromonahului pe care de altfel l-au retrimis la mănăstirea sa din Grecia, la câteva zile după emisiunea TV.
Augustin Marius ABUŞEANU

Poliţiştii din Alba vor depune noul jurământ de credinţă în prezenţa ministrului de Interne, Ioan RUS
Festivitatea depunerii jurământului de credinţă, conform noului Statut al Poliţistului, se va desfăşura marţi, 3 septembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. * La festivitate este aşteptat şi şeful Poliţiei Române, chestorul principal de poliţie, Florin SANDU
     Marţi, 3 septembrie, la Casa de cultură a Sindicatelor din Alba Iulia se va desfăşura festivitatea de depunere a jurământului militar, conform noului Statut al Poliţistului. Vor depune jurământul de credinţă toate cadrele din Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba. La manifestare sunt aşteptaţi şi ministrul de Interne, Ioan Rus şi şeful Poliţiei Române, chestor principal de poliţie, Florin Sandu. La jurământ vor asista şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene Alba. De menţionat faptul că şeful IPJ Alba, comisarul şef Marin Aron, a depus deja jurământul de credinţă, alături de şefii inspectoratelor de poliţie din ţară, miercuri, 28 august, la Bucureşti, în prezenţa preşedintelui României, Ion Iliescu, a prim-ministrului Adrian Năstase şi a şefilor din MI.
     Se pare însă că vizita şefilor din MI în judeţul Alba va fi una extrem de scurtă, aceştia urmând să asiste la încă cel puţin două manifestări de acest gen în aceeaşi zi, până vineri, 6 septembrie urmând ca toate cadrele de poliţie din România să fi depus jurământul de credinţă.
     Poliţiştii care nu vor putea participa la manifestare marţi, 3 septembrie, din cauză că sunt angrenaţi în diferite misiuni sau nu-şi pot părăsi posturile, vor depune jurământul de credinţă în zilele următoare, în prezenţa forurilor de comandă din IPJ Alba.
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.