Ultima oră
Știri
Bătaie în familie cu săbii Ninja şi cuţite de vânătoare
     Joi seara, în jurul orei 21, pe strada Dorului din Aiud a izbucnit un conflict în mijlocul populaţiei de etnie romă care domiciliază în zonă. În fapt, din motive domestice, între Cosmin Ciurar (de 21 ani, din Aiud) şi concubina acestuia Anca Pamela Bolog (de 21 ani, din Aiud) a izbucnit un conflict, tranşat de "masculul" familiei printr-o corecţie fizică aplicată femeii. Deoarece vecinătatea a sărit să-i despartă pe cei doi, Ciurar a scos la iveală un "argument" mai greu de combătut: o sabie de tip Ninja, cu lamă zimţată şi cu o lungime de 98 cm. Prin intervenţia poliţiştilor de la Ordine Publică, scandalul a fost aplanat iar turbulentul a fost condus la sediul poliţiei. În urma percheziţiei corporale, poliţiştii au mai descoperit asupra lui Ciurar încă o armă albă, un cuţit cu o lamă lungă de 8 cm. În cauză, cercetările continuă, poliţiştii urmând să decidă dacă cel în cauză va fi sancţionat contravenţional pentru tulburarea liniştii publice şi pentru port ilegal de arme albe.
Nicoleta TOMUŢA

Casa unui procuror criminalist a fost călcată de hoţi
     Poliţia municipiului Alba Iulia a fost sesizată joi dimineaţa, de procurorul Cornel Herlea, şeful Secţiei Urmărire Penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba, despre faptul că locuinţa sa a fost spartă. Fapta a fost comisă cel mai probabil în intervalul 26-28 august, perioadă în care procurorul fusese plecat la mare. Din locuinţa serios răscolită au fost sustrase două inele şi o cruciuliţă din aur plus 45 de euro. Hoţii au intrat în locuinţă forţând sistemul de închidere, respectiv desprinzând din lăcaş butucul yalei. În cauză continuă cercetările pentru depistarea hoţilor. (N.T.)
Acţiunea "Laptele şi Cornul" în plină ofensivă
Ieri a fost lansată oficial licitaţia electronică, fiind preselectate 12 firme
     Peste 17.000 de elevi din judeţul Alba vor primi începând cu noul an şcolar, zilnic lapte şi cornuri conform prevederilor programului social iniţiat de guvernul Năstase. În cursul zilei de ieri a demarat oficial şi licitaţia electronică prin care vor fi selectate firmele ce vor asigura aceste produse, fiind preselectaţi în acest sens 12 agenţi economici, majoritatea autohtoni dar şi din afara judeţului cum ar fi Cluj - Napoca, Oradea şi Galaţi ce dispun de filiale în Alba Iulia. De menţionat faptul că nu există ofertanţi de produse lactate care să cuprindă distribuţia în tot judeţul.
     Pentru o mai bună organizare a acestei activităţi, au fost stabilite cinci zone de acţiune şi anume Alba Iulia - Zlatna - Teiuş, Aiud - Ocna Mureş, Blaj, Sebeş - Cugir şi Abrud - Câmpeni - Baia de Arieş. Nu în cele din urmă, la nivelul judeţului a fost demarată activitatea de identificare a locurilor de distribuţie precum şi a acelor de servit masa în şcoli. Comisia judeţeană care se va ocupa de implementarea acestui program este compusă din prefectul Ioan Rus, preşedintele interimar al CJ Eugen Popa, precum şi şefii Inspectoratului Şcolar, Direcţiei de Finanţe şi Direcţiei de Sănătate Publică. (R.J.)
Ziua Minerului la Baia de Arieş s-a amânat
     Anunţată pentru astăzi, Ziua Minerului de la Baia de Arieş a fost amânată de organizatori până la o dată ce va fi anunţată ulterior. Deşi nu s-a precizat motivul acestei amânări, se pare că la baza acestei decizii stă lipsa de fonduri necesară organizării unei astfel de manifestări. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Asul din mânecă - un mare investitor doreşte să devină partener cu Gabriel Resources
Moţii din Roşia Montană primesc credite fără dobândă pe termen lung pentru a deveni oameni de afaceri prosperi
Bani pentru relocări şi strămutări în valoare de 1,5 milioane dolari * Plăţile vor fi suspendate pentru 60 de zile * Măsura se aplică doar celor care nu au semnat încă contracte * Compania va trata în continuare corect cu localnicii
     Cel mai mare proiect minier privat din România, care presupune realizarea megainvestiţiei de peste 400 milioane USD de la Roşia Montană, de către firma mixtă româno-canadiană Roşia Montană Gold Corporation, merge înainte, intrând într-o nouă fază de dezvoltare. Aşa au decis conducătorii RMGC şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Gabriel Resources Ltd., Frank Timiş, în cadrul unei întâlniri ce a avut loc la Abrud, cu reprezentanţii autorităţilor judeţene, locale şi din minerit.
     Că lucrurile merg înainte ne-o demonstrează şi faptul că până în prezent s-au obţinut PUG-urile şi PUZ-urile pentru Abrud şi Roşia Montană. Purtătorul de cuvânt al Roşia Montană Gold Corporation, Dana Golea, ne-a declarat că pentru compensarea financiară a persoanelor relocate s-a plătit până în prezent incredibila sumă de... 1,5 milioane USD. Cu aceşti bani au fost plătite cele peste 100 de contracte de vânzare-cumpărare încheiate şi finalizate deja cu localnicii din Roşia Montană.
     Aşa cum v-am mai informat, pachetele de compensare pentru strămutare şi relocare pe care le oferă compania au la bază principii stabilite de reguli şi limite directoare ale Băncii Mondiale, diviziunea IFC.
     Negocierile cu un mare investitor străin care doreşte să devină partenerul companiei canadiene, au însemnat şi o modificare de program. Acesta presupune suspendarea temporară a plăţilor către localnici, pentru o perioadă de 60 de zile. Măsura nu se va aplica celor care au semnat deja contracte de vânzare-cumpărare cu compania şi care vor primi banii. În această perioadă, reprezentanţii Roşia Montană Gold Corporation vor continua discuţiile cu oamenii, vor fi negociate preţurile, pentru case şi terenuri. Pentru a fi cât mai corecţi, investitorii din Apuseni au anunţat că în momentul plăţii efective, oamenii vor primi în plus un procent de 3 la sută din valoarea stabilită pentru proprietăţile lor, indiferent că se va opta pentru relocare sau strămutare.
     În această perioadă, compania va pune la punct şi va infinţa un Fond care să administreze cererile de împrumut ale localnicilor pentru deschiderea de afaceri. Adică, RMGC va acorda credite fără dobândă, pe termen lung pentru toţi cei care vor să-şi pună pe picioare o afacere prosperă, de genul făbricuţe de salopete, bocanci, cantine, magazine alimentare etc. Compania va lucra cu aceste noi societăţi, care la rândul lor vor da de lucru localnicilor şi altceva, în afara mineritului. Prin urmare, cei care vor depune proiecte şi vor obţine finanţări vor avea şi alte perspective.
     În paralel, Roşia Montană Gold Corporation va depune la Guvernul României descrierea proiectului, prezentând fiecare etapă a investiţiei şi paşii următori, astfel încât membrii executivului să fie corect informaţi în legătură cu acest megaproiect.
Florin ROMAN

Cea mai mare investiţie în minerit din Europa, "Proiectul de la Roşia Montană" continuă
Declaraţia de presă a domnului Frank Timiş, preşedintele Consiliului de Administraţie al Gabriel Resources Ltd.
     "Compania va onora toate obligaţiile contractuale care au fost semnate cu localnicii până în 29 august. Pe viitor vom continua negocierile cu comunitatea din Roşia Montană, vom discuta cu oamenii, vom negocia preţurile pentru case şi terenuri. În momentul plăţii efective aceşti oameni vor primi în plus o plată suplimentară de întârziere de 3 la sută faţă de valoarea stabilită pentru proprietăţile lor. Motivul care a determinat amânarea temporară pentru 60 de zile este că suntem în negocieri finale cu o instituţie financiară importantă care doreşte să devină partenerul nostru la acest proiect. Probabil că anunţul oficial în acest sens va fi făcut în câteva săptămâni".
În opinia PUR social liberal
Statul naţional unitar nu se negociază
     În legătură cu eventualitatea declanşării de alegeri anticipate în cazul în care PSD ar pierde majoritatea în parlament, în urma divergenţelor cu UDMR pe marginea modificării Art. 1 din Constituţie, Partidul Umanist îşi prezintă punctul de vedere:
     Caracterul de stat naţional unitar nu poate constitui în nici un caz un element de negociere cu forţe politice din interiorul sau din afara ţării.
     Partidul Umanist îşi exprimă convingerea că nici una dintre formaţiunile politice aflate în parlament nu poate prelungi dezbaterea pe această temă până la provocarea unei crize parlamentare - şi a alegerilor anticipate, pe această cale - pentru că s-ar eticheta definitiv reprezentantul unor interese antistatale.
     Consecvent ideii afirmate încă de la demararea acţiunii parlamentare de modificare a Constituţiei, Partidul Umanist se pronunţă pentru menţinerea sintagmei de "stat naţional unitar" în Legea fundamentală a ţării şi deci, pentru nemodificarea primului articol al Constituţiei.
     Pe această temă, preşedintele Partidului Umanist, Dan Voiculescu, a declarat:
     "În cazul revizuirii Constituţiei mi se pare că se încearcă un fel de şantaj al UDMR şi primul ministru este pus între două rele: ori acceptă renunţarea la prevederile articolului 1 privind statul naţional unitar - lucru care ar fi foarte grav, ori pierde sprijinul UDMR. Dacă asta este situaţia, atunci alegerile anticipate sunt preferabile. Din punctul nostru de vedere premierul poate conta pe noi. Partidul Umanist acordă PSD sprijinul parlamentar în mod necondiţionat. Şi dacă ne ajută să ne înfiinţăm grupurile noastre parlamentare, cu atât mai mult".
Preşedintele PUR social liberal Alba
ec. Nicolae POPA

Priorităţi pe agenda de toamnă a Guvernului
     În cadrul videoconferinţei de ieri cu prefecţii, premierul Adrian Năstase a abordat o serie de teme de larg interes pe termen mai scurt sau mai lung din care spicuim următoarele: * proiectul bugetului de stat pe anul 2003 va intra în dezbaterea Parlamentului până pe data de 10 octombrie a.c.,iar până la finele lunii noiembrie urmează să fie aprobat; * guvernul a garantat un credit în valoare de 120 milioane de dolari pentru asigurarea stocurilor de combustibili pentru perioada de iarnă. "Cu siguranţă din acest punct de vedere nu vor mai fi probleme ca şi în alţi ani" a precizat primul - ministru; * repartizarea pe judeţe a rechizitelor şcolare pentru copiii din familiile sărace, suportate de către guvern va fi publicată în Monitorul Oficial până pe data de 7 septembrie a.c.; * în legătură cu programul SAPARD, şeful guvernului a cerut prefecţilor să nu permită unor aşa-zişi intermediari să perceapă abuziv comisioane pentru diverse servicii prestate sau, mai grav, să deturneze destinaţia legală a fondurilor; * se vor acorda ajutoare substanţiale în toate zonele care au avut de suferit de pe urma calamităţilor pentru ca până la începutul iernii toate lucrurile să reintre în normal; * Adrian Năstase a felicitat Poliţia pentru trecerea în civilie " un act deosebit de important şi totodată dificil de realizat pentru că unii se tem de anumite disfuncţionalităţi".
Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.