Prima pagină Ediția din: 3.09.2002
Știri
Seminar de instruire a consilierilor locali, primarilor şi a şefilor din CJ Alba
     Vineri, 6 septembrie a.c., de la ora 9.00, la Sala mică a Casei de cultură a sindicatelor din Alba Iulia, CJ Alba împreună cu Centrul regional de formare continuă pentru administraţia publică locală, organizează un seminar de instruire a consilierilor locali, primarilor şi a cadrelor de conducere din aparatul propriu. La acest simpozion va fi prezent şi secretarul de stat dr. Ionel Fleşariu, care va conferenţia despre reforma în administraţia publică locală. (F.R.)
În această seară, de la ora 20.00
Tulnicele din Apuseni vor răsuna la "Cerbul de Aur"
     Maria Ana Gligor şi grupul de tulnicărese "Apuseni" al Uniunii Munţii Apuseni vor cânta la festivitatea de deschidere a festivalului "Cerbul de Aur" de la Braşov, astăzi, de la ora 20.00. Acest lucru se datorează în primul rând acţiunilor de promovare a tulnicului şi tulnicăreselor din Apuseni, din cadrul programului "Cântece de tulnic din Ţara Moţilor" al ONG-ului "Munţii Apuseni". Prezenţa tulnicăreselor la festival a fost susţinută de Nicolae Furdui Iancu şi de primarul Câmpeniului, Ioan Viorel Sicoe. (F.R.)
Vremea capricioasă umple spitalele de bolnavi
     Schimbările bruşte de temperatură (dimineaţa rece, în jurul amiezii căldură) creează mari probleme locuitorilor judeţului cu afecţiuni cardiace. Cel puţin aşa au constatat medicii de la Serviciul de Urgenţe al Spitalului judeţean Alba care se confruntă în ultimele zile cu o adevărată avalanşă de îmbolnăviri cardiace. Medicii le recomandă cardiacilor să evite plimbările în aer liber, mai ales când temperaturile se schimbă brusc. (F.R.)
Găsit mort în propria locuinţă
     La sfârşitul săptămânii trecute, la Aiud, a fost găsit cadavrul unui bărbat decedat în propria locuinţă. Acesta este Szigismund Mezaroş, de 47 de ani. Medicul legist deplasat la faţa locului a constatat că decesul a intervenit din cauza unui atac de inimă. (F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La Alba Iulia, în prezenţa ministrului de Interne, Ioan Rus
Poliţiştii din judeţul Alba au depus ieri jurământul de credinţă
     polițiști în poziție de drepțiLa Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, 350 de cadre de poliţie din IPJ Alba au depus ieri jurământul de credinţă, conform noului Statut al Poliţistului Român. Festivitatea (a doua de acest gen la nivel de ţară, după Cluj) s-a desfăşurat în prezenţa ministrului de Interne - Ioan Rus, a şefului Diviziunii de Protecţie Internă, comisar şef, Valentin Dinică, a şefului IPJ Alba, comisar şef, Marin Aron, a adjuncţilor acestuia, a subprefectului de Alba Ioan Maier, a vicepreşedintelui CJ, Alba Doru Cetean, a procurorului şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba, Vasile Luha, alte oficialităţi din garnizoana Alba şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene.
     În discursul său, ministrul de Interne, Ioan Rus a spus că poliţiştilor nu trebuie să le fie frică de schimbare pentru că demilitarizarea nu înseamnă o schimbare a valorilor umane şi nici a pericolelor cu care se confruntă în teritoriu, zonele de acţiune şi mijloacele de combatere a infracţionalităţii rămânând aceleaşi. Ministrul Rus le-a solicitat poliţiştilor din Alba să se implice în procesul de transformare a MI deoarece "în raportul de ţară pentru 2002, pentru aderarea la UE, demilitarizarea poliţiei va fi în fruntea aspectelor pozitive cu care se va prezenta România". În acest sens, s-a solicitat o mai bună colaborare cu mass-media, pentru o mai bună informare a cetăţenilor în legătură cu noua imagine a poliţistului. "Nu este doar o schimbare pur tehnică, ci se încearcă o apropiere de populaţie, pentru a înlătura vechea imagine a poliţistului văzut doar ca «paznic de noapte»", a spus ministrul.
     Abordând un ton ferm, ministrul de Interne i-a avertizat pe cei prezenţi că demilitarizarea poliţiei nu înseamnă "începutul unei perioade de relaxare care fracturează lanţul de comandă". În acest context, el a precizat că şefii nu sunt permanenţi, ei pot fi schimbaţi dacă se constată o "lăsare pe tânjală", respectiv dacă se va înregistra o creştere nepermisă a criminalităţii în unele judeţe. "Cei care nu sunt în stare să se adapteze vor fi ajutaţi să treacă în mod onorabil la alte profesii", a precizat ministrul Ioan Rus.
     Intenţionând să înlăture orice fel de suspiciuni, ministrul de Interne a menţionat că în procesul de demilitarizare nu vor exista disponibilizări şi nici ordine de trecere în rezervă anticipat, în următoarele 6 luni; mai mult, drepturile poliţiştilor dobândite până în prezent vor rămâne aceleaşi, insistându-se şi pentru obţinerea altor drepturi. Referindu-se la noile uniforme ale poliţiştilor, ministrul Rus a declarat că acestea nu vor intra în posesia poliţiştilor până anul viitor, deoarece contractul guvernamental a "căzut" în favoarea unei selecţii de oferte, înlăturându-se astfel orice fel de speculaţii.
     Capitolul "obligaţiile poliţistului" a fost, ca de obicei, unul foarte lung, însă ministrul de Interne a ţinut să precizeze că două acte normative - "Codul de conduită" şi "Ghidul carierei poliţistului" - vor ajuta la "promovarea valorilor şi stoparea non-valorilor". "Cu siguranţă vor fi alte criterii de promovare în afara cunoscutului sistem «unchi-mătuşă-cuscru»" a precizat ministrul.
     Pentru Serviciul de Evidenţă Informatizată a Persoanei, unde se înregistrează o fluctuaţie imensă de populaţie civilă şi o solicitare maximă, ministrul a avut doar cuvinte de încurajare, promiţând că trecerea în subordinea administraţiei locale se va realiza în bune condiţii.
     Despre Serviciul de Protecţie Internă a Poliţiei, ministrul Ioan Rus a precizat, încercând din nou să contrazică zvonurile de tot felul, că va rămâne în subordinea directă a ministrului de Interne, în condiţiile în care aceste cadre gestionează informaţii de interes naţional şi informaţii de tip NATO.
     De la Alba Iulia, ministrul de Interne Ioan Rus, însoţit de şeful DPI, comisarul şef Valentin Dinică, s-a îndreptat spre TG. Mureş, unde urmau să asiste la o altă ceremonie de depunere a jurământului de credinţă.
Nicoleta TOMUŢA

La Alba Iulia
Transportul public paralizat de grevă
     Se spune că "Mersul de jos, face piciorul frumos". Dacă e adevărat sau nu pot spune albaiulienii care folosesc mijloacele de transport în comun şi care de trei zile fac sport datorită grevei spontane declanşată de angajaţii Serviciului de Transport Public. Principalele revendicări sunt cele legate de activitatea firmei Interstar, care de la 1 septembrie nu mai are dreptul de a desfăşura servicii de transport în comun în municipiul Alba Iulia, folosirea staţiilor urbane concesionate de STP şi de către autobuzele care desfăşoară activitatea de transport interurban şi care ar trebui să oprească doar în autogară şi pe strada Doinei, şi achitarea de către Primăria municipiului Alba Iulia a sumei de 5 miliarde de lei reprezentând subvenţii pe ultimii trei ani - spune liderul sindicatului STP, dl. Florin Tat. Greva angajaţilor STP se desfăşoară paşnic la sediul firmei.
     În ce priveşte prima revendicare, trebuie să spunem că Biroul Poliţiei Rutiere Alba Iulia a făcut şi face în continuare controale în trafic pentru ca Interstar să respecte interdicţia de a folosi traseele STP. Referitor la celelalte negocieri, ele se aflau încă în discuţie la ora închiderii ediţiei. Vom reveni.
Anca DINICĂ

Între 21-24 septembrie, la Alba Iulia
Târgul naţional pentru agricultură "Apulum Agraria"
     Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Alba va organiza între 21-24 septembrie, ediţia a 10-a a Târgului Naţional pentru Agricultură "Apulum Agraria". Locul de desfăşurare a acţiunii va fi Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, termenul limită de înscriere fiind joi, 5 septembrie. Vor fi expuse produse reprezentând industria alimentară (maşini, utilaje şi tehnologii pentru prelucrarea cărnii, laptelui, produselor de panificaţie, pastelor făinoase, produselor agricole, tractoare, remorci, seminţe şi material săditor, îngrăşăminte şi pesticide), creşterea animalelor (furaje şi nutreţuri combinate, medicină veterinară), piscicultură (tehnologii de reproducere şi creştere artificială a peştelui), horticultură şi grădinărit (flori şi plante pentru grădini, parcuri, sere, apartamente, echipamente şi unelte, mobilier şi accesorii). (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.