Ultima oră
Știri
Credite FIDA de peste 500.000 de dolari
     În zona Munţii Apuseni au fost acordate 41 credite FIDA cu dobândă extrem de avantajoasă, în valoare de peste 500.000 de dolari, a declarat Gheorghe Pogan cu ocazia lucrărilor Forumului judeţean al muntelui. În ultimul an au fost înfiinţate 33 de asociaţii profesionale de agroturism şi 2 de creştere a animalelor. (F.R.)
Controale ale OJPC Alba
     În cursul lunii august a.c., inspectorii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba au efectuat 133 de acţiuni de control, în urma cărora au fost încheiate 130 de procese verbale de constatare-contravenţie. Au fost verificaţi 115 agenţi economici, 9 persoane fizice şi 9 instituţii publice. Au fost controlate mărfuri indigene în valoare de 772,6 milioane de lei, constatându-se diverse abateri la produse în valoare de 417,8 milioane de lei (mai mult de jumătate). Situaţia este mult mai bună în ceea ce priveşte produsele din import. Din totalul de 1,2 miliarde de lei, valoarea produselor controlate în luna august, doar mărfuri în valoare de 271 milioane de lei, au prezentat deficienţe. În urma acestor acţiuni au fost aplicate amenzi în valoare de 215,2 milioane lei, din care 110,7 milioane de lei persoanelor fizice şi restul persoanelor juridice. De asemenea, la un număr de 17 agenţi economici s-a dispus sistarea temporară a fabricaţiei, importului sau prestării serviciilor. (R.J.)
Preşedintele TSD Alba se va întâlni cu ministrul de externe al Greciei
     În perioada 6-8 septembrie, la Poiana Braşov va avea loc întrunirea Consiliului Naţional interimar al Tineretului Social Democrat la care vor fi prezenţi toţi preşedinţii organizaţiilor judeţene ale TSD. Preşedintele TSD Alba, dl. Nicolae Mera, ne-a precizat că această întâlnire are ca scop pregătirea Conferinţei Naţionale a Tineretului Social Democrat de la începutul lunii noiembrie a.c. şi, de asemenea, se va discuta despre sistemul de organizare şi funcţionare a organizaţiilor de tineret. Sâmbătă, 7 septembrie a.c., participanţii la această întrunire au programată o întâlnire cu ministrul afacerilor externe al Greciei, Andreas Papandreu. (R.J.)
Munca la negru sancţionată drastic
     La finele lunii august, inspectorii ITM Alba au verificat activitatea a 26 de agenţi economici din judeţ, urmărind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale. În două cazuri au fost constatate deficienţe. O firmă ce-şi desfăşoară activitatea în domeniul comerţului utiliza o persoană care muncea fără forme legale, fapt pentru care a fost sancţionată cu avertisment. Cel de-al doilea agent economic, al cărui obiect de activitate este producţia ceramică, utiliza două femei care nu erau încadrate în muncă în conformitate cu legislaţia în vigoare. Prin urmare, firma respectivă a fost sancţionată cu o amendă în valoare de 50 de milioane de lei. (A.D.T.)
Cu ajutorul statului
Moţii vor să crească vaci de lapte
     O investigaţie sociologică făcută în zona Abrud - Ciuruleasa - Bucium - Roşia Montană - Almaşu Mare arată foarte clar că mai mult de jumătate din cei chestionaţi vor să crească vaci de lapte. Ei au adăugat că au prea puţine vaci în gospodărie, pentru că nu au bani să-şi cumpere alte animale. Pentru a stimula creşterea animalelor în zona de munte, moţii spun că este nevoie de un preţ corect pentru lapte, centre de achiziţie a laptelui, sprijin din partea statului pentru locuitorii din zona de munte, pieţe de desfacere în zonă. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La Cugir
Un bărbat a fost omorât de un taur înfuriat
Tragicul eveniment a "încununat" în mod nefericit o serie de sesizări la adresa violenţei animalului
     Gheorghe Bota (de 54 ani, din Cugir) şi-a pierdut viaţa după ce vineri, 30 august, a fost sfârtecat de un taur. Potrivit unor surse neoficiale, Bota s-a deplasat vineri pe Râul Mare, după vacile care păşunau în zonă. Din nefericire, acolo a fost atacat şi rănit grav de un taur aparţinând lui Constantin Precupaş. Victima a fost transportată la Spitalul Cugir şi de aici la Sibiu, unde a încetat din viaţă în urma leziunilor grave suferite. Potrivit martorilor care au fost alături de Bota până în ultima clipă a vieţii sale, acesta, în momentele de conştienţă, a declarat că a fost atacat de taurul aparţinând lui Constantin Precupaş, domiciliat în cartierul Scăunel din Cugir.
     De fapt, taurul în cauză a făcut obiectul mai multor sesizări venite pe adresa Primăriei Cugir. În ultima, depusă acum 5 zile la Primăria Cugir, se menţiona faptul că o femeie a fost atacată şi rănită de taur chiar în oraş, pe stradă. Primarul Aurel Voicu ne-a declarat că a dat curs sesizării, trimiţând în zonă o patrulă de gardieni publici care l-a avertizat pe proprietar, conform Legii 61/1991, recomandându-i totodată să-şi ţină animalul periculos în grajd. La ora descinderii gardienilor în zonă, taurul plimbăreţ fusese găsit în...grajd. Cu toate acestea, există martori care afirmă că taurul a fost văzut de multe ori plimbându-se liber pe stradă, pe domeniul public. Mai mult, taurul a vizitat duminică şi piaţa agroalimentară. Martori oculari susţin că doi agenţi de circulaţie au încercat să-l evacueze din mijlocul oamenilor aflaţi la târg şi care s-au panicat la vederea acestuia.
     Gheorghe Bota a fost condus pe ultimul drum luni, 2 septembrie. Soţia şi fiica acestuia au depus reclamaţii la poliţie abia ieri, 3 septembrie. Poliţiştii din localitate au demarat deja cercetările. În cauză se efectuează investigaţii pentru stabilirea gradului de vinovăţie a proprietarului animalului.
Nicoleta TOMUŢA

Pentru sesiunea lunii august
La Biroul Regional Sapard au fost depuse 20 de proiecte
     Programul SAPARD a demarat în România prin implementarea şi finanţarea a două măsuri, concretizate în "Îmbunătăţirea prelucrării şi marketingului produselor agricole şi piscicole" (măsura 1.1) şi "Dezvoltarea şi îmbunătăţirea infrastructurii rurale" (măsura 2.1). Şeful Biroului Regional SA PARD Alba, ing. Ana Goia Mocan, ne-a informat că, în cursul lunii august, au fost depuse mai bine de 20 de proiecte. În ceea ce priveşte măsura 2.1 din proiectele depuse lipsea documentul privitor la patrimoniul primăriilor datorită faptului că au existat unele litigii în această privinţă. Un număr de 5 judeţe, printre care şi Alba, nu au publicat încă în Monitoriul Oficial, patrimoniul aprobat al primăriilor. Unele primării, deşi aveau proiectele finalizate, nu le-au prezentat agenţiei datorită faptului că nu aveau documentul legat de patrimoniu. Proiectele prezentate fără acest act au fost primite, urmând ca acesta să fie anexat imediat ce primăriile îl vor obţine. Majoritatea proiectelor depuse de primării au vizat lucrări de alimentare cu apă şi drumuri, câteva dintre ele având ca temă realizarea unor reţele de canalizare. În ceea ce priveşte măsura 1.1, cei ce au solicitat finanţarea SAPARD îşi desfăşoară activitatea în domeniul procesării laptelui şi cărnii. Şeful Biroului Regional, ing. Ana Goia Mocan, şi-a manifestat satisfacţia faţă de modul în care au fost întocmite proiectele şi a afirmat că, potrivit evaluărilor făcute, lunile septembrie şi octombrie vor reprezenta o perioadă cu o activitate intensă pentru cei ce lucrează la Biroul Regional Sapard Alba. (A.D.T.)
Apele din județul Alba lasă de dorit
     Cu ocazia reuniunii la Câmpeni a specialiştilor în problema zonei montane, directorul SGA Alba, Traian Matiş, a făcut o prezentare referitoare la calitatea apelor din judeţ. Astfel, cele două Arieşuri (Mic şi Mare) până la confluenţa de la Mihoieşti, din punct de vedere bacteriologic intră în categoria I, adică apa se poate bea. La confluenţa cu Abrudul însă, apa intră în categoriile II şi III, fiind poluată în special cu metale grele. Abrudelul este într-o stare foarte jalnică (categoria a III-a) şi pe anumite porţiuni, râul este degradat, lipsind microorganismele. Ampoiul se încadrează în categoria I amonte de Zlatna, iar în aval, din punct de vedere clinic şi biologic este în categoria a III-a cu zone degradate.
     Râurile Cugir şi Sebeş cu mici excepţii se încadrează în categoria I. (F.R.)
Apelul ziarului "Unirea" a fost de folos
Tânărul din Câmpeni bolnav de leucemie sprijinit de semenii săi
     Apelul făcut prin intermediul cotidianului "Unirea" de către Ciprian Muntiu din Câmpeni, grav bolnav de leucemie, şi-a arătat roadele. În vârstă de 18 ani, Ciprian a fost admis la Facultatea de Geografie din Cluj, pe locurile cu plată, dar neavând suficiente resurse băneşti, 400 de dolari pentru primul an, era în pericol de a renunţa la studii.
     După cum ne-a informat Dumitru Bobar, referent în cadrul Oficiului Prefectural Câmpeni, în şedinţa de la începutul lunii septembrie, Consiliul Local din Câmpeni va aproba suma de 6 milioane de lei. De asemenea, doi patroni generoşi, Traian Lazea şi Cristian Paşca au donat câte 3 milioane de lei, Oficiul Prefectural Câmpeni îl va ajuta cu alte 2 milioane de lei, iar în scurt timp şi alţi oameni inimoşi din zonă vor dona bani pentru ca Ciprian să poată începe anul universitar. Totodată, o vecină care a dorit să-şi păstreze anonimatul, l-a sprijinit pe băiat într-un mod cu totul special, plătindu-i cazarea pentru un an de zile în municipiul Cluj-Napoca. Iată că, deşi Munţii Apuseni reprezintă o zonă săracă, cu oameni nevoiaşi, aici solidaritatea umană funcţionează din plin. (R.J.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.