Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Pilonii bugetului 2003
     Recenta hotărâre a Fondului Monetar Internaţional de a acorda României tranşele II şi III din ultimul acord stand-by reprezintă fără îndoială un semnal bun pentru economia naţională şi pentru toţi românii de rând. Asta, deoarece, analizele şi calculele economice făcute la sânge de către FMI - ne dau, în afara a tot felul de statistici şi indicatori interni, certitudinea că economia românească începe încet - încet să se învioreze şi că se află pe drumul cel bun. În plus, creează premise favorabile pentru ţara noastră în a-şi putea suplimenta fondurile financiare în următorii ani pentru dezvoltarea economico-socială prin realizarea unor împrumuturi avantajoase pe pieţele financiare externe, la costuri şi dobânzi cât mai scăzute.
     Mai mult, această hotărâre a FMI dă posibilitatea guvernului Năstase să înceapă de pe acum întocmirea proiectului Bugetului de Stat pe anul 2003 şi chiar să-l supună aprobării Parlamentului în această toamnă.
     Ministrul Finanţelor, Mihai Tănăsescu, a anunţat deja că proiectul legii Bugetului de Stat pentru anul 2003 va fi aprobat de Guvern până la data de 26 septembrie a.c. Tănăsescu se arată optimist în ce priveşte forţa bugetului pe anul viitor, anunţând de pe acum că pilonii acestuia vor consta într-o creştere economică de 5,2 la sută, o inflaţie de doar 15 la sută (cu 4 procente mai redusă decât media pe anul acesta), precum şi un curs de schimb leu/dolar de 37.271.
     Alte cifre şi date prezentate au darul de a ne face puţin mai optimişti în ce priveşte traiul nostru de zi cu zi în anul care vine.
     Astfel, salariul mediu brut pe economie va ajunge în anul 2003 la 6.962.000 de lei, iar rata şomajului la nivel naţional va scădea la 8,9 la sută.
     Şi în alcătuirea şi elaborarea bugetului pe anul 2003, programul social are prioritate, punerea acestuia în aplicare presupunând un efort de 7000 de miliarde de lei.
     Guvernul este hotărât să sprijine în continuare persoanele cu venituri reduse, pensionarii, dar şi elevii. În acest sens, proiectul de buget prevede alocarea a 3000 de miliarde de lei ca subvenţii pentru încălzire, din care - 2000 de miliarde vor fi gestionate de autorităţile locale, iar 1000 de miliarde se vor acorda ca subvenţii directe.
     Pentru prima dată din 1990 încoace, este prevăzută alocarea a 1000 de miliarde de lei pentru asigurarea suplimentului de hrană pentru elevii din învăţământul preuniversitar. Tot în domeniul şcolilor va fi intensificat procesul de informatizare prin dotarea cu computere şi vor fi asigurate în continuare autobuzele necesare pentru transportul elevilor. Pentru copiii mai mici de un an se va asigura în continuare lapte praf în mod gratuit.
     Agenţii economici şi micii întreprinzători ar putea avea şi ei ceva motive de bucurie, guvernanţii promiţând pentru anul viitor o reducere a fiscalităţii - prin scăderea contribuţiilor de asigurări sociale cu 5 la sută şi diminuarea taxei pe electricitate cuprinsă în tariful energiei electrice cu 1 la sută.
     Măsurile prevăzute pentru anul viitor prevăd modificarea Legii TVA, în sensul introducerii unui regim special pentru micii întreprinzători, pentru producătorii agricoli şi pentru agenţiile de turism. Restructurarea modului de colectare a taxelor va duce, potrivit Ministerului Finanţelor, la o scădere a taxelor cu 9 la sută.
     Sume importante vor mai fi prevăzute pentru realizarea infrastructurii, modernizarea armatei şi Justiţiei, precum şi în domeniul sănătăţii. Totodată va mai fi sprijinită agricultura, ţăranii şi micii fermieri, prin acordarea unor subvenţii pentru sămânţă de calitate şi subvenţii pe produse.
     În final, ce să mai zicem, pare într-adevăr un buget promiţător. Să sperăm că nu va rămâne doar un simplu proiect pe hârtie.
Tinu MATEŞ