Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Scandalul fondurilor comunitare a intrat în ceaţă
     Explozia deturnării de fonduri PHARE de către unii diriguitori ai agenţiilor de dezvoltare regională din centrul ţării, cu precădere, s-a dorit un subiect care să inflameze opinia publică română şi internaţională cu privire la gradul aberant al corupţiei şi neregulilor care fac legea aici în prag de Orient. După ce a izbucnit local, scandalul a ajuns la urechea UE care, printr-o ştire a Agenţiei France Press (AFP), s-a arătat gata să oprească generosul robinet care a adus IMM-urilor româneşti cele 250 de milioane şi, mai mult, a avertizat că, dacă cârtelile se dovedesc adevărate, ţara noastră s-ar afla în deloc strălucita poziţie de a înapoia euro cu euro banii deturnaţi de cei puşi să gestioneze aceste fonduri nerambursabile, de altfel. Cu aceeaşi ocazie, Uniunea Europeană a mai precizat că România se află demult în atenţia Oficiului de Luptă Împotriva Fraudelor (OLAF) şi Jonathan Scheele, şeful Delegaţiei Comisiei Europene în ţara noastră şi-a amintit subit că are şi el ceva dări de seamă în această privinţă a deturnărilor, printre dosarele de pe biroul său, încă din ianuarie.
     Ministerul Dezvoltării şi Prognozei ne linişteşte, nu este vorba de fraudă, ci doar de reclamaţii de fraudă, în plus la UE nu există nici un dosar referitor la deturnarea de fonduri europene, iar informaţia explodată în presă nu este decât ceva de domeniul fantasticului, după cum aprecia un oficial român din cadrul unei Direcţii de coordonare şi monitorizare a asistenţei pentru aderare. Revenind, Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti neagă printr-un comunicat orice posibilă anchetă din partea forurilor europene referitoare la gestionarea de fonduri PHARE, în regiunea centrală a României, şeful J. Scheele tace acum chitic, iar A. Lys, responsabilul cu afaceri externe al Delegaţiei şi cel care a confirmat existenţa unei anchete a UE devine brusc de negăsit, pentru toţi cei alertaţi de informaţia AFP. Preluând frâiele, ministrul Integrării Europene, coordonatorul de fapt al activităţilor ce ţin de finanţările în cauză, declară că nu există nici o anchetă europeană şi nu sunt fonduri deturnate, iar informaţia potrivit căreia vor fi tăiate fondurile pentru IMM-uri este complet falsă.
     În ansamblu, atât ministrul H. Puwak de la Integrare, cât şi restul Delegaţiei CE la Bucureşti văd această istorie a deturnărilor de fonduri PHARE ca o mare confuzie generată de interpretările greşite create de existenţa unei informaţii mai vechi, în care se semnalau unele probleme din trecut în regiunea respectivă. Iar responsabilii direcţi de acest scandal care a fâsâit pentru că nu a putut exploda până la capăt sunt, din nou, presa şi agenţiile de presă, dar oricum ziariştii, chiar şi cei ai AFP, care au introdus pe fondul unei proceduri transparente, cunoscute de toată lumea, fel şi fel de interpretări greşite, după cum apreciază ministrul Integrării Europene. Pentru ziarişti şi nu numai, sursa informaţiei, redusă acum la calificativul de confuzie, rămâne însă respectivul Oficiu de Luptă Împotriva Fraudelor de la Bruxelles (OLAF), care dacă nu a luat legătura cu corespondentul său din România, Corpul de Control al primului ministru, aşa cum este procedura strict birocratică şi în virtutea neîndeplinirii sale oficialii români neagă acum ştirea AFP, nu înseamnă că nu poate difuza în Europa informaţii valabile şi corecte.
Teodora ILINCA