Ultima oră
Știri
12 septembrie
Zi liberă la Consulatul german de la Sibiu
     Consulatul General al Republicii Federale Germania la Sibiu este închis în data de 12 septembrie 2002 datorită excursiei efectuate de instituţie.
Protocoale pentru spaţii de partid
     Preşedintele PUR social liberal Alba, Nicolae Popa, a declarat că protocolul ce va fi încheiat cu PSD Alba, conţine două probleme prioritare. Este vorba de sprijinul acordat de primarii PSD în vederea obţinerii de spaţii pentru sediile de partid ale PUR şi încheierea de protocoale între cele două partide la nivelul municipiilor şi oraşelor din judeţ.
     Popa a mai spus că speră ca protocolul să fie parafat cel târziu până la 1 octombrie a.c. (F.R.)
Noi facturi fiscale
     Pentru o mai corectă desfăşurare a activităţii producătorilor, importatorilor şi comercianţilor în sistem en-gros de uleiuri minerale (benzine fără/cu plumb, motorine, gaze petroliere lichefiate, benzen, toluen, xileni, uleiuri pentru motoare auto etc.) în cazul livrărilor sau transferurilor de produse, aceştia au obligaţia de a utiliza (după caz) facturi fiscale sau avize speciale de însoţire a mărfii. Pe diagonala fiecărui document special, în conformitate cu legislaţia în vigoare, va fi inscripţionat "uleiuri speciale". În cazul transferurilor, pe diagonală va apărea în plus "transfer". Documentele amintite vor fi distribuite de către DGFP Alba, contra cost, dacă solicitantul justifică necesitatea achiziţionării acestor formulare. (A.D.T.)
Subvenţii pentru 22 de tractoare
     În anul care a trecut asociaţiile agricole, ţăranii şi crescătorii de animale din judeţ au valorificat oferta Guvernului şi au cumpărat 56 de tractoare şi alte maşini agricole a căror valoare a fost subvenţionată de stat în proporţie de 55 la sută. Printr-un ordin al MAAP, aceleaşi facilităţi s-au acordat şi anul acesta. Cu precizarea că achiziţionarea acestor tractoare n-a mai fost condiţionată de prevederea de a poseda sau lucra o anumită suprafaţă de teren ori de a creşte un număr minim de animale. O înlesnire dar şi o restrângere, în sensul că alocaţiile valorice nu se mai acordă şi pentru maşini agricole, ci numai pentru tractoare. În mai puţin de o lună de la publicarea ordinului s-au găsit destui doritori ce au depus cereri la DGAIA Alba. Epuizându-se valoarea subvenţiilor alocate judeţului nostru, de aproape 3,3 miliarde de lei, înscrierile au fost sistate la numărul de 22 de tractoare, în valoare totală de 5.989.000 lei, din care 3 miliarde 298 de milioane de lei reprezintă alocaţia bănească acordată de stat. (S.T.)
La Alba Iulia
Zilnic, 2-3 persoane sunt muşcate de câini
     Ieri, în jurul amiezii, la Serviciul de Urgenţe a Spitalului Judeţean Alba a fost adus un băiat în vârstă de 8 ani care prezenta multiple plăgi muşcate de mâini şi de faţă. Băiatul le-a spus medicilor că fusese atacat şi muşcat de un câine comunitar. După ce i-au fost curăţate rănile, băiatul a fost trimis la Spitalul de Boli Contagioase din Alba Iulia, unde a fost vaccinat antirabic. Dr. specialist Maria Crişan, din cadrul Spitalului de Boli Contagioase Alba Iulia spune că zilnic au cel puţin 2-3 asemenea cazuri, oamenii venind să solicite tratament anti-rabic după ce sunt muşcaţi de câini comunitari sau chiar de propriile animale. (F.R.)
Deocamdată, doar 3 fabrici de armament din ţară vor deveni parcuri industriale
     Anul trecut, Guvernul a decis ştergerea datoriilor şi majorărilor la bugetul de stat şi cel al sigurărilor sociale pentru întreprinderile din industria de apărare care îşi vor transforma o parte din active în vederea constituirii parcurilor industriale. Anual, statul cheltuie aproape 1000 de miliarde de lei pentru plata ajutoarelor de şomaj tehnic a celor 36.000 de salariaţi din acest sector. Premierul Adrian Năstase a avertizat că, din acest an fiecare fabrică de armament trebuie să se descurce singură. Deocamdată, primele propuneri pentru transformarea unor active ale fabricilor de armament în parcuri industriale au vizat întreprinderile de la Băbeni, Drăgăşani şi Zărneşti, SC CUGIR SA neregăsindu-se din păcate printre ele. Deşi uzina din Cugir a făcut demersurile necesare pentru a solicita înfiinţarea unui parc industrial, considerându-se aceasta o soluţie viabilă pentru relansarea fabricii, răspunsul guvernanţilor întârzie. (A.D.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
MLPTL alocă
3,5 miliarde lei pentru studii de dezvoltare în judeţul Alba
     Vicepreşedintele Consiliului judeţean Alba - ing. Doru Victor Cetean ne-a informat că în acest an Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei a alocat 3,45 miliarde de lei pentru finanţarea unor studii de dezvoltare a unor zone din judeţul Alba. "Vinovate" de acest succes sunt bunele relaţii existente între Consiliul judeţean Alba şi MLPTL dar şi stăruinţa de care au dat dovadă arhitectul şef al judeţului Alba - doamna Eugenia Mărginean şi vicepreşedintele Cetean care au găsit deplină înţelegere la secretarul de stat din MLPTL - Ileana Tureanu. În cel mai avansat stadiu, cel al avizării, se află "Studiul pilot privind Planul de amenajare a teritoriului zonal intercomunal Galbena-Vârtop-Bubeşti (comuna Arieşeni)" având o valoare de 450 milioane lei. Tot în acest an ministerul va finanţa şi studiul "Strategia de dezvoltare a judeţului Alba în ansamblul dezvoltării spaţiale durabile a teritoriului"
     Şi municipiul Alba Iulia, în urma solicitărilor înaintate de primarul Mircea Hava şi CJ Alba va beneficia de finanţarea a două studii pentru punerea în valoare a Cetăţii Vauban: "Studiu de marketing privind valorificarea construcţiilor şi terenurilor situate pe traseul nordic al Cetăţii Alba Iulia" şi "Plan urbanistic zonal privind amenajarea şi utilizarea clădirilor şi terenurilor din interiorul cetăţii". Acestea vor fi contractate în cursul acestei luni, iar valoarea lor se ridică la aproximativ 3 miliarde de lei.
Anca DINICĂ

Cascadorie la intrarea în Aiud
Un Opel Vectra a răsturnat pe carosabil un autocamion militar
     Un spectaculos accident rutier s-a produs miercuri după-amiază, în jurul orei 17.30, pe DN 1, la intrarea în oraşul Aiud dinspre Teiuş. Conducând autoturismul proprietate personală marca Opel Vectra înmatriculat BC-88-BOB pe direcţia Teiuş - Aiud, Felician Farcaş (24 ani, din Bacău, fără ocupaţie) întră în depăşirea unui autocamion care circula în faţa sa. Momentul depăşirii a fost prost ales deoarece din faţă venea în acel moment un autocamion aparţinând unei unităţi militare din Sibiu. Coliziunea nu a mai putut fi evitată, cele două maşini tamponându-se frontal.
     Culmea, din forţa izbiturii, autocamionul militar s-a răsturnat pe carosabil, blocând circulaţie pe DN 1 pentru aproape două ore. Accidentul a transformat Opelul Vectra într-un morman de fiare contorsionate, însă, din fericire, ocupanţii maşinii au scăpat cu viaţă ca prin urechile acului. Şoferul Opelului Vectra, Felician Farcaş, a suferit un traumatism cranio-cerbral acut închis, politraumatism toracic, fractură la clavicula stângă, plăgi şi escoriaţii multiple iar pasagerul Iustin Tănase (31 ani, din Bacău) a suferit un traumatism de coloană cervicală şi o contuzie la umărul stâng. Şoferul autocamionului militar răsturnat, caporalul Ioan Drăghiţă (26 ani, din Apoldu - Sibiu) şi însoţitorul său, plt. maj. Gheorghe Paşca au suferit leziuni uşoare, care nu le-au pus viaţa în pericol şi nu au necesitat internarea. Opelul a fost avariat în proporţie de 80% iar autocamionul în proporţie de 20%. În cauză, poliţia Aiud continuă cercetările.
Nicoleta TOMUŢA

Victimă a unui accident la locul de "muncă"
O traseistă din Alba Iulia a fost operată ieri pe creier
     Loredana J. (de 18 ani, din Alba Iulia) a fost supusă ieri unei complicate operaţii pe creier după ce miercuri a fost victima unui accident consumat pe şoseaua de centură a municipiului reşedinţă de judeţ. Aflându-se la "produs", alături de alte colege de-ale sale, fata a urcat într-o autoutilitară aparţinând unei firme din Bistriţa Năsăud şi condusă de Florin Gheorghe Ţarca (24 ani, din Târsa Bârgăului, judeţul Bistriţa Năsăud). Fata s-a speriat văzând că şoferul nu era singur - în patul din cabină dormind schimbul acestuia la volan - şi i-a cerut să oprească pentru a coborî. În momentul în care şoferul încetinea şi semnaliza dreapta pentru oprire, fata panicată a deschis uşa şi a sărit din cabina autoutilitarei.
     Medicii specialişti de la Spitalul Judeţean Alba au constatat că victima avea două hematoame intracraniene, ieri dimineaţă supunând-o pe aceasta unei complicate intervenţii chirurgicale. Starea pacientei este stabilă însă deocamdată medicii nu se pot pronunţa asupra evoluţiei sănătăţii acesteia deoarece ei spun că femeia are şi o serioasă contuzie cerebrală.
     După audierile derulate la poliţia Alba Iulia, şoferii bistriţeni şi-au continuat drumul deoarece în sarcina acestora nu a fost reţinută nici o infracţiune.
Nicoleta TOMUŢA

Un cetăţean din Gherla şi-a găsit calul furat în târgul de la Teiuş
     Târg mare de animale şi mărfuri miercuri, 4 septembrie, la Teiuş. Forfotă, agitaţie, animale şi diverse mărfuri scoase la vânzare. Printre acestea, un om disperat: Ovidiu Mişca din Gherla - Cluj. Gospodarul a rămas fără calul său alb cu ceva vreme în urmă când persoane necunoscute i l-au furat de pe o păşune. La indicaţiile altor gospodari păţiţi şi mânat de disperare, omul a început să-şi caute calul prin târgurile de ţară din zonele Cluj, Alba, Bihor. După zbateri îndelungate, se pare că norocul i-a surâs miercuri gospodarului păgubit. Prin mulţimea de dobitoace scoase la vânzare, el şi-a zărit calul. Cal care, de altfel, nu venise singur la târg ci era însoţit tocmai de ţiganul care îl furase: Alexandru Samu, din Teiuş. Păgubitul a anunţat poliţia şi şi-a recuperat calul. Samu este cercetat de poliţia Teiuş pentru furt calificat şi pentru documentarea întregii activităţi infracţionale. (N.T.)
Admiterea în licee s-a încheiat
     Ieri, s-a încheiat sesiunea de admitere pe locurile rămase libere în urma repartizării computerizate din lunile iunie-iulie în licee , şcoli profesionale şi de ucenici. În judeţul Alba această acţiune s-a desfăşurat computerizat pe baza unei aplicaţii proprii, conformă cu prevederile metodologiei de admitere - ne-a informat inspectorul general al ISJ Alba - prof. Dorin Sandea. Pentru sesiunea de acum s-au înscris 1259 de candidaţi dintre care 11 din alte judeţe. Ei au concurat pe 1106 locuri rămase libere din sesiunea precedentă. Informaţii suplimentare privind locurile ocupate pe unităţi, profile, domenii de specializare sunt afişate la unităţile şcolare cu absolvenţi ai claselor a VIII-a şi la unităţile de învăţământ unde s-a organizat examen de admitere. Cei mai comozi le pot afla şi de pe Internet la adresa: admiterea2002.albanet.ro.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.