Curier județean
Rugăciunea de azi
     Cuvine-se cu adevărat să Te fericim pe Tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită şi prea nevinovată şi Maica Dumnezeului nostru.
     Ceea ce eşti mai cinstită decât Heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât Serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu-Cuvântul ai născut, pe Tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, Te mărim. Amin.
Naşterea Maicii Domnului
"Naşterea ta de Dumnezeu Născătoare
     Fecioară bucurie a vestit la toată lumea, că din tine a răsărit Soarele dreptăţii, Hristos, Dumnezeul nostru" (Tropar)
     Avem pe 8 septembrie praznicul Naşterii Maicii Domnului. Iată, o dată mai mult, cum s-a petrecut luminatul fapt al acestui praznic. În vremea de demult tare, în ţara evreilor, Palestina, era mai mare ruşine şi ocară ca cei căsătoriţi să nu aibă copii. Erau desconsideraţi, vorbiţi de rău. Într-o asemenea stare, de tot neplăcută, se aflau doi bătrâni, pe nume Ioachim şi Ana, din Nazaretul Galileii, amândoi de neam împărătesc, plini de credinţă şi cucernicie. Aceştia aveau un mare necaz: Dumnezeu nu-i învrednicise să aibă copii, nici unul măcar, care să le fie mângâiere şi toiag la bătrâneţile lor. Au încercat şi cu daruri duse la biserică, fără să fie luate în seamă. Ultima dată, respins fiind, bătrânul, întristat foarte şi ruşinat, a plecat din biserică şi, nu acasă s-a dus, ci într-o pustie, unde mai învăpăiat de credinţă şi de nădejde, a purces să se roage Tatălui ceresc. Soţia Ana, auzind de fapta soţului, cuprinsă şi ea de mai aprinsă credinţă, s-o dus în grădina casei şi rugăciune împreunată cu belşug de lacrimi a înălţat cerului mai multe zile. Şi, în cele din urmă, s-a îndurat prea milostivul Dumnezeu de cei doi fierbinţi rugători.. Spune cartea bisericii că, într-una din zile, când se ruga mai cu înfocare Ana, i s-a arătat îngerul Domnului, zicându-i: "Rugăciunile tale, Ano, au străbătut cerul şi lacrimile tale au ajuns la Dumnezeu, iar îndurarea Lui s-a pogorât asupra ta. Că iată, vei zămisli şi vei naşte pe fiica cea binecuvântată prin care se va da mântuire lumii. Şi, se va numi Maria. Ne închipuim, tare s-a bucurat bătrâna. Acelaşi înger a împărtăşit şi soţului Ioachim în pustie marea şi mult îmbucurătoarea veste. S-a întors de grabă acasă bătrânul şi, după nouă luni, au văzut cei doi soţi apărând în grădina casei lor floarea florilor, floarea cu cea mai bună mireasmă, prea frumoasa fetiţă Maria. Această Mărie, fraţi creştini, nu este altcineva decât cea care va afla har la Tatăl ceresc, şi va naşte mai presus de fire pe Domnul, Dumnezeul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Ea este, într-un cuvânt, cea care va deveni şi aşa va rămâne până la sfârşitul veacurilor. Prea Sfânta, curata, prea-binecuvântata, mărita Stăpâna noastră de Dumnezeu Născătoare şi pururea Fecioară Maria. Bineştiind că ea, Născătoare de Dumnezeu, născându-se, a devenit mama prea bună, mult iubitoare, larg milostivitoare a tuturor celor ce sunt în necazuri, în nevoi, în scârbe şi că ea se roagă dumnezeiescului ei Fiu pentru toţi. Cu prilejul praznicului pomenit să ne îndreptăm către ea cu inimile şi cu glasurile rugăciunilor noastre. Să ne rugăm cu toată ardoarea sufletului nostru Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu să cuprindă şi să ocrotească în veşmântul mângâierii sufletelor noastre amărâte, să se roage pentru noi ca să primim sănătate şi tărie sufletească întru a ajunge la limanul cel fără de vifor şi fără de strâmtorare, la mântuirea şi fericirea veşnică.
     Să ne rugăm, de pildă, aşa: "Împărăteasa noastră cea prea bună, nădejdea noastră, Născătoare de Dumnezeu, prietena sărmanilor, folositoarea celor neputincioşi şi ocrotitoarea celor obijduiţi, vezi nevoile noastre şi necazurile. Ajută-ne că suntem neputincioşi, hrăneşte-ne ca pe nişte străini. Ştii obijduirea noastră, uşurează-ne de ea precum voieşti, căci nu avem alt ajutor afară de tine, nici altă folositoare grabnică, nici altă bună mângâiere, decât numai pe tine, o, maică a lui Dumnezeu pe tine te chemăm, ca să ne păzeşti şi să ne acoperi în vecii vecilor. Auzi-ne în ziua necazului nostru pe noi cei ce cădem înaintea icoanei tale şi cu lacrimi ne rugăm ţie, nu ne lipsi în această vremelnică viaţă, nu ne lipsi pe noi prin atotputernica ta mijlocire, nu ne lipsi nici de veşnica bucurie, întru împărăţia Fiului tău şi Dumnezeului nostru, Amin" "Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucuria, tuturor celor necăjiţi." Nu lăsa, Măicuţă să pierim pe cale, căci noi suntem fiii lacrimilor tale.
Pr. Ioan SUCIU

Calendar religios
Ortodox: Înainteprăznuirea Naşterii Maicii Domnului; Sf. Mc. Sozont
Catolic: Fer. Marcus Crisinus; Sf. Regina
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri

CEC reduce dobânzile la creditele pentru persoane fizice şi juridice
Dobânda la creditele pentru locuinţe scade la 30%
     Începând cu 9 septembrie 2002, Casa de Economii şi Consemnaţiuni va reduce dobânzile la creditele acordate persoanelor fizice şi juridice cu două puncte procentuale. Dobânda pentru creditele acordate de CEC persoanelor fizice pentru bunuri de folosinţă îndelungată şi autoturisme va fi de 33% pe an. Perioada de creditare pentru bunuri este de până la 3 ani şi între 1-5 ani pentru autoturisme.
     Dobânda la creditele pentru locuinţe se va reduce la 30% pe an. Perioada de creditare este de până la 20 ani. Valoarea creditului acordat persoanelor fizice nu va depăşi 90% din valoarea rezultată din acordul încheiat între cumpărător şi vânzător, respectiv din valoarea devizului. Diferenţa de 10% va fi asigurată de solicitant din surse proprii. La creditele acordate persoanelor juridice, CEC reduce dobânzile pentru liniile de credit - de la 36 la 34 % pe an, dobânzile la creditele pentru investiţii - de la 38 la 36% pe an iar dobânzile la creditele acordate administraţiei publice locale - de la 35 la 33% pe an.

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.