Ultima oră
Știri
30 de zile de arest pentru un hoţ din Heria-Fărău
     La propunerea Poliţiei Ocna Mureş, Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud a emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Marinel Rostaş, de 20 de ani, din satul Heria, comuna Fărău. Rostaş a fost identificat de poliţiştii din Ocna Mureş ca fiind autorul a mai multor furturi comise în zonă. Cel în cauză a fost depus în arestul IPJ Alba. (N.T.)
Prin grija CJ Alba
Burse pentru elevi şi studenţi săraci
     Preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa, a declarat că la începerea noului an şcolar, un elev şi un student cu rezultate bune la învăţătură, provenind din familii modeste, vor beneficia de burse de studii din partea acestei instituţii şi a Asociaţiei "Solidaritatea socială". Prin aceste măsuri CJ Alba îşi continuă demersurile de sprijinire a elevilor dotaţi. (F.R.)
La Blaj
Doi ţigani au încercat să vândă unui preot 320 kg de parafină furată
     Ovidiu Zălar, de 19 ani, şi Viorel Ciurar, de 41 de ani, ambii din Blaj, sunt cercetaţi de poliţiştii din localitate pentru comiterea infracţiunii de furt. Cei doi au sustras din incinta SC Stratusmob Blaj două butoaie cu 320 kg de parafină. Butoaiele au fost găsite joi, 5 august a.c., în gospodăria unui preot ortodox din Blaj. Autorii furtului le-au declarat poliţiştilor că intenţionau să-i vândă preotului parafina furată. Preotul susţine că tranzacţia nu a fost încheiată deoarece avea serioase dubii în legătură cu provenienţa parafinei. Prejudiciul în valoare de 6,7 milioane lei a fost recuperat şi predat unităţii păgubite. În continuare se fac verificări pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a celor doi. (N.T.)
Albaiulieni muşcaţi de câini
     Alte 5 persoane au fost muşcate de câini în Alba Iulia în ultimele 24 de ore. Acestea s-au prezentat la Serviciul de Urgenţe al Spitalului Judeţean Alba, după care au fost trimise la contagioase pentru tratament antirabic. Tot la Urgenţe a ajuns un bărbat din Cărpiniş, diagnosticat cu intoxicaţie medicamentoasă şi comă profundă de gradul I/II. (F.R.)
Socialiştii au pretenţii
     Membrii Biroului Comitetului Judeţean Alba a PSM participă azi, 7 septembrie a.c., la Consfătuirea zonală a organizaţiilor judeţene din Ardeal ce se desfăşoară în municipiul Arad la Sala de conferinţe "CASA JELEN".
     La consfătuire participă preşedintele partidului, prof. univ. dr. Ion Sasu. Participanţii vor analiza activitatea desfăşurată şi soluţiile ce se impun în vederea obţinerii unui procent de 10-15% la alegerile din 2004 şi accederea în Parlamentul României. (Biroul de presă al PSM Alba)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Protocolul de colaborare P.D. - P.S.D. în pericol?
     O temă mai veche, dar mereu actuală prin efectele ei, cea referitoare la incapacitatea mai marilor judeţului Alba de a aduce fonduri pentru dezvoltarea judeţului a fost reluată de consilierul judeţean Ion Dumitrel în cadrul conferinţei de presă a PD Alba. Acum este vorba de răspunsul negativ pe care l-a primit solicitarea comună a Consiliului judeţean Alba - prin preşedintele Eugen Popa şi Prefecturii judeţului Alba - prin prefectul Ioan Rus, prin care se cerea MLPTL alocarea unor sume suplimentare din Fondul Special al Drumurilor. O solicitare mai mult decât îndreptăţită, având în vederea lungimea reţelei de drumuri judeţene şi starea necorespunzătoare a acestora, care pentru a fi "scoase la lumină" ar avea nevoie de peste 187 miliarde de lei. În plus, există deja întocmite proiecte tehnice şi detalii de execuţie în valoare de 150 miliarde de lei, adică front de lucru ar fi cu prisosinţă. Faţă de sumele alocate la începutul anului din FSD, se cereau în plus circa 30 miliarde de lei. Solicitarea a fost trimisă ministrului Mitrea în data de 7 iunie 2002. Răspunsul ministerului a venit însă abia la 26 august 2002, deci cu o întârziere de două luni şi jumătate. Şi nu este unul îmbucurător. MLPTL informează autorităţile judeţene că "bugetul Fondului Special al Drumurilor este acoperit integral cu programe de lucrări aprobate. Odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei Guvernului nr. 42 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2002, cheltuielile bugetului Fondului Special al Drumurilor publice aprobat pe anul 2002 se blochează în limita sumei de 2000 miliarde de lei. În aceste condiţii, suplimentarea bugetului FSD pentru judeţul Alba în anul 2002 nu este posibilă, devenind o problemă chiar alocarea sumelor angajate prin programele aprobate." Dar, spune Ion Dumitrel, se pompează fonduri imense în judeţele Moldovei. El a dat exemplu judeţul Bacău, unde consiliul judeţean are bani pentru reabilitarea a 42 km de drum, adică peste 100 miliarde de lei şi judeţul Botoşani, unde Administraţia Naţională a Drumurilor a preluat o serie de dumuri judeţene pe care le va repara din fondurile proprii. Deci, pentru Moldova se poate! În acest context, nedumerirea consilierului judeţean al PD este că: "Ori banii nu vin în judeţul Alba pentru că prefectul şi preşedintele Consiliului judeţean nu fac lobby suficient din dorinţa de a-şi conserva funcţiile nesupărându-şi şefii, ori corupţia este mult mai mare în zona Bacău. Asta ar fi o notă bună pentru ai noştri." Plecând de la această neputinţă, Ion Dumitrel crede că nu este nevoie să fie neapărat un om al PSD în fruntea Consiliului Judeţean Alba. Preşedintele ar putea fi de la oricare partid care are consilieri judeţeni, pentru că oricum bani tot atâţia vor fi. De aceea, PD Alba va face o analiză riguroasă a situaţiei existente în Consiliul judeţean Alba şi va decide dacă pentru alegerea preşedintelui va respecta sau nu protocolul existent cu PSD.
Anca DINICĂ

Ca urmare a unei decizii aberante a Inspectoratului Şcolar Alba
Zeci de părinţi din Buninginea - Ciuruleasa nu vor să-şi mai trimită copiii la şcoală
     Conform unei hotărâri cel puţin curioase a ISJ Alba, începând cu noul an şcolar 2002-2003, ciclul gimnazial (clasele V - VIII) al şcolii generale din satul Buninginea, aparţinător comunei Ciuruleasa, a fost desfiinţat, provocând mari nemulţumiri în rândul autorităţilor locale şi mai ales a părinţilor. Astfel, cei 31 de elevi vor fi acum nevoiţi să parcurgă mai bine de 5 km până la şcoala din centrul comunei în condiţiile în care nu există mijloace de transport suficiente şi mai ales, în perspectiva iernii, care în acea zonă este deosebit de aspră. Supăraţi din cale afară, majoritatea părinţilor sunt decişi să nu îşi mai trimită copiii la şcoală, preferând să-i ţină pe lângă casă până se va reveni asupra deciziei. În legătură cu această spinoasă problemă, primarul comunei Ciuruleasa, dl. Ion Mihalachi, ne-a declarat: "Nu înţeleg care a fost motivul pentru care s-a luat această decizie. În loc să începem anul şcolar cu flori, cu bucurie, s-ar putea să asistăm la vii proteste din partea părinţilor. Procentul de promovabilitate la examenul de capacitate la Buninginea a fost mult mai ridicat decât la Ciuruleasa, astfel că lipsa performanţelor nu poate fi un criteriu. Cu atâtea probleme câte aveam pe cap numai asta ne mai lipsea. Oricum, doresc ca la deschidere să fie prezent şi un reprezentant al Inspectoratului Şcolar Judeţean pentru a da explicaţii părinţilor."
Răzvan JURCĂ

Accident stupid
Un vânător a fost muşcat de scrot de un porc mistreţ
     O întâmplare mai puţin obişnuită s-a consumat în cursul zilei de joi la Feneş, soldată cu rănirea unui vânător. Victima se numeşte Traian T., de 33 de ani, ajutor de şef de grupă la vânătoare. Bărbatul îşi făcea treburile zilnice pe lângă casă, când a observat la un moment dat că mistreţii i-au dat iama în lanul de porumb, unde aceştia au făcut prăpăd. Şi alţi localnici au avut mult de suferit din cauza porcilor mistreţi care au coborât chiar până în curţile moţilor pentru a-şi asigura hrana. Tânărul s-a apropiat de lanul de porumb şi la un moment dat a văzut un mistreţ culcat la pământ. Crezând că este rănit s-a apropiat şi mai mult, gest care până la urmă s-a dovedit a fi cel puţin neinspirat. Simţindu-se ameninţat, mistreţul a ţâşnit din lanul de porumb şi l-a atacat pe vânător, muşcându-l pe acesta de scrot, într-o zonă sensibilă.
     Rănitul a fost transportat cu o ambulanţă la Spitalul judeţean Alba, iar la Serviciul de Urgenţe i s-au acordat primele îngrijiri. Medicii i-au acordat primul ajutor, după care, nefericitul vânător a fost supus unei intervenţii reuşite. (N.T., F.R.)
Poliţiştii de la crimă organizată Alba Iulia au prins un proxenet internaţional
     Daniel Ionuţ Iuga, de 21 de ani, din Sibiu, fără ocupaţie şi fără antecedente penale, a fost reţinut de poliţiştii din cadrul Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog Alba Iulia sub acuzaţia de proxenetism. Acesta a fost prins la sfârşitul lunii august, pe peronul gării din Sibiu, în timp ce se pregătea să plece la Bucureşti (iar apoi cu avionul în Spania) împreună cu o tânără în vârstă de 27 de ani. Tânăra, din Avrig-Sibiu, fusese recrutată anterior de Iuga în scopul practicării prostituţiei în Spania.
     Daniel Iuga era rezident de doi ani în Spania, el lucrând ca barman într-un local de alimentaţie publică din localiatatea Murcia. Ancheta derulată de poliţiştii albaiulieni au descoperit că în luna iunie 2002, Iuga a mai recrutat în vederea practicării prostituţiei în Spania alte două tinere în vârstă de 17 şi respectiv 18 ani, ambele din judeţul Sibiu. Tânăra, în vârstă de 18 an,i a fost dusă în Spania în cursul lunii iulie a.c., unde a practicat prostituţia într-un bordel din Murcia. Fata împărţea banii obţinuţi cu patronul bordelului şi cu Iuga. Bordelul funcţiona într-un apartament de 5 camere, fiecare ocupată de câte o tânără, provenite din România, Columbia şi Venezuela. Iuga le-a declarat poliţiştilor că fetele aveau până la 10 clienţi pe zi, clienţi racolaţi prin intermediul rubricilor de mică publicitate din ziarele locale spaniole. Sumele încasate de la clienţi erau cuprinse între 30 şi 90 de euro, în funcţie de durata "serviciilor" prestate (de regulă, între 20 de minute şi o oră).
     La propunerea poliţiştilor de la crimă organizată, Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a dispus continuarea cercetărilor cu inculpatul în stare de arest preventiv, ne-a informat subcomisarul Tudor Grindean, şeful Centrului Zonal Alba Iulia.
Nicoleta TOMUŢA

S-au stabilit firmele care asigură cornul elevilor din judeţul Alba
     În cursul zilei de ieri, prin licitaţie electronică au fost stabiliţi câştigătorii acţiunii "Laptele şi cornul" din judeţul Alba. Mai bine spus au fost desemnaţi agenţii economici care vor asigura cornul, brânza şi biscuiţii pentru că, în ceea ce priveşte laptele, doar ieri s-a încheiat preselecţia.
     Preşedintele interimar al Consiliului judeţean Alba, Eugen Popa, ne-a declarat că produsele de panificaţie au fost asigurate pentru toţi cei aproximativ 18.000 de elevi din judeţ.
     Situaţia câştigătorilor se prezintă astfel: pentru zone greu accesibile, unde aprovizionarea se va face o dată pe săptămână, brânza topită şi biscuiţii vor fi asigurate de SC Dermapam SRL Galaţi, filiala Alba, la un preţ de 5.882 de lei/elev; zonele Alba Iulia - Zlatna - Teiuş şi Blaj vor primi cornuri de la Albapam, la un preţ de 2.468 de lei/corn; zona Cugir - Sebeş a fost câştigată de SC Comprod Gama Exim SRL Orăştie, filiala Cugir la 1.599 lei/corn; zona Abrud - Câmpeni - Baia de Arieş a fost adjudecată de Marc Impex SRL Albac cu 2469 de lei/corn iar Aiudul şi Ocna Mureş vor fi aprovizionate de Proseramo SRL Aiud cu 2468 de lei/corn.
     Probleme ridică deocamdată laptele, nici o firmă autohtonă nereuşind să dea asigurări că poate acoperi întreg judeţul. Prin urmare, este posibil ca laptele să fie asigurat de firme din alte judeţe.
Florin ROMAN

La rectificarea bugetară
Mai multe comune din judeţ nu au primit nici măcar o leţcaie
     La ultima rectificare bugetară, împărţirea "sărăciei" a constat în distribuţia sumei de 7,4 miliarde de lei pe cele 76 de unităţi administrative pentru buna funcţionare a consiliilor locale. Din aceşti bani s-au acoperit în special cheltuielile făcute de consiliile locale cu ocazia recensământului populaţiei din primăvara acestui an, pentru echilibrarea bugetelor locale. Modul de împărţire a banilor i-a nemulţumit pe unii primari, mai ales că, în mod nefiresc, au fost uitaţi chiar cei care şi-au realizat veniturile proprii conform graficului, adică au încasat de la populaţie birurile. În schimb, alţi primari care s-au dovedit a fi mai leneşi sau mai populişti au primit bani de la buget.
     Potrivit proiectului de hotărâre aprobat de consilierii judeţeni, următoarele comune nu au primit nici măcar o leţcaie la ultima rectificare bugetară: Almaşu Mare, Horea, Unirea, Roşia Montană şi Şugag. Cei mai mulţi bani, câte 200 milioane de lei au fost direcţionaţi către Fărău, Jidvei, Noşlac şi Vadu Moţilor. La municipii şi oraşe situaţia se prezintă astfel: Alba Iulia - 500 milioane de lei, Aiud - 150 milioane de lei, Abrud - 400 milioane de lei, Baia de Arieş - 250 milioane de lei, Cugir - 350 milioane de lei, Ocna Mureş - 600 milioane de lei, Teiuş - 148 milioane de lei şi Zlatna - 200 milioane de lei.
Florin ROMAN

Primul ministru a apreciat activitatea Asociaţiei "Filantropia" din Alba Iulia
El a spus că este vorba de "un caz fericit şi unic în ţară"
     În perioada 3-5 septembrie a.c., părintele Nicolae Ignat care conduce Biroul de asistenţă socială al Arhiepiscopiei de Alba Iulia a fost prezent la Bucureşti, unde a luat parte la o întâlnire între reprezentanţii organizaţiilor şi asociaţiilor care funcţionează în domeniul protecţiei sociale sub patronajul şi cu binecuvântarea Bisericii Ortodoxe Române. La această întâlnire părintele Ignat a prezentat activitatea Asociaţiei "Filantropia", unica organizaţie de acest fel din ţară, înfiinţată de Biserică şi funcţionând sub coordonarea şi oblăduirea directă a BOR.
     Atât reprezentanţii Patriarhiei cât şi primul ministru Adrian Năstase, prezent la acest eveniment, au apreciat drept "un model, parteneriatul direct al "Filantropiei" cu DGPDC Alba", această colaborare fiind "un caz fericit şi unic în ţară". Discuţiile celor prezenţi s-au încheiat cu concluzia necesităţii constituirii unui Centru comun de resurse al asociaţiilor ce colaborează cu BOR şi chiar o Federaţie a ONG-urilor de acest fel, care să lucreze "în reţea". (I.H.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.