Ultima oră
Știri
După ce şi-a făcut testamentul
Emil Ungureanu şi-a pus capăt zilelor
     Un bărbat de 53 de ani din Aiud, care locuia fără forme legale în satul Căpâlna, şi-a pus capăt zilelor sâmbătă după-amiaza. Victima, Emil Ungureanu, s-a spânzurat de un căprior în podul şurii. Înainte de a recurge la acest gest extrem, bărbatul a lăsat la vedere un testament şi o notă cu diverse bunuri pe care le lăsa fiicei sale. (F.R.)
Se întâmplă mai rar
Un bărbat a fost bătut bine de fosta nevastă şi de concubinul acesteia
     Sâmbătă dimineaţa, în jurul orei 9.00, poliţiştii din Şugag au fost anunţaţi de şoferul unei ambulanţe că în locul cunoscut de localnicii din zona Oaşa sub denumirea "Pârâul Lacului", a fost găsit un cetăţean care solicită îngrijiri medicale. Rănitul este Ioan Niţu, de 42 de ani, din Cugir şi prezenta leziuni în zona feţei şi dureri la torace.
     Din cercetări a rezultat că victima a fost agresată de fosta soţie şi de concubinul acesteia, care după ce şi-au încheiat "manopera" au părăsit locul faptei, plecând cu un autoturism Dacia 1300. Victima a fost transportată la spitalul din Sebeş, unde i s-au acordat primele îngrijiri medicale. (F.R.)
Preocupări de sezon la DGAIA Alba
Număratul boabelor de porumb şi al combinelor de recoltat!
Din cele 42.693 hectare de porumb, 33.693 ha vor fi recoltate manual
     În această toamnă, porumbul va fi recoltat manual de pe 33.693 ha, suprafaţă ce aparţine în totalitate sectorului privat. Specialiştii apreciază că, zilnic vor fi recoltate 900 ha, iar după 37 de zile recoltatul manual al acestei culturi va fi încheiat. În ceea ce priveşte recoltatul mecanizat al porumbului, acesta va fi efectuat pe 9000 ha, din care 8868 ha aparţin sectorului privat. Vor fi utilizate 5 combine, iar norma zilnică stabilită pentru o combină este de 5 hectare. Potrivit estimărilor, vor fi necesare 30 de zile pentru ca recoltatul mecanizat al porumbului să fie finalizat. Să sperăm că vremea va ţine cu lucrătorii ogoarelor şi programul stabilit de specialişti nu va suferi modificări semnificative. (A.D.T.)
Consilieri judeţeni prezenţi la seminarul EIRA din Polonia
     În perioada 7-10 septembrie 2002, la Cracovia şi Katowice (Polonia) va avea loc seminarul cu tema: "Regenerarea fizică în zonele industriale şi impactul său asupra resurselor umane", organizat de Asociaţia Regiunilor Europene Industriale (EIRA). Răspunzând invitaţiei făcute de secretariatul din Bruxelles, al EIRA, Consiliul judeţean Alba va fi reprezentat la acest seminar de către consilierii judeţeni Pojar Avram şi Dan Costea.
     La seminar se vor discuta probleme legate de regenerarea fizică în regiunile industriale, impactul acestei acţiuni asupra resurselor umane atât în ţările candidate cât şi în cele ale UE, vor fi vizitate zonele care au devenit exemple de redezvoltare în Polonia, propunerea despre reţeaua industrială pentru a fi trimisă în cadrul programului Interreg III.
     Pe lângă consilierii din Alba vor mai fi prezenţi reprezentanţi ai unor regiuni din Polonia, Republica Cehă, Marea Britanie, Germania. Seminarul este coordonat de d-l Roger Stone, preşedintele EIRA. (F.R.)
O nouă oportunitate de serviciu pentru studenţi şi şomeri
     La sfârşitul săptămânii trecute, în Alba Iulia a fost deschis un Birou regional de asigurări de viaţă, (cu pensie suplimentară privată şi alte tipuri de asigurări), al Societăţii "Sara- Mercur". Şomerii, persoanele disponibilizate recent (care au cel puţin studii medii) şi studenţii care doresc un loc de muncă bine remunerat şi cu un program flexibil pot participa la preselecţia organizată pentru ocuparea posturilor de agenţi, supervizori etc., la sediul societăţii situat în apropiere de Hotel "Cetate" (Bl. M12, et.1, ap.2). Informaţii suplimentare pot fi obţinute din partea d-lui Ioan Breaz, director regional pe judeţul Alba al Societăţii "Sara- Mercur", tel. 835707; 0744-869866. (I.H.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În judeţul Alba
Acţiuni de pregătire a Recensământului general agricol
     În vederea desfăşurării în cele mai bune condiţii a lucrărilor legate de Recensământul general agricol, schemele DGAIA Alba şi Direcţiei Generale de Statistică Regională au fost suplimentate cu 6 şi respectiv 4 posturi. Ocupanţii posturilor nou create şi-au început activitatea de la 1 august a.c., în cadrul Secretariatului tehnic. "Prima acţiune de pregătire a recensământului a constituit-o întocmirea listelor unităţilor de recenzare necesare împărţirii teritoriului localităţilor în sectoare de recensământ", ne-a informat ec. Ana Topârceanu, directorul Direcţiei de Statistică Alba. Până la data de 15 august a.c. au fost completate registrele agricole ale consiliilor locale, acestea constituind principala bază de date în viitoarea acţiune. Apoi a avut loc instruirea personalului primăriilor în privinţa completării listelor unităţilor de recenzare, ocazie cu care au fost distribuite şi materialele necesare. Până la data de 5 septembrie a.c. au fost întocmite situaţiile centralizatoare, care vor fi transmise Comisiei Judeţene de Recensământ. Recent, s-a desfăşurat o anchetă pilot în vederea testării instrumentarului de recensământ, acţiune derulată la Alba Iulia şi Sântimbru. Ancheta a fost finalizată, în baza situaţiei întocmite urmând a fi completate rapoartele cu privire la modul de desfăşurare a recenzării. În perioada următoare, delegaţii Comisiei Judeţene de Recensământ vor participa la un instructaj ce va avea loc la Bucureşti, în legătură cu stabilirea secţiilor şi sectoarelor de recensământ. La nivel local, vor fi organizate apoi instruiri, până la data de 30 septembrie 2002, la care vor participa reprezentanţi ai comisiilor de recensământ municipale, orăşeneşti şi comunale. De asemenea, în cursul acestei luni vor fi îndrumate şi verificate primăriile din judeţ, în vederea utilizării materialelor cartografice întocmite la delimitarea sectoarelor şi secţiilor de recensământ. (R.J.)
Week-end rutier
Carambol, "Bachus" la volan şi accidente de circulaţie din cauza căruţelor nesemnalizate
     *Vineri seara, în jurul orei 23.45, la intersecţia dintre B-dul Ferdinand cu 1 Decembrie din Alba Iulia a avut loc un accident rutier, în care au fost implicate trei autoturisme. Dragoş Ovidiu Irimie, de 25 de ani, student, conducea un autoturism marca Renault Megan. El nu acordă prioritate unei Dacii 1310, condusă de Petru Bogdan Irimie, de 19 ani, din Alba Iulia şi intră în coliziune. Ca urmare a impactului, Dacia acroşează un autoturism Mercedes al unui taximetrist albaiulian oprit în staţie. În urma impactului, şoferul Daciei a suferit o plagă contuză parietală dreapta şi plăgi escoriate la ambele mâini. Ana Maria Mârza, de 19 ani, pasageră în Dacie, a suferit şi ea unele plăgi, însă nu a fost necesară spitalizarea.
     *Sâmbătă după-amiaza, în jurul orei 14.30, pe DN 1, între Vinţu de Jos şi Sebeş, a avut loc o tamponare. Autoturismul Dacia 1305, condus de Cristian Mărginean, de 19 ani, din Răchita, a fost lovit în partea din spate de un Opel Kadett, TS - ES -74, condus de Johan Sander, cetăţean german. Testat cu alcooltestul s-a constatat că acesta era "bun prieten cu Bachus", neamţul având o îmbibaţie de 0,80 mg/l. Acestuia i s-au recoltat la spital probe de sânge pentru alcoolemie.
     *Începerea culesului roadelor de pe câmp a transformat majoritatea drumurilor jdueţene şi naţionale în adevărate "furnicare" de căruţaşi, mai ales la sfârşit de săptămână. Din păcate, multe din aceste căruţe nu sunt semnalizate corespunzător pe timp de noapte şi, prin urmare, devin extrem de periculoase pentru siguranţa traficului rutier.
     Un astfel de caz, ce putea avea consecinţe tragice, s-a consumat la sfârşitul săptămânii trecute la Unirea. Sâmbătă seara, Ironim Ilea, de 55 de ani, pensionar, se deplasa cu o căruţă cu fân, la care avea ataşat un atelaj nesemnalizat. Conducătorul auto, Ştefan Rus, de 35 de ani, din Gherla, care conducea un microbuz VW cu număr de înmatriculare CJ - 38 - FER, a observat târziu căruţa. El a virat stânga, a ieşit de pe carosabil şi a lovit un stâlp al Romtelecom, evitând însă impactul cu căruţa. Imediat, un TIR care circula în zonă a acroşat firele stâlpului iar acestea s-au prăbuşit peste microbuzul în care alături de şofer mai erau soţia şi doi copii. Din fericire, toţi au scăpat teferi. Atât căruţaşul cât şi şoferul microbuzului au fost sancţionaţi.
     *Vineri seara, pe DN 1, în jurul orei 21,15, a avut loc un accident de circulaţie. Adrian Călin Avram, de 26 de ani, medic din Cugir, conducea Dacia 1310 Break, B-49-AFM, în direcţia Teiuş - Aiud. La km 403+700, el s-a angajat în depăşirea unui VW Passat, condus de Lucia Vultur, de 33 de ani, din Timişoara. Din sens opus venea însă o căruţă cu doi cai aparţinând lui Varga Roman, de 42 de ani, din Aiud. Şoferul Daciei n-a putut evita impactul şi a intrat în căruţă. Din cauza loviturii puternice, unul din cei doi cai a murit.
Grupaj realizat de
Florin ROMAN

Preşedintele interimar al Consiliului judeţean Alba la şcoala de vară a ARE din Croaţia
     O delegaţie a Consiliului judeţean Alba, condusă de Eugen Popa, preşedinte interimar, se află timp de 5 zile (8-12 septembrie 2002) în Croaţia, la Şcoala de vară Adriatica, organizată de Ansamblul Regiunilor Europei. Tema acestei întâlniri este "Contribuţia regiunilor de durabilitate: Practici inovatoare pentru politicile inovatoare ale dezvoltării regionale".
     Importanţa acestei reuniuni ARE rezidă şi din faptul că va fi onorată de prezenţa preşedintelui Croaţiei, Stjepan Mesic, a preşedinţilor regiunilor adriatice: Dubrovasko - Neretvanska, Istarska, Primorsko - Goranska şi Friuli Venezia - Giulia. Vor participa reprezentanţi ai regiunilor din Croaţia, Italia, Marea Britanie, Olanda, Belgia, Suedia, România, Germania. Dintre temele abordate în cele 5 zile ale şcolii de vară remarcăm: "Contribuţia regiunilor la modelul social european: spre strategii noi pentru durabilitate socială"; "Contribuţia regiunilor la noua guvernare a mediului: Cum să se asigure o durabilitate ecologică într-o Europă lărgită?" "O economie durabilă pentru o Europă durabilă: contribuţia regiunilor la un model nou de dezvoltare economică durabilă". Aceste probleme vor fi prezentate de grupuri de regiuni care vor releva experienţa lor în ceea ce priveşte cooperarea interregională ca bază a unei Europe Unite. (F.R.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.