Prima pagină Ediția din: 10.09.2002
Știri
Astăzi la Bucureşti
Prefectul Ioan Rus - prezent la Forumul Naţional al Muntelui
     Suita de manifestări dedicate Anului internaţional al Muntelui - 2002, se va încheia astăzi la Bucureşti cu prilejul Forumului Naţional la care vor participa numeroase personalităţi în frunte cu premierul Adrian Năstase. La lucrările Forumului va fi prezentă şi o delegaţie din judeţul Alba condusă de prefectul Ioan Rus, care va ţine şi un discurs unde vor fi prezentate realităţile zonelor montane din judeţ. "Problemele ridicate la Forumul judeţean al Muntelui vor fi reiterate la Bucureşti unde se vor căuta soluţii concrete de rezolvare. Zonele cu handicap economic trebuie susţinute să-şi păstreze farmecul deosebit, populaţia acestor locuri să prospere şi să fie atraşi tot mai mulţi turişti. În prezent se gândesc seturi de măsuri pentru dotarea localităţilor de munte cu elemente moderne ale infrastructurii şi cred că lucrurile merg spre bine în Apuseni, Valea Sebeşului şi Valea Cugirului", ne-a declarat înainte de plecare şeful administraţiei publice judeţene. (R.J.)
Theodor Stolojan va vizita judeţul Alba
     Proaspăt instalat în fruntea Partidului Naţional Liberal - Theodor Stolojan va vizita la sfârşitul săptămânii în curs judeţul Alba, ne-a informat preşedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu. Stolojan va participa duminică, 15 septembrie la Sebările Sebeşului şi va avea o întâlnire cu membrii PNL din zona Sebeş. Luni, 16 septembrie el va participa la festivitatae de deschidere a anului şcolar 2002-2003 la Liceul "Petru Maior" din Ocna Mureş. Tot în aceeaşi zi se preconizează organizarea la Alba Iulia a unei întâlniri cu oamenii de afaceri din judeţ. (A.D.)
La "Toamna Cugireană"
Se va oficia o nuntă "live"
     Pe lângă tradiţionala paradă a portului popular, festivalul Toamna Cugireană care se va desfăşura în perioada 28-29 septembrie a.c. la Cugir, va găzdui şi un element surpriză. În măsura în care se vor găsi pretendenţi, organizatorii festivalului au conceput un moment original, respectiv oficierea căsătoriei "live", de către primarul Aurel Voicu. Însurăţeii vor îmbrăca straie populare şi vor fi căsătoriţi pe scena din faţa Clubului Sindicatului Liber, în cadrul unui spectacol cuprinzând obiceiuri de nuntă din Cugir. (N.T.)
Consfătuiri
     Parcă în nici un alt început de an şcolar nu au fost atât de multe semne de întrebare. De la concursurile de titularizare şi încadrarea suplinitorilor, la introducerea experimentală a grupelor pregătitoare pentru clasa I sau plata analizelor medicale ale cadrelor didactice, totul pluteşte în clar-obscur. Pentru lămurirea problemelor existente Inspectoratul şcolar judeţean Alba organizează în perioada 12-14 septembrie Consfătuirile cadrelor didactice. Acestea se vor desfăşura pe zone şi profile. (A.D.)
La Abrud şi Cîmpeni
Apa ar putea costa circa 8000 de lei/mc
     Societatea judeţeană de apă a pregătit documentaţiile pentru noile preţuri ale unui metru cub de apă, ce urmează să fie plătit de populaţie. Directorul SC Apa CTTA SA, ing. Viorel Lazăr, ne-a declarat că moţii din cele două oraşe vor plăti circa 8000 de lei/mc, dacă aceste tarife vor fi validate de organismele competente. (F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Moarte învăluit în mister
La Cut, un bărbat a fost ucis de ciobani
     Un conflict consumat duminică noaptea, între ciobanii din satul Cut, comuna Câlnic şi proprietarii unui teren agricol din localitate s-a soldat cu decesul unui bărbat. Duminică, 8 septembrie, ora 21.30, doi gospodari din Cut - Ioan Vasilca şi Ioan Dăian - au constatat că ciobanul Nicolae Chihai îşi dusese oile la păscut pe terenul lor cultivat cu lucernă, din zona "după biserică". Respectivul teren le fusese dat spre administrare de directorul şcolii din Cut, Vasile Bâtiu, în schimbul unor lucrări de reabilitare a unităţii şcolare. Deoarece Chihai nu a vrut să priceapă explicaţiile celor doi gospodari, aceştia l-au condus până la şcoală, la Bâtiu, pentru ca acesta să-l lămurească al cui este terenul.
     Între timp, la şcoală a venit şi fratele lui Nicolae Chihai - Ilie. Între cei prezenţi s-a iscat o ceartă monstruoasă, urmată de o bătaie în toată regula, cu cuţite şi bâte. În conflict au fost răniţi grav Ioan Vasilca şi Chihai Nicolae, aceştia fiind transportaţi la spital. Directorul şcolii a fost crestat şi el, superficial, cu cuţitul. Spre dimineaţă, sub un pod din localitate, a fost găsit cadavrul lui Ioan Dăian, participant şi el la conflict. Potrivit investigaţiilor efectuate de medicul legist, Dăian a decedat din cauza unei hemoragii masive, în conflict el fiind înjunghiat de două ori în torace, fiindu-i secţionată şi artera femurală. O echipă operativă a poliţiei judiciare s-a deplasat ieri la Cut pentru stabilirea împrejurărilor în care Ioan Dăian şi-a pierdut viaţa iar celelalte persoane au fost rănite.
Nicoleta TOMUŢA, Florin ROMAN

Minerii din Alba şi din ţară pichetează Guvernul României
Sindicatul "Meridian" face praf şi pulbere raportul Arthur Andersen
     Raportul Arthur Andersen, care a costat statul român impresionanta sumă de 27 milioane USD şi care, în sinteză, propune închiderea minelor şi disponibilizarea a circa 20.000 de mineri, continuă să stârnească reacţii şi controverse. Nemulţumiţi de acest proiect sunt atât minerii, cât şi liderii lor sindicali şi administrativi. Toţi sunt iritaţi de faptul că s-au pompat foarte mulţi bani într-un asemenea raport, în locul redirecţionării acestor fonduri spre unităţile miniere. Unul din cei mai aprigi contestatari ai raportului Arthur Andersen, liderul sindical Viorel Huţuleac, a declarat că minerii pregătesc ample acţiuni de protest. Pe de altă parte, liderul sindical va sesiza şi mai multe organisme internaţionale pentru a atrage atenţia asupra "nocivului" raport Arthur Andersen. Până una alta, Confederaţia Sindicală "Meridian" care are în componenţă majoritatea minerilor din România, va organiza vineri acţiuni de protest în capitală. Timp de câteva ore, circa 250 de mineri, printre care şi cei din Alba, vor picheta sediile Guvernului României şi ale Ministerului Industriilor şi Resurselor. "Vom protesta în primul rând împotriva raportului Arthur Andersen, dar şi pentru că avem numeroase probleme care nu-şi găsesc rezolvarea", a declarat pentru ziarul "Unirea", liderul minerilor din Apuseni, Viorel Huţuleac.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.