Ultima oră
Știri
La nivelul judeţului
Rata şomajului este de 10,7 la sută
     La finele lunii august, în evidenţa şi plata Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba erau 5715 şomeri, din care 4021 femei. De asemenea, tot în aceeaşi perioadă, beneficiau de ajutor de integrare profesională 1552 de persoane, 1158 dintre acestea fiind femei. Numărul şomerilor din evidenţa AJOFM Alba care primesc alocaţie de sprijin este de 4253. La sfârşitul lunii august, la nivelul judeţului erau 10.283 şomeri, ponderea deţinând-o femeile cu 58,4 la sută. În aceeaşi perioadă, rata şomajului era de 10,7 la sută, ne-a informat purtătorul de cuvânt al AJ OFM Alba, Emilia Suciu. (A.D.T.)
Axioma lui Bachus:
Repetiţia e mama... dosarului penal
     Lucrătorii Biroului Poliţiei Rutiere Ocna Mureş au surprins de două ori, în aceeaşi zi, un şofer care a încălcat flagrant legislaţia rutieră. Duminică dimineaţa, în jurul orei 2.00, poliţiştii l-au surprins pe Florin Călin Ciolonic (34 de ani, din Cluj Napoca, fără ocupaţie) în timp ce conducea autoturismul Renault proprietate personală pe o stradă din Ocna Mureş în timp ce se afla sub evidenta influenţă a băuturilor alcoolice. Poliţiştii i-au reţinut permisul de conducere, oferindu-i în schimb o dovadă fără valabilitate. Sfidând ghinionul cu care începuse ziua, Ciolonic s-a urcat din nou la volanul Renaultului, fiind prins din nou de poliţişti, de astă dată pe raza comunei Unirea, în jurul orei 11.00. Celui în cauză, poliţia i-a întocmit dosar penal pentru conducerea pe drumurile publice după ce permisul i-a fost reţinut. (N.T.)
Începând de astăzi la PRO FM
Şcolarii pot câştiga "Ghiozdanul care începe anul!"
     Postul de radio PRO FM Alba Iulia lansează astăzi una din cele mai aşteptate campanii, atât de către elevi cât şi de părinţii acestora. "Ghiozdanul care începe anul" va debuta astăzi în emisiunea "Poftim PRO FM" realizată de Mihai Coşer. Cei mai tineri dintre fanii radioului trebuie doar să fie "ascultători" PRO FM - iar la semnalul de concurs să spună în direct o povestioară legată de şcoală, colegii de clasă sau chiar despre profesorul pe care nu îl au la inimă. În schimb ei vor fi premiaţi cu un ghiozdan, cu tot cu rechizite şcolare, oferite de societatea Saturn, sponsorul acestei campanii.
     Nu doar şcolarii au de câştigat dacă ascultă radioul preferat. Adolescenţii care trimit mesaje la "SMS PRO FM" au şansa de a obţine un telefon mobil iar adulţii primesc zilnic casete cu bere, acestea fiind alte două campanii care se derulează în această perioadă la radio PRO FM.
Ella HADA, redactor-şef

Consiliul judeţean al PUR la Cugir
     Consiliul Judeţean PUR (social-liberal) Alba, invită toţi primarii, viceprimarii, consilierii locali, liderii de filiale şi cluburi umaniste în data de 14.09.2002, ora 10.30, la Cugir, în sala Casei de Cultură a Sindicatelor, pentru a participa la lucrările şedinţei Consiliului Judeţean. Se va reorganiza Consiliul Judeţean PUR (social-liberal) şi se vor stabili probleme de strategie pentru alegerile locale din 2004. (F.R.)
Evaluarea prefecţilor se va încheia până la 25 septembrie
     Ministrul Administraţiei Publice, Octav Cozmâncă, a declarat că evaluarea prefecţilor se va termina până la data de 25 septembrie, însă până atunci este posibil ca unii dintre aceştia să fie schimbaţi.
     "Nu am putut încheia evaluarea până la sfârşitul lunii august. Grupele operative ale Delegaţiei Permanente a PSD se află în judeţe, iar până la data de 25 septembrie cred că vom încheia acest demers. Dar pe parcurs, putem lua măsuri parţiale în raport de anumite aprecieri", a precizat Cozmâncă.
     El a menţionat că schimbările prefecţilor vor fi făcute în funcţie de ceea ce va fi găsit în fiecare judeţ, de concluziile existente şi alte informaţii, inclusiv din mass-media. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Una din racilele acestor zile pesediste
Atentatul la cunoaştere, la cultură
Primim la redacţie
     Dintre multele acţiuni care pot avea urmări dezastruoase pentru viitorul unei naţiuni, a unei societăţi prospere, cea mai groaznică este "atentatul" la cunoaştere, la cultură, la civilizaţie, perspective ale tinerei generaţii. Se apropie începutul anului şcolar, iar responsabilii acestui sector esenţial, de la nivel ministerial şi chiar judeţean, sunt puşi în situaţia de a lua măsuri pripite, chiar periculoase pentru învăţământ.
     Nu demult, PSD a lovit zdravăn în principalul pilon al educaţiei tinerei generaţii, şi anume, în profesori şi educatori, în remuneraţia lor, iar prin acţiuni politicianiste i-a forţat la o supunere, cred eu, doar temporară.
     Odată stinse aşa-zisele pretenţii financiare ale dascălilor, al căror salariu acum nu depăşeşte în medie suma de 60-70 euro, MEC prin inspectoratele şcolare judeţene, a pornit o acţiune de "purificare" a profesorilor suplinitori, obiectiv încheiat cu succes, numărul lor fiind redus drastic, sarcina de a prelua orele disponibilizate revenind profesorilor titulari modificând astfel programa şcolară.
     Mai nou, o altă acţiune şi mai "diabolică" se petrece în zona învăţământului românesc! Se vor închide şcolile nerentabile, neeconomicoase, în general din zona montană, unde populaţia şcolară este într-o descreştere numerică, fiind stabilite mai multe criterii de analiză şi pretext! Nu cunosc gândurile ascunse ale PSD, MEC şi ale inspectoratelor şcolare judeţene privind numărul unităţilor şcolare propuse spre a fi radiate, dar consider că nu este metoda optimă de a acţiona în această zonă esenţială pentru viitorul naţiunii.
     Şi ca să nu fiu catalogat de "puterea actuală" ca demagog, am să dau totuşi un exemplu elocvent asupra modului "militarist" de acţiune al Inspectorului general Dorin Sandea. Presa locală a mai reflectat recent cazul Şcolii Generale de la Buninginea, sat component al comunei Ciuruleasa, o şcoală care oferă toate condiţiile necesare unei educaţii performante şi de bună calitate copiilor de moţi. Şcoala are şi cadre calificate şi titulare cerute de lege, are şi performanţe care o recomandă ca una dintre cele mai bune unităţi din zonă, situaţia la examenul de capacitate fiind peste media judeţeană (100% în 1999, 80% în 2000, 100% în 2001 şi 66% în 2002). Există un inconvenient! Şcoala din Buninginea este la peste 4 km de centrul de comună, dar oferă educaţie unor copii care vin de la o distanţă de 6-7 km din inima munţilor pentru a "lua lumina" necesară oricărui om doritor de trai mai bun. Deşi acum mai bine de o săptămână la Inspectoratul Şcolar erau afişate posturile pe catedre pentru noul an şcolar, inclusiv pentru Şcoala Generală din Buninginea, în ultimul moment decizia de a mai păstra această unitate de învăţământ este abandonată, cei 35 de copii din clasele V-VIII urmând a fi mutaţi la Şcoala Generală din Ciuruleasa, fiind obligaţi să mai parcurgă încă 4 km la dus şi 4 km la întors. Există şi posibilitatea de a le oferi, prin faimosul Program PSD cu privire la reforma învăţământului românesc, un microbuz pentru transport. Aşa este, însă cei care cunosc zona şi au călcat cu picioarele drumul ce leagă Buninginea de Ciuruleasa şi invers, îşi dau seama de ridicolul situaţiei actuale! Drumul este prost, apa curge pe mijlocul căii de acces, iarna în munte este lungă şi aspră, circulaţia mijloacelor auto este aproape imposibilă, iar pentru a transporta un microbuz 35 de copii este nevoie de trei asemenea transporturi. Pe de altă parte, comunitatea locală şi-a exprimat vehement împotrivirea la o astfel de decizie, dorind aşa cum este normal, să-şi aibă copiii aproape şi în siguranţă, nu în internate la distanţe mari de casă. Se pare însă că nimic nu poate întoarce decizia "comandantului" de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, instituţie care are de fapt ultimul cuvânt de spus în această acţiune.
     Partidul Democrat consideră că soluţia preconizată a se aplica sistemului de învăţământ din zona montană este total defectuoasă, ducând împreună cu măsura de dezindustrializare şi de închidere a minelor la o situaţie dezastruoasă pentru şi aşa puţinii locuitori din zonă.
     Rog pe această cale pe prefectul judeţului Ioan Rus, om al zonei moţilor, să declanşeze o anchetă amănunţită şi serioasă pentru a stopa o acţiune de "atentat" la civilizaţia şi cultura din Munţii Apuseni.
Alexandru PEREŞ, deputat PD de Alba

Specialiştii de la Urgenţe au "călcat din nou pe bec":
Diagnosticat cu entorsă, un tânăr a umblat 10 zile cu un picior fracturat!
     Este de înţeles graba, stresul şi alte dificultăţi cu care se confruntă medicii de la serviciul de Urgenţe al Spitalului judeţean. Condiţiile în care ei lucrează explică numeroasele greşeli pe care le-au făcut de-a lungul timpului. Recent, ni s-a adus la cunoştinţă încă una,... antologică. Iată în ce constă aceasta: un tânăr student din Alba Iulia (Narcis B., 22 de ani, de la Universitatea de Arte şi Design Cluj Napoca - anul V), mare amator de arte marţiale, a avut un accident la piciorul drept în urma unor exerciţii tipice practicanţilor acestui sport. Văzând că durerea nu cedează,în dimineaţa zilei de 28 august a.c. s-a prezentat la serviciul de Urgenţe al Spitalului judeţean, unde a fost consultat de dr. Carmen P., primind diagnosticul de "entorsă mediotarsiană dreapta". Tânărul a solicitat o trimitere la Radiologie... dar a fost refuzat. Tratamentul recomandat nu şi-a făcut nici un efect, şi 10 zile mai târziu (în data de 8 septembrie) Narcis s-a înfiinţat din nou la serviciul de Urgenţe, cu piciorul inflamat şi cu dureri mari. De data aceasta a fost consultat de dr. Aurel C. (care i s-a părut tânărului nostru "cam arogant"), şi a primit mult aşteptata trimitere la Radiologie, cu diagnosticul prezumtiv "traumatism antepicior drept". Radiografia efectuată a relevat o "fractură fără deplasare" în zona respectivă şi i s-a instituit un tratament corespunzător.
     Nu vrem să comentăm nicicum această întâmplare, dar ceea ce pare să-l fi deranjat cel mai mult pe tânărul student a fost atitudinea medicilor de la serviciul de Urgenţe (care l-au tratat ca pe-un prost lipsit de cea mai elementară instruire). Cât priveşte faptul că a umblat 10 zile cu un picior fracturat,...vă lăsăm pe dvs. să judecaţi!
Ioan HĂNŢULESCU

La Săsciori
Un hoţ, rupt de beat, s-a culcat lângă biserica pe care o prădase
Pentru a nu-l pătrunde frigul, făptaşul s-a învelit cu...corpurile delicte
     Aflându-se în serviciul de patrulare prin comună, poliţiştii din Săsciori au descoperit duminică dimineaţa, în jurul orei 4.00, că biserica penticostală din localitate a fost prădată. Hoţul a spart geamul de la uşa de acces în biserică şi a furat de aici un aspirator, un covor şi mai multe obiecte de îmbrăcăminte. Mai mult, din motive necunoscute încă, hoţul a rupt până şi uşa de la toaleta publică din curtea bisericii, aruncând-o peste gard. Oamenii legii nu au fost nevoiţi să extindă prea mult aria cercetărilor deoarece hoţul a fost găsit...dormind, rupt de beat, taman lângă gardul bisericii. Pentru a nu-l pătrunde frigul dimineţii, făptaşul s-a învelit chiar cu unul dintre corpurile delicte, respectiv cu covorul furat din biserică. Autorul hoţiei a fost identificat în persoana lui Traian Farcaş (29 de ani, din Cluj), angajat al SC Hidroconstrucţia SA Sebeş, cazat în colonia ACH. Lângă acesta, poliţiştii au găsit bunurile furate din biserică. După ce şi-a împlinit somnul la Postul de Poliţie din localitate, Farcaş a fost prezentat ieri dimineaţă Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeş cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracţiunii de furt calificat.
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.