Curier județean
Rugăciunea de azi
     Nu Te depărta de la mine, Doamne, şi ajută-mi, ca în toate să fac voia Ta şi să nu Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele cele păcătoase, nici să Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioşi în timpul Sfintelor Tale Patimi, ci ca femeia cea păcătoasă să-Ţi spăl picioarele, cu lacrimile ochilor mei, pentru ca să mă învrednicesc a auzi şi eu din Gura Ta cea dulce: "Iertate să-ţi fie păcatele...". Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc Minodora, Mitrodora şi Nimfodora
Catolic: Sf. Nicolae din Tolentino
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Scutiţi de la plata abonamentelor radio
     Pentru aplicarea Legii nr. 309/2002, privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961, Societatea Română de Radiodifuziune împreună SC Electrica SA informează cetăţenii care intră sub incidenţa acestei legi asupra modului de aplicare a scutirii de la plata taxei de abonament radio: *Posesorii de radioreceptoare care sunt îndreptăţiţi să beneficieze de prevederile Legii nr. 309/2002 se vor adresa SC Electrica SA, la Centrul de Relaţii cu Clienţii de care aparţin, cu o cerere din care să rezulte că solicită scutirea de la plata taxei de abonament radio; *La cerere se va anexa, în copie, Hotărârea emisă de Comisia pentru aplicarea Legii nr. 309/2002 ce conferă dreptul persoanei de a fi scutită de la plata taxei radio, precum şi copia cuponului de indemnizaţie care certifică faptul că beneficiarul legii este în plată; *Scutirea de la plata taxei de abonament radio operează din luna următoare formulării solicitării şi se acordă în situaţia în care solicitantul este titular de contract pentru furnizarea energiei electrice. (F.R.)
Scandal la Întregalde
Un bărbat a fost lovit cu ciocanul şi levierul
     Duminică seara, la barul "Ursuleţul" din Întregalde, pe fondul consumului de alcool a izbucnit un conflict spontan între doi bărbaţi. La un moment dat, Florin Haţegan, de 37 de ani, a fost lovit de agresorul său, Nicolae Hăbuc, cu un ciocan în zona capului. Ca şi cum n-ar fi fost de ajuns, Haţegan a mai primit o lovitură de levier în zona spatelui. Victima a fost transportată de urgenţă la Spitalul judeţean Alba, unde i s-au acordat îngrijirile medicale necesare. În funcţie de starea de gravitate a sănătăţii pacientului şi de numărul de zile de spitalizare, poliţiştii vor stabili încadrarea faptei. Cercetările în acest caz continuă. (F.R.)

La Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia (Colegiul Universitar de Institutori "Gh. Şincai" - Blaj)
O importantă donaţie de carte
     Colegiul Universitar de Institutori "Gh. Şincai" - Blaj, din cadrul Universităţii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, înfiinţat în anul 1998, a avut stringentă nevoie, printre altele, şi de o bibliotecă funcţională, cu caracter preponderent pedagogic. Ea s-a constituit mai ales din donaţii făcute de o seamă de profesori blăjeni, mulţi dintre aceştia cadre didactice la Liceul pedagogic. De curând, zestrea bibliotecii a fost îmbogăţită printr-o donaţie a profesorului universitar Mihai Zdrenghea, în numele tatălui său, regretatul lingvist şi dascăl de filologie clujeană Mircea Zdrenghea. L-am avut şi eu profesor de gramatică sau de limbă română contemporană, cum se numea această disciplină în planul de învăţământ al facultăţii. Mircea Zdrenghea venea în învăţământul filologic universitar de la o catedră de liceu clujean. Acest fapt a constituit un avantaj pentru metoda de predare a profesorului; pe când alţi universitari erau preocupaţi de inutile subtilităţi şi controverse gramaticale, Mircea Zdrenghea preia accesibil fundamentând ştiinţific problemele esenţiale de care are nevoie, mai târziu, în cariera sa didactică un profesor de limba română la gimnaziu sau liceu. Sunt bucuros că pot spune şi acum acest lucru, în chip de omagiu postum pentru bunul meu dascăl. Fiul său, profesor tot la filologia clujeană, la catedra de engleză, predă şi la Colegiul nostru de institutori. Mi-a făcut plăcere să evoc cu preţuire figura tatălui d-sale şi într-una din aceste discuţii mi-a spus că s-a gândit că o parte din biblioteca tatălui său s-o doneze Universităţii "1 Decembrie 1918", Colegiul de Institutori la care predă. Motivaţiile le-am găsit eu însumi: în afară de faptul că este profesor la această instituţie de învăţământ superior, tatăl d-sale, este originar din judeţul Alba, din Sebeşel; iar unul din ascendenţii săi pe linie maternă, strălucit absolvent al Şcolilor Blajului, Ioan Madrigan, cu studii importante despre limba cărţilor bisericeşti, a traducerii Bibliei de la Blaj (1795), sau Bibliei lui Samuil Micu, aşa cum este cunoscut în cultura noastră acest monument de limbă. Profesorul Mircea Zdrenghea era un admirator al trecutului cultural al Blajului, îndeosebi al Şcolii Ardelene, de opera lingvistică a reprezentanţilor acestei mişcări naţionale şi culturale, din care ne-a dat o bună ediţie a primei gramatici tipărite din lingvistica românească, Elementa linguae daco-romanae sive valachicae.
     Donaţia profesor Mircea Zdrenghea însumează câteva sute de volume. Cele mai multe sunt lucrări de gramatică şi lingvistică, culegeri de exerciţii gramaticale, acestea mai ales putând fi utilizate de către studenţi şi profesori în orele de seminar. Unele cărţi pot oferi suport bibliografic în elaborarea lucrărilor de absolvire. Sunt însă şi destule cărţi de critică şi istorie literară, semnate de N. Iorga, Sextil Puşcariu, Ilarie Chendi, unele în ediţii princeps, conferind bibliotecii Colegiului nostru şi o valoare bibliofilă.
Prof. univ. dr. Ion BUZAŞI
Universitatea "1 Decembrie 1918"
Alba Iulia

Copilul-minune Alexandru Pârgaru premiat la festivalul de folclor "Felician Fărcaşu"
     copilNu cu mult timp în urmă puteaţi citi în ziarul nostru povestea unui copil minune. Se numeşte Alexandru Pârgaru, are 10 ani şi a reuşit să înfrângă o gravă boală. Cu înţelepciunea pe care doar suferinţa ţi-o poate da la o vârstă atât de fragedă, Alexandru Pârgaru s-a aplecat asupra folclorului, devenind în scurt timp cu cunoscut interpret. Faima sa a depăşit acum graniţele judeţului nostru. Alexandru a participat la ediţia din acest an a Festivalului-concurs de folclor "Felician Fărcaşu", care s-a desfăşurat în 6-7 septembrie în municipiul Brad. La categoria sa de vârstă Alexandru Pârgaru a obţinut Premiul I. Un premiu pe care l-a primit în cadrul emoţionant al Serbărilor Naţionale de la Ţebea din mâna Marioarei Murărescu. La aprecierea juriului s-a adăugat şi cea a publicului, Alexandru fiind cel mai aplaudat laureat. Felicitări şi succes pe mai departe!
Anca DINICĂ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.