Ultima oră
Știri
Şcoala generală Buninginea nu se va desfiinţa în acest an
     Pentru anul şcolar 2002-2003, ISJ Alba avea în vedere desfiinţarea a trei şcoli cu clasele V-VIII. Motivaţia era scăderea drastică a populaţiei şcolare şi dorinţa ca şi elevii din mediul rural să aibă şansa de a învăţa cu profesori calificaţi. Cele trei şcoli sunt cea de la Beţa, ai cărei elevi vor învăţa la Lopadea Nouă, Stâna de Mureş - ai cărei elevi vor merge la Noşlac şi Buninginea, ai cărei elevi trebuiau să înveţe la Ciuruleasa. O situaţie specială era la Şcoala din Buninginea, unde există şi cadre didactice calificate şi elevi suficienţi. În urma demersurilor făcute de deputatul PD de Alba Alexandru Pereş la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, s-a obţinut promisiunea că cel puţin pentru anul şcolar 2002-2003 şcoala de la Buninginea nu va fi desfiinţată. (A.D.)
Patrimoniul Primăriei Cugir s-a... îmbogăţit cu 27 de active
     În ultima şedinţă a Consiliului Local Cugir a fost aprobată preluarea activelor, cu titlu gratuit, de la SC Cugir SA, conform Legii 213/1998 şi Legii 215/2001. În patrimoniul Primăriei Cugir vor intra 27 de active, dintre care 19 sunt clădiri de locuit în comun, în mare parte dezafectate. Potrivit informaţiilor furnizate de primarul Aurel Voicu, pentru reabilitarea acestor obiective este nevoie de circa 147 de miliarde de lei. Alegerea comisiei de preluare a activelor a dat oarece dureri de cap consilierilor, aceştia codindu-se să facă parte din comisia de evaluare şi preluare a activelor în discuţie. Pe lângă toate căminele de nefamilişti şi internatele din localitate, în administrarea primăriei vor trece şi cele două stadioane din localitate, spălătoria şi baia publică (dezafectate), peronul haltei CFR, unele albii de râu regularizate sau în curs de regularizare, centrale termice, drumuri forestiere etc. Primarul Voicu ne-a declarat că aceste obiective vor fi concesionate celor care doresc să investească în ele. (N.T.)
La Tonea
Curent electric pentru 20 de gospodării
     În localitatea Tonea din comuna Săsciori a avut loc ieri, în prezenţa subprefectului Ioan Maier, un important eveniment: 20 de gospodării au fost conectate la reţeaua de electrificare. D-l ing. Ioan Perju, director al Filialei de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice "Electrica" Transilvania Sud SA, Sucursala Alba, ne-a declarat că la Tonea au fost construiţi 4,5 km reţea de medie tensiune, 7 km reţea de joasă tensiune precum şi două posturi de transformare. Costul total al investiţiei s-a ridicat la 3,9 miliarde de lei. Se mai află în diferite stadii de execuţie investiţiile care vizează modernizarea liniei electrice de la Buninginea şi lucrările de electrificare ale localităţilor din Apuseni, Vale în Jos - din comuna Ponor şi Vale Poieni - din comuna Râmeţ; de asemenea, sunt în derulare alte 14 lucrări de electrificare a altor zone ale judeţului. Până la finele acestui an se intenţionează a fi licitate şi apoi demarate execuţiile pentru 16 proiecte de electrificare. (A.D.T.)
Hoţul turmentat din Săsciori a fost arestat preventiv
     Traian Farcaş (de 29 de ani, din Cluj, angajat al SC Hidroconstrucţia SA Sebeş) va sta 30 de zile în arest preventiv, pe baza unui mandat emis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sebeş. În noaptea de duminică spre luni, Farcaş, rupt de beat, a spart biserica penticostală din Săsciori după care a adormit cu prada lângă el, pe sub gardurile lăcaşului de cult. Farcaş este recidivist, el având la activ mai multe furturi comise pe raza judeţului Cluj. Inculpatul a declarat că în noaptea cu pricina a băut împreună cu alţi doi prieteni trei sticle de lichior, după care i s-a "rupt filmul". Farcaş spune că nu-şi mai aminteşte cum a spart biserica, ci doar că în zorii zilei s-a trezit la...Postul de poliţie Şugag. Farcaş este căsătorit şi are în întreţinere copii minori. Pentru fapta comisă riscă între 3 şi 15 ani de închisoare. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
America îşi plânge morţii
     Acum un an de zile, pe 11 septembrie, pentru americani a fost declanşat iadul pe pământ. Două avioane deturnate de terorişti au spulberat cele două turnuri ale World Trade Center, clădire care simboliza bunăstarea poporului american. Odată cu gemenii, americanii au mai pierdut peste 6000 de oameni.
     Un grup de terorişti fanatici a învins cele mai bune servicii secrete din lume, cele mai sofisticate sisteme de siguranţă şi de apărare. Lovitura teroristă nu a zguduit doar America, ci întreaga lume.
11 septembrie - Ziua neagră a Americii
     Pentru a înţelege mai bine ce s-a întâmplat în urmă cu un an, vă propunem să parcurgem un scurt film al evenimentelor: *8.45 - O aeronavă de pasageri, American Airlines Flight, care a decolat de la Boston, a fost deturnată, după care a izbit unul din cele două turnuri gemene ale WTC din New York. *9.05 - Un al doilea avion, plecat tot din Boston, a lovit celălalt turn. *9.20 - Autorităţile americane închid podurile, tunelurile şi aeroporturile din New York şi New Jersey. *9.30 - Preşedintele George Bush apare în faţa americanilor conturând ideea unui atac terorist la adresa SUA. Traficul aerian este oprit în toată America. *9.43 - Un al treilea avion, controlat de terorişti, se prăbuşeşte peste Pentagon, producând pierderea a circa 600 de vieţi omeneşti. Casa Albă este evacuată, iar preşedintele american pleacă în Florida sub escorta a 50 de avioane de luptă. *10.12 - A patra aeronavă de pasageri deturnată se prăbuşeşte în Pennsylvania, în apropiere de Pittsburg. *10.25 - Zborurile cu destinaţia SUA sunt deviate spre Canada. *13.27 - La Washington este instituită starea de urgenţă. *20.30 - George Bush se adresează din nou americanilor: "Mii de vieţi au fost curmate brusc de forţele răului. Aceste acte au spulberat oţelul, dar nu pot învinge oţelul fermităţii americane".
Duşmanul nr. 1 al Americii - Osama bin Laden
     WTCCu puţin timp înainte de producerea tragediei americane, serviciile secrete israeliene, egiptene, iordaniene, britanice şi chiar americane au atras atenţia în scris că se pregătesc o serie de lovituri mortale asupra unor simboluri ale Americii. Cu toate acestea, din păcate, semnalele primite nu au fost luate în serios. Prin urmare, duşmanul de moarte al Americii, teroristul internaţional Bin Laden, şi-a pus planul diabolic în aplicare.
     Osama bin Laden s-a născut în 1957 la Jeddah, în Arabia Saudită, fiind cel mai mic din cei 58 de copii ai unui fost ministru al familiei regale saudite. La 23 de ani ajunge în Pakistan, unde organizează lupta împotriva ruşilor care au invadat Afganistanul. Bin Laden deţinea, printre altele, cea mai mare companie de construcţii din Orientul Apropiat. Cu sprijinul americanilor, Bin Laden a finanţat pregătirea şi echiparea a mii de luptători mujahedini. În 1990, după retragerea ruşilor, teroristul înfiinţează "Frontul Islamic Mondial", la care aderă mai multe grupări teroriste precum: Jihad şi Djalma al Islamy din Egipt, Jihad-ul din Bangladesh şi alte grupări din Pakistan, Cecenia, Kaşmir, Filipine, Indonezia, Yemen, Somalia şi Afganistan. După războiul din Golf, Bin Laden declară Jihad-ul - Războiul Sfânt împotriva SUA şi ordonă arabilor, în numele Coranului, să-i atace şi să-i omoare pe americani peste tot în lume. Tragedia de la New York a făcut din Bin Laden inamicul numărul 1 al Americii.
Istoria celor două turnuri - cele mai înalte din lume
     Mândria oraşului New York şi a întregii Americi, turnurile gemene de la WTC, au fost construite începând din 1966. 7 ani mai târziu, construcţia celor 110 etaje a fost finalizată. Turnul din nord măsura 414 m înălţime, iar cel din sud 412 m. Fundaţia a fost construită pe nişte piloni îngropaţi în sol la peste 200 m şi încă 1 m în roca Insulei Manhattan. Cele 104 lifturi transportau zilnic circa 100.000 de vizitatori pe lângă cei 45.000 de angajaţi ai instituţiilor financiar-bancare. În total, era vorba de 434 de companii din 27 de ţări. Clădirea a fost vândută firmei imobiliare WRT cu 3,5 miliarde dolari, cea mai mare tranzacţie imobiliară a tuturor timpurilor. Deşi pare ciudat, nu cele două turnuri gemene reprezentau atracţia numărul 1 a Americii, ci Statuia Libertăţii, vizitată anual de peste 1.000.000 de turişti. Acum, la un an de la tragedie, cam tot atâţia turişti au vizitat cele două cratere imense lăsate de prăbuşirea gemenilor.
     Un alt obiectiv lovit de terorişti a fost Pentagonul, clădire din 5 corpuri, situată în Washington, care găzduieşte cartierele generale ale trupelor terestre, a flotelor navale şi aeriene. Pentagonul are o suprafaţă de 136.000 mp, 5 etaje şi este construit din structuri de oţel şi beton armat. Ridicarea construcţiei a costat 83 de milioane de dolari, iar aici lucrează peste 22.000 de oameni.
SUA nu se lasă intimidată de terorism
     unitateAcestea au fost primele vorbe ale preşedintelui american în acea zi blestemată. "Cine nu este cu noi, va fi cu teroriştii" a mai spus atunci Bush. În timp ce americanii erau şocaţi şi-şi plângeau morţii, la Bagdad şi în teritoriile palestiniene, fanaticii islamişti au ieşit în stradă pentru a-şi manifesta bucuria. La 1 an de la ziua neagră a Americii, Bin Laden nu a fost capturat încă, iar Al-Qaida chiar dacă a fost slăbită, rămâne activă.
     Al-Qaida este o organizaţie teroristă, înfiinţată în 1988, liderii acesteia fiind conducători marcanţi ai altor grupuri teroriste. Organizaţia îi sprijină pe luptătorii mujahedini şi îşi propune să-i unească pe toţi musulmanii. Finanţatorul acestei grupări, miliardarul saudit Osama bin Laden, spune că scopul Al-Qaida este de a răsturna guvernele musulmane corupte şi distrugerea Statelor Unite, pe care le vede ca un mare obstacol în calea reformării societăţii musulmane. În discursul său antiamerican, Bin Laden i-a îndemnat pe cei circa 10.000 de luptători recrutaţi să-i atace pe americani şi pe aliaţii lor, inclusiv pe civili. Într-o emisiune televizată el a declarat "dacă cineva poate ucide un soldat american, este mai bine decât să-şi piardă timpul cu altele". În 1998, Bin Laden declara că americanii vor vedea rezultatele ameninţărilor sale în curând. A urmat un şir de atentate în special la ambasadele SUA din Africa, soldate cu aproximativ 300 de morţi. În 2000 a anunţat noi atacuri împotriva SUA, iar în 11 septembrie 2001 şi-a pus planurile diabolice în acţiune.
Front comun împotriva terorismului
     Acum, la 1 an de la tragedia americană, oamenii îşi revin încet, încet din şoc, dar este clar că terorismul iniţiat în numele războiului religios rămâne, poate, cel mai de temut inamic al păcii mondiale. Toate statele lumii trebuie să facă front comun alături de SUA pentru combaterea inamicului din acest război invizibil. Mai mult, aşa cum spunea preşedintele Bush, statele care sprijină terorismul sunt la fel de vinovate ca şi "braţul înarmat" care îl pune în practică. Americanii îşi plâng morţii, însă nu uită şi nu pot ierta!
Florin ROMAN

11 septembrie - "Ziua patrioţilor" în America
     Preşedintele american, George W. Bush, a declarat ziua de 11 septembrie, data atentatelor de la Washington şi New York, "Ziua patrioţilor". Prin această decizie, Bush a dat curs unei rezoluţii comune adoptate la 18 decembrie 2001 de Senat şi Camera Reprezentanţilor, în care Congresul american solicita preşedintelui să proclame ziua de 11 septembrie "Ziua patrioţilor".
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.