Prima pagină Ediția din: 12.09.2002
Știri
Ajutor german pentru sinistraţii din Alba
     La începutul acestei săptămâni dr. Matthias Schmidt Eule reprezentant al organizaţiei de binefacere şi întrajutorare Deutsche Caritas Verband s-a aflat în judeţul Alba. Scopul vizitei sale este acela de a veni în sprijinul cetăţenilor care au avut de suferit în urma fenomenelor meteorologice extreme din acest an. Pentru o mai bună informare şi direcţionare a sprijinului oferit de organizaţia germană, dr. Schmidt Eule a avut o întâlnire cu vicepreşedintele CJ Alba - Doru Cetean. În urma discuţiilor avute reprezentantul Deutsche Caritas Verband însoţit de Gabriel Albu membru al Caritas Alba Iulia s-a deplasat în comunele Pianu şi Bistra pentru a vedea exact de ce anume au nevoie în primul rând cetăţenii. (A.D.)
Expoziţie dedicată lui Avram Iancu
     Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia vă invită mâine, 13 septembrie la vernisajul unei expoziţii dedicată lui Avram Iancu. Expoziţia este organizată cu prilejul împlinirii a 130 de ani de la moartea conducătorului Revoluţie de la 1848-1849 din Transilvania şi este plasată sub genericul "Avram Iancu - puterea sacrificiului românesc". Vernisajul va avea loc în spaţiul destinal expoziţiilor temporare de la ora 10.00. (A.D.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Crima ciobanilor din Cut a indignat întreg satul
Peste 200 de săteni au cerut pedepsirea în public a asasinilor lui Ioan Dăian
     Peste 200 de localnici din satul Cut, comuna Câlnic s-au adunat marţi seara la şcoala generală din localitate pentru a protesta împotriva măsurilor luate de organele de anchetă în cazul uciderii consăteanului lor, loan Dăian, de 39 de ani. La mişcarea de protest au participat şi consilieri locali însoţiţi de viceprimar.
     Oamenii au apelat la această formă de protest deoarece de dimineaţă îl văzuseră umblând liber prin sat pe ciobanul Ilie Chihai, unul dintre participanţii la conflictul de duminică noaptea, soldat cu moartea lui Dăian. Mai mult, oamenii au declarat că nemulţumirea le-a ajuns la limită deoarece Ilie le-a spus că şi el "a dat cu cuţitul". După două zile de anchetă, poliţiştii de la judiciar şi procurorii au stabilit că lovitura mortală i-a fost aplicată lui Dăian de către Nicolae Chihai, fratele lui Ilie. Procurorul Olivian Oană, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba a declarat că Ilie Chihai nu poate fi acuzat pentru omor ci poate doar eventual pentru complicitate la comiterea acestei infracţiuni şi aceasta doar dacă vor fi descoperite probe în acest sens. Deoarece în cazul lui Nicolae Chihai există probaţiunea necesară, procurorii au emis pe numele acestuia un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru comiterea infracţiunii de omor calificat, faptă prevăzută şi pedepsită conform art. 174-175 Cod Penal. Anchetatorii au un martor la crimă însă acesta nu a reuşit să-l identifice sigur pe agresor din cauza întunericului şi a busculadei produse între participanţii la conflict.
     Localnicii din Cut însă sunt foarte porniţi împotriva fraţilor Chihai, deoarece au mai avut cu aceştia conflicte mai vechi, iscate de faptul că ei îşi pasc ilegal oile pe unele terenuri proprietate privată. Crima de duminică a fost... picătura care a umplut paharul, sătenii cerând marţi seară izgonirea celor doi ciobani. Mişcarea de protest nu a fost umbrită de incidente violente, conflictul fiind aplanat de comandantul Poliţiei Sebeş, comisar şef Ioan Cioancă. Acesta le-a explicat oamenilor că unul dintre fraţii Chihai a fost arestat iar împotriva celuilalt se strâng probe. Sătenii prezenţi au întocmit o notă de protest, în patru puncte, pe care au înmânat-o comandantului Poliţiei Sebeş şi Primăriei Câlnic. În notă se solicită arestarea lui Ilie Chihai, interzicerea păşunatului turmei fraţilor Chihai pe raza satului, judecarea publică a celor doi şi înfiinţarea unui birou de poliţie în satul Cut, pentru sprijinirea Postului de Poliţie Câlnic. S-a decis ca în următoarea şedinţă de consiliu local să fie delimitate exact terenurile de păşunat aflate în dispută. În cauză, cercetările continuă.
Nicoleta TOMUŢA

Amintirile nu mor niciodată
S-a creat un comandament împotriva cerşetoriei, vagabondajului şi prostituţiei
     Prin ordinul nr. 397/2002 al prefectului Ioan Rus se constituie, sub coordonarea acestuia, Comandamentul judeţean de combatere a cerşetoriei, vagabondajului, prostituţiei şi a altor forme care afectează climatul de siguranţă civică în mediul urban. Comandamentul aflat sub coordonarea prefectului este compus din reprezentanţi ai Prefecturii, ai primăriilor din judeţ, Inspectoratului de Poliţie Alba, Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Copilului, Inspectoratul de Stat pentru Handicapaţi, Direcţia de Sănătate, Inspectoratul Şcolar, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Comandamentul judeţean de combatere a cerşetoriei, vagabondajului, prostituţiei va întocmi un plan propriu de măsuri care vor fi luate în prima şedinţă. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.